Skocz do zawartości
IGNORED

Zaczynam składać PC Audio bez kompromisów

celex

Rekomendowane odpowiedzi

PCI to hardware a USB jest softowe.

Pewnie jest jakiś sposób na ustawianie przerwań w danej konfiguracji soft/hardware, ale mi się wydaje, że pewniej jest by na magistrali która obsługuje układ typu DAC, nie było jednocześnie działających innych urządzeń, np: DAC po USB, dysk po sacie, Wifi po PCI itd

wogole co to za dziwny pomysl, zeby specjalnie dla programu jriver pakowac do peceta 10GB ram?

- jriver z tego co mi wiadomo nie ma w wersji 64bit (poki co)

a nawet jakby byl, to pozniej za kazdorazowym uruchomieniem systemu oraz jriver ladowac cala zawartosc cyfrowej plytoteki do ramu?

no i co sie tym zyska? jak przecietna plytoteka zajmuje o wiele, wiele wiecej niz 10GB

to i tak w praktyce skonczyloby sie dogrywaniem nowych utworow do ram'u, i wywalaniem z pamieci tych, zapewne zaladowanych uprzednio do ram w pierwszej kolejnosci.

do htcp (z nastawieniem na audio) wystarczy w zupelnosci jednostka oparta na intel Atom, badz AMD EPU (obojetnie jakim), i 2GB ram.

przy czym AMD-EPU zdaje sie, ze sprzetowo dekoduja .mkv (?) no w kazdym badz razie bez problemu da sie na tym odtwarzac filmy-ripy blueray.

dyskusyjna kwestia to gdzie trzymac plytoteke - czy na lokalnym, cichym i wolnoobrotowym HDD 3,5", czy tez lepiej - ale i drozej - serwer NAS.

to juz kazdy powinien sobie odpowiedziec ile ma pieniedzy do wydania.

i nie wprowadzajcie ludzi w blad, ze do jriver warto kupowac 10GB ramu.

2GB starczy, az nadto - zapewniam ;]

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Dane przecież i tak przechodzą przez RAM, po co je tam w ogóle przetrzymywać. Od tego są bufory przy nadawaniu i odbieraniu.

Przy Windows 7 starter, wystarczy mieć 1GB RAM, bo system zużywa 300~400MB i mamy ponad połowę wolną, co do audio i video wystarczy.

To że sprzęcik komputerowy typu MUSA kosztujący 20 000zł ma na pokładzie 8 wątkowy i7 i 16GB ramu jest tylko i wyłącznie przerostem formy nad treścią i robieniem ludzi w balona. Tak jak gdzieś pisał koleżka Aj-Ran muzyczne dane płynnie odtworzy 400Mhz procesor i 256 MB RAM

Nie postrzegam tego w ramach liniowych, bo można by dojść do jakiegoś absurdu. A wkład w okna i nasze przyzwyczajenia do pewnej klasy rozwiązań użyteczności jest chyba niepodważalny. MS wniósł w tej materii wielki powiew świeżości i dotarł do Kowalskich. Tak jak niesamowite korzyści, jakie przyniosło piractwo w pompowaniu balona - rozwoju komputerów osobistych. I żeby nie było, to nie moje zdanie, choć zbieżne ;)

Co microsoft zrobił z ludźmi. Gates powiedział, że każdemu wystarczy 640 kb ram. W tym czasie apple robił coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Co konkretnie..?

"by na magistrali która obsługuje układ typu DAC, nie było jednocześnie działających innych urządzeń"

Jak to zrobić w typowym PC ?

Tak jak napisałem wcześniej.

Jeśli mamy DAC na USB, to jednocześnie nie podłączamy pod magistrale USB urządzeń WiFi, HDD itd bo jak będzie to chodzić na raz wszystko to przestawianie przerwań IRQ może nie pomóc. (mi się nie udało skutecznie)

Mogą bufory nie wyrabiać i pojawiać się trzaski albo zupełnie przerwania sygnału

Ja akurat mam deko odwrócony szyk, czyli DAC na PCI, SSD na Sata, a dane z HDD idą po USB. i wszytsko gra.

Według mnie urządzenia lepiej chodzą pod hardwarowymi interface-ami niż softowymi, szczególnie w niewysilonych, energooszczędnych PC

Transfery i dostęp do plików w HDD dla SATA6 i USB 3.0 są zbliżone ale szybki dysk HDD szybko zapycha magistralę USB i nie chodzi to tak dobrze jak po najszybszej SATA. Zanim USB stało się takie modne dużo lepiej urządzenia zewn chodziły na Firewire niż teraz na USB 3.0

Jedyny powód dla którego zdecydowałem się na HDD przez USB 3.0 to wyeksportowanie dysku poza obudowę, by nie buczał.

