Skocz do zawartości
IGNORED

Rewelacja czy rewolucja - czyli Sure klasa D

Rekomendowane odpowiedzi

Dwie rzeczy.

Sprawdziłem dzisiaj jeszcze raz te przebiegi lepszym oscyloskopem i nie ma żadnych oscylacji, więc sądzę że to był problem pomiarów. Jest idealne zbocze narastające, klasyczny przebieg ładowania kondensatora stałym prądem o całkowitym czasie narastania ok. 50ns.

Druga, zmniejszyłem dwukrotnie rezystor R26 do 5k, jest on odpowiedzialny za dead time, czyli jak rozumiem czas pomiędzy wyłączeniem jednego i załączeniem drugiego tranzystora kluczującego i albo mi się zdaje albo mu sie nieco poprawiło na basie. Mógłby to ktoś potwierdzić lub zdementować, bo jest piątek i ja już sobie samemu nie wierzę za bardzo.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Można by spróbować zmienić dead time ale w połączeniu z pomiarem harmonicznych. Ja niestety mam za słabą kartę w komputerze. Może ktoś z czymś lepszy sprawdził jaki jest optymalny. Całkiem niewykluczone że mogło poprawić bas.

Doprawiłem wczoraj wejście rezystorami Shinkoh(330r,3k).

Bardzo ładnie teraz gra :)

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Bardzo ładnie teraz gra :)

A co konkretnie się poprawiło?

Ogólnie cieplej gra. Na plus też zaliczam większą ilość detali, wybrzmienia, przestrzeń.

Dźwięk jest przyjemniejszy.

off top

Kupiłem tanio i oczywiście uszkodzony Muse na TA2024:-) Jak wymienić taki scalak , jak wylutowac by nie uszkodzic ścieżek . Takie małe zawsze mnie ... przerastały :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Przejdź się do najbliższego serwisu komputerowego. za 2 dychy Ci wylutują. Może mniej :)

off top

Kupiłem tanio i oczywiście uszkodzony Muse na TA2024:-) Jak wymienić taki scalak , jak wylutowac by nie uszkodzic ścieżek . Takie małe zawsze mnie ... przerastały :-)

Mały śrubokręt do podważania nóżek i od brzegu - przygrzać nóżkę jednocześnie ją podważając i odchylić do góry. Czynność powtórzyć n razy. Można przed tym zebrać nadmiar cyny (niekoniecznie) ekranem od kabli (tym siateczkowym) nasączonym roztworem kalafonii. Ekran kładziemy na polutowanych nóżkach i z góry podgrzewamy lutownicą. Nadmiar cyny "wsiąka" w ekran. Grzać jak najkrócej.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Poszukaj w Googlu na temat lutowania przy montażu powierzchniowym. Właściwa metoda to połowa sukcesu. No i przydałyby się jakieś okulary-lupa. Przynajmniej ja już jestem na takie zabawy za ślepy.

Nadmiar cyny "wsiąka" w ekran

Nigdy nie udało mi się tym sposobem wylutować scalaka bez uszkodzeń. Skuteczniejsze będzie zalanie cyną z kalafonią wszystkich nóg kości po to, by równomiernie rozpuścić cynę i dopiero wtedy próbować podważyć śrubokrętem. Tak z obu stron. Wtedy przydaje się ekran do usunięcia cyny.

Opcja brute-force - nożyk lub dremel i odetnij nóżki, zachowaj tylko ostrożność, żeby nie skaleczyć ścieżek. Potem zdejmij scalak (może być przyklejony do pcb) i odlutuj amputowane nóźki, pojedynczo.

Kopczas , no to jest jakieś rozwiązanie ale wolałbym diy :-)

Zakładam, że płytka to chiński wyrób z gatunku bardzo tanich. Proponuję to tylko dlatego, żeby oszczędzić płytkę :)

Trenowałem wylutowywanie scakaków na płytce od pilota ze zbiorowego zamówienia na shigaclona od vicola. Grzałem i grzałem i nic się nie oderwało.Ten sam trening na spalonej lampucerze nie przyniósł tak samo optymistycznych rezultatów :)

Radziłbym tylko wcześniej potrenować na czymś co można zepsuć. N.p. na popsutej karcie graficznej albo czymś w tym stylu.

Nigdy nie udało mi się tym sposobem wylutować scalaka bez uszkodzeń

Ja takich scalaków wylutowałem sporo (właśnie tą metodą). Chodzi oczywiście o ten typ powierzchniowy jak na zdjęciu (z "długimi" końcówkami). Oczywiście nóżki ulegają odgięciu do góry, ale gdyby okazało się że to nie scalak jest odpowiedzialny za awarię to można przywrócić te odgięte nóżki do formy pierwotnej (też to praktykowałem).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Takie laminaty rzadko kiedy wytrzymują dłuższe lutowanie, ścieżki odłażą, odrywają się przy podważaniu nóżek. Mi się sprawdziła najlepiej metoda z zalaniem specjalną cyną o niskiej temperaturze topnienia. Można dostać w sklepie elektronicznym (uwaga, droga jak diabli w porównaniu do ilości). Taka cyna ma na tyle niską temperaturę, że nie zastyga od razu i kość łatwo daje się zsunąć z laminatu lub oderwać (ostrożnie). Ważne, żeby potem odciągnąć plecionką tę cynę o niskiej temperaturze i pocynować zwykła.

ja brzoza - ciekawa propozycja ale (jak zuwazyłm Kopczas) to chinska taniocha więc podczas ciecia ściezki oderwa sie od podłoża ...

