Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilskie bezpieczniki

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Audiograde, przecież nie to miałeś na myśli, co kolega wyżej napisał, nieprawdaż? Chyba, że nadinterpretowałem ;)

ja się za nikogo nie podpisuję. dla zasady :)

Co ma tak w ogóle znaczyć 'prawda muzyczna' w audiofilskiej nomenklaturze?

ma oznaczać - że możesz tego nie lubić - ale czujesz, że to jest DUŻA RZECZ

przy której ty, twoje upodobania, twoje przyzwyczajenia, twoje chcenia - nie mają znaczenia

zwyczajnie :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Większość audiofili funkcjonuje w iluzjach dźwiękowych swoich systemów i swoich wyobrażeń o dźwięku / upodobań. Warto o tym pamiętać :-)

i to się nadaje do prasy!

ps

>audiograde

jak myślisz, jak wyglądało by bezpośrednie porównanie twoich kolumn do np. Altec604??, przy założeniu wzorowego wzmocnienia w obu przypadkach oczywiście.

nie chcę się wypowiadać o kolumnach, których nie znam

ale na pewno warto je zmodyfikować :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

ma oznaczać - że możesz tego nie lubić - ale czujesz, że to jest DUŻA RZECZ

przy której ty, twoje upodobania, twoje przyzwyczajenia, twoje chcenia - nie mają znaczenia

zwyczajnie :)

Tak, czucie jest ważne. Bez czucia nie ma muzyki.

Czucucaca.

Parker's Mood

Wydaje mi się, że każdy poważnie zaangażowany w audio, przeżył kiedyś coś w rodzaju audio-szoku, kiedy przy jakiejś okazji (raczej gdzieś a nie u siebie) - usłyszał doskonale znany sobie utwór, którego sposób prezentacji - wprawił go, delikatnie pisząc - w konsternację poznawczą. Pozytywną :-) na ogół.

Coś więcej można wytłumaczyć? :-)

Panowie jak dla mnie to bez srebrnych belek nie ma grania oczywiście na dziś . Może coś się znajdzie lepszego ale dziś odebrałem srebrne maleństwa i jestem pod dużym wrażeniem.Wsadzone w pre i końcówkę cd nie posiada bezpiecznika.A może to tylko mój system potrzebował srebra w miejsce bezpiecznika bo góra wyrażnie się wygładziła i uspokoiła

Muzyka w założeniu nie ma się podobać - ma być możliweie najbliższa prawdy.

:-)

No ni kija tego nie ogarniesz. To już musi być choroba. Jeśli muzyka nie ma się podobać to wysiadam. Myślałem, że ma się zaje$£¥%ie podobać. Im więcej wydam, poprawię, posłucham i dopracuję tym bardziej ma się podobać.

????

To w jakimś sensie jest droga przez mękę:-)

Tłumaczenie też :-). Ostatecznie oczywiście muzyka ma ci się podobać - bo inaczej nie miałoby jej słuchanie na zestawie x - żadnego sensu.

Ale to ostatecznie - a nie w procesie nauki, dochodzenia, odkrywania, który bywa męczący, zwodzi na manowce, w ślepe uliczki. To trwa, często długo. Po kilkunastu latach dojrzejesz do dźwięku, który żenował cię w młodości. I odwrotnie :-)

Ale nie w tym rzecz - rzecz w tym, żeby interpretować dźwięki mając świadomość własnej i systemu - ułomności. Żeby cały czas - móc odkrywać...

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Panowie jak dla mnie to bez srebrnych belek nie ma grania oczywiście na dziś . Może coś się znajdzie lepszego ale dziś odebrałem srebrne maleństwa i jestem pod dużym wrażeniem.Wsadzone w pre i końcówkę cd nie posiada bezpiecznika.A może to tylko mój system potrzebował srebra w miejsce bezpiecznika bo góra wyrażnie się wygładziła i uspokoiła

Podejrzewam, że jakbyś zaaplikował dobre belki miedziane, np z Furukawy to skala wrażeń byłaby zbliżona, tylko odczucia nieco inne. Srebro daje niesamowite uwolnienie dźwięku i taką magiczną holografię, z kolei miedź fantastyczną reprodukcję wokali i bardzo mocne zejście na dole pasma. Wybór kwestią gustu oraz systemu. Bezpośrednie porównanie obu belek ze standardowym bezpiecznikiem w straszliwy sposób obnaża słabość tego ostatniego.

No cóż. Belki czy rurki w ampie dają natychmiastowe, subiektywnie odbierane wrażenie "przyrostu" mocy, dynamiki, swobody.

Zupełnie nieproporcjonalnie wydawałoby się do odcinka toru jaki zajmują :-)

I dalej teraz - łatwo sobie wyobrazić, co by było, gdyby przeprojektować płyty ampa. Poszerzyć i pogrubić ścieżki z tych marnych mikronów, nawet pozłocić. Zrobić je na teflonie :-)

Ja zrobiłem tak z końcówką LFD PA2 z konieczności - po spaleniu ścieżki (bez złota). Inny sprzęt.... :-) dr Bews byłby....zmieszany...:-)

Rezerwy są tam, gdzie się ich stosunkowo najmniej spodziewamy.... :-) ale to jest rozwiązanie nie dla każdego i nie w każdej sytuacji...