Nie znalazłem idealnego sposobu na pozbycie się zupełnie wibracji i pełnego wyciszenia pracy HDD oraz to że silnik dysku nie jest zasilany z tej samego zasilacza co reszta PC

Transfery i dostęp do plików w HDD dla SATA6 i USB 3.0 są zbliżone ale szybki dysk HDD szybko zapycha magistralę USB

Jaki masz ten HDD talerzowy? Dobija przynajmniej do 200 MB/s na początku dysku? (użyj programu HDTach i zobacz na wykres LONG - możesz wkleić na forum, to po jego kształcie Ci powiem czy magistrala go ogranicza, czy nie) USB 3 pozwala na transfer ~380 MB/s - gdzie tam do zapchania? A nawet jak zapchasz to co z tego? Ja jak mam zapchany jeden port USB2 (30 MB/s max) to i tak reszta jest wolna (nawet jak limit masz na dwa porty, to i tak masz kilka złącz, więc podłączysz poza obciążoną parą).

... tak że nie wiem w czym problem - mi się nic nie zapycha w każdym razie (czego dowodem są choćby pomiary opóźnień magistrali, czy stabilność transferów)

Poza tym nie ma czegos takiego jak SATA6 ;) Najnowsze to SATA 3

ja na USB mam w tej chwili głośniki, klawiaturę i modem do internetu.

Stąd było wcześniejsze pytanie o podłączenie przez USB ale kartą na PCI na przykład. Wten sposób że wyjście jest USB ale sprzętowo sygnał idzie po PCI ?

Ale chodziło mi też o to, że jak mam np. 6 wyjść USB to znaczy że one wszystkie są podpięte w jedna całość? Nie ma tam jakichś sprzętowych podziałów między tymi gniazdami ?

Ale chodziło mi też o to, że jak mam np. 6 wyjść USB to znaczy że one wszystkie są podpięte w jedna całość? Nie ma tam jakichś sprzętowych podziałów między tymi gniazdami ?

Coś mi świta że one są podzielone parami - nie chce mi się teraz o tym wgłębiać. A jak masz np. więcej niż jeden kontroler, to już jest absolutna separacja (np. płyty pod SandyBridge ... te z 2011r, jeśli mają USB3, to na osobnym kontrolerze).

Muszę to sprawdzić jak będę w domu. A ty próbowałes? Czy twój alix jest jeszcze gapless? Z innej strony: czy na pewno te same czary-mary używane do tuningu systemu windows mają sens do tuningu systemu klasy unix? Czy to jest tuning z malucha przeniesiony żywcem do rollsa?

Wysiadam na przystanku normalność. Parametr audio_buffer_size to buffor danych już zdekodowanych. To jest zatem jakby taki zasób "pcm" gotowy do zapodania na kartę dźwiękową. Wracamy do myków z czasów xt. A w zasadzie wracacie/wracasz bo mnie ramdyski nie kręcą. Nie słyszę czerwonych plugów analnych z drewna pod kablami, kabli ethernetowych lan itd. Jeśli ktoś będzie na systemie linux słyszał różnicę to życzę mu wiele zdrowia, szczęścia oraz zapoznania się z fscache w ramdysku :)

Chodzi o to zeby do portu USB na Alixie lub innym PC Audio byl podlaczony tylko i wylacznie przetwornik DAC. Zauwazylem (na Windows rowniez) ze jesli do USB podlaczymy DAC, dysk HDD, klawiature,mysz to niestety slychac czasami trzaski - bylo o tym w innych watkach na AS. Poza tym, nie za bardzo mozna zarzadzac tymi urzadzenami podpietymi do USB - chodzi mi o IRQ czy priorytety.

A system coś zgłaszał? Jakieś komunikaty? Cokolwiek?

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Pewnie nic. Mnie wiesza pulpit po włączeniu muzyki z karty na PCI i nie ma żadnego konfliktu sprzętowego. Przyczyn może być tyle że głowa rozboli zanim się dojadzie o co chodzi.

kiedyś miałem płytę która się resetowała podczas przykręcania śrub w obudowie. Ale jak zakładając cooler ją przedziurawiłem śrubokrętem na wylot to nawet tego nie zauważyła. pracowała z tą dziura jak mercedes po tuningu AMG :-)

Wracając do głównego tematu

Tak będzie wyglądało chłodzenie, zmieniłem procesor na i5 w specyfikacji s tzn TDW= 65W , chodzenie pasywne w zupełności wystarczy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Drodzy Koledzy, Wy tu śmieci składacie, a nie komputery bez kompromisów. Dopiero w dziale Hi-End znajdziecie wiele "prawdziwych" i "wartościowych" informacji na temat komputerowego audio. Polecam szczególnie wątek o konwerterach USB:

http://www.audiostereo.pl/konwertery-usb-hi-end-i-ich-modyfikacje-ktory-najlepszy_98782.html

Polecam Waszej uwadze szczególnie posty, nr 17

http://www.audiostereo.pl/konwertery-usb-hi-end-i-ich-modyfikacje-ktory-najlepszy_98782.html#entry2647911

I jako uzasadnienie post nr 23

http://www.audiostereo.pl/konwertery-usb-hi-end-i-ich-modyfikacje-ktory-najlepszy_98782.html#entry2648883

Dowiecie się jaka jest częstotliwość pracy portu USB i dlatego w związku z tym tak duży jest wpływ interfjesu sata...

