Skocz do zawartości
IGNORED

Prawidłowo przeprowadzony test ABX - KRAKÓW

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

7 stron pieprzenia o niczym. Napinania muskułów przez impotentów. Jest miejsce, jest zaproszenie, jest sprzęt, kawa, herbata i coś słodkiego - nie ma chętnych.

A pisałeś do Lutka z zaproszeniem ?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A bo udowodnić chcesz coś kretyńskiego. Czy wzmacniacze* się różnią - no pewnie że się różnią, co tu udowadniać?

Różnią się wszystkim czym tylko mogą, to jest doskonale i bardzo prosto mierzalne.

Na PW odnośnie kabli zaprosiłeś, ale nie odpisujesz, więc rozumiem, że tematu nie ma. Tak czasami bywa. Tylko po cholerę w takim razie zawracamy sobie głowy?

Miłego, życzę Ci aby ktoś się w końcu zgłosił.

Irek.N.

* jeszcze na wszelki wypadek różnicujesz klasy sprzętu, boisz się że nie rozróżnisz jak będą podobnej klasy?

Gołym okiem widać że jesteś na forum od wczoraj. Poczytaj sobie wpisy zwolenników ABX o tym jak to tanie gra tak samo jak drogie. Ja się już niczego nie boję i nic mnie nie zdziwi. Zauważ że temat dotyczy testów ABX. Zrobimy je to podyskutujemy o spotkaniu w sprawie kabli.

A pisałeś do Lutka z zaproszeniem ?

A Ciebie co strach obleciał że będziesz Lutka z Wielkopolski gonił jak sam jesteś na miejscu?

A Ciebie co strach obleciał że będziesz Lutka z Wielkopolski gonił jak sam jesteś na miejscu?

Wiem o co ci chodzi, ale test Lutka byłby jednak medialnie ciekawszym wydarzeniem, a może tym razem wydarzyłaby się nawet jakaś sensacja ?.

7 stron pieprzenia o niczym.

Racja. Ale przecież o to chodzi. Od początku o to chodziło. I o nic więcej.

Teraz mozna powiedzieć że:

Napinania muskułów przez impotentów. Jest miejsce, jest zaproszenie, jest sprzęt, kawa, herbata i coś słodkiego - nie ma chętnych. A ile razy pojawi się wątek o ABX od razu pojawiają się te same nicki.

Procedura ABX jest na tyle prosta, że każdy może sobie ją przeprowadzić sam z pomocą drugiej osoby. Trzeba tylko odrobiny dobrych chęci. Można również zastosować prostszą wersje, w której nie ma rozpoznawania urządzeń, a tylko stwierdza się czy są różnice, czy też ich nie ma.

Ale dobrymi checiami piekło jest wybrukowane, a cel założenia tego wątku od samego początku był inny.

Moim zdaniem wątek nadaje się do zamknięcia, bo nic z niego nie wyniknie, poza tym, że można będzie zwalić wine za to, że z testów nici na niesłyszących.

O to przecież chodziło.

E tam, Elebroth nawet proponował, ze zwróci koszty podrózy i też nikt się nie odważył :)

Nic dziwnego. Elberoth to nie jest osoba godna zaufania. Poza tym nie o kasę tu chodzi.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie rozumiem, jakieś głupie zakłady, spotkałbym się dla towarzystwa, możliwość testów, wymiany zdań, posłuchania razem muzyki, dla wlanego doświadczenia, porównania sprzętów, nagrań, zrobić flachę, pośmiać się .......

szkoda ze nie mieszkam bliżej, 100 czy 300 km bym się nie zastanawiał ale mam 900 km, szkoda ze kolo mnie nie mieszkają tacy pasjonaci.

Założona przeze mnie 10 lat temu grupa krakowska jest najdłużej działającą i chyba najbardziej prężną grupą forumowiczów. Przyjeżdżają do nas koledzy ze Śląska i Warszawy. Spotykamy się regularnie. Teraz wraca temat odsłuchów elektroniki z wyższej półki. Dosłownie za kilka chwil zakładam wątek o odsłuchu procesora głośnikowego i kolumn szerokopasmowych Ancient Audio. Ten temat służy czemuś innemu.

