Skocz do zawartości
IGNORED

5000PLN - plazma czy LCD, jaki?

tomek11

Rekomendowane odpowiedzi

sittek możemy mieć inne zdanie na temat obrazu w tych TV ale nie na temat zaciemnienia pomieszczenia a to było obiektywne i bezdyskusyjne.Ty jednak twierdzisz że była tam normalna jasność a to nieprawda!

Poza tym napisałem że 3D jako efekt 3D było Ok ale obraz był za ciemny i szary czyli finalnie kiepski.Mnie się też to ogólnie nie podobało a normalny obraz 2D był żywszy i lepszy.Nie czytasz ze zrozumieniem.

Co ciekawe obraz 3D z Panasonica totalnie mi sie nie podobał, nie miał naturalności, wręcz drażnił mózg.

To nie obraz drażnił twój mózg tylko okulary migawkowe. Tylko ludzie nie dbający o stan swoich oczu wkładają sobie "stroboskop" na oczy i oglądają godzinami filmy lub grają w gry 3D. Kompletny brak wyobraźni (oczywiście dotyczy to tych co tak robią). Tylko pasywne 3D w 4k TV jest jeszcze do zaakceptowania mimo, że też nie jest korzystne dla oczu, ale przynajmniej to nie jest "stroboskop".

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Mam w firmie kilka Samsungów LCD/LED(niskie modele) a poza tym domowo i biurowo użytkuję

serię C8000 i D8000.

Niech zgadnę, wg Ciebie te Samsungi pewnie wypadają lepiej od plazm Panasonica ?

Zależy o które pytasz? Te niskie modele których mamy kilka w firmie to nie jest żadna rewelacja ale teź to były tanie modele i do czego innego przeznaczone.

Model 65C8000 mam już 3 czy 4 lata i w tym samym czasie miałem Panasonica 65VT25. Samsung zdecydowanie lepszy i Panas poszedł do ludzi. Co ciekawe gość który go kupił też po jakimś czasie go opchnął i teraz też ma Samsunga 65 LCD ale wiem którą serie.

Co do obecnej topowej plazmy ZT60 to nie robiłem bezpośredniego porównania.

Jest bardzo dobra i być może lepsza w pewnych kwestiach niż 4 letni Samsung ale gdyby porównać z topowym LCD na ten rok to juź nie jestem taki pewien co okazałoby się lepsze. Ale to wszystko i tak nie ma znaczenia. Ważne jest to, że czas plazm właśnie dobiega końca.

71 osób deklaruje, że brzęczy w stopniu przeszkadzającym w oglądaniu. 73 osoby powiadają, że coś tam słychać w cichym pokoju i bezpośredniej bliskości telewizora (ale im to nie przeszkadza, gdyż nie wybrali opcji pierwszej). 125 osób nie słyszy nic. Razem 73+125=198 osób nie ma problemu brzęczenia.

Bobcat, masz niesamowitą zdolność do dopasowywania informacji pod własne widzimisię, bądź niesamowite problemy ze zrozumieniem tekstu. Jakie 198 osób nie ma problemu brzęczenia? Ja tez bym zaznaczył opcję drugą bo mi nie przeszkadza, ale to nie znaczy że nie brzęczy! Nie ważne czy przeszkadza czy nie, brzęczy to brzęczy i tyle. To tak jak by ci ściągało auto na lewo ale by ci nie ściągało bo ci to nie przeszkadza.No weź się zlituj człowieku:)

Model 65C8000 mam już 3 czy 4 lata i w tym samym czasie miałem Panasonica 65VT25. Samsung zdecydowanie lepszy i Panas poszedł do ludzi. Co ciekawe gość który go kupił też po jakimś czasie go opchnął i teraz też ma Samsunga 65 LCD ale wiem którą serie.

Co do obecnej topowej plazmy ZT60 to nie robiłem bezpośredniego porównania.

Jest bardzo dobra i być może lepsza w pewnych kwestiach niż 4 letni Samsung

Ach, cóż za skromność, może w pewnych aspektach obrazu, ten topowy ZT60 przebije starego Samsunga :)))

To ja dla równowagi mógłbym znaleźć podobne wpisy właścicieli, przekonującego o wyższości ówczesnych, dobrych (nawet nie topowych) plazm nad tym Samsungiem.

