Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiany w obyczajowości w XXI wieku.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Ale jak się przyjżeć historii wychowania w dziejach ludzkości to jest to historia przemocy.

No tak, stereotyp baby ciąganej do jaskini za kupę włochatej sierści.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

I jeszcze jedna odmiana,która nastąpiła stosunkowo niedawno.Wydłużenie młodości czy też niedojrzałości.Opóżnienie wejścia w dojrzałość.

Tak, vide zabawa w słoneczko.Jako ojcu 10-latki,juz mi dupa cierpnie.

Ten model "partnerski" przeważył w drugą stronę. W chore wychowanie bezstresowe.Bo jeżeli próbujemy wychowywać w sposob partnerski,a sami nie stosujemy się do zasad,to wszelkie autorytety szlag trafia.Znam kupe rodziców, którzy na uwagi nauczycieli reagują agresywnie,i chamsko je potem komentują przy dzieciach.I zaczyna się dramat.I żeby nie było, nie jestem,i nigdy nie byłem chodzącym ideałem.robiłem w życiu rzeczy,których wstydze się do dziś. Ale staram się jak mogę. I jeżeli muszę dać w dupe, ażeby uzmysłowić dziecku znaczenie słowa konsekwencja,to trudno.Dodam tylko,ze z każdym ze swoich dzieci przechodziłem to tylko raz.Potem się już rozumiemy.

No widzisz... w Szwecji już byś w pierdlu siedział.

To co się dzieje w tej chwili to budowa w całej Europie państw totalitarnych.

Państwo totalitarne to takie państwo które nie uznaje żadnej innej władzy poza swoją własną.

Na celowniku znalazła się szczególnie władza rodzicielska jako z natury autonomiczna wobec państwowej.

I dlatego w państwach totalitarnych dziecko w wieku szkolnym może nie umieć czytać i pisać ale ma obowiązek znać na pamięć numer telefonu pod który musi zadzwonić, gdy rodzice krzywo na nie spojrzą.

A jak już w dupę dadzą to chyba brygada antyterrorystyczna przyjeżdża...

Znane są w krajach skandynawskich przypadki odbierania rodzicom dziecka, bo było smutne albo nie odzywało się do kolegów w szkole.

Horror.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Państwo totalitarne to masz w głowie.I nadajesz jak katarynka.Ciągle jeden i ten sam tekst.Jak rodzic katował dzieci i żonę to było w porządku i wszystkim wara od tego.Bo dziecko to własność rodzica.

Niektórzy w poprzednim ustroju utknęli na dobre/

Będą lać dzieciaki, żonę, chodzić do kościółka i reagować konwulsjami na wszystko co nowe, co burzy stary porządek.

Nowe, nie znaczy wcale lepsze. Żyję na tyle długo, że spokojnie mogę odnieść się do poziomu społeczeństwa kiedyś (dajmy na to trzydzieśi lat temu) i teraz. Wykształcenie, kultura osobista, obyczaje... Margines rozlazł się już na całą stronę kartki. Wierz mi, pod tym względem wcale nie jest lepiej. Ja nie narzekam, mnie to przeraża.

Zmiany? Następują niesamowicie szybko:

Przykład I

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przykład II

Ukryta Zawartość

...a może poważniejemy ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<br />..a może poważniejemy ? <br />
nie widze zwiazku..raczej glupiejemy.

<br />Jesteś za faszystami?<br />
ty generalnie masz do nich niedaleko.. nieuswiadomione.

Kiedyś to było nie dopomyślenia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie chciałem zapytać, tylko mi z głowy wyszło...

Czy żoneczka złodzieja i oszusta Hofmana dalej wali w rogi firmę, gdzie ją zresztą zatrudniono prawem kaduka?

Informuję, że kryminały w Polsce nie są koedukacyjne.

Ale po co ma go czytać na siłę? Żeby znienawidził szczerze literaturę polską?

Byś się chłopie nie kompromitował...