Tak czytam i oczom nie wierzę, ale potem doczytałem, że kolega sobie wybrał wzmacniacze na cel, co nie ma najmniejszego sensu, bo niby czego ma to dowieść? Istnieje możliwość, że kolega discomaniac zestawi wzmacniacze różniące się na tyle, że znajdzie różnicę na słuch, ale to żadnego mitu nie obali, a przypominam że nie o wzmacniacze jest tu spór, ale o kable i gadżety, szkoda w takim układzie, że kolega nie wziął na cel właśnie tego. Mam nadzieję tylko, że jeśli dojdzie do testu, który może być ciekawy, to nie będzie się dorabiać potem ideologi i podciągać pod niego wszystkiego łącznie z podstawkami pod sprzęt:) ale szczerze wątpię, żeby ktoś był zainteresowany testowaniem wzmacniaczy:)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tak czytam i oczom nie wierzę, ale potem doczytałem, że kolega sobie wybrał wzmacniacze na cel, co nie ma najmniejszego sensu, bo niby czego ma to dowieść? Istnieje możliwość, że kolega discomaniac zestawi wzmacniacze różniące się na tyle, że znajdzie różnicę na słuch, ale to żadnego mitu nie obali, a przypominam że nie o wzmacniacze jest tu spór, ale o kable i gadżety, szkoda w takim układzie, że kolega nie wziął na cel właśnie tego. Mam nadzieję tylko, że jeśli dojdzie do testu, który może być ciekawy, to nie będzie się dorabiać potem ideologi i podciągać pod niego wszystkiego łącznie z podstawkami pod sprzęt:) ale szczerze wątpię, żeby ktoś był zainteresowany testowaniem wzmacniaczy:)

Proszę nie dywagować i nie szukać dziury w całym. Zawsze można zmienić wzmacniacze ale to chyba Wy napisaliście że tanie gra jak drogie więc o co chodzi? Nagle pojawiły się różnice? A to teraz nie o wzmacniacze chodzi?!!! ;-) Przecież z góry wiadomo że ABX jest ściemą dla niedouczonych. Jak jesteście tacy mądrzy to udowodnijcie mi że tak nie jest !!! Z mojej strony jest pełna dobra wola i możliwości organizacyjne.

Zawsze można zmienić wzmacniacze ale to chyba Wy napisaliście że tanie gra jak drogie więc o co chodzi?

Możliwe. Jak wykaże to porównanie wykonane na podstawie prawidłowej technicznie odsłuchowej procedury porównawczej. Jeżeli to porównanie wykaże słyszalne różnice to znaczy że dwa wzmacniacze się czymś technicznie różnią. To proste. Nie wszystkie na pewno wykazują się identycznym przetwarzaniem sygnału dźwiękowego, ale ile z tego jesteśmy w stanie usłyszeć na to odpowiada test porównawczy z wyżej opisaną procedurą.

Nagle pojawiły się różnice?

To może Kolega da jakieś cytaty że np ja kiedyś twierdziłem że wszystko "gra" tak samo. Zwłaszcza wzmacniacze. Gra w cudzysłowie bo wzmacniacze nie grają tylko przetwarzają sygnał elektryczny z niskiego na wysoki zdolny obsłużyć niskie impedancje kolumn.

Przecież z góry wiadomo że ABX jest ściemą dla niedouczonych.

Audiofilskie "głębokie wsłuchiwanie się" i potem kwieciste opisy o "powalających różnicach" to dopiero jest "ściema" dla naiwnych lub początkujących którzy są jeszcze nieświadomi mechanizmu w który wdepnęli.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Wy napisaliście że tanie gra jak drogie więc o co chodzi? Nagle pojawiły się różnice? A to teraz nie o wzmacniacze chodzi?!!! ;-)

Nigdy nie twierdziłem, że ich nie ma w przypadku wzmacniaczy i że tanie gra jak drogie.

No, ale odkrycie :)

Normalnie szok :)

Potrzebny jest taki szok na skutek ciągłego wciskania przez niektórych forumowiczów innym twierdzeń których nie wypowiedzieli.

