Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, jurek1 napisał:

Piękna perspektywa na czas kolanowirusa ?

Ile to roboty, sformatować pendrive?  Ja kiedyś miałem podobnie, że był problem z czytaniem pena. Przynajmniej to wykluczysz a może i nie będzie trzeba instalować na nowo systemu. 

1 godzinę temu, jurek1 napisał:

Przepinałem pen i kabel usb o daca i dalej to samo

Czy miga ci dziodka (zielona) w malinie po wyjęciu i wsadzeniu pena? 

Rozumiem, że sam pen jest spokojnie czytany np. w kompie bez problemów?

Edytowane przez jar1
15 minut temu, Patrykowski napisał:

Ile to roboty, sformatować pendrive?  Ja kiedyś miałem podobnie, że był problem z czytaniem pena. Przynajmniej to wykluczysz a może i nie będzie trzeba instalować na nowo systemu. 

Robota żadna ale trzeba obudowę rozkręcać wyjmować z szafki itd... ale jak tsza to tsza. Zastanawiam się tylko czy inne płatne systemy taż tak się krzaczą, może jednak warto zapłacić żeby mieć spokoj

5 minut temu, jar1 napisał:

Czy miga ci dziodka (zielona) w malinie po wyjęciu i wsadzeniu pena? 

Rozumiem, że sam pen jest spokojnie czytany np. w kompie bez problemów?

Tidal działa bez problemu, wiec od tej strony wszystko ok

Walczyłem cały dzień z poprawą wyjścia spdif mojego cd. W porównaniu do maliny wszystkiego było „za dużo”. Wywaliłem zasilanie praktycznie wszystkiego co się dało.zostało praktycznie kilka niezbędnych kości podpiętych do prądu, ale i tak malina na Tidalu wypada znacznie lepiej. Czciałem porównać do plików, czy to przypadkiem nie niedoskonałość Tidala wpływa pozytywnie na brzmienie mojego systemu, a tu zonk. Trzeba instalować od początku

41 minut temu, jurek1 napisał:

Tidal działa bez problemu, wiec od tej strony wszystko ok

Przecież Tidal nie idzie z pena;)

Widzisz w moode żródło USB?

Sprzedam lub zamienię na malinę z Allo digi one swojego USBridge kupionego w zeszłym roku w wakacje. Cały komplet. Cena do dogadania. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

P.S.

Czy z Sparky da się zrobić dobre wyjście coaxial?

Ukryta Zawartość

30 minut temu, jar1 napisał:

Przecież Tidal nie idzie z pena;)

Widzisz w moode żródło USB?

Ja nie mówię że idzie z pena, tylko że malina jako taka działa. Pytałeś o migającą zieloną diodę, i stąd moja odpowiedź że Tidal działa.tak pen jest widzialny przez system, tylko jak próbuje wystartować plik, pokazuje się MPD error

Wyjąłem pena i sprawdzę czy jeszcze działa. Btw, malina w obudowie jest gorąca. Nie mam żadnego chłodzenia, więc może usmażyłem 128 GB

9 minut temu, jurek1 napisał:

Ja nie mówię że idzie z pena, tylko że malina jako taka działa. Pytałeś o migającą zieloną diodę, i stąd moja odpowiedź że Tidal działa.tak pen jest widzialny przez system, tylko jak próbuje wystartować plik, pokazuje się MPD error

Wyjąłem pena i sprawdzę czy jeszcze działa. Btw, malina w obudowie jest gorąca. Nie mam żadnego chłodzenia, więc może usmażyłem 128 GB

Sprawdziłem pendrive, wszystko Ok 

14 minut temu, jurek1 napisał:

Sprawdziłem pendrive, wszystko Ok 

Sprawdź, czy masz w definicji źródła dla USB automatyczną aktualizację bazy po zmianie/wtyknięciu usb (pena).

Przy tych operacjach powinna migać dioda zielona w malinie i o to mi chodziło ?

A pliki widzisz w malinie dobre z tego pena? Sprawdź innego pena. może jest problem z tym. Się zdarza.

5 minut temu, jar1 napisał:

Sprawdź, czy masz w definicji źródła dla USB automatyczną aktualizację bazy po zmianie/wtyknięciu usb (pena).

