Skocz do zawartości
IGNORED

Avalon Time

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Tylu konstrukcji słuchałem, ale u mnie w domu to były kolumny Rosso Fiorentino Siena. Tam na średnicy siedzi "zwykły" 6.5" Scan Speak Revelator, ale jest jakoś fajnie zaaplikowany. Niestety w tych głośnikach miałem wrażenie dezintegracji basu od reszty pasma.

Natomiast świetne do mniejszych pomieszczeń są mniejsze Rosso Fiorentino Volterra.

Bardzo fajny wokal słyszałem też z Guarneri Memento i Harbethów HL5 i M40. Do udanych konstrukcji pod tym względem zaliczam też Wilson Audio Sasha, chociaż całościowo to nie jest moje granie.

Za to za parę miesięcy pochwalę się następnymi, które pomału zaczynamy budować. Będą sporo większe: 32 cm na basie, 18-tka (nextelowy Seas Excel) i berylowy Revelator na górze.

Twonk, jaki przetwornik użyjesz na bas?

Bardzo fajny wokal słyszałem też z Guarneri Memento i Harbethów HL5 i M40. Do udanych konstrukcji pod tym względem zaliczam też Wilson Audio Sasha, chociaż całościowo to nie jest moje granie.

Chyba jednak nie ma idealnych kolumn. Albo wokale są super ale bas niedomaga, albo nie ma spójności, albo rozdzielczości. Zawsze jest coś za coś.

jeżeli chodzi o jakość wokalu to moim zdaniem bardzo mocny jest Harbeth 40.1..

te kolumny pewnie mają słabe strony ale ja ich nie słyszę;).....wokal z 40tek doceniają nawet ludziska którzy nie są miłośnikami tej firmy

Chyba jednak nie ma idealnych kolumn. Albo wokale są super ale bas niedomaga, albo nie ma spójności, albo rozdzielczości. Zawsze jest coś za coś.

Zależy co dla kogo jest ideałem............ponieważ mamy wiele wspaniałych kolumn,ale wielokrotnie więcej mamy osób nie mających całościowo

prawidłowo złożonych systemów-więc gra zazwyczaj po japońsku,czyli jako-tako)

Zależy co dla kogo jest ideałem............ponieważ mamy wiele wspaniałych kolumn,ale wielokrotnie więcej mamy osób nie mających całościowo

prawidłowo złożonych systemów-więc gra zazwyczaj po japońsku,czyli jako-tako)

To nie takie proste raczej jeszcze bardziej skomplikowane no bo na czym konstruktor kolumn je testuje? Czy faktycznie dostarcza sygnał "neutralny" czy już na wstępie jest skopany?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

AR3? Widziałem na zdjęciach. Miały skrzynki około 80 litrów. Dla tej Vify tyle to byłoby minimum, a jeszcze potrzeba prawie 10 litrów dla Seasa. No i chciałem mieć trochę mniej vintage'owy design niż w klonach Art Emotion czy właśnie AR3. Na dodatek koncepcja Misiomora zakładała pochyły front. W sumie wyjdzie ponad 100 litrów, ale postarałem się, żeby trochę to zamaskować. ;-)

BTW, zaraz nas zbanują za pisanie nie na temat. ;-)

• Redaktorzy

AR3? Widziałem na zdjęciach. Miały skrzynki około 80 litrów. Dla tej Vify tyle to byłoby minimum, a jeszcze potrzeba prawie 10 litrów dla Seasa. No i chciałem mieć trochę mniej vintage'owy design niż w klonach Art Emotion czy właśnie AR3. Na dodatek koncepcja Misiomora zakładała pochyły front. W sumie wyjdzie ponad 100 litrów, ale postarałem się, żeby trochę to zamaskować. ;-)

BTW, zaraz nas zbanują za pisanie nie na temat. ;-)

Czyli nie będą to raczej supermoinitory, tylko kolumny podłogowe. Dla mnie szkoda:-) Ale please, nie przesadzajcie ze współczesnością designu. Współczesny design szybko się starzeje.

• 2 miesiące później...

Dopisze tylko podsumowanie tej historii: po przesłuchaniu Wilsonów Sasha 1 (jego poprzednie głośniki) & Alexia, Magico Q3, Rockport Atria & Avior, Vivid Giya G3, Avalonów Time oraz MBL101Emk2, wybór padł na ... Avalony Time.

W jego systemie, z jego elektroniką, zagrały zdecydowanie najlepiej.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 6 miesięcy później...

Długo się mój znajomy Time'ami nie nacieszył, bo właśnie zrobił upgrade na wyższy model, czyli Avalony Isis:

02.jpg

Teraz wyżej są już tylko Tesseracty :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Długo się mój znajomy Time'ami nie nacieszył, bo właśnie zrobił upgrade na wyższy model, czyli Avalony Isis:

02.jpg

Teraz wyżej są już tylko Tesseracty :)

Czy opchnąłeś mu jedną z dwóch par, które tak usilnie próbowałeś sprzedać od dłuższego czasu?

Oczywiście tylko pomagałeś koledze. Jednemu sprzedać, drugiemu kupić...

Czy opchnąłeś mu jedną z dwóch par, które tak usilnie próbowałeś sprzedać od dłuższego czasu?

Oczywiście tylko pomagałeś koledze. Jednemu sprzedać, drugiemu kupić...

No i co z tego...jestes czyims sumieniem?

Nie judz czlowieku!

Szymon,

Wyluzuj.

Elb, dwukrotnie sprzedawał coś mojego i nie wziął złamanego centa.

Nawet proponowałem to i owo, ale nie chciał.

Nie taki ten wilk straszny jak Ci się wydaje:)

Niektórzy oceniają innych swoją miarą. Smutne.

>Szymon

Mnie też Elberoth kilka lat temu sprzedał kilka drogich "klocków". Miałem nóż na gardle, więc w Polsce były małe szanse (trzeba by za długo czekać na kupca). Wystawił je na Audiogonie na swoje konto. Bardzo mi wtedy pomógł i zrobił to całkowicie bezinteresownie.

Nowe berylowe Avalony specjalnie dla Elberoth'a i innych miłośników Avalon'a ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

8839479794_e8c2ac93f5_z.jpg8839524862_b01c0e3f28_z.jpg

8841616125_2be7bdf9bb_z.jpg8839480884_a09aeb6c2b_z.jpg

8742297714_1d5748aa99_z.jpg8771931822_0a56062550.jpg

Ukryta Zawartość

8637512131_38ffbf1135_b.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.