Skocz do zawartości
IGNORED

Rzetelne testy sprzętu audio ?

mttj

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że jestem zwolennikiem teorii że wszystko co słyszalne da się zmierzyć, tak więc mam pytanie:

który z portali (może być Anglojęzyczny) robi wiarygodne testy sprzętu, z pomiarami ?

Chodzi o to żeby opis po kroju "w drodze do kuchni usłyszałem coś czego jeszcze nigdy na tej płycie..."

miał odzwierciedlenie w cyferkach ;)

jakie są najlepsze dla: wzmacniaczy, dac, kolumn i słuchawek

żeby tych cyferek było zdecydowanie więcej niż: THD+N czy pasmo przenoszenia +/- 3db

lub jak dotrzeć do fabrycznych pomiarów ? np Denon mało daje Krell trochę więcej ?

https://www.audiostereo.pl/topic/118013-rzetelne-testy-sprz%C4%99tu-audio/

Kupowałem kiedyś polskie magazyny w wersji papierowej i w Audio oprócz opisów budowy i testu odsłuchowego danego urządzenia było też tzw laboratorium zawierające szczegółowe pomiary, tabelki i wykresy.

Chodzi o to żeby opis po kroju "w drodze do kuchni usłyszałem coś czego jeszcze nigdy na tej płycie..."

Nie znam nikogo kto by na podstawie cyferek kupował sobie kolumny. Trzeba się bardzo dobrze znać żeby umieć czytać wykresy. A do wykresów przeważnie i tak nie ma dostępu.

A wystarczy tylko wiedzieć czego się chce. Jeżeli wiem w jakiej klasie grają dane kolumny i czy mają taki balans tonalny jakiego poszukuję - to po co mam się bawić w jakieś cyferki ?

Cześc.

Byłoby ciekawe, a moze i zabawne, gdyby recenzenci prezentowali także wykresy swojego badania audiologicznego.

Oglądałem kiedys wykresy takich badan. Ludzie maja dołki po kilkanascie decybeli - zyja z tym i nie uważaja ,że zle slysza. Medyczna definicja "zlego słyszenia" ( takiego, ktore jest niepokojace dla danego wieku), jest dosyć tolerancyjna.Tzn . mozna z tym zyc i nie zdawac sobie sprawy.

A kolumny , ktore maja kilkudecybelowy dołek, bywa ,ze sa " rozjechane " w recenzji. Albo na odwrót - pamietam recenzje tonsili w Audio. Troche krecli nosem , ze takie za spokojne, troche bez wyrazu. Wykres pokazywał najlepsza liniowośc owych kolumn( z całej grupy testowanych). I mieli kłopt, jak je ocenic? Podobały sie średnio ale przecież takie liniowe ! ;)

Ja stawaim na człowieka, byc może bajarza ale smialo piszącego czy mu sie to podoba czy nie.

Dlatego zawsze lubiłem czytac Marka Sawickiego ( nieeeee, nie ten polityk ), pisął kiedys w MHF .A póżniej Stryjeckiego, ten to dopiero kwieciscie pisze , ale łądnie po polsku , skladnie i jak dla mnie wiarygodnie.

Nie latam oczywiscie do sklepu po kazdej recenzji pana Stryjeckiego heheheh, ale doceniam elokwencje :)

Jako że jestem zwolennikiem teorii że wszystko co słyszalne da się zmierzyć, tak więc mam pytanie:

który z portali (może być Anglojęzyczny) robi wiarygodne testy sprzętu, z pomiarami ?

żeby tych cyferek było zdecydowanie więcej niż: THD+N czy pasmo przenoszenia +/- 3db

lub jak dotrzeć do fabrycznych pomiarów ? np Denon mało daje Krell trochę więcej ?

Nie wiem jak na podstawie teorii sprecyzowac brzmienie danej kolumny, biorac jeszcze pod uwage pomieszczenie w jakim je ustawimy i z czym je zepniemy. Przeciez to jest absurd.