W moim przypadku zawsze pisałem że pomiarowe różnice istnieją, ale rzadko a nawet bardzo rzadko przekraczają granice ludzkiej percepcji i częste opisy wykrywanych różnic są najczęściej efektem błędów w procedurach porównawczych, nie wynikiem rzeczywistego słyszenia tylko gry wyobraźni.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Ha, ha, widzę, że lista pęka w szwach, niedługo Disco będzie musiał wynająć salę kinową bo się nie zmieszczą.... co chłopaki lepiej było złapać do '' testu'' kogoś z pierwszej łapanki. Lutek, może ten się zgodzi? Tylko niech poprawi akustykę, wywali z domu tę wielką szafę. Ludzie śmiech na sali - Poznańskie testy ABX. HA,HA - to było chyba sprawdzanie czy sprzęt działa ! Jednak oto stanął przed wami człowiek , który posiada doświadczenie, osłuchanie(Disco) i cisza.... cisza jak ta!

?

Ha, ha,

HA,HA

Ha, ha, ha. ;-)

Już ja te Lutkowe testy widziałełem prawidłowo przeprowadzane, z jednej strony w pomieszczeniu gołe ściany, z drugiej szafa. To ma być test, myślałem, że mi szelki ze śmiechu opadną.

byca... Ty maly klamczuszku !!!

Prosze nam tu wszystkim napisac kiedy i gdzie byles i widziales testy z moim udzialem ?

Z nastepnego - dzisiejszego - Twojego wpisu wynika, ze byles umnie, a to jak wiesz jest zwykle klamstwo.

Gdzie widziales te gole sciany i jakas szafe ? U siebie takich nie mam i nigdy nie posiadalem szafy w pokoju, w ktorym slucham muzyki

Lutek, może ten się zgodzi? Tylko niech poprawi akustykę, wywali z domu tę wielką szafę. Ludzie śmiech na sali - Poznańskie testy ABX. HA,HA - to było chyba sprawdzanie czy sprzęt działa !

To wlasnie ten twoj drugi wpis, z ktorego wynika, ze byles u mnie na jakis testach, znasz akustyke i widziales jakas szafe, ktorej nigdy u mnie nie bylo. A co do akustyki, to wlasnie odwiedzajacy mnie sluchacze zawsze zwracali uwage jako na bardzo dobra i to uzyskana - ze tak powiem - w sposob naturalny, bez zadnych specjalnych ustroi akustycznych.

Moze jeszcze tu popis Twojej wiedzy w temacie audio i kolumn glosnikowych.

Napisano przez byca w 15.10.2009 - 08:57 w Bocznica

"Prawda Lutek jest bolesna,na Twoich głosnikach to można testować...wytrzymałość obudowy,rzucając je z piętra!"

Napisano przez byca w 06.10.2009 - 15:24 w Bocznica

"jak można na dwóch ''budkach telefonicznych'' z epoki kamienia łupanego testy przeprowadzać? Redaktor usuń te fotki,bo jak to pójdzie w świat to z nas będą chichotać."

A moze jednak teraz po latach juz gdzies cos slyszales o firmie o nazwie "Tannoy" :-))) Bo jesli nadal nic, to zapraszam Cie do siebie na posluchanie, jak te budki telefoniczne z epoki kamienia lupanego graja, czy nadaja sie - Twoim zdaniem - do testowania elektroniki i ocene akustyki jaka jest u mnie.

Po tego rodzaju wpisac, to faktycznie niektorym kolegom forumowym pewnie " szelki ze smiechu opadna"

byca... Ty maly klamczuszku !!!

Rozmijanie się z prawdą i agresja wynikająca z tego pierwszego to chyba cechy większości polskich audiofilów.

Pozdrawiam

Rozmijanie się z prawdą i agresja wynikająca z tego pierwszego to chyba cechy większości polskich audiofilów.

Pozdrawiam

łomaryjko, jaki nudny jesteś :)

Zupełnie jak debaty polityczne...

łomaryjko, jaki nudny jesteś :)

Zupełnie jak debaty polityczne...

Wzajemnie.

Wcale nie zamirzam być doraźnie atrakcyjny jak kandydat prezesa na prezydenta ;-).

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Lutek, mam taką prośbę do Ciebie. Jeśli nie masz zamiaru pomóc nam w przeprowadzeniu testu to nie bij dodatkowo piany w wątku. Różnej maści krzykaczy jest tutaj wystarczająco dużo. Niestety większości brak odwagi cywilnej żeby wziąć udział w teście.

