Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  246 członków

Cayin Klub
IGNORED

Klub miłośników i sympatyków produktów Cayin / Spark.

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmm... ze tak się wtrącę, czy miernik za 30zl zmierzy dokładnie napięcie? Na pewno nie z taka dokładnością 0,3 - 0,35mV. Tzn pokaże napięcie ale to nie będzie mocno dokładne w takim zakresie. Miernik za 500zl to co innego

Hmmm... ze tak się wtrącę, czy miernik za 30zl zmierzy dokładnie napięcie? Na pewno nie z taka dokładnością 0,3 - 0,35mV. Tzn pokaże napięcie ale to nie będzie mocno dokładne w takim zakresie. Miernik za 500zl to co innego

Miernik za 30 zł pokaże właściwe napięcie .Testowałem kilka mierników tanich i zwyczajnych odnosząc wyniki pomiarów do swoich multimetrów za 500- 1400 zł.

Jeżeli potrzebujecie zmierzyć tylko napięcie wystarczy miernik za 30 zł. Jeżeli potrzebujecie zmierzyć indukcyjność i pojemność to przyzwoity miernik zaczyna się od 300 zł, a dobry wzwyż .

Ale zakładam że użytkownik klasyczny nie otwiera obudowy gdyż wiedzy nie ma co do spraw technicznych ,jak ma kupuje multimetr i mierzy kondensatory szukając miedziowych Audio Note, Audyn True Cooper ,Duelundów ,ale to zabawa za większe pieniądze a i gabaryty dużych kondensatorów sprzęgających muszą się zmieścić w obudowie .

Edytowane przez Studio16Hertz

Ktoś może się orientuje jakie wartości ma prąd na lampach w CS55A, gdy wskazówka miernika jest na środku skali?

Tak kartonik, pytałeś o coś podobnego oonad pół roku temu i też nie dostałeś odpowiedzi ; -)

Tak kartonik, pytałeś o coś podobnego oonad pół roku temu i też nie dostałeś odpowiedzi ; -)

Tylko czemu wydaje mi się, że jednak padła odpowiedź i to chyba nawet od Grzegorza :-)

Mówimy o mV czy o voltach ?Bo 35mV to jest 0.035 V a tej wartości biasu w A70 nie da się ustawić o.35V owszem

0,35 Volta ,tak :-)

Tylko czemu wydaje mi się, że jednak padła odpowiedź i to chyba nawet od Grzegorza :-)

Po co się kłócić, przecież wystarczy podać wartość środkową i wartości skrajne na skali w CS -55A. Resztę sobie obliczę :-P.

Poważnie, Panowie wie ktoś czy nie?

Panie Grzegorzu?

Kupiłem dziś miernik w obi cena 15.99

Nawet wiem jaki. Mierzy wystarczająco dobrze, mnie osobiście wkurza czymś innym. Nie ma auto wyłączania, ja ciągle zapominam, i szybko baterię szlag trafia.

Po co się kłócić, przecież wystarczy podać wartość środkową i wartości skrajne na skali w CS -55A. Resztę sobie obliczę :-P.

Zmienisz lampy na inny zestaw, i już będą to inne wartości. O tym, że taka "regulacja" na czuja jest dokładna jak ciupanie siekierką to nawet żal wspominać. Nie kombinuj, kup miernik za 15zł. jak Venom.

Nawet wiem jaki. Mierzy wystarczająco dobrze, mnie osobiście wkurza czymś innym. Nie ma auto wyłączania, ja ciągle zapominam, i szybko baterię szlag trafia.

Zmienisz lampy na inny zestaw, i już będą to inne wartości. O tym, że taka "regulacja" na czuja jest dokładna jak ciupanie siekierką to nawet żal wspominać. Nie kombinuj, kup miernik za 15zł. jak Venom.

Faktycznie sam chwilę zapomniałem wyłączyć

Szanowny kolega nie zaznajomił się ze specyfiką CS-a, wybaczam.

Mam miernik, tylko nie mam go gdzie "wetknąć", bo akurat w tym wzmacniaczu voltomierz jest wbudowany w obudowę fabrycznie i pokazuje napięcie właściwe dla danej lampy. Kłopot w tym, że pokazuje to na skali bez opisu wartości w Voltach.

Skoro dla 6550 zaleca się dać więcej, to chcę grzecznie zapytać ile to jest to więcej żeby właśnie nie kombinować "na czuja".

post-59253-0-93129000-1482275500_thumb.jpg

Edytowane przez Ziarutek

Nic to nie zmienia, nadal jak wetkniesz inny zestaw lamp, to zakres się przesunie mniej lub bardziej.

A miernik mimo wszystko masz gdzie wetknąć, co najwyżej możesz nie wiedzieć gdzie należy wetknąć. Wbudowany miernik najprawdopodobniej mierzy spadek napięcia na rezystorach pomiarowych umieszczonych odpowiednio w katodzie każdej z lamp mocy. Jeżeli tak jest w istocie, to aby sobie wyskalować ten wbudowany wskaźnik należałoby zmierzyć multimetrem spadek napięcia na owych rezystorach przy kilku nastawach.

