Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  266 członków

Furutech Klub
IGNORED

Klub FURUTECHA

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zarówno Furutech jak i Yarbo w różnych wersjach. Do tego wtyki Furutech, Neotech, Yarbo, MS HD także jest miejsce na eksperymenty brzmieniowe ;)

Zmieniam też teraz listwe Wireworld Matrix 2 na Furutecha.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Mam zarówno Furutech jak i Yarbo w różnych wersjach. Do tego wtyki Furutech, Neotech, Yarbo, MS HD także jest miejsce na eksperymenty brzmieniowe ;)

Jak wypadają wtyki yarbo przy neotech i furu?

Edytowane przez mateuszek

Nie wiem jak inne wtyczki niz fury, ale ring to 39.9mm średnicy i musi dobrze dolegac do wtyczki, dokręcany przez 3 malutkie "alpha"-śrubki :D

Głównie z myślą o Furutechu myślałem ale jak spasuje i zadziała na innych to kto wie..

Neotech ma 39mm średnice.

Jak wypadają wtyki yarbo przy neotech i furu?

Furutech FI-28 nie są tak detaliczne i wyrównane brzmieniowo jak Neotechy czy Yarbo. Ale FI-28 w zależności od elektroniki może trochę wygładzić szczególnie wysokie rejestry.

Wartość jakości do ceny wyżej stoi u Yarbo najpierw i Neotech dalej.

Co do jakości bezwzględnej wyższych modeli Furutech nie porównywałem.

Edytowane przez rafa

Głównie z myślą o Furutechu myślałem ale jak spasuje i zadziała na innych to kto wie..

Neotech ma 39mm średnice.

Furutech FI-28 nie są tak detaliczne i wyrównane brzmieniowo jak Neotechy czy Yarbo. Ale FI-28 w zależności od elektroniki może trochę wygładzić szczególnie wysokie rejestry.

Wartość jakości do ceny wyżej stoi u Yarbo najpierw i Neotech dalej.

Co do jakości bezwzględnej wyższych modeli Furutech nie porównywałem.

Ja mam Male doświadczenie z innymi wtykami. Zdecydowałem sie póki co na jedna firmę po bardzo dobrych doświadczeniach z mniejszymi modelami. Kable tez kupowałem pojedynczo i to dobrze, bo dystryb. Sugerował mi 28/38G na źródło a R na wzm. To wziąłem rod na wzm. I porównywałem na źródle z goldem, który dostalem do testów. Gold byl dla mnie męczący w gęstości muzy, choc w pierwszym kontakcie mega atrakcyjny. Po dłuższej chwili to byl jazgot w porównaniu do rodu, poza tym barwa byla dużo milsza na rodzie, sporo fajnych detali ale mega miłych. Dźwięk "szlachetniejszy".

Dzieki temu jednak do mnie trafiły same rody. I super.

Ciekaw jestem czy ktos moze porównać 38 z ringiem do 48 bez ringa? Ale chyba mało kto mial ringa z kolegów :D

Ten ring to taka namiastka metalowych wtyków. Nieco dociąży wtyk z tworzywa, ustabilizuje i oddziałuje na pole magnetyczne. Wpływ na pewno pozytywny i taniej założyć te ringi niż kupić wtyki Furutecha serii 48-50 które tanie nie są.

W trakcie usuwania konta.

jeżeli to tylko namiastka, to 48 i wyżej to musi być już mega :)

co ciekawe producent pisze, że tylko wtyki 52 piezo nie są kompatybilne (bo mają to w sobie), ale 48 tak, 50 nie jestem pewien.

• Redaktorzy

Ktoś z kolegów porównywał wpływ listwy Furutecha (TP60/80E TP615) w kontrze do Gigawatt PF1?

Jeśli weźmiemy pod uwagę e-TP60 ER to spokojnie można porównywać z PF-2

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

jeżeli to tylko namiastka, to 48 i wyżej to musi być już mega :)

Jeszcze 2 miesiące temu miałem Triple c na wtykach 48 i potwierdzam - było mega :-)

Edytowane przez mrb
  • Redaktorzy

Ale ringi słyszałeś na 38? Głównie mnie to ciekawi o ile ring goni kolejna polkę ale gołą.

Efekt założenia CF-080 na 38-ki masz opisany tutaj

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Na stronie 4 tego klubu opisuję moje doświadczenia z moimi ringami diy ,warto toto zastosować,dżwięk robi się na plus,lepsza kontrola,precyzja,czarne tło

Edytowane przez gabler

Na stronie 4 tego klubu opisuję moje doświadczenia z moimi ringami diy ,warto toto zastosować,dżwięk robi się na plus,lepsza kontrola,precyzja,czarne tło

Tak czytałem.