Na Avsforum gość miał tego Twojego Samsunga oraz LG LX9500 i opisywał wprost, że poza odbiciami (ekran lustro w LG), obraz jest wyraźnie lepszy na LG. Ja tego LG zmieniłem z kolei na budżetowego ST60 i obraz jest w moim odczuciu jeszcze lepszy. Porównuję możliwości tv na najlepszym sygnale i w najlepszych warunkach, czyli lekkie lub całkowite zaciemnienie. Dodam, że moim zdaniem, ale rozumiem, że komuś może się podobać co innego, bo nie przeszkadza mu np słabszy kontrast. Po prostu nie radzę głosić takich kategorycznych stwierdzeń, bo rozstrzał jest spory. W niektórych scenach i warunkach zdarzy się, że nawet słaby LCD wyświetli lepszy obraz od plazmy i vice versa. Trzeba jednak przyjąć jakiś wspólny mianownik. Powoływanie się na argumenty, mające niby świadczyć o wyższości jednej technologii nad drugą, o końcu produkcji albo o trwałości, wskazuje że Twoja ocena nie jest zbyt obiektywna. Niestety nie ma LCD o obrazie plazmy, bez wad plazmy, podobnie jak i na odwrót. Trzeba sobie przeanalizować, które zalety i wady danego tv, są dla nas bardziej istotne.

@ Tribul

Mógłbym powiedzieć to samo: dopasowujesz informację tak aby potwierdzały Twój punkt widzenia. W dodatku nie potrafisz (lub nie chcesz) czytać ze zrozumieniem. Opcja druga to nie są ci, którym nie brzęczy. Owszem: im brzęczy, ale tak słabo że nie stanowi to dla nich problemu. Do tego należy dodać opcję trzecią, łych który nic nie słyszą. Razem 198 dla których brzęczenie nie istnieje, bądź istnieje ale w nieistotnym stopniu. Tylko dla opcji pierwszej jest ono problemem.

Bądź więc łaskaw nie uprawiać polemiki dla polemiki.

To tylko kwestia interpretacji. Wynik pokazuje, że problem dotyczy około połowy telewizorów.

Co jeśli komuś hałas przeszkadza ale występuje rzadko, na jasnych scenach ? Przez większą część jest OK, więc taki ktoś zaznaczy jednak że mu ogólnie nie przeszkadza.

Mój kolega ma G30 i u niego bzyczy dość głośno, nawet w ciemniejszych scenach jest to lekko słyszalne. Mój stary Panasonic bzyczał w tylko na jasnych scenach i słabiej niż G30 kolegi, obecny ST60 bzyczy ale cicho, też tylko przez może 10% czasu (jasne sceny), na reszcie jest całkowita cisza.

Ja bym w tej ankiecie bez wahania wybrał opcję trzecią. Mój albo wogóle nie brzęczy, albo ja tego nie jestem w stanie usłyszeć. Nawet na jasnych scenach.

Hmm, świeży news

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale na placu boju pozostanie LG i Samsung! Ciekawe kto z nich przejmie technologię od Panasonica? Przecież jakaś nisza musi być i w rtv ...

Ukryta Zawartość

Co do bzęczenia, to:

• stara plazma samsunga 50 cali bzyczy tak, że słychać z 3 metrów (choć tylko jak akurat w TV nic nie mówią)
  • plazma panasa 58 cali bzyczy w stopniu bardzo delikatnym, za to czasem słychać wentylatory, przy czym ich dźwięk to taki cichy szum.

Podsumowując: bzyczą obie moja plazmy, przy czym Panasonic w znacznie mniejszym, pomijalnym w praktyce stopniu.

don111 pewnie ciebie zaskoczę ale generalnie zgadzam się z tobą.

Zauważ jednak że dzisiejsza dyskusja niepotrzebnie zeszła na kwestie wyższości jednej technologii nad drugą

a mnie chodziło tylko o info że Panasonic chce zakończyć produkcje plazm i nie wnikałem na początku dlaczego.

Zgadzam się że nie ma technologii idealnej a przynajmniej do tej pory nie ma.

Wcale nie uważam że LCD/LED jest bez wad. Ale wady plazm dla mnie są większe i ja dla odmiany oceniam w

normalnie oświetlonym dziennym pokoju.

Ale wady plazm dla mnie są większe i ja dla odmiany oceniam w

normalnie oświetlonym dziennym pokoju.

, w warunkach domowych ,bez oświetlenia z świetlówek , przy świetle słonecznym i ustawieniu obrazu na " normalny i pozostałych ustawień domyślnych " też jest OK , bez kitu .

Jednak widać odbicia od szkła plazmy , ale przy tej jakości obrazu przy odpowiednim materiale jest i tak bajka .

TV 50GT50

don111 pewnie ciebie zaskoczę ale generalnie zgadzam się z tobą.