?👈

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest strona z sprzętem już często wiekowym po profesionalnej odbudowie.Jako ,że sprzedaje się urządzenia techniczne,podaje się też dane techniczne.Dlaczego teraz się tego unika jak ognia.Nie kupie nic u kogoś,kto traktuje mnie jak imbecyla bez elementarnej wiedzy technicznej.Zdaje sobie sprawę,że jeszcze dochodzi do całokształtu czasami spory wpływ akustyki pomieszczenia.Jednak pomiar w warunkach laboratoryjnych daje mi podstawową informacje o klasie sprzętu.

Dodam,że zupełnie nie czytam żadnych testów.To indywidualne odczucia słuchającego i tylko jego.Ja mogę mieć zupełnie inne.

Ukryta Zawartość

Ale żeś se problem wynalazł.

To tak jakby w TopGear przez godzinę trwania odcinka wyświetlały się tylko tabelki z parametrami technicznymi setki aut.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Zamiast tracić czas użyj własnych uszu.

Nie da się wybrać kolumn tylko na podstawie cyferek. Plan cwany i teoretycznie powinien uprościć wybór ale w praktyce to tak nie działa.

Tak samo nie da się na podstawie ,tylko testów.Ja kupowałem kilka zestawów kolumn na podstawie,tylko parametrów i wyglądu.Po prostu nie miałem możliwości ich posłuchać,bo to bardzo mało znane kolumny.Niezadowolony byłem raz.Tylko w jednym przypadku miałem możliwość dokładnego odsłuchu,bo samemu byłem sprzedawcą w tym sklepie.Wybrałem dobrze i byłem z nich bardzo zadowolony.

Ostatnio byłem zmuszony do zakupu słuchawek czterdziestoletnich,tylko na podstawie ich wyglądu i pasma przenoszenia ,niestety bez żadnych innych danych.Kupiłem je ze względu,że były do kompletu całego zestawu z tamtej epoki.

Gdybym tak kupił jakieś nowe słuchawki,to był bym rozczarowany.Bo nie grają tak dobrze ,jak przypuszczałem.Nie sprzedam ich,bo kupiłem je trochę z innego powodu,jednak brak możliwości odsłuchu w tym wypadku dał o sobie znać.

Nie uważam,że same parametry do wyboru sprzętu wystarczą.Nie neguję,że najlepiej jest samemu posłuchać,jednak potrzebne jest i jedno i drugie.Jak mamy,tylko jedno,to nasz wybór może ,choć nie musi być nieudany.Dlatego domagam się od producentów i sprzedawców pełnej obsługi.To się nam chyba należy.W końcu za to płacimy.

W wątku nie chodzi o to żeby zastąpić uszy :) tylko je wspomóc danymi "na papierze"

A odmienna historia jest przy kolumnach gdzie jest to największy problem żeby je mierzyć "amatorsko" w biurach redakcji.

Ale tam morza rzetelnie zmierzyć elektronikę ! DAC, Wzmacniacz - jak ktoś chce to i nawet [troling on] kabelki ;) [troling off]

To się daje pomierzyć i dokładnie wiadomo jaki ma być "ideał", elektronicznie do osiągnięcia

dla przykładu Krell:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) daje więcej cyferek, nawet więcej niż w linku powyżej

i tam widać "na cyfrach" dlaczego monoblok jest lepszy od ampli. Nie trzeba przeliczać przez kilogram = jak ciężkie to dobre ;) tylko mamy rzetelne (mam nadzieję, ale powinno tak być jak już piszą) cyferki.

Akustyka to inna historia i jak chcemy dobry sprzęt to chcemy dobry sprzęt, a o akustykę trzeba oddzielnie zadbać

Ukryta Zawartość

Myślę, że ślepa droga.

Po 1- możesz się domagać ale wielu parametrów sprzedawcy nie znają, a producenci nie podają. Możesz się pieklić ale szkoda nerwów.

Po 2- niestety producenci naciągają swoje parametry i często mocno mijają się z prawdą. Zawyżają skuteczność, pasmo przenoszenia, wiele innych parametrów ukrywają. Nie można ufać w te cyferki.

Po 3- muzyka w pomieszczeniu to interakcja kolumn z pokojem. Żadne parametry podane przez kogokolwiek nie powiedzą tobie jak dane kolumny zgrają się z konkretnym pomieszczeniem. Do tego muszą być próby.