Przy tych operacjach powinna migać dioda zielona w malinie i o to mi chodziło ?

A pliki widzisz w malinie dobre z tego pena? Sprawdź innego pena. może jest problem z tym. Się zdarza.

Sprawdzę. Malina w dużej budzie siedzi. Kłopot z rozpinaniem, wyjmowaniem i rozkręcaniem. Już mnie kolana bolą od klęczenia, a kościoły chyba pozamykane ?

30 minut temu, jurek1 napisał:

Sprawdzę. Malina w dużej budzie siedzi. Kłopot z rozpinaniem, wyjmowaniem i rozkręcaniem. Już mnie kolana bolą od klęczenia, a kościoły chyba pozamykane ?

Najpierw sprawdź z innymi penami.  Czy w moode jest jakaś reakcja po wymianie pena - powinno się kółko aktualizacji pokazywać na górze. 

4 godziny temu, adams84 napisał:

Ma ktoś na sprzedaż malinę z Allo digi one?

W sklepach chyba można wypożyczyć/kupić oddać.

17 godzin temu, Patrykowski napisał:

W sklepach chyba można wypożyczyć/kupić oddać.

Dzięki za radę. W życiu bym na to nie wpadł.

Godzinę temu, adams84 napisał:

Dzięki za radę. W życiu bym na to nie wpadł.

Wiesz, różni ludzie zaglądają na fora :)

Zainteresowałem się Malinką jako  streamerem serwisów muzycznych.

Mam zamiar sprzedać amplituner Onkyo TX 8150, który podpięty pod Nad375 pełni rolę odtwarzacza sieciowego i trochę zawadza mi rozmiarem, jak i tylko częściowym wykorzystaniem - Spotify Premium, , czasem radio internetowe  i pliki muzyczne  z pendriva.

Pomyślałem, że mała Malinka mogłaby zastąpić dotychczasowego kloca i zupełnie zielony w temacie wymyśliłem taki zestaw:

Raspberry Pi 4 model B WiFi DualBand Bluetooth 4GB RAM 1,5GHz
HiFiBerry DAC+ DSP - karta dźwiękowa do Raspberry Pi 4B/3B+/3/2/B+

Do tego oczywiście obudowa, zasilacz, karta sd i...co jeszcze ?

Czy dobrze kombinuję i czy taka malinka będzie  miała porównywalny jakościowo dźwięk do tego jak z mojego Onkyo TX8150 ?

Niemal 100% muzyki będzie  ze Spotify Premium i  z YouTube przez TV poprzez wyjście cyfrowe.

Proszę o oświecenie mnie i poradę 

Pozdrawiam :)

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

2 godziny temu, marian.ch napisał:

Mam zamiar sprzedać amplituner Onkyo TX 8150, który podpięty pod Nad375 pełni rolę odtwarzacza sieciowego i trochę zawadza mi rozmiarem, jak i tylko częściowym wykorzystaniem - Spotify Premium, , czasem radio internetowe  i pliki muzyczne  z pendriva.

Pomyślałem, że mała Malinka mogłaby zastąpić dotychczasowego kloca i zupełnie zielony w temacie wymyśliłem taki zestaw:

Czy dobrze kombinuję i czy taka malinka będzie  miała porównywalny jakościowo dźwięk do tego jak z mojego Onkyo TX8150 ?

Niemal 100% muzyki będzie  ze Spotify Premium i  z YouTube przez TV poprzez wyjście cyfrowe.

Pozdrawiam ?

Ja myślę że taka Malinka da radę pogonic ten amplituner brzmieniowo. Jak dołożysz ze 200 do zasilania liniowego to będzie mega. Ja sobie zrobiłem zasilacz samemu i koszt samych części to ok 130 zł + jakąś obudowa która na dniach będę ogarniać. Różnica na plus kolosalna. 

3 godziny temu, marian.ch napisał:

Pozdrawiam ?

Mała uwaga. Do maliny nie podłączysz żadnego zewnętrznego źródła. Do TV będziesz musiał dokupić DAC (nie musi być hiendowy, nie wymagajmy od TV i YouTube zbyt wiele ?) i wpiąć go bezpośrednio do wzmacniacza. 

