Skocz do zawartości
IGNORED

Monachium HIGH END: 15. - 18.05.2014

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

marslo, zwracam honor! Dopiero dzisiaj po godzinach posłuchałem Chiary z Larsem i Totaldaciem. Znam te kolumny bardzo dobrze od 3 lat, ale nigdy nie słyszałem ich w takim wydaniu. To był chyba najlepszy dźwięk, jaki słyszałem ever. Bardzo subtelny, zwiewny i pełen emocji. Dzisiaj graliśmy na Chiarach także u nas, ze wzmocnieniem i dacem thraxa i był to zupełnie inny dźwięk, raczej pokaz możliwości technicznych. Z Larsem i totaldaciem to była prawdziwa uczta dla melomana. Mega się cieszę, że jutro te kolumny podłączę u siebie w systemie :)

Nie wiem, czy ktoś już pisał o nowym DACu DSD PS Audio. Siedziałem tam z pół godziny i przełączałem między tymi samymi albumami PCM vs. DSD i muszę przyznać, że na DSD grało wybornie z raidho d3 - pełniej, z większą dynamiką, oddechem i przyjemniej. Był to wyraźny krok do przodu.

pozdrawiam

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Dzieki to ja pytałem bo nie chciałem uwierzyć że to istnieje.

Zestaw dla duńskiego farmera? Dziewoja tak samo inaczej urocza jak i kolumno-krowy;-)

A nie mówiłem?:))

Dzięki Piano!

Marcin,

Wychodzi, ze muszę jakieś czasopismo założyć:)

Ledwo napisałem ,ze u3 to liga galaktyczna a już Jeff Fritz rozpływa sie nad nimi. Ledwo napisałem ,ze Lampi dsd dac to całkiem nowa jakość, a już jakiś gostek z dagoo pisze to samo , teraz Ty.

Będę wyrocznia, chyba zmienię nick na Pytia, chociaż nie, ona mówiła dwuznacznie:)

Konto w trakcie usuwania

Szkoda, że muszę oddać :(

Nooo..., kolekcja niemal jak u Leo Yeha; widać, że RX-1 się przydał :))

Danke.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Wychodzi, ze muszę jakieś czasopismo założyć:)

Ledwo napisałem ,ze u3 to liga galaktyczna a już Jeff Fritz rozpływa sie nad nimi. Ledwo napisałem ,ze Lampi dsd dac to całkiem nowa jakość, a już jakiś gostek z dagoo pisze to samo , teraz Ty.

Będę wyrocznia, chyba zmienię nick na Pytia, chociaż nie, ona mówiła dwuznacznie:)

Z tym pismem to nie jest głupi pomysł.

Ostatnio rozmawiałem z pewnym poważnym dystrybutorem o idei założenia internetowego pisma opracowującego niezależne recenzje sprzętów Audio z pułapu high-endowego. Wszyscy wiemy co są warte recenzje pisane pod dyktando niektórych dystrybutorów.

Era pisemek papierowych się kończy. Kolejne numery Audio, a szczególnie HIFI i Muzyka to tylko pokazują. Coraz mniej stron i coraz bardziej przypadkowa zbieranina urządzeń. Ja osobiście kupuję jeszcze tylko AudioVideo bo ma ładną szatę graficzną i dobre zdjęcia czego nie posiadają konkurenci.

Są jednak dystrybutorzy, którzy nie boją się subiektywnych recenzji ludzi osłuchanych, posiadających w domu odpowiedniej klasy sprzęt. Ludzi, których pasją jest Audio a pieniądze już mają, lub zarabiają na czymś innym a nie na handelku sprzętem.

Kiedyś na początku swojego istnienia 6moons miało kilku recenzentów - miłośników audio a jednocześnie ludzi zamożnych, którzy pisali fajne, szczere recenzje...

Pan Pacuła przez pewien czas prowadził swoje highfidelity na dobrym poziomie ale to co się ostatnio tam dzieje to kpina. Ogłaszanie chęci sprzedaży przez redaktora naczelnego rożnych testowanych urządzeń to zaś ponury żart. Gdzie się podział profesjonalizm i zdrowy rozsądek?

Idea stworzenia niezależnej strony internetowej z recenzjami ludzi takich jak np. Sly, Szymon, Marslo, Jarek i kilku innych znanych od lat osób z kręgu high-end to coś intrygującego. Wszyscy wiemy jakie kto ma preferencje ale wiemy też że osoby te faktycznie posiadały i posiadają urządzenia o których recenzenci polscy mogą tylko pomarzyć. Wymieni powyżej potrafią również pisać o sprzęcie co już nie raz pokazali...

No i do takiej strony można by podpiąć FORUM gdzie ustalono by pewne jasne reguły których nikt by nie zmienił z dnia na dzień,

Trochę MBLowo, ale IMO fajnie. Nawet mi się podoba ten gejowski barok.

udtx.jpg

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ło matko ! Czy to może wersja dla "prawdziwych" Rosjan ?