Ukryta Zawartość

Nawet przyszły biznesman powinien choć raz przeczytać Pana Tadeusza.

Ty pewnie nie przeczytałeś?

Tak przeczytałem i akurat literatura powonna być w szkole bo rozwija człowieczeństwo .... w końcu nie sztuka wypuscic cwaniaka sztuka wypuscic cwaniaka ktory będzie pozyteczny dla społeczeństwa nie tylko dla siebie.

Ukryta Zawartość

A czegoś brakuje w szkolnictwie bo mamy cwaniakow bez cech ludzkich jak w tym liknu cytowanym.

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

Grunt, że niektórych nie opuszcza dobry humor (w dzisiejszych czasach to humor); w bożonarodzeniowej (!) reklamie sieci sklepów Empik występują Czubaszek i Nergal.

Czubaszek swoją osobą przypomni wszystkim, że święta te mają być rodzinne (no, kupa śmiechu psze pani), a Nergal... Cóż, Nergal kiedyś oświadczył, że na jego koncertach jest wielu katolików. To tak jak w piekle, panie Darski.

Boże narodzenie 25 grudnia to termin zagrabiony :-) SATURNALIA :-) Nergal i Czubaszek mogą sobie obchodzić co chcą i kiedy chcą i wara od tego ultrasom sekty watykańskiej ;-)

"W dziele The Christmas Encyclopedia czytamy: ˌˌDzień 25 grudnia wybrano nie na podstawie informacji biblijnych, lecz ze względu na rzymskie święta, które obchodzono pod koniec rokuˈˈ, kiedy to na półkuli północnej następuje przesilenie zimowe. Urządzano wtedy Saturnalia (ku czci Saturna – boga rolnictwa) oraz ˌˌpołączone święta dwóch bóstw słońca: rzymskiego Sola i perskiego Mitryˈˈ. Narodziny obu bogów świętowano właśnie 25 grudnia, na który to dzień według kalendarza juliańskiego przypadało przesilenie zimowe. Te pogańskie święta zaczęto ˌˌchrystianizowaćˈˈ w roku 350, gdy papież Juliusz I ogłosił 25 grudnia dniem narodzin Chrystusa. ˌˌObchody Bożego Narodzenia stopniowo wzbogacały się o inne obrzędy związane z przesileniem lub je zastępowałyˈˈ – napisano w dziele Encyclopedia of Religion. ˌˌWizerunek słońca coraz częściej był wykorzystywany jako symbol wskrzeszonego Chrystusa, a tarczę słoneczną w postaci nimbu (...) zaczęto umieszczać nad głowami chrześcijańskich świętychˈˈ."

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

>thrak

Odkrywcze!

Że też żaden katolik na to nie wpadł! Hmm. I co my w tym roku zrobimy? Nie bedzie świąt!

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Święta będą nawet gdyby kościół ich zabronił. Zadbają o to ateiści i agnostycy nie wpuszczający do swych domów agitatorów-inkwizytorów ubranych w czarne sukienki.

Jestem Europejczykiem.

Grunt, że niektórych nie opuszcza dobry humor (w dzisiejszych czasach to humor); w bożonarodzeniowej (!) reklamie sieci sklepów Empik występują Czubaszek i Nergal.

Czubaszek swoją osobą przypomni wszystkim, że święta te mają być rodzinne (no, kupa śmiechu psze pani), a Nergal... Cóż, Nergal kiedyś oświadczył, że na jego koncertach jest wielu katolików. To tak jak w piekle, panie Darski.

Darki to zwykły kmiot, pseudometalowiec za dychę.

Widać że to tylko kolejny tefałenowski celebryta, nie wierzy w to co robi.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Święta będą nawet gdyby kościół ich zabronił. Zadbają o to ateiści i agnostycy nie wpuszczający do swych domów agitatorów-inkwizytorów ubranych w czarne sukienki.

Święta będą bo dla korporacji to najlepszy interes. Nic ich juz nie zbuzy w tym systemie.

chwilowy brak działalności w audio.