Zauważ jednak że dzisiejsza dyskusja niepotrzebnie zeszła na kwestie wyższości jednej technologii nad drugą

a mnie chodziło tylko o info że Panasonic chce zakończyć produkcje plazm i nie wnikałem na początku dlaczego.

Zgadzam się że nie ma technologii idealnej a przynajmniej do tej pory nie ma.

Wcale nie uważam że LCD/LED jest bez wad. Ale wady plazm dla mnie są większe i ja dla odmiany oceniam w normalnie oświetlonym dziennym pokoju.

Panasonic nie zakończył jak na razie oficjalnie sprzedaży ;)

A jeśli nawet, to chyba nie sądzisz, że to przez to, że są jakieś braki w stosunku do LCD (mówię o jakości obrazu) albo że to nie jest już rozwojowa technologia. Równie dobrze mogliby sprzedawać tą serię 60 do końca (aż wejdą LEDy albo OLEDy). Osobiście do pełni szczęścia w nowym Panasonicu, widziałbym jeszcze tylko dobry upłynniacz bez efektu teatru, tego mi brakuje. Reszta jest dopracowana i obraz powala. Jak na razie to LCD Panasonic musi mocno rozwijać, bo te ich obecne to można o kant tyłka potłuc :)

Wbrew pozorom LCD wcale nie idą jakoś wyraźnie naprzód, co się stało z modelami z podświetleniem strefowym ? Oszczędności, a topowe modele są teraz krawędziowe i kosztują podobnie, nawalone tylko dodatków typu smart tv, cena rośnie a jakość stoi w miejscu. Tak samo jeszcze procesory ruchu, do poprawnego działania wiele im brakuje.

Zgodzę się że procesory ruchu w LCD są za słabe.Oglądałem tego największego LG 84 cale i obraz po prostu smużył jak w starych LCD-kach sprzed 10 lat. Ewidentnie to wina procesora który nie nadążał przeliczać 4x większej ilości pixeli.

LG chyba też to zauważyło bo ledwie ten model wszedł na rynek a już teraz na IFA był prezentowany następca.Pewnie ma już szybszy procesor.Ale już w 85 calowym Samsungu nic nie smużyło a obraz bajka!!

Co do plazm to Panasonic być może jeszcze nie zaprzestał sprzedaży, magazyny pewnie jeszcze pełne, a może nawet produkują jeszcze póki jest zbyt ale na pewno to kwestia niedługiego czasu gdy produkcja zostanie zakończona. Zgodzę się również że pewnie przyczyną nie jest jakość obrazu ale nie zgodzę się że technologia jest nadal rozwojowa bo już nie jest.Firmy pracujące nad rozwojem technologi plazm zakończyły już nad nią prace i nowych rozwiązań nie będzie. Zważywszy na większą wagę plazm, często większą grubość, pobór prądu oraz problemy z wyświetlaniem dużych rozdzielczości nie ma się co łudzić że będą się dalej rozwijać na rynku. Jak ktoś tak bardzo kocha plazmy to teraz jest ostatni dzwonek żeby łykać jakiś model z serii ZT i oglądać na nim przez kolejne kilka lat. A za kilka lat będą dużo lepsze TV LED czy OLED niż najlepsze dziś plazmy.

Czy należy rozumieć, że serii 70 już nie będzie?

Jest takie prawdopodobieństwo, ale nie na pewno :-). Panasonic zachowuje pewną dozę tajemniczości.

A jeśli nawet, to chyba nie sądzisz, że to przez to, że są jakieś braki w stosunku do LCD (mówię o jakości obrazu) albo że to nie jest już rozwojowa technologia.

To jest efekt rozwoju technologii w kierunku większego k (4k, 8k). W tych rozdzielczościach plazma ma bardzo małe szanse. Np Bobcat nie kupi bo będą za duże ;-) ;-) (Bobcat pozdrawiam to tylko żart).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

To jest efekt rozwoju technologii w kierunku większego k (4k, 8k). W tych rozdzielczościach plazma ma bardzo małe szanse. Np Bobcat nie kupi bo będą za duże ;-) ;-) (Bobcat pozdrawiam to tylko żart).

8K które oglądałem w akcji to był 85" LCD.

Zastanawiam się, czy ogromne rozmiary nie będą domeną zestawów typu projektor-ekran? Czy naprawdę będzie popyt na telewizory (w jakiej technologii by nie były) 200" ważące (powiedzmy) pół tony? Chyba, że technologia pójdzie tak bardzo do przodu, iż owe 200" to będzie jakaś zwinięta w rulonik folia, ważąca raptem pół kilograma (lub mniej), do rozwieszenia na ścianie?