Jakieś pytania i uwagi?!?! Czy nic więcej nie trzeba dodawać.

To jest pierwszy i jedyny wątek na tym forum, w którym dostałem bana, bo śmiałem w sposób stanowczy zaprotestować przeciwko teoriom, które się tam pojawiają.

Poczytajcie sobie co to znaczy, audiofilskie podejście do zagadnienia :D.

Drodzy Koledzy, Wy tu śmieci składacie, a nie komputery bez kompromisów. Dopiero w dziale Hi-End znajdziecie wiele "prawdziwych" i "wartościowych" informacji na temat komputerowego audio. Polecam szczególnie wątek o konwerterach USB:

Ukryta Zawartość

Polecam Waszej uwadze szczególnie posty, nr 17

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) #entry2647911

I jako uzasadnienie post nr 23

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) #entry2648883

Dowiecie się jaka jest częstotliwość pracy portu USB i dlatego w związku z tym tak duży jest wpływ interfjesu sata...

Jakieś pytania i uwagi?!?! Czy nic więcej nie trzeba dodawać.

To jest pierwszy i jedyny wątek na tym forum, w którym dostałem bana, bo śmiałem w sposób stanowczy zaprotestować przeciwko teoriom, które się tam pojawiają.

Poczytajcie sobie co to znaczy, audiofilskie podejście do zagadnienia :D.

Chyba sie rzeczywiscie przeniose do hi-end chociaż wydawalo mi sie ze to nie nazwa forum gwarantuje jego jakość merytoryczna .ale jak sie okazuje jednak jakaś korelacja istnieje:)

Własny off topic:

Najlepszy program do rippowania płyt CD audio ever ...... I to darmowy !

Od wczoraj jestem jego fanem dozgonnym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Chyba sie rzeczywiscie przeniose do hi-end chociaż wydawalo mi sie ze to nie nazwa forum gwarantuje jego jakość merytoryczna .ale jak sie okazuje jednak jakaś korelacja istnieje:)

.....

O Bosz, widzę że nie załapałeś sakrazmu i nie zauważyłeś cudzysłowów w mojej wypowiedzi.

Niestety, to idealny przykład, jak ładne słówka, wypowiadane przez różnych "guru" Hi-Endowych softów, są wystarczające, aby przysłonić kompletną ignorancję w określonych dziedzinach osób tam dyskutujących :-(((((

Cytat:

"SATA operuje na 100MHz, czyli częstotliwości 100 tys. razy większej od USB! (USB to 1000Hz)"

To tyle w tym temacie. Ludzie się naczytają takich farmazonów, a później różne "niezbędne" audiofilskie cuda im z tego wychodzą w komputerowym audio. Przy takim podejściu, to niebawem gumka od majtek, osoby pracującej na komputerze, będzie im grać. No ale skoro USB ma 1000Hz, w opozycji do 100MHz SATA, to wiele więcej nie brakuje do tego.

A co do EAC, to z 7 lat temu, to może i była nowość. Ale lepiej późno niż wcale :-). Chociaż w sumie masz rację, jest wiele osób, które jeszcze tego programu najpewniej nie odkryły i sposobu w jaki on działa. I traktują Destatem napędy komputerowe przed ripowaniem płyty CD, bo "słyszą różnicę", po tym zabiegu (patrz wątek Jplayowy).

O Bosz, widzę że nie załapałeś sakrazmu i nie zauważyłeś cudzysłowów w mojej wypowiedzi.

Niestety, to idealny przykład, jak ładne słówka, wypowiadane przez różnych "guru" Hi-Endowych softów, są wystarczające, aby przysłonić kompletną ignorancję w określonych dziedzinach osób tam dyskutujących :-(((((

Cytat:

"SATA operuje na 100MHz, czyli częstotliwości 100 tys. razy większej od USB! (USB to 1000Hz)"

To tyle w tym temacie. Ludzie się naczytają takich farmazonów, a później różne "niezbędne" audiofilskie cuda im z tego wychodzą w komputerowym audio. Przy takim podejściu, to niebawem gumka od majtek, osoby pracującej na komputerze, będzie im grać. No ale skoro USB ma 1000Hz, w opozycji do 100MHz SATA, to wiele więcej nie brakuje do tego.