Czyli dalej nic nie wiem...

Ten wskaźnik wbudowany to "psu na budę"? Mam go kalibrować? Wydaje mi się że on jest skalibrowany, bo w pozycji środkowej pokazuje właściwą wartość biasu dla lamp KT88 fabrycznych. Następnie mamy tam mini skalę i potrzebuję wiedzieć jakie ta mini skala pokazuje wartości. Mam rozkręcić wzmacniacz i zrobić sobie pomiary zamiast zapytać dystrybutora?

Błagam... chociaż napiszcie że nikt nie wie to może kiedyś po gwarancji rozkrecimy i pomierzymy z twoją pomocą, bo ja dalej nie wiem gdzie ten multimetr mam wetknąć.

Jest wyskalowany o tyle, że pokazuje optymalną z punktu widzenia producenta wartość biasu, a raczej prądu katodowego lamp mocy. Być może ta wartość jest podana w instrukcji, wątpię jednak by były podane dalsze informacje pozwalające na choćby przybliżone wyskalowanie wskaźnika. Musisz pomierzyć żeby go sobie wyskalować.

Trzeba wam wiedzieć że prawidłowy bias dla danej lampy mocy zależy od tego, jakie w danym wzmacniaczu występuje napięcie anodowe (napięcie mierzone między anodą a katodą, w przypadku lamp KT88, 6550, EL34, 6L6, 6V6 pomiędzy nogą 3 a nogą 8). Tu jest bardzo fajny i prosty w użyciu kalkulator:

http://www.ax84.com/biascalc.html?Bvolts=400&maxW=35&BiasCalcAction=calc

Należy koniecznie wrzucić do ulubionych. Ten kalkulator odpowie Wam między innymi na pytanie o ile więcej należy ustawić dla lamp 6550 niż dla lamp KT88.

By the way, trzeba wam wiedzieć, że w potocznym rozumieniu słowem "bias" często określa się wartość prądu katodowego lamp mocy, a jeszcze częściej spadek napięcia na rezystorze pomiarowym umieszczonym w katodzie lampy (zwykle 10 omów) przez tenże prąd wywoływany.

Natomiast w znaczeniu ściśle technicznym bias to wartość ujemnego napięcia stałego podawanego na siatkę pierwszą lampy mocy by wywołać przepływ określonego prądu katodowego.

Zatem, czy nie prościej mierzyć napięcie biasu na siatce niż kombinować z pomiarem spadku napięcia na jakimś rezystorze?

Otóż nie. Nic z tych rzeczy. A to dlatego, że dla różnych egzemplarzy lamp mocy umieszczonych w tym samym układzie jest konieczne nastawienie różnych napięć na siatce by wywołać przepływ takiego samego prądu katodowego.

I vice versa, dla różnych lamp mocy umieszczonych w tym samym układzie, taka sama wartość napięcia na siatce wywołuje przepływ różnych prądów katodowych.

Stąd konieczność regulacji.

Aha, no i uważać mi przy tym mierzeniu napięć!

Tam jest co najmniej 400 voltów. Zjedzie ci końcówka miernika, zrobisz zwarcie, huk i błysk, możesz nawet zepsuć wzmacniacz.

A jak Ci zjedzie palec i dotkniesz bebechów, to cię prąd piêrdølnie, a może nawet zabić.

Pewnie że dam znać.

Wahalem się między 55tp a właśnie A70 ale pomyślałem lepiej kupić od razu lepszy żeby potem nie kombinować za niedługi czas

Tylko nie ściągaj tych pianek bo stracisz na średnicy ;))) Gratuluje zakupu :)

Ja także pisze w mailach : po wyciągnięciu wzmacniacza wykonać następujące czynności .....i o piankach piszę dla pewności iż należy pianki ochronne zdjąć ,odkąd pewien Pan kupując model A-100 T ( a tam jest osiem lamp mocy !!! grał z piankami :-)) ,oczywiście pianki się stopiły .Przy mojej wizycie czyściłem lampy mocy :-)

Nie każda osoba jest praktykiem gdzie najpierw na logikę wszystko się bierze . A czasem z euforii już chce się grać :-)

...."Pan kupując model A-100 T ( a tam jest osiem lamp mocy !!! grał z piankami :-)) ,oczywiście pianki się stopiły .Przy mojej wizycie czyściłem lampy mocy :-) "....

Kiedyś Stachursky śpiewał "Samo Życie" :-)

Kupiłem nowe lampy do Cayina 88. Miałem KT88 GoldLiona i miałem bias na 38 ustawiony.

Teraz mam nowiutkie 6550 EH i mają bias ustawiony na 30. Pytanie: przestawić go na 38 też, czy jeszcze inaczej?

38 na KT88 mi odpowiadał. I drugie pytanie: ile będą się wygrzewać 6550 EH?

Bo na 30 bias i niewygrzane, dopiero co rozpakowane i włożone, to brzmi to naprawdę źle. :)

Edytowane przez Ricardozamora
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.