Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  266 członków

Furutech Klub
IGNORED

Klub FURUTECHA

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, slawsim napisał:

Czy masz na myśli to, że może być "krzykliwie"? Może to przez jego posrebrzanie? Mam dwa takie przewody na starszych wtykach Furu, jeden z obu stron złocony, drugi ma wtyk IEC posrebrzany i ten gra lepiej, bardziej przejrzyście. Obecnie nie ma takich wtyków w dystrybucji zarówno tych złoconych jak i srebrzonych. Widziałem w sklepach 314Ag z rodem i jestem ciekaw jak to gra. Szukam Furu do CD i wzmaka słuchawkowego. Obecnie mam pod CD francuski Elecaudio na wtykach Viborg rod i jest niby dobrze, ale jednak nie cieszy mnie to jeszcze.

Może być.

Jedne z lepszych rodowanych jakie udalo mi się zarabiać w zasilajacych to Oyaide, też rodowa e, ale chyba najbardziej bezpieczne to Wattgate Evo Audio Grade RH, wszędzie już o tym trąbię i uważam, że to jest fakt.

Od cholery kabli się narobiłem. 

Natomiast co do miksu wtyczek na jednym kablu to bardzo dobry pomysł, jeden wtyk rodowany, a drugi Cu lub gold. Niektórzy mówią, że obojetnie który, a ja myślę, że lepiej kiedy schuko jest rodowany, a IEC gold lub Cu.

Dlatego, że bezpieczniej łączyć Cu, złoto z fabrycznymi gniazdami IEC w urządzeniach, chyba, że ktoś sobie zafunduje wymianę gniazda IEC w CD lub wzmaku. Warto, ale nie zawsze się da to zrobić.

Godzinę temu, Krzysiek B napisał:

314 na złoconych jedenastkach mam od wielu lat i fajnie doświetla mi zarówno źródło jak i wzmacniacz

Jedenastki Furu to takie entry level, ja chyba wolałbym Wattgate Classic na mosiądzu.  Miałem złote Jedenastki na Neelavn 7ES i na 14tce  Neela.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

2 godziny temu, sir.jax napisał:

@naczesany

Ależ wiem, że się przekonałeś, powineneś pamiętać wątek na innym forum w tej kwestii,  chyba też tam uczestniczyłeś jako obserwujący i zadający pytania. 😉

Pamiętam, pamiętam 🙂 Dobra robota była z Twojej strony.

30 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Opisuje kabel elec cs361 oraz wtyki wattgate classic, jest jeden rodzaj.

Elecaudio 361 B mam na Yarbo z miedzi tellurowej rodowanej w schuko, a czysta miedź tellurowa w IEC i jest to dobre połączenie dla tego kabla. Dziś już wylądował w zasilaczu MuzgAudio, tam jego miejsce i fajnie się sprawdza. 

4 minuty temu, naczesany napisał:

Pamiętam, pamiętam 🙂 Dobra robota była z Twojej strony.

Rozumiem, że wziąłeś tę, co pokazałem wtedy Knipex 97 33 02?

Widziałeś jak wystrzeliły ceny widełek furutecha FP209?

Kurde dobrze, że kiedyś wziąłem 20szt 🙂

41 minut temu, Cezary_58669 napisał:

rod jest rowniejszy i pelniejszy.

Ten z NCF owszem tak.

4 godziny temu, Cezary_58669 napisał:

Przerabialem swego czasu eleca z roznymi wtykami i zdecydowanie najlepiej wypadl z wattgate classic. ELec ma ladna, lekko ciepla barwe, srednice, a wtyki sa energetyczne, dzwieczne, przejrzyste i razem bardzo mi sie to podobalo.

Ja kupilem sobie na próbę eleca 361 na wtykach mieszanych złoto i rod od viborga (nowe kanciaste wtyki z warstwa srebra) i przez tydzień było super, po wygraniu po 3 tygodniach zrobilo się dobrze. Dalem kabel na cedeka którego rzadziej używam. O dziwo z pionkiem 30ae gra to nawet fajnie. 

Te wtyki wattgate classic widzę że coraz częściej się pojawiają u ludzi. Może coś w nich jest 😉

3 godziny temu, Cezary_58669 napisał:

Utrate pazura powoduja czesto zlocone wtyki, rod jest rowniejszy i pelniejszy.

Czasami tak, ale nie zawsze, proponuję czasami spojrzeć globalnie na kable w systemie, ich wypadkową jeśli chodzi o materiał, a także kolejność w systemie. 