Do odtwarzacza powinie być dołączony voucher na stomatologa i darmowe wstawienie złotej jedynki.

W komplecie z tymi złotymi SF - bajka ;)

udtx.jpg

Powinni do tego dołączać płytę z tzw. muzyką tzw. kobiety z brodą. Byłby pełen szał ciał i uniesień.

udtx.jpg

Ucialem sobie pogawędkę w Metronome z tym młodym Francuzem w języku Moliera i tez go pytałem o te zlocenia, mówił , ze maja takie zapytania z Azji. Poza tym zrobili dac w obudowie jak transport, bo tak zamożna klientela życzy.

Uważa , ze sonicznie klasyczna obudowa oddzielnym zasilaczem jest lepsza.

Konto w trakcie usuwania

To ich duże suby. Można kupić oddzielnie, to nie jest produkt dedykowany do U3, ale cena jest kosmiczna.

Jeden waży 300kg i kosztuje $36kzł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeśli każdy był modelem tym droższym z dwóch (18''), to do ceny zestawu trzeba dołożyć 300 tys. złotych.

Przeciwników subów w systemie stereo nie cieszą w takim razie te dobre słowa wypowiedziane wcześniej na temat wzorcowego basu.

Edit. Uprzedził mnie Elberoth, więc uściślam: 144 000 PLN - cena oficjalna, a ważą - też oficjalnie - 258 kg. Oczywiście każdy jeden.

RX1, wszystko z ręki i bez lampy (poza chyba 2 zdjęciami)..

W większości tych sal były naprawdę bardzo słabe warunki oświetleniowe.

Wszystkie zdjęcia w trybie auto :)

I część druga:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Baron Cygański :-)

Z tym pismem to nie jest głupi pomysł.

Ostatnio rozmawiałem z pewnym poważnym dystrybutorem o idei założenia internetowego pisma opracowującego niezależne recenzje sprzętów Audio z pułapu high-endowego. Wszyscy wiemy co są warte recenzje pisane pod dyktando niektórych dystrybutorów.

Era pisemek papierowych się kończy. Kolejne numery Audio, a szczególnie HIFI i Muzyka to tylko pokazują. Coraz mniej stron i coraz bardziej przypadkowa zbieranina urządzeń. Ja osobiście kupuję jeszcze tylko AudioVideo bo ma ładną szatę graficzną i dobre zdjęcia czego nie posiadają konkurenci.

Są jednak dystrybutorzy, którzy nie boją się subiektywnych recenzji ludzi osłuchanych, posiadających w domu odpowiedniej klasy sprzęt. Ludzi, których pasją jest Audio a pieniądze już mają, lub zarabiają na czymś innym a nie na handelku sprzętem.

...

Kluczowa jest obecność takich dystrybutorów. To, plus pisanie recenzji przez amatorów (amator znaczy miłośnik), którzy nie są zatrudnieni w żadnej instytucji haj-fajowej i którzy nie potrzebują brać wierszówki za pisanie o sprzęcie. Jak się nazywa sieciowe pismo, które powstało z takimi właśnie ambicjami? Hi-Fi Critic?

HiFi Critic to pismo bez reklam. Świetne pismo swoją drogą - chyba jedyne które czytam od deski do deski. Aż dziw bierze, że jest tak mało popularne. A wydawać by się mogło, że wszyscy ci, którzy tak psiocza na prasę drukowaną (czy internetową - wszystko jedno, ta także czerpie zyski z reklam) powinni się na takie pismo rzucić. Przecież to spełnienie ich ideałów :)

Po tej ilości sprzętu, jaki był w M., trudno nie dostać zawrotu głowy i spamiętać każdy element, chyba że ktoś prowadził pamiętnik :).

Najbardziej podobało mi się w pokoju MBL (niestety lub stety). Poza tym, spore wrażenie zrobiły również na mnie jak na wystawę tanie kolumny Wilson B., Boenicke, czy też maleńkie Raidho Acoustics. Wybitnie Kondo, Rockporty, DCS, TAD. Przyjemnie Albedo. Świetny dźwięk był w Panamerze i klasie S. Ogromne Magico baaardzo dobrze, ale spodziewałem się czegoś spektakularnego. To tyle, co na szybko pamiętam.

Dodatkową atrakcją pobytu w M. było kolejne mistrzostwo Bayernu :).

Generalnie targi pierwsza klasa. Było gdzie odpocząć, gdzie się napić, zjeść, był wystarczający dostęp do toalet, no i przestrzeń, otwartość wystawców etc. Baaardo silna ekpia z Azji. jak to dobrze, że zwiedzający zażyli kąpieli + antyperspirantów przed przyjściem na targi. Mam nadzieję, że kolejne AS w Warszawie będzie pod kątym tych doznań lepsze, a pokoje będą należycie wietrzone z kwaśnego zapachu potu:). Amen.

A tu premiera streamera Aries od Auralica, ktora wczesniej wspomnialem. Cena 1000-1500 usd w zaleznosci od wersji.

