Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Lepsza ta Katana od rDACa? 

Wg mnie tak. Trochę gdzie indziej akcenty stawiane ale w ogólnym rozrachunku wg mnie jest to lepsze granie.
9 minut temu, osiek napisał:

Wg mnie tak. Trochę gdzie indziej akcenty stawiane ale w ogólnym rozrachunku wg mnie jest to lepsze granie.

A jak te akcenty się rozkładają, tak w 2 zdaniach? Dynamika, szczegóły, balans tonalny trochę u góry czy inny...?

Słychać trochę podobieństwo do klasy A (gdzieś nawet mignęła mi informacja ze SQ ma stopień wyjściowy w klasie A). Generalnie brzmienie raczej po cieplej stronie, barwne. Szczegółowość raczej wynika ze średnicy niż z analitycznej góry. Bas dość głęboko schodzi (głębiej niż w rDac z tego co pamietam). I stereofonia potrafi zadziwić, może gra trochę bardziej w kierunku słuchacza (takie pol planu do przodu).
Jak brałem Katane to poczytałem różne opinie o suchości i analityczności DACow na Sabre. Tu tego nie słyszę. Raczej określiłbym jako muzykalne i barwne. W porównaniu to Arcam grał bardziej technicznie, analitycznie, choć tak naprawdę to tak źle z nim nie jest.

Godzinę temu, osiek napisał:

Raczej określiłbym jako muzykalne i barwne. W porównaniu to Arcam grał bardziej technicznie, analitycznie, choć tak naprawdę to tak źle z nim nie jest.

A jak z wypełnieniem, mięskiem? 

17 godzin temu, RobG1974 napisał:

Ściągnij sobie moode lub volumio i wgraj na microsd. Konfiguracje robisz przez przeglądarkę a nie tv. Moode/ lub volumio.local i zapewne dalej dasz sobię radę.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Wszystko poszło pięknie instalacja, volumio.local...a malina po odpaleniu, wpisania login i password do volumio, zatrzymuje się na takiej planszy....i co dalej ? $ chcą ? ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Jest jakaś darmowa alternatywa dla volumio? Taka z tidalem, Spotify oraz YouTube.

Ewentualnie płatna byleby bardzo dobrze działała i nie kosztowała milionów :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tidal, Spotify to darmowe moode
YouTube co tam dają dobrego?

Jest tam trochę muzyki w dobrej jakości. Wpisz "audiophile" albo "FLAC 24bit" i znajdzie się coś ciekawego. Oprócz tego czasem są tam rzeczy, których nie na gdzie indziej. Dlatego czasem korzystam z tego serwisu.

W jakim to idzie formacie/kodeku flac, aac czy jakimś innym?

Szczerze powiedziawszy nie wiem jaki, natomiast słychać, że jakość lepsza niż standardowy YT

2 godziny temu, marian.ch napisał:

Wszystko poszło pięknie instalacja, volumio.local...a malina po odpaleniu, wpisania login i password do volumio, zatrzymuje się na takiej planszy....i co dalej ? $ chcą ? ?

Ukryta Zawartość

włącz jakiś komputer w tej samej sieci i wpisz w przeglądarce volumio/ lub volumio.local.

Możesz na telefonie zainstalować apke volumio i przeprowadzić konfigurację z niej

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, RobG1974 napisał:

włącz jakiś komputer w tej samej sieci i wpisz w przeglądarce volumio/ lub volumio.local.

Możesz na telefonie zainstalować apke volumio i przeprowadzić konfigurację z niej

Zgadza sie?. Lub na smartfonie zainstalowac aplikacje fing, włączasz aplikacje skanujesz i pokazuje ci sie adres ip Maliny i ten adres wpisz w przeglądarce i automatycznie otworzy sie panel Volumio. 

Ludzie, tak długo się bawicie z volumio, a nikt nie widział tego? Że volumio tworzy hotspota gdy nie ma dostępu do internetu? Można się do niego podłączyć i wykonać konfigurację?

SSID: Volumio

Hasło: volumio

Volumio -> ES9038Q2M -> TPA3255 -> Scan-Speak 18W/8545 + D2905/9900

1 godzinę temu, mone napisał:

Ludzie, tak długo się bawicie z volumio, a nikt nie widział tego? Że volumio tworzy hotspota gdy nie ma dostępu do internetu? Można się do niego podłączyć i wykonać konfigurację?

SSID: Volumio

Wystarczy poczytać instrukcję na Volumio.org, Ludzie takich problemów nie mają, którzy tu się bawią maliną jeszcze 2  i nie potrzebują się logować przez hotspota. Hotspot ma pomóc jak się nie ma routera w domu...