Ja przerabialem ostatnio takie cyrki w systemie po zmianach kabli i ich kolejności że glowa mała. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

W dniu 8.12.2022 o 16:47, Krzysiek B napisał:

Myślałem nad Alpha 3, TCS31 albo s032n ale większość, jak nie prawie wszystkie kable jakie testowałem dawały efekt dużego zagęszczenia dźwięku i utraty "pazura w dźwięku". Liczę na to, że s022n z powodu tego, że ma mniejszy przekrój zagra szczuplej.

Dobrze kombinujesz.. Miałem 022N jak i 032N, zresztą miałem wszystkie kable zasilające Furutecha jakie są.. 022N nie gra  tak gęsto jak 032N więc powinien Ci dać to czego oczekujesz.. Szkoda że nie zamówiłeś na rodowanych wtykach, było by jeszcze bardziej w kierunku w którym oczekujesz. Jednak Furutech TCS31 bedzie zdecydowanie lepeszym kablem od 022N. Jest to kabel uniwersalny i doskonale się spisuje zarówno w zródłach, jak i wzmacniaczach.. 

U mnie mam cały system podłączony TCS31 na rodowanych wtykach i jest to najbardziej uniwersalny zasilający z wszystkich Furutechów z najniżej schodzącym basem o doskonałej kontroli.. 022N lubi się też z tym ringiem Furutecha nakładanym na wtyk, daje to bardzo dobre rezultaty..

Edytowane przez mariush74
2 minuty temu, mariush74 napisał:

U mnie mam cały system podłączony TCS31 na rodowanych wtykach i jest to najbardziej uniwersalny zasilający z wszystkich Furutechów z najniżej schodzącym basem o doskonałej kontroli..

Proszę napisz, na którym modelu wtyków je wykonałeś.

Na 48 ale tych bez NCF. MIałem też 48 na NCF, ale nie byłem przekonany.. Zbyt kastrowały bas i uwydatniały detal..

Chociaż założone na Furutecha 032N sprawowały się całkiem przyzwoicie.. Ale i tak już się ich pozbyłem..

Aktualnie dwa TCS31 mam na 48, a jeden na 28/38 rodowanych, bardziej mi się podobają od tych 48 NCF. Ale planuje je zamienić na topowe Oyaide M1e/F1

Czy mimo to masz wśród złoconych wtyków jakiegoś pewniaka? Czy rodowane NCF RCA też testowałeś? Co możesz o nich napisać? Mam takie przy interkonekcie FA Alpha S22, ale nie mam do czego porównać. Wracając do zasilajacych, szukam przewodów do CD i wzmaka sluchawkowego.

Edytowane przez slawsim
34 minuty temu, mariush74 napisał:

Dobrze kombinujesz.. Miałem 022N jak i 032N, zresztą miałem wszystkie kable zasilające Furutecha jakie są.. 022N nie gra  tak gęsto jak 032N więc powinien Ci dać to czego oczekujesz.. Szkoda że nie zamówiłeś na rodowanych wtykach, było by jeszcze bardziej w kierunku w którym oczekujesz. Jednak Furutech TCS31 bedzie zdecydowanie lepeszym kablem od 022N. Jest to kabel uniwersalny i doskonale się spisuje zarówno w zródłach, jak i wzmacniaczach.. 

U mnie mam cały system podłączony TCS31 na rodowanych wtykach i jest to najbardziej uniwersalny zasilający z wszystkich Furutechów z najniżej schodzącym basem o doskonałej kontroli.. 022N lubi się też z tym ringiem Furutecha nakładanym na wtyk, daje to bardzo dobre rezultaty..

S032n jest bardziej gęsty dźwiękowo niż TCS31? Chyba w przyszłości sobie sprawię któryś z nich.

Kiedyś miałem na testach Artech thunder na rodowanych i złoconych wtykach. Fakt, że pozłacany zabrzmiał ciężej i ciemniej niż rodowany ale też bardziej wyostrzał w stosunku do rodu.

Edytowane przez Krzysiek B

Jeśli chodzi o wtyki do kabla zasilającego, to modele 28/38 są bardzo dobre.. Miałem je kiedyś zarówno na złocie, jak i na rodzie w obydwu przypadkach były bardzo dobre.. Na rodzie będzie minimalnie lepszy detal, oraz bardziej zróżnicowany bas o niższym zejściu.. Co się tyczy wtyków RCA, to nie mam doświadczenia, w systemie używam interkonektu Nordosta..

Miałem kiedyś Artecha Thunder, słaby kabel..

11 minut temu, Krzysiek B napisał:

S032n jest bardziej gęsty dźwiękowo niż TCS31?