IMO zestaw Auralica z kolumnami Vienna Acoustic Beethoven Grand prezentowal wybitna relacje ceny do jakosci.

Nie liczac szafki, mozna go miec za 50-60 k pln : streamer, dac z prempem, monobloki i kolumny. Jak ktos szuka nowoczesnego zestawu do grania plikow pcm i dsd na najwyzszym poziomie, szczerze polecam.

No i jesli Kubala Sosna zgodzili sie do tego dac kable z serii Master Reference, to slabiak to byc nie mogl :)

Konto w trakcie usuwania

• Redaktorzy

Zestaw taki więcej w moim guście: choć trochę normalny cenowo. Hi-end przebił już dawno sufit i mimo że w pełni zdaję sobie sprawę z obiektywnych powodów tego zjawiska, nie zmienia to faktu że po prostu straciłem zainteresowanie dla urządzeń powyżej 100 kzł za sztukę.

Posłuchaj sobie Raidho X-1.

Jeszcze w kilku pokojach widziałem Maki z Windowsem. Aurenderów było prawdziwe zatrzęsienie.

Ukryta Zawartość

odpowiesdzi o podstawach w Raidho

Ukryta Zawartość

Bardzo lubię nasycone, gęste ale też bardzo dynamiczne granie końcówek mocy Vitusa. Firma ciągle się rozwija, nie zasypuje gruszek w popiele i nie odcina kuponów od uznania za dawne produkty.

Ale i jednak sporo zmulone co bylo wyraznie slychac. Sa bardziej nasycone wzmacniacze a jednoczesnie bez charakterystycznego spowolnienia ktorym jednak charakteryzuje sie firma Vitus - chociaz nie zagralo zle.

A był kolega saruman u Gryphona? Jak grał ten nowy wzmak? Nie miałem szczęścia i była jakaś zamknięta prezentacja chyba dla dziennikarzy.

Byly zapisy jak na pralke za komuny a prezentacje chyba tylko dwie dziennie bywaly :/

Traktowali ludzi jak przygłupów , z wysoka swojej wielkości Magico, skandaliczne.

Bylem dwa razy dokladnie taka sama sytuacja a bylem z pewnoscia w innych godzinach.

Co do systemu bylo fajnie ale za drugim podejsciem zszedlem na ziemie i sa obecnie systemy gdzie gra duzo lepiej za znacznie mniej. Magico jednak przesadza z cenami.

Z pozostałych podobały mi sie bardzo

1. Gebel Audio Epoque Reference z nieznana mi elektronika i dac od MSB

2 Lansche 5.1 z Mola Mola

3 Kawero Chiara z monosami Engstrom and Engstrom z Total Dac

4 Zestaw Metronome z kolumnami Kharma

5 Giya z Ch Precision

6 Oba zestawy MBL, mały i duży

A moje zestawienie

Galaktyka - caly duzy system MBL - czegos takiego jeszcze nie slyszalem a slyszalem juz kilka razy MBL-a, mozna powiedziec ze jest to udana proba zblizenia sie do naturalnego dzwieku live. Wybitny zakres wysokich, srednich itd....absolutny brak mieszania i rozmazywania sie instrumentow nawet przy bardzo glosnej muzyce geste chory sa na tyle czytelne ze mozna pokazac palcem gdzie sa poszczegolne osoby. Z plyty na plyte jest mocne zaangazowanie muzyka tak jakby bylo sie razem z muzykami. Zakres basu wybitny ultra twardy ale ultra muzyklany, NIKT nie osiagnal jakosci basu MBL-a nikt nie osiagnal takiej czytelnosci srodka, jesli chodzi o gore jest podobnie, ale tutaj byc moze konkuruja glosniki jonowe oraz Manger

A teraz moja kwalifikacja:

1. TAD

2. caly system nowego Metronoma naped-zasilacz + DAC-zasilacz + wzmacniacz + kolumny Kharma( wyjatkowo ladne granie nasycone ale jednak nienaturalnie chociaz milo dopalone!)

3. Giya + CH precision

4. Magico Ultimate + Pacific Microsonics + bloki Passa

4. Prezentacja na dolnym pietrze Acoustic Revive,

4. Kawero +Trax + Jplay

4. Lansche + Mola Mola

5. A capella + Einstein +drewniany gramiak ( z zaznaczeniem ze pewne zakresy byly galaktyczne )

Najbardziej podobało mi się w pokoju MBL (niestety lub stety).

Tak tak - niestety :(

Przed podaniem swojej recenzji to co slyszalem na wystawie jeszcze zweryfikowalem z licznie prezentowana uliczna i klubowa live Muzyka Monachium. Muzyka ma byc przede wszystkim, miekka, rozdzielcza i emocjonujaco angazujaca.

kawero prezentuje walory swoich kolumn na nagraniu presleya sprzed pół wieku? to chyba czerwona kartka dla radosnej produkcji studiów nagrań 21 wieku

Nie! to efekt błyskawicznego rozkwitu radosnego home recordingu; każdy nagrywa w domu tanio i na bele czym.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.