Jednak oto stanął przed wami człowiek , który posiada doświadczenie, osłuchanie(Disco) i cisza.... cisza jak ta!

Jeśli to żart to całkiem dobry. Jeśli nie to wolałbym żebyś napisał: człowiek który nie boi się zdobywać nowych doświadczeń.

Zgadzam się na przybycie do Krakowa na prawidlowo przeprowadzony test abx.

Prosze tylko szybkonam napisać idee prawidłowo przeprowadzonego testu abx.

Do tej pory te przepychanki w wątku lutkowym to takie idee fix,czyli niedorzeczności.

Proszę nie robić z ludzi idiotow tylko napisać w czym rzecz-bo widzę,że nie macie do tego głowy na karku.

Wie ktoś na czym te testy prawidlowe polegają?to niech napisze.

Jeśli to żart to całkiem dobry. Jeśli nie to wolałbym żebyś napisał: człowiek który nie boi się zdobywać nowych doświadczeń.

Ma Kolega opisaną wcześniej procedurę porównawczą więc nic nie stoi na przeszkodzie żeby zdobywać nowe doświadczenia. Jak Kolega je zdobędzie to opisze na forum a inni skrytykują albo pochwalą.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Bezstronni fachowcy z dużym doświadczeniem w tej dziedzinie, to Lutek i Popej.

No to może jakiś cytacik z miszcza:

Amplituner KD to znacznie bardziej zaawansowane technicznie urządzenie. Pod względem dźwięku dostajesz kilka istotnych udoskonaleń w porównaniu do wzmacniacza stereo:

- system korekty kolumn i akustyki pomieszczenia, te 2 cytowane Denony mają Audyssey XT32, czyli jedno z najlepszych dostępnych rozwiązań,

- zwrotnice cyfrowe do subwoofera, pewnie nie skorzystasz, ale gdybyś dokupił suba, to to jest istotny plus w porównaniu do wzmacniaczy stereo,

- dobrze działający układ korekty brzmienia w zależności od głośności.

Funkcjonalnie amplituner KD stoi wyżej niż klasyczny wzmacniacz stereo. Dostajesz takie bonusy jak wejścia cyfrowe audio, w tym po HDMI, bi-amping, niezależne nagłośnienie kilku pomieszczeń, odtwarzacz sieciowy, obsługę muzycznych serwisów i radia internetowego, sterowanie z PC i smartfona.

Pewną wadą może być wymóg podłączenia TV lub monitora do konfiguracji.

;-)

;-)

Widzę że szacunek do drugiej osoby przede wszystkim. Patrząc z tej perspektywy, to odwiedziny mogą się okazać dość słabą opcją. Może tutaj warto szukać przyczyny?

Chwilę wcześniej zacierasz dłonie na odsłuch "procesora głośnikowego", który jest niczym innym, jak słabszą formą DSP zaszytego w amplitunerze. Wystarczy trochę audiofilskiego namaszczenia i będą perliste wysokie. Wypowiadasz się tonie guru, a cieszysz jak techniczny dyletant. DSP które wcześniej wyśmiewasz. będziesz odsłuchiwał z radością.

No ale wracając do tematu wątku.

Jeśli jest problem z testem ABX to polecam poszukać czegoś o metodologii badań. W twoim przypadku będziesz zainteresowany "eksperymentem", co jest konkretną "metodą" badania. W tym przypadku możemy przyjąć, że będzie jedna zmienna niezależna. Co do zmiennych zależnych warto się ograniczyć do jednej.

Na początek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dość prosty język, jeśli chcesz czegoś się dowiedzieć, to resztę znajdziesz sam.

Co do wyrównania poziomów głośności, nie jest to wiedza tajemna i można to zrobić.

Jeśli jesteś naprawdę zainteresowany kwestią słyszalności, to swój mały dylemat możesz rozwiązać z pomocą znajomych.

Wtedy obędzie się bez ganiania ludzi przez pół Polski. Ale odnoszę wrażenie, że Ty wynik już znasz.

Tylko jeszcze mógłbyś napisać po co ta cała szopka ?

Ukryta Zawartość

Ślepy test starego już amplitunera Yamahy vs wzmak MARK LEVINSON :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.