Tak.. Nie może też się równać z TCS31 w zróżnicowaniu basu, jak i jego zejściu.. S032N jest bardziej dopalony, przez to odbiega od neutralności.. Ale zależy też, do jakiego systemu trafi..

Kiedyś miałem go (S032N) w innym systemie w przedwzmacniaczu i byłem z niego bardzo zadowolony..

To prawda 28,38 to dobre wtyki ale niespodzianką jest dlamnie filtr NCF clear line,polecam bo ja go już nie oddam ,radzę spróbować. 

20221209_171456_copy_907x1612.jpg

Edytowane przez gabler

Spróbujcie furutechy z innymi wtykami, a nie tylko furutecha.

No i znaczenie ma to, czy wkładasz goły przewód we wtyczki, czy np z widełkami furutecha lub jakimiś tulejkami.

I tylko nie mówcie, że to dodatkowe żelastwa na drodze elektronów. 😁

Dawno temu do  zasilającego 314 -brązowy- założyłem jakieś Rich Bay rodowane  i zamiennie pozłacane z aliexpress  i  niby było fajnie na początku jednak z czasem  dostrzegłem mulenie i spowolnienie dźwięku  . Delikatne wskazanie na rodowane wtyki . Taki  zestaw poległ w konfrontacji z polskim kablem do falowników na  wtyku Schurter . Założyłem  na 314 też  te  wtyki zastosowane przy kablu  do falowników i dźwięk zrobił się cholernie jazgotliwy i przykry odsłuchowo. I tak 314 z chińskimi wtykami wylądowała w szufladzie. W końcu stać mnie było na dokupienie  wtyków Furutecha od strony wzmacniacza Fi-C15G i ściana FI-E11 N1R.  I teraz jestem zadowolony z tego jak gra wzmacniacz. Oryginalne kable zasilające czyli chińczyki za parę złotych i te falownikowe  zostały pokonane. Kusiły mnie też testy innych wtyków lub dokupienie Furutechów do tych falownikowych ale temat umarł finansowo. Wole kupić do testów z rynku vintage  jakieś fajne markowe kolumny czy sprzęt audio niż 1 wtyczkę.

Edytowane przez dzeus67
2 godziny temu, dzeus67 napisał:

Wole kupić do testów z rynku vintage  jakieś fajne markowe kolumny czy sprzęt audio niż 1 wtyczkę.

Ale jak już ktoś ma markowe kolumny, jak i sprzęt audio, to wtedy zabawa we wtyczki ma sens..

Swoją drogą, drogie wtyczki nie zawsze gwarantują satysfakcjonujący efekt..  Kiedyś tak z ciekawości, zainstalowałem (no nie ja, tylko RCM na moją prośbę) wtyki z serii 48 NCF na Furutecha 314.. To był dzwiękowy koszmarek!! Bas, to w zasadzie znikł na tych wtykach, było bardzo dużo góry i wyższej średnicy i to w szklistej, jasnej postaci.. Nie przyjemnie się tego słuchało.. Co ciekawe, 314 na wtykach 28/38 R zagrała już bardzo fajnie, znacznie lepiej, niż na podstawowych 11..

To pokazuje, że wysokie modele wtyków Furutecha, powinny być łączone z odpowiedniej klasy kablami.. 314 niestety, to kabel budżetowy, na początek drogi, więc ma swoje ograniczenia..

51 minut temu, mariush74 napisał:

314 niestety, to kabel budżetowy, na początek drogi, więc ma swoje ograniczenia

Kiepski jest ten kabel, miałem na wtykach viborga złotych, na furutechu 28/38 gold i generalnie po dwóch latach pognałem go. Później pognałem furutecha 762 który był niezłym kablem ale po roszadach kablami i po wymianie daca i streamera zaczął grać sucho. Musi być dopasowany po prostu do systemu. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Kwestia dopasowania do systemu.

314ka taka zła nie jest, wtyki mają znaczenie, czy to się komuś podoba, czy nie.

Ale jak system różnicuje każdą zmianę, to to słychać tak jak napisał Michał.

Taki mezlians teraz opiszę, otóż u mnie kiedy miałem na stanie CD player Hegla Mohikan to właśnie 314ka na Viborg Cu lepiej się sprawdzila niż taki 3TS20 na FI28/38g. Wtedy grało to z Atollem, albo Moonem (nie pamietam) i HD12 plus CASM6 jako punkty odniesienia.

Będę to powtarzać do usranej śmierci..., ale tak wtedy to wypadło. 

Jakimś trafem czesto AVtest często 314kę wykorzystywało do wpinania wzmaków. 

Chociaż uważam, że jego miejsce to źródła i daki.

Edytowane przez sir.jax

• 1 miesiąc później...