Po 4- jak wcześniej pisałem wiele aspektów bardzo ważnych dla odtwarzanej muzyki jest na dziś nie do zmierzenia. Nikt nie poda tobie parametrów gęstości, nasycenia, barwy i przestrzenności granej muzyki. Tylko próby dadzą odpowiedź jak jest.

Myślę, że ślepa droga.

Po 1- możesz się domagać ale wielu parametrów sprzedawcy nie znają, a producenci nie podają. Możesz się pieklić ale szkoda nerwów.

Po 2- niestety producenci naciągają swoje parametry i często mocno mijają się z prawdą. Zawyżają skuteczność, pasmo przenoszenia, wiele innych parametrów ukrywają. Nie można ufać w te cyferki.

Po 3- muzyka w pomieszczeniu to interakcja kolumn z pokojem. Żadne parametry podane przez kogokolwiek nie powiedzą tobie jak dane kolumny zgrają się z konkretnym pomieszczeniem. Do tego muszą być próby.

Po 4- jak wcześniej pisałem wiele aspektów bardzo ważnych dla odtwarzanej muzyki jest na dziś nie do zmierzenia. Nikt nie poda tobie parametrów gęstości, nasycenia, barwy i przestrzenności granej muzyki. Tylko próby dadzą odpowiedź jak jest.

Uważasz ,że mamy dać się świadomie robić w konia?Jak sprzedawca nie zna pełnych danych technicznych,to niech się dowie.To w końcu w jego interesie.

Inaczej z nim nie rozmawiam.Tobie dane mogą nie być potrzebne.Twój wybór.

Jednak sprzedawca ma obowiązek mieć ofertę zarówno dla Ciebie ,jak i dla mnie.

W końcu nie sprzedaje ziemniaków,choć i tam musi wiedzieć,co sprzedaje.

I wie. Ma dane: wymiary, waga, moc, skuteczność, impedancja, odcięcia na poszczególne przetworniki i pasmo przenoszenia. Nie ma obowiązku dostarczania innych danych, których najcześciej nie zna ani on ani dystrybutor. Podobnie jest w każdej innej branży. Pewne dane produktu są ogólnie dostępne, ale już szczegółowe dane np serwisowe dostępne nie są i nie dostaniesz ich. Producent nie będzie zabijał swojej sieci serwisowej. Pewne dane są dostępne tylko dla serwisów. I nie jest prawdą, że sprzedawca ma obowiązek mieć taką czy inną ofertę. Ma taką jaką chce lub może mieć. Nikt nie może narzucać sprzedawcy jaką ma mieć ofertę. Trochę się pogubiłeś.

Z pomiarów kolumn można się wiele dowiedzieć ale też trzeba potrafić je czytać .

Choćby pomiar charakterystyki impedancji z jej minimum . Jakie i gdzie ono jest . I już mamy wstępna odpowiedź czy nasz wzmacniacz " da radę " .

Sam pomiar pasma przenoszenia też da wiele . Nie kupimy kolumn z płaską jak stół charakterystyką jak nam brakuje basu albo sprzęt ma wycofany / podbity / wyostrzony zakres pasma w tym samym miejscu co kolumny .

Pomiary pod różnymi kątami powiedzą nam jak trzeba ustawić kolumny i czy tak da się u mnie postawić .

Sprawność też jest ważna .

Pomiar harmonicznych powie nam czy wzmacniacz będzie grał " ostro " czy " miękko "

Pomiar mocy dla 4 i 8 om powie nam czy wzmacniacz jest wydajny prądowo i czy napędzi nasze smoki .

Itd...

Osobiście korzystam z pomiarów w AUDIO i teraz AV . Szkoda tylko że jest coraz mniej zdjęć rozebranych z których też się da wiele wywnioskować .

Odchodzi się powoli od opcji, że każdy musi wszystko wiedzieć i moc w razie czego samemu coś tam zrobić. Klient dostaje gotowy produkt i ma być z niego zadowolony, a do ewentualnej obsługi serwisowej ma być specjalista. W coraz większej liczbie modeli samochodów samemu nie można wymienić nawet żarówki. W tym celu trzeba udać się do serwisu. Często nawet nie ma dostępu od tylu do lampy. Wiem, że to nie jest miłe bo generuje tylko dodatkowe koszty, ale jest jak jest.