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

31 minut temu, szczypior88 napisał:

Ja sobie zrobiłem zasilacz samemu i koszt samych części to ok 130 zł + jakąś obudowa która na dniach będę ogarniać. Różnica na plus kolosalna. 

Z czego robiłeś ten zasilacz?

2 minuty temu, Patrykowski napisał:

Z czego robiłeś ten zasilacz?

Bardzo prosty układzik. Ściągnąłem kit za 30 zl z Ali, trafo toroidalne z Telto, gniazdo sieciowe, kilka lineczek. Mam w planach jego tuning bo są możliwości ? lepsze elementy itd. Na razie bez obudowy całość mnie wyniosła 110 zł. 

Różnica w stosunku do ori zasilacza od rpi 4 kolosalna. Nie sądziłem że aż taka będzie. 

49 minut temu, jackobtone napisał:

Mała uwaga. Do maliny nie podłączysz żadnego zewnętrznego źródła. Do TV będziesz musiał dokupić DAC (nie musi być hiendowy, nie wymagajmy od TV i YouTube zbyt wiele ?) i wpiąć go bezpośrednio do wzmacniacza. 

https://botland.com.pl/pl/raspberry-pi-karty-dzwiekowe-i-hifiberry/13084-hifiberry-dac-dsp-karta-dzwiekowa-do-raspberry-pi-4b3b32ba-4260439550576.html?gclid=EAIaIQobChMI1tXj4r-96AIVTJSyCh2XSwhLEAQYBSABEgJZ6PD_BwE

Karta dźwiękowa, którą zamierzam kupić ma we/wy optyczne, więc zewnętrzny DAC do TV nie będzie raczej potrzebny ;) ? 

W tej sytuacji chyba bym wolał gołą malinkę 4 i jakiś zewnętrzny dac .Malinka po usb , a reszta jak sobie tam chcesz ?

44 minuty temu, mkk1 napisał:

W tej sytuacji chyba bym wolał gołą malinkę 4 i jakiś zewnętrzny dac .Malinka po usb , a reszta jak sobie tam chcesz ?

44 minuty temu, mkk1 napisał:

Ok, DAC-a  nie muszę używać. TV jest teraz podpięty do wzmacniacza kablami rca i nie narzekam na jakość dźwięku.

Bardziej mi zależy na karcie dźwiękowej w wyjściami analogowymi. Czy HiFiBerry DAC+ DSP będzie oki, czyli  nie gorzej niż z Onkyo 8150, czy można lepiej - inną kartę audio ? 

Jak napisałem wcześniej , jestem całkiem ZIELONY w temacie Malinki i dopiero wczoraj zainteresowałem się taką opcją po rezygnacji z jakiegokolwiek innego gotowego odtwarzacza sieciowego, tym bardziej, że Malinkę chcę używać jako mini komputer multimedialny  do Netflix, YT.

Witem, 

Składam mały streemer ma malince do zewnętrznego DACa.

Jako system planuję ROPIEEE. Chciałbym to zamknąć w małej obudowie z jak najmniejszym ekranikiem. Czy ktoś wie czy Ropiee będzie współpracował z takim 4":

Ukryta Zawartość

Na pewno działa z firmowym ale to 7" i inna cena...

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, marian.ch napisał:

Ok, DAC-a  nie muszę używać. TV jest teraz podpięty do wzmacniacza kablami rca i nie narzekam na jakość dźwięku.

Bardziej mi zależy na karcie dźwiękowej w wyjściami analogowymi. Czy HiFiBerry DAC+ DSP będzie oki, czyli  nie gorzej niż z Onkyo 8150, czy można lepiej - inną kartę audio ? 

Jak napisałem wcześniej , jestem całkiem ZIELONY w temacie Malinki i dopiero wczoraj zainteresowałem się taką opcją po rezygnacji z jakiegokolwiek innego gotowego odtwarzacza sieciowego, tym bardziej, że Malinkę chcę używać jako mini komputer multimedialny  do Netflix, YT.

HiFiBerry DAC+ DSP ma wejście optyczne i jak Twój tv ma takowe wyjście to problem z głowy. Jedyny minus to sygnał idzie na obu wyjściach równocześnie. Będziesz puszczał np. Spotify i będzie zgłośniony tv to dźwięk będzie się nakładał.

Gość

(Konto usunięte)
  • Pokaż nowe odpowiedzi