Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, rochu napisał:

wywody kolegi Xajas-a

W tym wątku jego wywody, jak je nazywasz, są wyjątkowo trafne.
Nie zawsze z nim się zgadzam, ale tutaj tak.

2 minuty temu, MrSalieri napisał:

Czy cała moderacja pojechała razem na wakacje? 

A co Ci nie pasuje? Burzliwa dyskusja?

5 minut temu, rochu napisał:

Opis bardzo celnie charakteryzuje wywody kolegi Xajas-a.

Myślałem, że napisałem jasno.

Był głównie do ciebie, ale możesz skopiować i powielić.

2 hours ago, xajas said:

Jednym z moich ulubionych powiedzen jest „it‘s not a problem, it‘s a challenge“.

Jesli masz obawy przed osiagnieciem celu, albo nie masz na to czasu (albo wiedzy), to nie powinienes sie zabierac za takie projekty.

Ale przyznaje, w przypadku tych prostszych produktow, DIY jest mniej atrakcyjne i sensowne. Z jednej strony brakuje motywacji/wyzwania do dlubania standartowych masowych produktow, a z drugiej strony ich masowa, przemyslowa produkcja jest o wiele tansza.

Niedawno mialem „ambitne“ plany budowania 10-kanalowej koncowki mocy, majacej zasilac moje aktywne glosniki, ale okazalo sie, ze za te same pieniadze dostane 5 gotowych niemalze identycznych stereofonicznych koncowek mocy z dzialki Pro.

Kupilem 3 na probe i jestem z nich zupelnie zadowolony.

Oczywiscie to nie jest High-End -> sa za tanie ?

No i widzisz - twoje życie jest proste - kupiłeś pierwsze z brzegu wzmacniacze, połączyłeś z głośnikami i jesteś z tego zadowolony. Problem w tym że to nie żaden Hi-End, nawet nie wiadomo czy to jest Hi-Fi - ale przynajmniej twoje życie jest proste i wiadomo że łatwo Cię zadowolić - przepraszam ale dalsza dyskusja wogóle nie ma sensu i nie należy do tego wątku ani nawet forum.

W dniu 10.08.2019 o 21:08, rochu napisał:

Zepsute zostało forum ponieważ za tym oszustem pojawiło się spore grono ludzi szerzących rożne dziwne koncepcje z XYZ Pawłem na czele.

Zapewne pamiętasz czasy wojen o ABX-a?

To pokłosie senicza.

Rybko moja miła nie imputuj mi czegoś czego nie napisałem i lepiej powściągnij swoją niezdrową wyobraźnię.

Kwestionowanie AB - X ? jako testów psycho jest dość osobliwe. 

Skoro wyjątkowośćjest na topie  to chyba i rozpoznawalność da się powtarzalnie sprawdzić bez wpływu sugestii.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Rochu - Twoje lajki pod tymi wypocinami babatulara mówią wszystko. 

Dobranoc prosiaczku, skoro lubisz takie słowne pieszczoty. spacer.png

W dniu 10.08.2019 o 21:51, babatular napisał:

daj przykład badziewia (obecnie produkowanego) za krocie mającego status Hi-Endu.

Asura by rafael 

Kable sulek audio

13 minut temu, soundchaser napisał:

To że od kilku stron pieprzycie nie na temat a moderacja to toleruje.  O przepraszam nie toleruje bo dostałem punkcik karny za mój wcześniejszy wpis 

Powód:Wypowiedzi prowokacyjne (Regulamin §6 pkt. 5, Netykieta pkt. 10)

Hahahha żenada.... 

2 minuty temu, MrSalieri napisał:

To że od kilku stron pieprzycie nie na temat a moderacja to toleruje.  O przepraszam nie toleruje bo dostałem punkcik karny za mój wcześniejszy wpis 

Powód:Wypowiedzi prowokacyjne (Regulamin §6 pkt. 5, Netykieta pkt. 10)

Hahahha żenada.... 

To wypada mi Ciebie tylko przeprosić za moderację.
Ale faktycznie Twój wpis był nie na temat. ?

Problem w tym że to nie żaden Hi-End, nawet nie wiadomo czy to jest Hi-Fi - ale przynajmniej twoje życie jest proste i wiadomo że łatwo Cię zadowolić - przepraszam ale dalsza dyskusja wogóle nie ma sensu i nie należy do tego wątku ani nawet forum.

Nie, to nie jest zaden problem, gdyz ta metka „High-End“ albo „Hi-Fi“ jest dla mnie rownie wazna i interesujaca jak zeszloroczny snieg :-)

Czy to jest problem dla Ciebie?

