Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słuchacie kabli sieciowych?

Lesław01

Różnica między kablami sieciowymi  

930 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz różnicę mędzy kablami sieciowymi

Rekomendowane odpowiedzi

Audi, VW i Bentley to ta sama firma. Natomiast kabel zapleciony "w warkoczyk"... Dużo form stosuje splot zamiast metalowego ekranu z przyczyn znajdujących wyjaśnienie w fizyce.

Oczywiście, w związku z tym nadal twierdzisz, że ponieważ to ta sama firma, to "to mniej więcej to samo", natomiast w przypadku kabli sieciowych "mniej więcej" jest już nieco inne? Porównania do samochodów tak się kończą - nie znamy się na samochodach, więc to mniej więcej wszystko jedno, ale znamy się na audio, więc wiemy, co robi różnicę. Nie ja zacząłem o samochodach ;)

Co do skręcania czy ekranowania to mam swoje przemyślenia na temat ekranowania czy skręcania kabli sieciowych. Jaki jest tego cel? Czy ekranowanie kabla przed wpływem czynników zewnętrznych, czy ekranowanie kabla, żeby z niego zakłócenia nie wydostawały się na zewnątrz? Oba powody IMO są bez sensu ;)

nagrywamy.com

Gniazdo IEC jest gorsze niż kabel założony na stałe. Jedynym celem jest wygoda i standaryzacja. W celu osiągnięcia najpewniejszego połączenia powinno się oczywiście zastosować kabel przymocowany na stałe. W większości gniazd IEC wtyczka ledwo się trzyma.

Jozwa , nawet tak nie pisz , no bo jak teraz wytłumaczyć osobie kupującej kabel sieciowy za powiedzmy 1,5 k. , że będzie miała słabe połączenie z gniazdem i fakt ten będzie bardzo degradował dźwięk w/w kabla. A ciężko jest porównywać w teście kable sieciowe, stojąc nad "rozbebeszonym " sprzętem z lutownicą i na przemian wlutowując i wylutowując kolejne kable :) A wiadomo, kabel gra jak jego najsłabsze ogniwo ;)

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

• Redaktorzy

Oczywiście, w związku z tym nadal twierdzisz, że ponieważ to ta sama firma, to "to mniej więcej to samo", natomiast w przypadku kabli sieciowych "mniej więcej" jest już nieco inne? Porównania do samochodów tak się kończą - nie znamy się na samochodach, więc to mniej więcej wszystko jedno, ale znamy się na audio, więc wiemy, co robi różnicę. Nie ja zacząłem o samochodach ;)

Ja też nie. A co do samochodów, to nie dość, ze ta sama firma, to jeszcze szczytowe modele marek należących do tej samej firmy. Np. wykorzystujące te same silniki.

A ciężko jest porównywać w teście kable sieciowe, stojąc nad "rozbebeszonym " sprzętem z lutownicą i na przemian wlutowując i wylutowując kolejne kable :)

A po co porównywać? Dobrać taki który np. z co najmniej 100% rezerwą zapewnia techniczne warunki pracy połączenia. Potem już tylko słuchać muzyki. Nie ma tu nawet cienia miejsca dla voodoo, chyba że dla hochsztaplerów lub marketingu.

Co w tym dziwnego jak w sprzęcie producent z oszczędności da gniazdo za 10 złotych z stykami niklowanymi z ordynarnego mosiądzu, to musi degradować działanie podpinanego kabla za te 1500 złotych.

Co jest złego w niklowanych stykach z mosiądzu? Jeżeli są pewne to właściwości połączenia są zachowane.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ja też nie. A co do samochodów, to nie dość, ze ta sama firma, to jeszcze szczytowe modele marek należących do tej samej firmy. Np. wykorzystujące te same silniki.

Nie no - troszeczkę więcej siedzi pod ta blacha niz ten sam silnik. A i te, pomimo wspólnych bloków, maja różne oprogramowanie.

Z całym szacunkiem dla wszystkich Janush czy tam JohnnySound - "troszeczkę" więcej wyrafinowania jest jednak pod maska samochodu i łatwiej to zróżnicować niż dobre kable :)

I w motoryzacji za 1000$ kupujesz znacznie więcej myśli technicznej, jak za tę samą kwotę w branży kablarskiej. Wniosek jest taki, ze branża Moto jest jednak uczciwsza- jakikolwiek szwindel od razu wypływa na światło dzienne.

