Skocz do zawartości
IGNORED

Podstawki antywibracyjne

Rekomendowane odpowiedzi

A zacząłeś od najprostszej sprawy,czyli pod kolcami zwykłe monety,u mnie w paru kolumnach w historii,to było najlepsze rozwiązanie.

Drogo,ale za to bardzo dobrze się sprawdzały produkty Finite Elemente i Harmonixa,

ciekaw jestem jak pod kolumnami zachowały by się Stillpointsy.

Szczerze to ja byłem bardzo zadowolony z firmowego zestawienia ;) ale wiadomo, człowiek sprawdza czy przypadkiem nie da sie jeszcze lepiej. Tym raze nie wyszło.

Finite moze kiedyś sie skusze ;)

----------------------------------------------------

Squad05

najlepsze efekty uzyskasz jak wstawisz między kolumny a standy jakieś podstawki antywibracyjne

miałem kiedyś te standy, cholery chyba ważyły gdzieś ponad 60kg....dałem je pod Dynaudio S25se

wstawiłem wtedy podstawki Franc Audio...u mnie się sprawdziło ale to trzeba sprawdzić u siebie bo jak sam wiesz różnie to bywa....

squad

proponuje podstawki pod kolce Acoustic Revive SPU-4

efekt możesz się zdziwić (pozytywnie )

próbowałem przeróżnych akcesoriów pod kolce np Bazodrut to zagrało sztywno , sucho ,płytko po zmianie na Acoustic Revive nie mogłem uwierzyć co tak niewinne podstawki robią z dźwiękiem.

pozdro daj znać co dalej.

Witam

Ja również od dłuższego czasu słucham na Acoustic Revive SPU-8 i wg. mnie reprezentują najlepszy stosunek jakość/cena.

Jak się chce jeszcze lepiej to już tylko Harmonix RF-909 i jeszcze lepsze RF-999, tyle, że cena już wybitnie Hi-Endowa.

Pozdrawiam

Pygar

• 2 tygodnie później...

ciekaw jestem jak pod kolumnami zachowały by się Stillpointsy.

Cudownie...ale aż strach pomyśleć o cenie takiego rozwiązania...

Jak się chce jeszcze lepiej to już tylko Harmonix RF-909 i jeszcze lepsze RF-999, tyle, że cena już wybitnie Hi-Endowa.

Pozdrawiam

Pygar

Polecam sprawdzić RF-909X... cena do przeżycia gdy się kupi z drugiej ręki...

Poza poprawą dźwięku są też estetyczne...

RF-909X.jpg

• 1 miesiąc później...

Panowie przeczytałem cały wątek i widzę że można tu zaczerpnąć wiedzy o raczej poważnych podstawkach antywibracyjnych ale może macie też wiedzę z podstawkowego przedszkola :) Myślałem o SuperSpikes FEET

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Czy ktoś może coś o nich napisać? Warto zastosować czy może biorąc pod uwagę opisywane w wątku konstrukcje to jedynie marnej klasy gadżet?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dlmtb

Mi z tej firmy,nigdy nic nie przypasowało,chcesz tanio popróbować,

może zacznij od Vibrapodów.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fakt,gumki odpadają,ale sprawdź obciążalność stożków.

A nie lepiej poszukać na wtórnym rynku Franc Audio? Swego czasu nawet miałem i szybko się sprzedały. Bardzo dobre, nie aż tak kosmicznie drogie, wytrzymują duże ciężary, nawet ponad 100kg i pasują do lampy bo dyscyplinują dźwięk.

A nie lepiej poszukać na wtórnym rynku Franc Audio?

To raczej wyższa półka a ja szukam czegoś z absolutnie początkowego poziomu. Czyli nie pozostaje nic innego jak kupić te SuperSpikes FEET. Są jeszcze jakieś alternatywy lub może pozytywne opinie na temat SuperSpikes FEET? Mam z tej firmy kolce pod głośniki i jestem zadowolony.

Wygląda nieźle ale pod moją lampę która waży około 40kg. musiał bym wsadzić z 10 tych gumek :)

Wcale nie :-)

Dane w linku :

Ukryta Zawartość

znacznie różnią się od danych producenta :

Ukryta Zawartość

Jak zwykle Polacy nie umieją czytać ze zrozumieniem tekstu :-)

Na odpowiedni zestaw gumek układasz stożki i wtedy ciężar przenosi cała "konstrukcja" a nie tylko sam stożek.

W miejsca bardziej dociążone (trafa) powinno się stosować twardsze gumki.

Najłatwiej można sprawdzić czy są dobrze dobrane przy pomocy poziomnicy.

Na idealnie poziomym podłożu ustawiamy żądany sprzęt i sprawdzamy na nim czy "ma poziom", następnie podkładamy gumki ze stożkami i znów sprawdzamy czy "ma poziom", jeśli poziom "ucieka" w którąś stronę, to zamieniamy w tym miejscu gumki na twardsze lub dodajemy jeszcze jedną gumkę ze stożkiem i tak aż do uzyskania "poziomu".

Pozdrawiam

Pygar

P.s.

Kolor czerwony to kilogramy !!!

Podane obciążenia dotyczą nacisku na 1 szt., przy zestawie kilku szt. można przenosić znacznie większe obciążenia.

post-45609-0-26507400-1446277291_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pygar

W rezultacie kupiłem w sobotę SuperSpikes FEET i protestowałem. Konkluzja to, podstawki bardzo ładnie wpływają na dźwięk jeśli stoi na nich CD-k. Szczegół, stereofonia, szeroka scena, piękny zrównoważony bas. Podobną próbę robiłem z moim lampowcu Mingda 368-BSE ale tu w zasadzie bez specjalnych różnic. Wygląda na to ze w przypadku wzmacniacza efekt może i jest ale na granicy sugestii. No ale tak to gra u mnie może ktoś ma inne spostrzeżenia.