BTW.

Czy wiesz, ze „Hi-Fi“ w przeciwienstwie do „High-End“ jest scisle zdefiniowane w normie DIN 45.500 i to juz od 1965 roku?

Moze powinnismy „obnizyc loty“ do poziomu Hi-Fi, to by uproscilo cala dyskusje ;-)

..tak dedukuję i teoretyzuje na podstawie informacji kolegów zakładając, że gdyby nawet Lampizator pogonił Gryphona pomimo swojej niechlujnej budowy, która jednak decyduje o żywotności i nie cieszyłbym się nim wystarczająco długo na pewno zdyskwalifikowałoby to aspiracje takiego sprzętu do miana hi-endu..

Edytowane przez kocurro

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

12 godzin temu, babatular napisał:

Np.

Czy da się za 30 tys zł ( ceny detaliczne) złożyć system hi-endowy ? NIE DA SIĘ. Dla absolutnej większości ludzi w Polsce to ogromna kwota jak za sprzęt audio. Więc co znaczy "drogi" ?

Natomiast mi się też bardzo nie podobają ceny wyrafinowanego sprzętu audio. 

[podkr. moje - A.S.]

11 godzin temu, soundchaser napisał:

Da się...czy to Ci się podoba czy nie. Nie Ty decydujesz o tym który sprzęt jest hi-endowy. O tym decyduje brzmienie, a nie cena.
Ja mam hi-end, a wydałem mniej niż 30 k...dużo mniej, bo kupowałem z drugiej ręki.
I co? Może zaprzeczysz, że mój sprzęt to nie hi-end? Spróbuj tylko, to się ośmieszysz. ?

Aha. W megalomanii i bufonadzie trudno Cię przebić - zwykle tym się szczycisz.

Zwróciłem uwagę na kompletnie co innego u babatulara niż Ty.

39 minut temu, soundchaser napisał:

Ale faktycznie Twój wpis był nie na temat. ?

Najważniejsze, że wasze są na temat.  Miłej zabawy ?

4 godziny temu, soundchaser napisał:

Poproszę Pana Pacułę, żeby zmienił tę teorię. Niech napisze, że jeśli głośniki mają być hi-end to tylko z aluminium. ?

Przypuszczenie że tzw. hajend to u nas w Pl znajomości - ziściło mi się. Tzn. Ciebie na poważnie nigdy nie biorę. W kraju pochodzenia już niekoniecznie jest jak u nas.

4 godziny temu, tomek7776 napisał:

moga byc tez z kamienia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To nic nowego - z betonu też były w latach 70. Wtedy jeszcze nie było radialu. Chodzi mi o piramidę - może to był Magnat, może Dynaudio ? Nie pamiętam modelu i  firmy. Obudowa marmurowa też wtedy powstała.

4 godziny temu, babatular napisał:

Ja pierdziu. Łeb urwany. Naprawdę jesteś  we właściwej zakładce tego forum. Gratuluję systemu. Złożony  z głową i rozmysłem, a do tego bez kosztów.. ŁAŁ ! 

1 element też jest zbiorem ?

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, soundchaser napisał:

W tym wątku jego wywody, jak je nazywasz, są wyjątkowo trafne.
Nie zawsze z nim się zgadzam, ale tutaj tak.

O faktycznie wywody Xajasa są wyjątkowo trafne. Naprawdę genialne prawdy tutaj wypisuje.. Jedną z moich ulubionych są mądrości o DSP.

Xajas Ty nie musisz obniżać lotów do poziomu hi fi bowiem cały czas byłeś, jesteś  i będziesz nadal na poziomie Hi-Fi. ( post 1874)

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Ktoś pytał o badziew high-end.

Podaję przykład: przedwzmacniacz McIntosh C1100 - taki za sześć dych.

Pomijam dźwięk, bo słyszałem cały zestaw za pół bańki, który grał źle nawet w kategoriach hi-fi. 

Właściciel chciał dokupić gramofon. Zdziwił się bardzo, kiedy przez przedtem nieużywane wejście phono zagrał jeden kanał...

48 minut temu, jafi napisał:

To jeszcze nie hi-end. ;-)

2 godziny temu, xajas napisał:

Abys mogl spokojnie spac, przyznaje sie, jestem na poziomie radia kuchennego i boomboxa ?

Ukryta Zawartość

48377c093f118530ff15372a898addd3.jpg

Xajas - Ty jesteś na poziomie Technicsa, Sony i Toshiby, komputera Mac oraz 8 subwooferów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

4 minuty temu, jafi napisał:

Przecież Ciebie nie obowiązuje definicja babatulara, chyba?