Co w tym dziwnego jak w sprzęcie producent z oszczędności da gniazdo za 10 złotych z stykami niklowanymi z ordynarnego mosiądzu, to musi degradować działanie podpinanego kabla za te 1500 złotych.

Po takie i podobne porady należy udać się do ezoterycznych portali wróżka.pl, magia.pl, asura.pl ......

branża Moto jest jednak uczciwsza- jakikolwiek szwindel od razu wypływa na światło dzienne

Czyżby:)?

gniazdo za 10 złotych z stykami niklowanymi z ordynarnego mosiądzu

Nie byłoby tak źle, jak piszesz. Pomyśl o stali zamiast mosiądzu...

W instalacji elektrycznej w domu,najwyżej będą się grzały a przy podpięciu urządzenia typu grzejnik mogą nawet spowodować pożar.

Pytałem o domenę audio a nie o urządzenia pobierające stałe i duże prądy. Rzeczywiście w odkurzaczu którego używam po 30 min odkurzaniu kabel (długi) jest lekko ciepły ale styki (niklowane/chromowane) nie. Chrom to bardzo twardy metal i na dodatek nie tworzy warstwy pogarszającej przewodzenie na powierzchni. Do styków wielokrotnego użycia idealny. Złoto jest miękkim metalem na stykach wsuwanych wielokrotnego użycia (często używanych) wyciera się i w miejscu samego styku może po iluś użyciach już go nie być. Mosiądz z którego wykonane są elementy stykowe to też idealny materiał bo jest bardzo sztywny (warunek konieczny w stykach wsuwanych wielokrotnego użycia a jednocześnie jest bardzo dobrym przewodnikiem. Oczywiście najlepsze połączenie od strony urządzenia to kabel zamontowany na stałe. Jest wtedy najpewniej.

Co innego jest w audio, tym średniej i wysokiej klasy, tam takie "pierdoły" zaczynają mieć wpływ na jakość dźwięku.

Wykaż że kabel sieciowy ma jakikolwiek wpływ na to co jest na wyjściu audio urządzenia. Oczywiście wykaż metodami uznanymi w świecie techniki a nie na zasadzie stwierdzenia "ja słyszę" patrząc klientowi głęboko w oczy.

liczy się dana aplikacja

Aplikacje mogą się bardzo różnić a w domenie słuchu człowieka zmian nie będzie można wyłapać. Przekonać się o tym można w odsłuchowym teście porównawczym, ale tylko takim przeprowadzonym rzetelnie technicznie. Oczywiście taki test nie wyklucza możliwości usłyszenia zmian, ale tylko wtedy jak testowana (porównywana) technika rzeczywiście je wnosi a nie są skutkiem amatorskiego podejścia do testu.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

W instalacji elektrycznej w domu,najwyżej będą się grzały a przy podpięciu urządzenia typu grzejnik mogą nawet spowodować pożar. Co innego jest w audio, tym średniej i wysokiej klasy, tam takie "pierdoły" zaczynają mieć wpływ na jakość dźwięku. Dwadzieścia lat temu też jak Ty nie zwracałem uwagi na te niby nie istotne niuanse,niestety życie zweryfikowało tą beztroskę; w audio o dźwięku decyduje każdy element w torze czy się to komuś podoba czy też nie!

Takie opowieści z Narnii możesz wpszoniak-owi sprzedawać.

W najbliższym czasie odpowiedź znajdziesz na mojej stronie www, polecam odwiedzać; będzie sobie można pobrać stosowne pliki.

Można tam znaleźć najnowsze rozwiązania audio-ezoteryczne, tylko dla największych koneserów audio-voodoo.

Pokażesz badanie przeprowadzone przez jakąś renomowaną uczelnię?

Mogą być i badania własne, które dają powtarzalne wyniki i możliwość weryfikacji.

System gra dobrze, albo nie....

Mogą być i badania własne, które dają powtarzalne wyniki i możliwość weryfikacji.

Ja tam wolę ze względu na ograniczone możliwości weryfikacji takie z jakiejś znanej uczelni podpisane przez ludzi kompetentnych. Najlepiej podać link do badań na uczelni.

Każdy będzie sobie mógł zbadać pobrane pliki na wybranej przez siebie uczelni, myślę że to wyklaruje sytuację czy kable grają czy nie i komu!