KrzysiekA - super ale ja nie mam takiej fajnej grzałki - moze jest inny sposób na rozgrzeanie wszystkich nóżek po obu stronach . Jak rozgrzeje po jednej stronie to nie podważe bo nózki z drugiej tez wyrwą ściezki .

...there is no spoon...

jak nie masz wprawy i sprzętu, to tą płytkę uwalisz na 100%

a każdy serwis komuraków lutuje hot air i taki scalak przekłada za 20zł

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Tyle skomplikowanych rad w tak prostej sprawie. Przecież można tak :)

Ukryta Zawartość

A na poważnie: w moim przypadku sprawdza się metoda z cienkim drutem (np. transformatorowym) Należy wsunąć drut między obudowę a nóżki układu scalonego. Następnie zamocować go z jednego końca (np. przylutować do nóżki jakiegoś elementu). Potem delikatnie ciągniemy go za drugi koniec równocześnie podgrzewając lutownicą nóżkę o którą drut się opiera. Po stopieniu cyny drut "przeskakuje" miedzy nóżką a PCB usuwając połączenie. I tak po kolei aż do całkowitego rozlutowania wszystkich nóżek.

Ukryta Zawartość

Kuzyn murzyna

Moim zdaniem tylko obcięcie nóżek, jak zrobisz to dremelem z tarczą to nic nie odpadnie. Pod scalakiem jest wylewka z masy służąca jako radiator, co skutecznie eliminuje inne metody. Patent z drutem i pojedyncze odlutowywanie nóżek też może być dobry.

Ukryta Zawartość

jedna z lepszych inwestycji w diy w moim życiu :)) taki scalak to 2 minuty roboty :) ostatnio z pomocą mi przyszła przy wylutowaniu gniazda SMB zalutowanego w 5-u miejscach. A ile termokurczu już przerobiła :)

Ukryta Zawartość

Takie laminaty rzadko kiedy wytrzymują dłuższe lutowanie, ścieżki odłażą,

Żaden laminat nie lubi długiego przygrzewania. Najtrwalsze są laminaty szklano-epoksydowe. Udawało mi się wylutowywać przy pomocy odsysaczki elementy po 5 razy (laminat szklano-epoksydowy) z jednego miejsca (nie w krótkim czasie).

ja brzoza - ciekawa propozycja ale (jak zuwazyłm Kopczas) to chinska taniocha więc podczas ciecia ściezki oderwa sie od podłoża .

'artrup' spróbowałeś metodę którą opisałem wyżej ? Jak nie to spróbuj. Możesz być zaskoczony szybkością wylutowania. Przy scalakach z nóżkami przewlekanymi (lutowanie po drugiej stronie płytki) są większe problemy, ale na to też są znane chwyty (pewnie były już tu opisywane).

Edytowane przez Lech36

A ja uważam że lepiej dać komuś dwie dychy i sprawa załatwiona. Jak to się mówi "nie ma się co męczyć Mr Proper cię wyręczy". Owszem można dla satysfakcji zrobić to samemu ale taka satysfakcja może się łatwo przekształcić w gorzki smak porażki jak uwalisz ścieżki.

W sumie wydanie 20 PLN a serwis czy 100 na lutownicę nie jest problemem ale w relacji ceny do wartosci wzmacniacza ( 46PLN + przesyłka) to kwoty gigantyczne :-)

Kilka razy grzebałem w SMD modyfikując odtwarzacze ale w tym scalaku są dwie nóżki na 1 milimetrze ! Takiej gestości jeszcze nie przerabiałem . Tego sie nie da zrobić zwykłą lutownicą . Chyba jednak pozostaje serwis komórkami lub komputerowy ...

...there is no spoon...

Panowie strach ma wielkie oczy. Też niedawno bałem się lutować układziki smd i przyszedł czas, że zacząłem składać DAC X i na końcu przyszedł czas na wlutowanie scalaków DF1706, SRC4192, WM8805 i się przemogłem i wyszło jak w fabryce a zrobiłem to następująco:

Jedno pole lutownicze zalałem cyną,ustawiłem scalak we właściwej pozycji i przygrzałem wcześniej zalutowane pole.Po tym unieruchomiłem scalaczek lutując nóżkę po przekątnej. Następnie bierzemy topnik w żelu i nakładamy solidnie na nóżki, po tym lutownica na 350st, cyna i jedziemy wszystkie nóżki nie martwiąc się zwarciami. Po całym procesie używamy plecionki do odciągania cyny i układziki wyglądają jak z fabryki :-)

I używajcie dużo topnika. A jak chcemy wylutować układ to dajemy dużo topnika na nóżki, zalewamy wszystko cyną i po podgrzaniu podnosimy delikatnie szczypcami uważając, żeby pól lutowniczych nie oderwać.

coś w tym stylu:

tylko lutownicą transformatorową bym się nie odważył i nie kupujcie grotów minifala bo szkoda kasy.

Edytowane przez adigrzelczak

Panowie szukam jakiegoś wzmacniacza do zasilenia czterech głośników

Ukryta Zawartość

może ktoś chce się pozbyć czegoś nie drogiego najlepiej kompletnego co by dało im radę

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

andigrzelczak , łatwiej wlutowac niż usunąć istniejący scalak nie niszcząc obwodu

Ostatnio wylutowywałem z jednego DACa kostkę PCM1795 i wlutowywałem do innego. Efekt - pcb nienaruszone a scalak działa. Podobnie z DF1706. Ja tylko namawiam, żebyście się nie bali bo to nie takie straszne:-)Powodzenia

• Pokaż nowe odpowiedzi