Ktoś robił sieciówki na FP-S55N LIMITED EDITION ? Zastanawiam się między nim a Neotechami 3001 pod mocna końcówki mocy (w miejsce PS Audio AC-12 jakie są za długie i za sztywne w obecnej konfiguracji sprzętu).  Pytanie jak ten kabel wygląda z basem ? Zależy mi na mocnym ale żylastym i konturowym, wszelkie lampowe „poduchy” odpadają. 

A jak ma się dźwiękowo tcs31 do s55n? Miałem kiedyś s35n i nie bardzo mi się spodobało brzmienie które dawał, czy 55 to podobny sznyt?

Z kolei tcs31 szczególnie na rodzie bardzo lubię.

Edytowane przez Ministerolnictwa
W dniu 13.12.2022 o 23:54, sir.jax napisał:

Spróbujcie furutechy z innymi wtykami, a nie tylko furutecha.

No i znaczenie ma to, czy wkładasz goły przewód we wtyczki, czy np z widełkami furutecha lub jakimiś tulejkami.

I tylko nie mówcie, że to dodatkowe żelastwa na drodze elektronów. 😁

A Ty pakujesz przewód w widły Furutecha, z jakim skutkiem? Lepiej gra z widłami, czy to ma tylko wymiar estetyczno-praktyczny? Trzeba to pewnie jakoś zaciskać, bo lutowanie chyba nie tutaj?

https://www.poweraudio.pl/furutech-fp-209g-widelki-z-miedzi-10szt-miedz-cu-p-6643.html

27 minut temu, Ministerolnictwa napisał:

A Ty pakujesz przewód w widły Furutecha, z jakim skutkiem? Lepiej gra z widłami, czy to ma tylko wymiar estetyczno-praktyczny? Trzeba to pewnie jakoś zaciskać, bo lutowanie chyba nie tutaj?

https://www.poweraudio.pl/furutech-fp-209g-widelki-z-miedzi-10szt-miedz-cu-p-6643.html

Jeśli wtyki mają zaciski umożliwiające zastosowanie wideł, to tak, jeśli nie to tulejki.

Do tego(wideł furutecha)potrzeba porządnej zaciskarki do końcówek DIN np Knipexa 😉

Edytowane przez sir.jax

2 godziny temu, sidru napisał:

Wersja bez widełek:

https://youtu.be/Ha6lakniW28

A tu wersja z widełkami, no i przy tej okazji mam gdzieś zrzut opisu różnic między tymi kablami z widłami i bez. 

https://youtu.be/6EDJil-GMTw

Zaciskarka na tym filmiku to jakiś twór i na pewno nie do końcówek DIN, co widać jak oprawiający męczy tulejkę wideł. 

Edytowane przez sir.jax

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, sir.jax napisał:

Zaciskarka na tym filmiku to jakiś twór i na pewno nie do końcówek DIN, co widać jak oprawiający męczy tulejkę wideł. 

Jakie tulejki polecacie, z tych drogich i z tych tanich ?

No i pojawia się odwieczny dylemat audiofila, widełki złocone czy rodowane? 🤯

Dom zmienisz, żonę zmienisz, ale jak raz złe widły na kablu zaciśniesz to już nie zmienisz 🤣

Edytowane przez Ministerolnictwa
3 godziny temu, sidru napisał:

Jakie tulejki polecacie, z tych drogich i z tych tanich ?

Z tych drogich WBT, są cienkościenne.  A z tanich Elecaudio, chociaż chyba wolę Viablue.

Godzinę temu, Ministerolnictwa napisał:

No i pojawia się odwieczny dylemat audiofila, widełki złocone czy rodowane? 🤯

Dom zmienisz, żonę zmienisz, ale jak raz złe widły na kablu zaciśniesz to już nie zmienisz 🤣

Zmienisz, odetniesz , skrócisz trochę kabelek o długość tulei widełek i zamieniasz złote na rodowane.

Poza tym raczej rodowane do rodowanych wtyków,  a złocone do złoconych. 

Ale dowolność przeca też może być, jak kto woli.

Viborg też ma końcówki i bardziej przydatne do większości wtyków,  które w szchuko mają zazwyczaj wkrecaną śrubkę w końcówkę przewodu, a od strony IEC zaciski z blaszek, czyli idealnie do widełek. 

https://avcorp.pl/pol_m_Akcesoria-i-DIY_Tulejki-i-koncowki-na-kabel-342.html?filter_producer=1566057374&filter_traits[478]=&filter_traits[377]=&filter_price=0-300

https://a.aliexpress.com/_Ey14FLX

Edytowane przez sir.jax

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.