Jego definicja przecież nie uwzględnia CENY DETALICZNEJ. ?
Ciekaw jestem jak będzie odpowiedź na Twój przykład fanatyków hi-end.
Przecież żaden sprzęt tego typu nie może być badziewny, a tu proszę...
Takich kwiatków jest cała masa.

Jafi, dwie strony wcześniej została wrzucona  fotka listwy Sulek - moje pytanie

czy jest to już stopień mistrzowski (hi end) czy jeszcze uczniowski (hifi) ?

bo jeżeli chodzi o cenę - z pewnością będzie to  już  7 dan.... jak nie wyżej ;-)

4 minuty temu, jafi napisał:

Przecież Ciebie nie obowiązuje definicja babatulara, chyba?

A to zaiste ciekawe jest - otóż tylko ten dożarty Babatular zdefiniował pojęcie Hi-END. Co więcej podał jako jedyny cechy dźwięku jakie tenże nieszczęsny Hi-END musi spełniać - jako jedyny.

Reszta miłośników garażowych dłubaczy, Technicsów, Denonów i Toshiby definiuje termin "Hi-End" jednym słowem - CENA - przy okazji zarzucając mi że to właśnie ja go tak defniuję - no po prostu jajca na całego.

2 minuty temu, soundchaser napisał:

Jego definicja przecież nie uwzględnia CENY DETALICZNEJ. ?
Ciekaw jestem jak będzie odpowiedź na Twój przykład fanatyków hi-end.
Przecież żaden sprzęt tego typu nie może być badziewny, a tu proszę...
Takich kwiatków jest cała masa.

Masz Ci los - moja definicja nie uwzględnia w ogóle ceny. Żadnej - ani detalicznej, ani z rynku wtórnego. ŻADNEJ.

Chcecie pisać o Hi-Endzie i Muzyce a nie potraficie ze zrozumieniem przeczytać dwóch zdań - niesłychane

Godzinę temu, jafi napisał:

Pomijam dźwięk, bo słyszałem cały zestaw za pół bańki, który grał źle nawet w kategoriach hi-fi. 

Właściciel chciał dokupić gramofon. Zdziwił się bardzo, kiedy przez przedtem nieużywane wejście phono zagrał jeden kanał...

Jafi - czy psujący się, nie działający, kiepsko wykonany MC Intosh  ( te pokrętła rodem z radia Sudety, gdzie ma się wrażenie że się rozlecą w rękach) spełnia podaną przez mnie  definicję Hi-End czy nie  - To pytanie to taki test dla Ciebie na logiczne myślenie i kojarzenia faktów na poziomie I klasy szkoły podstawowej.

4 minuty temu, Miroslav1 napisał:

Jafi, dwie strony wcześniej została wrzucona  fotka listwy Sulek

Na zdjęciu widzę listwę i kabel. Pytasz o listwę, a zapomniałeś o kablu. Doprecyzuj proszę, czy chodzi Tobie o listwę, czy o kabel, czy o jedno i drugie?

1 minutę temu, jafi napisał:

Na zdjęciu widzę listwę i kabel. Pytasz o listwę, a zapomniałeś o kablu. Doprecyzuj proszę, czy chodzi Tobie o listwę, czy o kabel, czy o jedno i drugie?

....masz jeszcze wątpliwości że któryś z tych elementów ( listwa, kabel) to jeszcze stopień uczniowski ?

....chodzi mi o jedno i drugie....

1 minutę temu, Miroslav1 napisał:

( listwa, kabel)

To zmienia istotę Twojego pytania. Nie uważasz?

Natomiast co do pasów i karate nie umiem się odnieść, bo się na tym nie znam.

O karate wiem tyle, ile widziałem na filmie z Brucem Lee "Wejście smoka".

38 minut temu, babatular napisał:

Xajas - Ty jesteś na poziomie Technicsa, Sony i Toshiby, komputera Mac oraz 8 subwooferów

Pierwszy raz sie w 100% zgadzamy. Znakomicie zaobserwowane!

Technics -> 3x

Sony ->  2 boomboxy

Toshiba -> 1 DVD

Komputer Mac -> 3x

8 subwooferow -> 2x18Sound, 4xMivoc, 1xREL, 1xPeerless, 1xHertz, 2xJL, 1xKicker, ...

Edytowane przez xajas
22 minuty temu, jafi napisał:

To zmienia istotę Twojego pytania. Nie uważasz?

...trochę unikasz odpowiedzi, dlatego zapytam wprost....

...czy kabel i listwa ze zdjęcia to Twoim zdaniem hi end ?

• Pokaż nowe odpowiedzi