Skocz do zawartości
IGNORED

STANISŁAW SOJKA - WYBITNY TWÓRCA!

thomassek

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten gość jest Bogiem w tego typu klimatycznych & akustycznych tętniących masywną energią śpiewkach :-)

a zaraził mnie nim mój Ojciec.. wpierw było wyśmiewanie i nie był to "mój klimat" do czasu kiedy to nabyłem odpowiedni klasowo sprzęt ( teraz i nawet miuzzikę poważną popuszczam mimowolnie :-P )

Natycham się każdym oparem, nutą jego pieśni, jest geniuszem i chylę mu czoła :-)

Mam jego tzn. Ojciec posiada całą płytotekę tegoż artysty od A-Z :-)

DRODZY SŁUCHACZE I SŁUCHACZKI, POLECAMMM !!!!

PS. A na walentynki ten utworek jak znalazł..

Puszczając przez zewnętrznego DAC-a gra naprawdę zupełnie przyzwoicie i taktownie :-P

Wiem gdyż chwilę ulotną temu osobiście sprawdzałem :-)

Ukryta Zawartość

Stanisław Soyka wielkim artystą jest!

Co prawda całej płytoteki nie mam, aczkolwiek ośmielę się napisać, że "Radioaktywny", z którego pochodzi zaprezentowany post wyżej utwór, to dla mnie najlepsza polska płyta. Zapraszam do wysłuchania również pieśni wręcz religijnej, a co najmniej modlitwy (przepięknej):

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

Szczepan

Ukryta Zawartość

Soyka spoko gościu.

A jeszcze bardziej go polubiłem gdy oświadczył w którymś wywiadzie, że jego ukochane miasto to Istambuł. Bo historia? Bo zabytki? Bo kultura? Nic z tych rzeczy.

Artysta wyznał szczerze: "rano w hotelu otwierasz okno, pociągasz nosem i... już czujesz jak się pieką te wszystkie kebaby!" Swój człowiek! :)

A moja ulubiona piosenka Soyki? Chyba ta... Cover. Wersja Soyki i Janiny wymiata! :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Bez przesady, do geniusza mu daleko.

Jest wtórny i manieryczny, ale nie zaprzeczam, że taka muzyka

może niejednego słuchacza zauroczyć.

Mnie osobiście podoba mi się "Życie to krótki sen" - naprawdę świetna piosenka...

i chyba jedyna...

Jedni powiedzą "manieryczny", inni - "oryginalny".

Soyka ma swój łatwo rozpoznawalny styl bez wątpienia.

A własny styl to podstawa sukcesu w sztuce.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Należy mu się wielki szacun chociażby za Blublulę. Zwłaszcza NAIMA to majstersztyk interpretacji. Szkoda,że Sojka poszedł w Pop, choć trzeba przyznać że napoczątku to był POP wysokich lotów. Potem było juz coraz gorzej. Nie znoszę jego zawodzeń w Sonetach, bo muzycznie jest to porażka.

Ano właśnie. Wszyscy piszą tylko o popowym okresie Sojki - nierównym, choć zdarzał mu się i rzeczy w tej konwencji znakomite. Natomiast na początku nagrywał bardzo dobre płyty jazzowe, np. "Don't You Cry:, "Soyka Sings Ellington" czy interesującą "Matko, która nas znasz..." z niecodziennymi wersjami pieśni religijnych. Warto moim zdaniem wracać do tych krążków.

Pozdrawiam Stempur

Uwielbiam go i ten typ grania, kunsztem wykonania i aranżacji przypomina mi trochę George'a Michaela. Niestety po nagraniu swoich najlepszych płyt poszedł w kierunku grania przaśnego i religijnego. I kompozycje chyba już nie te.

Pytanie do autora wątku - a masz ty płytę Soyki nagraną dla RCA w wersji CD? Wg. opisów w necie coś takiego wchodziło w skład box'u z dyskografią Soyki.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

• 6 miesięcy później...
  • Redaktorzy

Właśnie jestem po przesłuchaniu Stanisław Sojka - "W hołdzie Mistrzowi". Zdaję sobie sprawę, że ideału, świętości się za przeproszeniem nie tyka, ale to chyba pierwsze interpretacje Niemena, które po prostu zachwycają.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Gość papageno

(Konto usunięte)

Właśnie jestem po przesłuchaniu Stanisław Sojka - "W hołdzie Mistrzowi". Zdaję sobie sprawę, że ideału, świętości się za przeproszeniem nie tyka, ale to chyba pierwsze interpretacje Niemena, które po prostu zachwycają.

Dzięki, że wsponiałeś o tej płycie - jakoś mi umknęła. Już naprawiłem błąd, zamówiłem. Sądząc po samplach - smakowite.

• Redaktorzy

Proszę bardzo - całość jest do przesłuchania na

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Gość papageno

(Konto usunięte)

Proszę bardzo - całość jest do przesłuchania na DEEZER'ze

Wspaniała interpretacja. Został się ten nostalgiczny klimacik Czesława, aranżacje doskonałe, w stylu niemenowskim. Maniera wykonawcza Czesława, zastąpiona manierą wykonawczą Stanisława. Dwa w jedym ;)) Dla mnie rewelacja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.