Potencjalny klient ma badać? Nie żartuj sobie. Kable sieciowe nie są w stanie zmienić niczego co by miało przełożenie na zmianę na wyjściu audio.

<br />Co w tym dziwnego jak w sprzęcie producent z oszczędności da gniazdo za 10 złotych z stykami niklowanymi z ordynarnego mosiądzu, to musi degradować działanie podpinanego kabla za te 1500 złotych.<br />

Miałem już sobie odpuścić ten temat ale....

Asura , czyli czy dobrze rozumiem , kupuje powiedzmy wzmacniacz , nówkę , niech będzie Yamaha A-S 3000 , i aby mój wymarzony kabel sieciowy "zadziałał" najpierw muszę pilnikiem sprawdzić z czego są styki w gnieździe, jak " ordynarny mosiądz" to wymienić lub wywalić gniazdo wlutować kabel po uprzednim sprawdzeniu czy styki spełniają normy jakościowe dla kabelka , potem sprawdzić jakość okablowania wewnątrz, bo jak bez napisów na izolacji, czyli no name lub za mało "N" to też wymienić. A teraz to już tylko wpiąć sieciówkę i delektować się dźwiękiem

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Każdy będzie sobie mógł zbadać pobrane pliki na wybranej przez siebie uczelni, myślę że to wyklaruje sytuację czy kable grają czy nie i komu!

Ale co będzie w tych pobranych plikach? Bo jak niby będą to różnice uzyskane po różnych kablach, to rozumiem, że procedura uzyskania tych plików będzie możliwa do powtórzenia i weryfikacji. Pliki sobie później można porównać w domu...

Jeżeli wszystko będzie w zgodzie z zasadami eksperymentu naukowego to chapeau bas.

• Redaktorzy

Asura , czyli czy dobrze rozumiem , kupuje powiedzmy wzmacniacz , nówkę , niech będzie Yamaha A-S 3000 , i aby mój wymarzony kabel sieciowy "zadziałał" najpierw muszę pilnikiem sprawdzić z czego są styki w gnieździe, jak " ordynarny mosiądz" to wymienić lub wywalić gniazdo wlutować kabel po uprzednim sprawdzeniu czy styki spełniają normy jakościowe dla kabelka

Ja tak robię.

I w motoryzacji za 1000$ kupujesz znacznie więcej myśli technicznej, jak za tę samą kwotę w branży kablarskiej. Wniosek jest taki, ze branża Moto jest jednak uczciwsza- jakikolwiek szwindel od razu wypływa na światło dzienne.

Proponuję wystąpić z taką tezą w wątku "idiotyzmy motoryzacyjne". Jest tu taki wątek, stanowiący odpowiednik tego, tylko poświęcony motoryzacji. Dopiero będzie jazda...

Co jest złego w niklowanych stykach z mosiądzu? Jeżeli są pewne to właściwości połączenia są zachowane.

Jeśli są pewne. Ale w połowie gniazd IEC w znanych mi urządzeniach wtyk lata jak gówno w przeręblu. Producenci gniazd jak widać większą wagę przykładają do tego, żeby się zmieściło, niż do tego, żeby nie wypadało.

Ale co będzie w tych pobranych plikach? Bo jak niby będą to różnice uzyskane po różnych kablach, to rozumiem, że procedura uzyskania tych plików będzie możliwa do powtórzenia i weryfikacji. Pliki sobie później można porównać w domu...

Jeżeli wszystko będzie w zgodzie z zasadami eksperymentu naukowego to chapeau bas.

A wyniki bedą przedstawione w odniesieniu do realnych wartości ;)

Jeśli są pewne. Ale w połowie gniazd IEC w znanych mi urządzeniach wtyk lata jak gówno w przeręblu.

Wiem, sam opisywałem przygodę z takim iskrzącym i jak pamiętasz poza iskrzeniem słyszanym fizycznie ze złączki ani na ekranie monitora ani w głośnikach komputera nic dodatkowego się nie pojawiło, ale oczywiście to był tylko low-endowy sprzęt komputerowy. Co innego w sprzęcie audiofilskim, tam na pewno dałyby się usłyszeć powalające zmiany ;-).