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Inny sprzęt....

Dokładnie tak. Na płycie ukryte są największe rezerwy, tylko mało kto tu zagląda, a jeśli już to podejmuje się jedynie wymiany elementów typu kondensatory, rezystory, itp. A możliwości poprawy są dużo większe.

Synergistiki grają tak jak pisał Pacuła o większości bezpieczników. Podkreślają kontury, szybkość ale jak dla mnie mają tendencję do wchodzenia w gwizdanie, mówiąc obrazowo. Do systemów z tubami na końcu absolutnie odpadają.

Mysle,ze piszesz o SR 20. Teraz powinien wkroczyc Synergistic Red

Muzyka w założeniu nie ma się podobać - ma być możliweie najbliższa prawdy.

muzyka nie ma się podobać - co Ty powiesz - a to ciekawe rzeczy się tu dowiaduje

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Mysle,ze piszesz o SR 20. Teraz powinien wkroczyc Synergistic Red

Kolego ja posiadałem najpierw SR 20 potem RED i po roku kupiłem na testy Verictum X i już został na wieki :)

muzyka nie ma się podobać - co Ty powiesz - a to ciekawe rzeczy się tu dowiaduje

A kto tu słucha MUZYKI ;))

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Jeszcze raz wyjaśnię na przykładzie:

Jeśli płyty grupy A na tym samym systemie grają świetnie, płyty grupy B dobrze, grupy C beznadziejnie - to dobrze. To znaczy, że w dużym stopniu różnicowane są nagrania w zależności od tego - jak muzycy i realizatorzy słyszą :-)

Oznacza to - że sprzęt różnicując te nagrania jest w stanie pokazać w miarę obiektywną o nich prawdę, a nie uśrednia zgodnie ze swoimi mikrymi możliwościami albo próbując trafić w gust przeciętnego słuchacza.

W tym sensie nagrania nie mają się podobać - mają być dobrze odtwarzane a w konsekwencji dopiero: dobre - podobać się :-)

Prościej już nie potrafię. Sorry... :-)

Gość

(Konto usunięte)

Jeszcze raz wyjaśnię na przykładzie:

Jeśli płyty grupy A na tym samym systemie grają świetnie, płyty grupy B dobrze, grupy C beznadziejnie - to dobrze. To znaczy, że w dużym stopniu różnicowane są nagrania w zależności od tego - jak muzycy i realizatorzy słyszą :-)

Oznacza to - że sprzęt różnicując te nagrania jest w stanie pokazać w miarę obiektywną o nich prawdę, a nie uśrednia zgodnie ze swoimi mikrymi możliwościami albo próbując trafić w gust przeciętnego słuchacza.

W tym sensie nagrania nie mają się podobać - mają być dobrze odtwarzane a w konsekwencji dopiero: dobre - podobać się :-)

Prościej już nie potrafię. Sorry... :-)

...dlatego w "o mnie" mam "wszystko co zgrywa się tonalnie z moim systemem"...

Dokładnie tak jest i tak powinno być.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Wystarczy włączyć płytę Sara.K a potem Yello, i od razu widać a raczej słychać o co tu tak naprawdę chodzi :)

Albo odwotnie :)

Audiofilsko nagrane płyty zagrają dobrze nawet na bumbkosie, Yello wymaga dobrej elektroniki.

Albo odwotnie :)

Audiofilsko nagrane płyty zagrają dobrze nawet na bumbkosie, Yello wymaga dobrej elektroniki.

Dobrze to trochę za mało ma być : doskonale, perfekcyjnie , zjawiskowo........................ bo dobrze to taka muzyka gra 99% użytkownikom na tym forum .

Tak, tak przede wszystkim zjawiskowo był kiedyś u mnie chłop , kiwał głową i nie wiedział jak odpowiedzieć na dzwięk jaki płynie /gra z taniego sprzętu to powiedział że gra zjawiskowo , bo zazwyczaj jak drogi hi-endowy sprzęt nie gra to zaraz jest odpowiedz a gdyby był lepszy kabel , a to nie spasowały się kolumny itd .ciągła żonglerka z wymianą sprzętu itp.

U mnie np. Yello gra tak jakbym miał co najmniej system głośników 8.2 ( osiem kolumn i dwa subwoofery )

Raczej niewiara. A rzekłbym niedowiarstwo. Niektórzy nie dopuszczają myśli, że bezpiecznik, czy sieciówka, jako element w audio może mieć wpływ na dźwięk.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Uroda polskiego forum... przekomarzanie się , osobiste wycieczki, flirty i okładanie się plastikowymi butelkami po łbach. Merytorycznych wpisów możne 10 proc. Jak ktoś kto nie śledził, próbuje przebrnąć przez dłuższy wątek .. to za cholerę nie da rady.

Info dla użytkowników HIFI Tuning Supreme, min. 100 godz wygrzewania... minimum. Ja po 30 czy 40 godz prawie zwątpiłem w nie.

W finalnym stadium... piękna holograficzna scena, precyzja, rozdzielczość... wrażenie tu i teraz...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.