Przy okazji cena... 400... Mysle, ze każdy z Was kupiłby taki interkonekt, który kosztowałby 400 i robił taki efekt jak taki ring... Nie można liczyć ile to kosztuje w produkcji ale jaką ma wartość do tego co wnosi... Mysle, ze to spektakularna nieduża inwestycja.

gabler-

Pomysł ciekawy i myślę że się sprawdzi. A próbowałeś może podłączać obudowę ringów do uziemienia? Furutech tak nie proponuje poniewać montaż ma być prosty dla każdego. Z przewodem do uziemienia zakłócenia radiowe z zewnątrz spływają do masy i sam wtyk mniej emitował by, tylko czy to było by słychać to nie wiem.

W trakcie usuwania konta.

Nie próbowałem,u mnie tak gra.Samo dociążenie wtyków już poprawia brzmienie ,poprawia się kontrola,najwyższe modele wtyków Furutecha nie bez podstawnie sporo ważą.Prawdopodobnie większa masa powoduje lepszą stabilność styku w gnieżdzie i brak mikroruchów.

Kiedyś dawno temu robiłem eksperymenty z różnymi materiałami na bolce wtyczek i rewelacyjnie brzmieniowo wypadły bolce z bananków z midzi berylowej wypełnione prętami miedzianymi

Edytowane przez gabler

we wtyku 38 jest blaszka, do której podlaczony jest kabel zero. probowalem dokręcić śrubę ringu do niej, ale nie uslyszalem zadnych roznic czy śrubka była czy nie była dokręcona do niej.

poza tym oba moje denony nie korzystają z ziemi.ale puszka faradaya niezależnie od polaczenia jest.

mam pytanie o wpływ gniazd sciennych np. FT-SWS NCF.

czy jest sens aby najpierw je zrobić z podlaczona zwykla listwa, a dopiero później listwa?

wiadomo, róznica w cenie jest spora, ale czy jest to zauważalna róznica, nawet podłączając "zwykłą" listwę, a potem już posiadane triple C na 28+38R.

czy nie ma to sensu i lepiej odpuścić gniazdo i zdobyć się na listwę. przy okazji, którą z furu? jak duże słyszalne różnice?

Największą różnicę robi bezpośrednie podłączenie gniazd Furutech z innymi kablami, te gniazda grają !!!

Przy podłączeniu ze zwykłą listwą będzie inaczej z gniazdem Furutecha od sytuacji bez gniazda ale bez sprawdzenia ciężko jest "z głowy" powiedzieć jaki da efekt.

To tak jak wymieniać stare okna w domu, gdy wymienimy jedno to jest ładniej, ciszej i cieplej ale pełnia szczęścia jest wtedy, gry wymienimy wszystkie :-).

Pozdrawiam

Pygar

Największą różnicę robi bezpośrednie podłączenie gniazd Furutech z innymi kablami, te gniazda grają !!!

Przy podłączeniu ze zwykłą listwą będzie inaczej z gniazdem Furutecha od sytuacji bez gniazda ale bez sprawdzenia ciężko jest "z głowy" powiedzieć jaki da efekt.

To tak jak wymieniać stare okna w domu, gdy wymienimy jedno to jest ładniej, ciszej i cieplej ale pełnia szczęścia jest wtedy, gry wymienimy wszystkie :-).

Pozdrawiam

Pygar

tak myslalem, ale w takim razie co do listew furu - które są fajne, a które mega fajne za "rozsądną" cenę?

TP60ER czy TP80E? czy trzeba dokupić do nich kabel podłączeniowy czy jest w zestawie?

Trzeba dokupić.

Ja właśnie kupiłem TP60E. Zmiana z Wireworld Matrix dała więcej detalu na górze i w ogóle jej minimalnie więcej ale jeszcze bez wyostrzenia.

Ale dopiero co odpaliłem więc muszę się osłuchać parę dni. Kto wie czy też nie zmieni brzmienia po wygrzaniu.

Na pewno wiele zależy od elektroniki. Ja się trochę bałem wyostrzenia przy TP60ER. Mój Marantz NA8005 jest bardzo wrażliwy na zasilanie i łatwo przedobrzyć.

Edytowane przez rafa

tak myslalem, ale w takim razie co do listew furu - które są fajne, a które mega fajne za "rozsądną" cenę?

TP60ER czy TP80E? czy trzeba dokupić do nich kabel podłączeniowy czy jest w zestawie?

80-tka ma kabel,jako jedyna.Według mnie bardzo dobry stosunek cena/jakość ma D-box,jedyna niedogodność natury praktycznej to tylko 2 gniazda.

l'enfant sauvage

mam pytanie o wpływ gniazd sciennych np. FT-SWS

czy nie ma to sensu i lepiej odpuścić gniazdo i zdobyć się na listwę.

Kwestia prądu, systemu i oczekiwań...

Pisałem kilka stron temu , że IMHO montaż dobrego gniazda jest niemal rewolucją w porównaniu do zastosowania listwy...

Przynajmniej u nie tak to jest

Edytowane przez mrb
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.