W rezultacie kupiłem w sobotę SuperSpikes FEET i protestowałem. Konkluzja to, podstawki bardzo ładnie wpływają na dźwięk jeśli stoi na nich CD-k. Szczegół, stereofonia, szeroka scena, piękny zrównoważony bas. Podobną próbę robiłem z moim lampowcu Mingda 368-BSE ale tu w zasadzie bez specjalnych różnic. Wygląda na to ze w przypadku wzmacniacza efekt może i jest ale na granicy sugestii. No ale tak to gra u mnie może ktoś ma inne spostrzeżenia.

Witam !

czemu kolega nie spróbował kulek Bazodruta z Lęborka od tego trzeba było zacząć. No za późno wszedłem na to forum. pozdrawiam

ciekawe czy sprzęt faktycznie lewituje po zastosowaniu...

Jeśli chcesz lewitować to pod sprzęt kulki bazodruta. Wystarczy pod CD i wzmacniacz Proszę tylko spróbować to nic nie kosztuje. Nie ważne są kable i inne pierdoły jest muzyka.

• 2 tygodnie później...

Cześć

W segment podstawek wchodzi specjalist od kabli - Albedo. Miałem jego Cermo, bardzo obiecujące podstawki, które dają dużo dobrego. Technologia kanapkowa, z kulką. Więcej tu:

Ukryta Zawartość

Cena OK, wykonanie bez zarzutu. I co ważne - przewidywalne. pod różnymi urządzeniami mają podobny wpływ.

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

....kulki bazodruta. Wystarczy pod CD i wzmacniacz ...Nie ważne są kable i inne pierdoły

takie opinie są szokujące. dziś, kiedy wydaje się że coraz więcej ludzi jest osłuchanych, mają pojecie już jakieś o audio, o muzyce.... a tu proszę... nawet komentować tego nie chce się.

Edytowane przez kenaj

takie opinie są szokujące. dziś, kiedy wydaje się że coraz więcej ludzi jest osłuchanych, mają pojecie już jakieś o audio, o muzyce.... a tu proszę... nawet komentować tego nie chce się.

Przyjacielu co jest w tym takiego szokującego. Też kiedyś stukałem się palcem w czoło jak ktoś pisał o kablach, listwach, bezpiecznikach i innych pierdolotach nie mówiąc o podstawkach antywibracyjnych, śmiałem się do czasu zanim nie posłuchałem u siebie. Pojęcie o muzyce osłuchani o czym ty piszesz. Bez tych zasranych kulek nie ma muzyki i tyle. Wystarczy jedną wyjąc i dźwięk siada.Ja nie jestem DILEREM P. Bazodruta, dlatego jak nie chcesz komentować to nie komentuj. Na formum piszę rzadko ale jak coś takiego mi się trafia jak te podstawki to chcę się tym podzielić z innymi z tego forum (chyba można). Co w dźwięku się zmienia ?, dla mnie dodaje szczegółów w muzyce dodaje barw, czego zawsze mi brakowało a instrumenty mają dodatkowe wybrzmienia, lista zalet jest bardzo długa. Ja nie piszę tego, że by się kłócić i mądrować bo swoje lata mam a zresztą człowiek uczy się całe życie i głupi umiera.

pozdrawiam

Hm..

Sam używam podstawek antywibracyjnych..pewno trochę lepszych od Bazodruta (Finite Elemente), choć nie porównywałem. Ale jak ktoś pisze

Nie ważne są kable i inne pierdoły ....

to albo nie pomyślał albo nie wiem już co. Bo jeśli sie sprzęt stawia na kulkach Bazodruta i pisze ze kable i inne pierdoły są nie ważne... to co tu komentować. Kable również są bardzo ważne kolego, a nawet takie pierdoły jak bezpieczniki są ważne.

Edytowane przez kenaj

kolego KANAJ

postaraj się czytać ze zrozumieniem , kolega GRZEGORZLEPEK miał na myśli że kiedyś też myślał że kable , podstawki itd... to ściema , ale jak to w życiu bywa osłuchał się kolega i zdanie zmienił.

pozdrawiam

Dzięki z wykładnie co kolega Grzegorz miał na myśli... :-) Faktycznie, pobieżnie przeczytałem jego odpowiedź, nie dokładnie... We are on the same page. :-)

Edytowane przez kenaj

Co w dźwięku się zmienia ?, dla mnie dodaje szczegółów w muzyce dodaje barw, czego zawsze mi brakowało a instrumenty mają dodatkowe wybrzmienia, lista zalet jest bardzo długa.

Drogi Grzegorzu!

Czy te wszystkie zmiany wprowadzają Bazodruty w Twoim systemie tzn. podłożone pod CD Marantz 7001??

Pytam, bo sam mam dwa komplety tych ustrojstw, bo świetnie się sprawdziły pod źródłem, ale już pod wzmacniaczami niekoniecznie....

Może jesteś wrażliwszy na takie zmiany, ale nie powiedziałbym, że dodają one barwy....

I moim zdaniem nie są bardziej istotne (same te podkładki) niż dobre okablowanie.

pozdr!

Koledzy tu kombinują z różnymi wynalazkami a prawda jest taka, że w temacie podstawek antywibracyjnych jest jeden sprawdzony przez wiele osób wzorzec i nazywa się Stillpoints. Polecam najpierw posłuchać jak akcesoria tej firmy wpływają na dźwięk a potem ewentualnie szukać tańszych rozwiązań jeśli ktoś uzna że można taniej i lepiej...

• Pokaż nowe odpowiedzi