Rzeczywiście nie zauważyłem "" a lubię sarkazm jako intelektualną rozrywkę .....

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Ja osobiście nie przepadam i staram się rzadko uciekać do tej metody, ale przy niektórych "prawdach", głoszonych tu i ówdzie, to czasem ciężko się powstrzymać.

Ja osobiście nie przepadam i staram się rzadko uciekać do tej metody, ale przy niektórych "prawdach", głoszonych tu i ówdzie, to czasem ciężko się powstrzymać.

Ponieważ od niedawna jestem uczestnikiem forum , staram sie nie nadużywać tych form retorycznych ale prędzej czy pózniej sie zapewne nie powstrzymam :)

celex, co do EACa to już tak wile było na ten temat na forum, że aż głowa boli :)

Ukryta Zawartość

:)

Ukryta Zawartość

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

A co koledzy myślą o takim wynalazku do odtwarzania plików z audio :

Shuttle XS35GTA V3 ....

Ukryta Zawartość

Wszystko w całości pasywnie chłodzone, Dual Atom , możliwość zainstalowania opcjonalnego napędu cd/dvd/bd, zero wiatraków i zewnętrzny zasilacz 12V,

Dodatkowo jest grafika oddzielna od AMD ATI radeon 7410m - która niby umożliwia nawet oglądanie filmów Full HD na TV ..................( pomiędzy odtwarzanymi albumami z muzą :)

Jakby zamontować mały dysk SSD to chyba by się nadał.....?

Ukryta Zawartość

shuttle uzywam od lat i jest git zero problemow cicho chodzi male zuzycie energii. Cale wnetrze jest dobrze zaprojektowane wedlog mnie jeden z najbardziej udanych produktow na rynku.

Ukryta Zawartość

Podłączasz pod to dysk sieciowy , dac lub asynchroniczne usb i ewentualnie pod lcd łączem hdmi.

Super sprawa za małe pieniądze.

Ukryta Zawartość

Panowie ja jestem zdania że taka zabawka załatwia wszystkie problemy.

Ukryta Zawartość

Pomijam fanów jplay....

Ukryta Zawartość

Idea budowy bezkompromisowego PC pod audio ogólnie jest bez sensu, bo zwyczajnie każdy komputer będzie dobry, wystarczy zadbać o pasywne chłodzenie i już. Moc obliczeniowa takiej maszyny nie musi być większa od smartfona, więc jak tu w ogóle rozumieć bezkompromisowość? Jeśli tak, że ma to być PC wyłącznie do audio to bezkompromisowo wywalamy z niego wszystkie inne elementy, bo na tym tutaj ta bezkompromisowość będzie polegała. Jedyne nad czym warto sie zastanowić to czy dyski z muzyką będą się znajdowały wewnątrz tej maszyny, a bezkompromisowo wypadałoby, żeby nie były, więc trzeba postawić w jakimś ustronnym miejscu jakiś magazyn danych, kupić najbardziej energooszczędnego nettopa, podłączyć pod jakiś monitor/tv albo sterować smartfonem/tabletem i spiąć to wszystko domową siecią.

Co innego zupełnie, gdyby miał to być sprzęt jeszcze do filmów, tu by trzeba było wsadzić mocniejszy procesor, grafikę, i mogłoby się okazać, że adekwatne pasywne chłodzenie zapewnia dopiero kilogram miedzi, więc obudowa byłaby odpowiednio większa.

Co innego, gdyby na tym jeszcze chcieć grać i dopiero tu można mówić o bezkompromisowości, bo tu można kupić big tower i wypchać ją najnowszymi bajerami po brzegi.

Ale bezkompromisowy komputer do audio? To tak jakby składać bezkompromisowy komputer do edycji tekstów...

Podstawowy błąd który tu zauważyłem, to chęć wpychania procesora core i7, (potem zeszło na core i5)... po co to? To jest właśnie kompromis, bo taki procesor ładuję się po to, żeby móc coś jeszcze poza słuchaniem muzyki robić.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Sprawdzałem ostatnio ostatni jedno rdzeniowy procesor intela za 130zł na socket 1155 Sandy Bridge z wbudowaną grafiką Intel HD na pokładzie i odtwarza filmy z bluerej bitrate 30Mbps tak samo płynnie i bez większych obciążeń jak najnowsze 22nm z Ivy Bridge z intel HD 4000.

Im mniej rdzeni i wątków tym mniej skoków napięcią, tętnień napięć itd.

Bezkompromisowość według mnie powinna cechować się:

Brakiem impulsowego zasilacza

Brakiem HDD w obudowie.

Pasywnym chłodzeniem procesora

I na końcu oddzielnym zasilaniem napieć dla transportu cyfrowego (PCI/PCIe/USB/Spdif)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.