>mttj

Pomiary wzmacniaczy masz w polskim miesięczniku Audio. A kolumn - w Audio i ostatnio także w AudioVideo. Stereophile (stereophile.com) też publikuje pomiary kolumn. Jakoś wszyscy w którymś momencie przestali mierzyć odtwarzacze CD, bo ileż razy można pokazywać pasmo równe jak stół? ;-) A że odtwarzacze potrafią dość mocno różnić się dźwiękiem, więc prawdopodobnie mierzono nie to, co potrzeba. ;-)

Osobiście korzystam z pomiarów w AUDIO i teraz AV . Szkoda tylko że jest coraz mniej zdjęć rozebranych z których też się da wiele wywnioskować .

Ja też, ale z opisami to już ciężko. Niestety w Audio wszystkie sprzęty są przy najmniej dobre. W AV recenzenci jakby mniej bali się krytyki dystrybutorów/producentów

No właśnie...uszy...a nie oczy nad wykazem cyferek.

Nie dasz rady! uszy wyłapią część rzeczy - czasami te których nie ma w podstawowych cyferkach, tylko są gdzieś "głębiej"

ale uszy vs. pomiar są bez szans

i jak chcesz wybrać lepszy (technicznie) wzmacniacz to na ucho będzie ciężko, bo wybierzesz brzmiący lepiej w tym pokoju na tych kolumnach... a nie obiektywnie lepszy

ja na przykład nie bardzo słyszę wzmacniacze (te dobre) na średnich kolumnach (Tannoy M3) grają tak samo!

a DAC w ogóle nie słyszę chyba że "kolorowe" są.

różnicę pomiędzy kostkami Analog Devices a Realtek (wbudowanym w płytę) to po szumie USB (jest obok) rozpoznaje

tak "wprost" a jak się USB wyłączy na płycie to tylko jak puszcze ~16Hz sinus - Realtek nawala trochę.

ale np. Soundblaster X-Fi słychać od razu bo "kolorowy" jest.

Tych płaskich nie słyszę: Maya od RME od Analog Devices od komórki sony nie rozpoznaje ;) (na Sennheiser HD 598)

A ja po latach wróciłem do recenzji w miesięcznikach, ponieważ to co dzieje się na tym forum, to zwykłe naganiactwo i klakierka. Coraz trudniej tutaj o rzetelną poradę i rzeczową dyskusję.

i jak chcesz wybrać lepszy (technicznie) wzmacniacz to na ucho będzie ciężko, bo wybierzesz brzmiący lepiej w tym pokoju na tych kolumnach... a nie obiektywnie lepszy

To lepiej kupic ten co ma lepsze parametry niz ten co dla ciebie lepiej brzmi? Pogratulować. Ja do dzis nie wiem jakie dane techniczne posiadaja moje klocki i jakos nie chce mi sie nawet szukac.

?👈

A ja po latach wróciłem do recenzji w miesięcznikach, ponieważ to co dzieje się na tym forum, to zwykłe naganiactwo i klakierka. Coraz trudniej tutaj o rzetelną poradę i rzeczową dyskusję.

Cos w tym jest. Niejednokrotnie np w Audio video mozna było przeczytac o "brzmieniu lat 90" czyli brzmieniu suchym, technicznym. Pewnie nie dotyczy to wszystkich sprzetów z lat 90. Natomiast tu na AS odwrotnie- brzmienie sprzętów lat 90 cacy a obecnie to sam plastki. Tyle że niejednokrotnie mój budżetowy Pioneer jest lepiej zbudowany (np lepszy zasilacz) niz te sprzety z lat 90. Recenzje z lat 90 np Technicsa pokazują że juz wtedy to był syf.

W tym rzecz. Ja też dałem się zbajerować na długo wintejdżowcom. Potem odkryłem, że masę budżetowych klocków recenzowanych w Reżimowych czasopismach gra przyzwoicie, a czasami nieprzyzwoicie dobrze, a kosztuje mniej niż "legendarne" wintejdże. Na forum natomiast nie przeczytasz za huhu nic konkretnego o ciekawych nowościach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.