Raz trafiłem na iskrzące i luźnie gniazdo, na które zwróciłem uwagę bo zaczęło mi przeszkadzać. Rozłączało się podczas regulacji wysokości monitora. Ale powiedzmy, to może być różnica jakości na poziomie 3 PLN i max 30 PLN za gniazdo. Ale jak jakiś producent zamierza sprzedać np. 100 tys. monitorów, to już się robi z tego 2.7 mln PLN, i pewnie jakby poskładać wszystkie masowe urządzenia jakie produkuje więc to będzie już 27 mln PLN. Natomiast gdybym takie gniazdo znalazł w sprzęcie, czy to RTV, czy komputerowym z górnej półki to bym się wkurzył.

Oczywiście są droższe niż 30 PLN, ale to już zwykle z filtrami, przełącznikami, bezpiecznikami etc.

Natomiast gdybym takie gniazdo znalazł w sprzęcie, czy to RTV, czy komputerowym z górnej półki to bym się wkurzył.

Nawet w tanich sprzętach z rynku PRO są dobre złączki sieciowe, co nie znaczy że po wielu wpięciach i wypięciach coś się z nimi nie może stać np. sprężyste styki się rozkalibrują (te we wtyczce na kablu). W domu przeważnie się raz wtyka (wtyczkę) i używa przez długi czas, chyba że się jest wierzącym w brzmienie kabli sieciowych to co innego. Rozkalibrowanie styku jest wtedy możliwe. Najlepszy jest kabel włączony na stałe.

Nawet w tanich sprzętach z rynku PRO są dobre złączki sieciowe, co nie znaczy że po wielu wpięciach i wypięciach coś się z nimi nie może stać np. sprężyste styki się rozkalibrują (te we wtyczce na kablu). W domu przeważnie się raz wtyka (wtyczkę) i używa przez długi czas, chyba że się jest wierzącym w brzmienie kabli sieciowych to co innego. Rozkalibrowanie styku jest wtedy możliwe. Najlepszy jest kabel włączony na stałe.

Tu przykład praktycznego rozwiązania stosowanego przez cześć producentów sprzętu.:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Tu przykład praktycznego rozwiązania stosowanego przez cześć producentów sprzętu.:

Ukryta Zawartość

Fajne, ale w domu raczej mało przydatne. Potrzebne tam gdzie się szarpie kablami np. przy ich układaniu. To samo jest w złączach XLR. W sprzęcie PRO wykorzystywanym do nagłaśniania imprez pewnie przydatne.

Ukryta Zawartość

Próbował ktoś robić zasilający z płaskiego podtynkowego YDY 1,5 mm ? :-)

Ja mam takie kable DIY. Ale nie płaskie, tylko okrągłe i 2,5 mm.

"Grają" lepiej niż niejedne audiofilskie. ;-)

Ukryta Zawartość

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

Tego typu rozwiązanie odchodzi na szczęście, teraz są niebieskie speakony.

W najbliższym czasie odpowiedź znajdziesz na mojej stronie www, polecam odwiedzać; będzie sobie można pobrać stosowne pliki.

No i ładnie, może się stworzy przy okazji jakaś standardowa procedura, co do której nie będzie zastrzeżeń.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Tego typu rozwiązanie odchodzi na szczęście, teraz są niebieskie speakony

Speakon do zasilania 230V ?

Speakon do zasilania 230V ?

Ano, jak pisałem tradycyjnie niebieskie:

Ukryta Zawartość

50NAC-3MPA.jpg

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Ano, jak pisałem tradycyjnie niebieskie:

Ukryta Zawartość

50NAC-3MPA.jpg

Nie wiem dlaczego, ale nie budzi wizualnie zaufania. Akurat tam gdzie sprawdzałem (handel) pisali że są głośnikowe, ale oczywiście przy wielkich mocach możliwych do uzyskania z końcówek w klasie D to i napięcie musi być duże i prąd też więc może to tylko wrażenie?

Ukryta Zawartość

Nie wiem dlaczego, ale nie budzi wizualnie zaufania. Akurat tam gdzie sprawdzałem (handel) pisali że są głośnikowe, ale oczywiście przy wielkich mocach możliwych do uzyskania z końcówek w klasie D to i napięcie musi być duże i prąd też więc może to tylko wrażenie?

To jest zdecydowanie lepsze od IEC. Z głośnikowymi się nie pomyli, bo w tych są występy pod kątem 90st, a w głośnikowych 180st, i inny bolec, wsadzić się inaczej nie da, chyba, że młotkiem ;)

d5187de0ba8542208c5fcabfba18b26f.jpg

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.