Odwzajemniam pozdrowienia :)

te Samsungi pewnie wypadają lepiej od plazm Panasonica ?

Kto wie ? Możliwe, że po kilku latach eksploatacji wysokie Samsungi będą zdecydowanie lepsze od nawet wysokich plazm Panasonica nawet jak na początku jest niewielka różnica na korzyść plazmy (tylko wysokie modele). Plazma się "wypala" a LCD-ek nie. W LCD-ku nawet jeżeli diody podświetlenia stracą 50% zdolności emisyjnej to zapas jest tak duży że łatwo to uzupełnić. Ja jasność podświetlenia mam ustawioną na 25-35%. Plazma ma tą rezerwę symboliczną 20-30% i to nie każda (niektóre prawie nia mają - chodzi oczywiście o referencyjną jasność bieli )

Zastanawiam się, czy ogromne rozmiary nie będą domeną zestawów typu projektor-ekran?

Tylko dla fanów kina bo ekran projekcyjny ma tylko jedną zaletę - wielkość. W pozostałych parametrach TV biją na głowę system projekcyjny. Oczywiście to tylko moje zdanie.

Bobcat ale ty mówisz o 200 calach a na to zbytu domowego nie bedzie.

Jednak 80-100 cali jak najbardziej. Dziś taki 85 cali Samsung 4K waży ok 60kg. To nie jest ciężar. To właśnie plazmy zawsze były i są ciężkie.

Dziś taki 85 cali Samsung 4K waży ok 60kg.

Tyle ważył mój były bańkowy Sony KVE2921 (29' - 63kg).

Chyba, że technologia pójdzie tak bardzo do przodu, iż owe 200" to będzie jakaś zwinięta w rulonik folia, ważąca raptem pół kilograma (lub mniej), do rozwieszenia na ścianie?

Jak śledzisz informacje ("kaczki" ;-) ) prasowe to wiesz, że w technologii OLED takie zwijanie jest możliwe. Do jakiego stopnia to nie wiadomo. Dziś możliwe jest już zrobienie 55' OLED-a który bedzie ważył mniej niż 10kg (z oddzielną elektroniką oczywiście). To wszystko będzie nam dozowane przez producentów (jak w procesorach komputerowych) przez wiele lat żeby z nas wycisnąć jak najwięcej kasy.

O ile oczywiście nie okaże się, że OLED nie jest taki wspaniały jak go "malują".

mówisz o 200 calach a na to zbytu domowego nie bedzie.

Jednak 80-100 cali jak najbardziej.

Raczej wystrzegał bym się tak kategorycznych stwierdzeń. Kiedyś mówiono, że 80"-100" też nie będzie. Jak się okazuje: niewielki, ale jest.

Raczej wystrzegał bym się tak kategorycznych stwierdzeń. Kiedyś mówiono, że 80"-100" też nie będzie. Jak się okazuje: niewielki, ale jest.

Zbyt na 200' na pewno będzie ale będzie on dotyczył tylko bardzo szczególnych odbiorców (liczonych w promilach lub nawet ułamkach promila). To tak jak dzisiaj podstawowy format handlowy mieści się w przedziale 32-42'.

Ale różnica jest zasadnicza. Ograniczeniem będzie wielkość pomieszczeń, wysokość od podłogi do sufitu oraz wymiar drzwi przez które trzeba taki TV wnieść. 85-100 cali można wnieść i można zawiesić na ścianie w dużym pokoju. A 200 cali ani nie można zawiesić ani nie uda się wnieść.

Dlatego TV do 100 cali czy 120 cali będą mieć jakiś tam mały zbyt a takie 200 cali już nie.

A 200 cali ani nie można zawiesić

Zawiesić to pewnie się da ale jest tak dużo ograniczeń innych, że to co napisałem wyżej o promilach jest jak najbardziej aktualne. Przynajmniej na przestrzeni 2-3 pokoleń zwłaszcza przy takim "zarządzaniu" tym krajem.

Tu bardzo humorystyczne komentarze dotyczące "cali" TV

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . To taka forma "kabaretu" a nie rzeczywisty komentarz o jakości TV.

Ukryta Zawartość

Ale wiesz, że przecież wprowadzając większe ekrany to firmy nie baczą na polski rynek. Tu to jest taki dodatek.Może coś się sprzeda a może nie ale Polska niespecjalnie ich interesuje. Ale z ciekawostek to telewizorów o wielkości od 80 cali w górę jest w Polsce trochę.Tylko w tym roku sprzedało się kilkadziesiąt. Wszystkich jest pewnie kilkaset.Wiadomo że to nie są duże cyfry ale jednak.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.