Na metalu specjalnie się nie znam, także tym Behemoth'owym, ale jak pamiętam z dawnych czasów grupa z liderem zrobiła na świecie karierę wcześniej zanim powstał jakikolwiek TVN.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

To w te wasze święta jehowi przebierają się w sukienki? Lał:)

Przynajmniej w tym nachodzeniu normalnych ludzi raz w roku jest z humorem.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Ty doktorek prosty (żeby nie powiedzieć prostacki) umysł jesteś i nie łapiesz, że Darski to inteligentny facety mający dystans do świata, do siebie i do tego, co robi.

Jestem Europejczykiem.

Darski to inteligentny facety mający dystans do świata, do siebie i do tego, co robi.

Właśnie. I widać że granie metalu to jego zawód a nie życie.

A spójrz na takich "chłopaków" (lat 60) z AC/DC - widać, że są AUTENTYCZNI, rock to ich życie, albo taki Lemmy Kilmister... to samo.

I takich artystów to ja szanuję. Nergala nie szanuję. Równie dobrze może pracować w Behemocie jak i w korpo.

Ok, przepraszam.

Co do zmian to taka luźna uwaga: oglądałem sobie wczoraj i tydzień temu tzw. 'stand-up comedy' w wykonaniu brytyjskich i amerykańskich komików. Być może brak mi porównania do np. lat 90 (w sumie to nie wiem, kiedy ten gatunek powstał właściwie) ale w tego typu występach obecnie serwowane żarty są po prostu obsceniczne i momentami niesmaczne. Mówi się o najbardziej intymnych rzeczach, seksie we wszystkich odmianach i konfiguracjach, etc.a do tego językiem po prostu wulgarnym. Owszem, czasem wulgaryzmy dodają smaku, jest śmieszniej, ale ich nadmiar - sami wiecie... Nie jestem pruderyjny, daleko od tego, ale mimo względnie młodego wieku momentami czuję zażenowanie oglądając tego typu występy.

Do Polski z tego co wiem ten typ występów też powoli wchodzi (Daniec to nie za bardzo imho ten gatunek), choć z tego co widziałem, to poziomem jeszcze daleko do wzorców amerykańskich (głównie to odgrzewanie znanych już tam żartów, które w polskich realiach słabo się sprawdzają).

Powrót po dłuższej przerwie...

Wysokie Obcasy GW za prof.Joanną Mizielinską podają ze orientacyjna liczba osob nieheteroseksualnych stanowi ok 2mln ludzi w Polsce.Z tym ze moze byc troche wiecej.Wiele z nich wychowuje dzieci.Z ankiety przeprowadzonej wsród 3038 osob nieheteroseksualnych wynikają i opisane sa wszystkie problemy takich rodzin.Kto chce to przeczyta i bedzie mądrzejszy, kto nie to zostanie idiotą i nadal bedzie cisnął swoje głodne kawałki.

koncząc .Osoby LGBT sa szczesliwsze 91% od ogółu polaków 88% bad. CBOS.Mimo wszelkich trudnosci i żadnych kotwic w postaci kredytów, małżenstw,wspólnego konta czy mieszkania.Dzieci sa wychowywane wspólnie i do dwojga zwracaja sie po imieniu lub mama.Same dbaja o to zeby informacja o ich rodzinie nie wydostała sie tam gdzie nie powinna co swiadczy o tym ze wiekszosc dzieci jest madrzejsza od wiekszosci z tego forum.

W dziele The Christmas Encyclopedia czytamy: ˌˌDzień 25 grudnia wybrano nie na podstawie informacji biblijnych, lecz ze względu na rzymskie święta, które obchodzono pod koniec rokuˈˈ, kiedy to na półkuli północnej następuje przesilenie zimowe. Urządzano wtedy Saturnalia (ku czci Saturna – boga rolnictwa)

tak wiec w tym roku jacusia znowu bedzie Saturnem okrazajacym choinke - ze swojej wlasnej nieprzymuszonej glupoty :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.