Mam taki problem:

Po odłączeniu maliny z prądu i ponownym połączeniu zmienił się IP. Znalazłem i widzi malinkę. odpalam Volumio i na ekranie widzę jak działa ale muzyki nie ma. Nie zaskakuje DAC. Hifiberry przed wyłączeniem maliny z prądu świeciła w momencie kiedy muzyka grała (zielona dioda). Teraz muzyka na ekranie "gra" a nakładka chyba nie działa bo brak dzwięku i diody. Nie wiem jak to naprawić.Faktycznie zmienił się IP. Znalazłem i widzi malinkę. odpalam Volumio i na ekranie widzę jak działa ale muzyki nie ma. Nie zaskakuje DAC. Hifiberry przed wyłączeniem maliny z prądu świeciła w momencie kiedy muzyka grała (zielona dioda). Teraz muzyka na ekranie "gra" a nakładka chyba nie działa bo brak dzwięku i diody. Nie wiem jak to naprawić. W sensie reset karty i ponowne instalowanie pomaga, ale czy można to jakoś prościej i szybciej?

Ukryta Zawartość

Nie wyłączaj z prądu. Świata nie zbawisz.

Ale generalnie zależy to od karty zazwyczaj, że po którymś ostrym wyłączeniu malina pada. Czasami po pierwszym jak coś malina mieli w systemie i nie zdąży zapisać.

Aha, ustaw stałe IP. Polecam (po raz kolejny) wszystkim nowym użytkownikom.

Ukryta Zawartość

20 godzin temu, mone napisał:

Hasło do HotSpot Volumio to : volumio2

Proszę nie wprowadzać forumowicżów w błąd ? i przeczytać manuala od A do Z

Sprzedaje swoją nakładkę COAX ? Chętnych zapraszam na priv

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
5 godzin temu, imbryk82 napisał:

eraz muzyka na ekranie "gra" a nakładka chyba nie działa bo brak dzwięku i diody.

a nie masz przypadkiem wyciszonego dźwięku na volumio ? :)

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

2 godziny temu, Rucia1 napisał:

a nie masz przypadkiem wyciszonego dźwięku na volumio ? ?

To by my dioda się zaświeciła. Raczej malina nie widzi nakładki. 

Cos się popierniczyło chyba w konfiguracji. Od nowa bym wgrał system.

W dniu 5 kwietnia 2020 o 15:49, sebaa1 napisał:

Jest dobrze, resztę konfigurujesz z przeglądarki. Wpisz IP maliny i działaj.

Udało się i jest miód Malina - dźwiękowo i funkcjonalnie. Onkyo TX8150 zapakowany do kartonu. Dzięki za pomoc :)

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

13 godzin temu, Rucia1 napisał:

a nie masz przypadkiem wyciszonego dźwięku na volumio ? ?

Ja wiem, że jest COVID i ludzie nie zachowują się racjonalnie, ale bez przesadyzmu ?

Musiałem dziś wymienić gniazdko prądowe w domu. Wiadomo - korki off. No i co? No i kolejny restart/instal maliny.

@$^&#@!!$&*

PS

Jak ustawić stałe IP dla tego małego paździerza?

56 minut temu, imbryk82 napisał:

Musiałem dziś wymienić gniazdko prądowe w domu. Wiadomo - korki off. No i co? No i kolejny restart/instal maliny.

@$^&#@!!$&*

Miałem dokładnie tak samo. Sugeruję wyłączać malinkę z poziomu przeglądarki przed takimi działaniami. Chociaż ostatnio kilka razy podczas montażu klimatyzacji w domu malinka była brutalnie wyłączana i nic się nie stało. Myślę, że w moim przypadku pomogła wymiana karty pamięci.

Edytowane przez jackobtone

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

1 godzinę temu, imbryk82 napisał:

Jak ustawić stałe IP dla tego małego paździerza?

jeśli masz możliwość w routerze przydzielania IP na adres MAC to warto. Jeśli nie to mogą być problemy. 

2 minuty temu, jar1 napisał:

jeśli masz możliwość w routerze przydzielania IP na adres MAC to warto. Jeśli nie to mogą być problemy. 

Nie wiem jak to ogarnąć, ale poszperam.

Mam jeszcze problem z youtubem. Nie działa z poziomu volumio. Instaluję wtyczkę, daję "enable", log in pojawia mi się coś takiego jak na foto ale jak wpisuję coś w volumio to nic nie znajduje. Miał ktoś coś takiego? Jak to rozwiązać?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ktoś podpowie jak ustawić stałe IP dla maliny? Nie mam pojęcia jak to robić.

Router tmobile huawei b525

2 godziny temu, imbryk82 napisał:

ktoś podpowie jak ustawić stałe IP dla maliny? Nie mam pojęcia jak to robić.

Router tmobile huawei b525

Przykładowo, czego trzeba szukać na swoim routerze:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi