Skocz do zawartości
IGNORED

Czuję się całkowicie zagubiony - szybkie pytanie, szybka odpowiedź

Rekomendowane odpowiedzi

Zostaw informację dla potomnych co było nie tak ;)

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

14 hours ago, Kopczas said:

Zostaw informację dla potomnych co było nie tak ?

Zauważyłem, że przy skręceniu potka na sam koniec pojawiał sie prąd spoczynkowy  rzędu 1-2mv.  Zmniejszyłem wartość rezystora 3301 z 270 om do 220 om i wszystko ruszyło od kopa.  Wszystko zaczęło się regulować. Wzmacniacz wyregulowany DC na wyjściu i prąd spoczynkowy. 

14 hours ago, naczesany said:

I wyczyść luty.

Takie rzeczy robię na sam konieć wtedy kiedy wszystko śmiga, a nie w trakcie naprawy.

Po naprawie przerobiłem w tym wzmacniaczu preamp, a w końcówce zmieniłem głębokość sprężenia zwrotnego i tryb pracy tranów które stoją przed driverami ostatnie w napięciowym stopniu (wzorując się na pm7200 ten co naprawiłem to pm68) i dopiero wtedy spadł przysłowiowy koc. Pojawiły się wybrzmienia, naturalność a zarazem dynamika.

Edytowane przez nick30
11 godzin temu, nick30 napisał:

zmieniłem głębokość sprężenia zwrotnego i tryb pracy tranów które stoją przed driverami ostatnie w napięciowym stopniu

Sprawdzałeś jak te zmiany wpływają na rozkład harmonicznych ? Robiłeś jakieś pomiary?

9 hours ago, McGyver said:

W jaki sposób?

Przerobiłem wg shematu z wyższego modelu (co prawda nie jest to takie raz dwa, trzeba dodawać dodatkowe elementy i połączenia których nie ma. Pcb są inne nie tak jak końowki, ten preamp strasznie kapryśny, lekko się wzbudza, dla tego w pm68 on ma tyle zabiezpieczeń przez co w moim odczuciu jest zamulony. Ale oscyloskop z generatorem robią swoją robotę i da się dobrać wartoći.) 

to co z tymi harmonicznymi ? Mieniło się coś? więcej parzystych? mniej nieparzystych? 

Szkoda że przed rozpoczęciem modyfikacji nie zrobiłeś nagrań za pomocą AudioDifMaker'a Mógłbyś teraz porównać czy i jak się zmieniło granie.

19 minutes ago, KrisNext said:

Sprawdzałeś jak te zmiany wpływają na rozkład harmonicznych ? Robiłeś jakieś pomiary?

Na razie jeszcze tego nie robiłem. Porównałem leb w leb z pm16 przed przeróbką i po.  I przed modem to był taki muł i klucha że nie chciało się tego słuchać a po tych przeróbkach prawie zypełnie inna bajka. Jak będę mieć chwilę to zrobię pomiary przy pośrednictwie karty dzwiękowej (innego sprętu nie mam).

Będzie wolna chwila opiszę mody ale w innym wątku (bo ten służy do czegoś innego). Będą i porównania i pomiary. Zwłaszcza, że idzie do mnie identyczny PM68 podobno nietykany (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) Wię można będzie porównać oba.

1308906325_IMG_20191113_122150(2).thumb.jpg.089520b34ea9e13b432a52227091e3c4.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Polecam darmowe oprogramowanie AudioDiffMaker. Tak żeby wykluczyć zjawisko oczekiwanego efektu. Nie twierdzę że nie słyszysz ale często jest tak że ktoś robi zmiany by poprawić sprzęt, a co za tym idzie podświadomie oczekuje zmiany i wtedy zazwyczaj zmiany słyszymy:) 

Bardzo dobrze wiem o czym piszesz. Ile razy na początkach swojej drogi modyfikowałem CDeki i wzmacniaczy, pochopnie po przeczytaniu postów na róznych forach i efekt był często fatalny sprzęt grał gorzej niż przed modami a kasy było wydano mnóstwo. Wtedy wymieniałem głównie kondy i oampy. Nie raz się zraziłem do takich modów. Dopiero z latami dłubania (po tym jak zrobiłem  kilka urzadzeń od podstaw, jak go nie tylko uruchomilem ale dostroiłem i zadbałem o rownowagę tonalną) nabyłem doświadzenia. Dopiero teraz mogę wziąść do ręki klocek z wyższej półki (nie mówi tu o pm68) i nie popsuć go. 

Prośba o poradę .

Mam odtwarzacz z dwoma AD1862 . Odłączyłem cały analog na opampach bo brzmiał marnie . Podłączyłem analog lampowy i jest świetnie ale oczywiście warto spróbować jeszcze inne układy . Dlatego skleciłem na szybko , z tego co miałem pod ręką analog na bipolarach - tak jak na załączonym schemacie . Niestety nie miałem parowanych tranzystorów - w rezultacie na wyjściu jednego kanału mam 7mV a na drugim 88mV  i nie wiemczy dla bezpieczeństwa nie wstawić kondensatorów na wyjściu . Na wejściu wzmacniacza nie mama kondensatorów separujących  . Co sadzicie ? 

Ponadto na wejściu układu jest około 5mV w obudwu kanałach i nie wiem czy to nie uszkodzi AD1862 .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

• 2 tygodnie później...

Panowie, zabieram sie za budowe podłogówek, prosta 2-drozna konstrukcja, mój budżet, do 1000zł sa same głośniki plus zwrotnice, obudowy zrobię sobie każde jedne wymarzone jakie zechce, ale cudować nie będę, prosta i elegancka forma, MDF, wykonczenie czarny lakier matowy, a może i jakis dodatek drewna. Jako że nie chcę mi się eksperymentować, ze strojeniem liczeniem i całym tym bla bla, podrzuccie prosze jakies gotowce do odtworzenia. Rozgladalem sie chwilke za przetwornikami, celowalem poczatkowo w visatona, ale zastanawiam sie tez nad STX, a może macie inne propozycje w tym budżecie. Sprzet YamahaRN303D, i AX540, salon troszke ponad 20m2,  oczekuje ciepłej ale dynamicznej barwy, dejcie jakiś pomysł, ewentualnie chetnie zlecę budowe zwrotnic komoeompetentnej osobie pod te dwa głośniki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czemu akurat te? Bo pasuja mi rozmiarem i wyglądem, z tym ze dlatego jestem i pisze tutaj, aby zaczerpnąć głębszych informacji, żeby nie zdupic sprawy.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
Gość

(Konto usunięte)

Ciepłe to te pomysły @slawek.xm  nie są, a 18 STX nie bardzo się nadaje do podłogówek, bo Vas to ok 30 litrów.

Przy zalecanej obudowie 15 litrów; chyba, że duża kolumna z wydzieloną komorą na górze do woofera.

Lepszy byłby jeśli już z STX'a np. ten:

Ukryta Zawartość

a kopułki Tonsil lepiej stosować powyżej 4 kHz, więc też nie polecam.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ten projekt na seasach wyglada super, w zasadzie jedno do czego moglbym sie przyczepic to  polacznie 8+1, malo proporcjonalnie to wygląda, ale jesli dziala i gra to czemu nie, aczkolwiek boje sie ze kolumny beda wygladalby zbyt masywnie w salonie, z drugiej strony ma to tez swoje plusy, wymowne "tu jest grane, i sluchane".

Btw, monitory odpadaja, gotowe konstrukcje również.

Serdeczne dzieki za pomysl, poczekam jeszcze chwile na rozwoj wydarzen, abym mogl wybrac przynajmniej z 2 projektow.

:):):)

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, bujalone napisał:

Serdeczne dzieki za pomysl, poczekam jeszcze chwile na rozwoj wydarzen, abym mogl wybrac przynajmniej z 2 projektow

co do dźwięku Hurricane i ewentualnego polączenia ze wzmacniaczem , który pozwoli na uzysknie interesującego Cię brzmienia pogadaj z @JanF

Jak coś to mam do oddania 4 x stx32/150/8 SC. 

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Gość

(Konto usunięte)

a czy znajdzie sie tu na forum kompetentna i chętna osoba do wykonania zwrotnic? ? a dwa wciąż szukam jeszcze innych projektów podłogówek, i za chiny ludowe wyszukiwarka mi nic nie wyświetla :(

Gość

(Konto usunięte)

Jakie wydanie Chuck Mangione - Children of Sanchez na CD kupić? Na Allegro są w różnych cenach, śle ciężko powiedzieć czym się różnią.

Wysłane z Commodore 64

----------------

No i projekt hurricane najprawdopodobniej stanie sie rzeczywistością, z zalozonego budzetu 1000zł, już zrobiło się 1900zł, a w tym tylko głośniki i elementy zwrotnicy standard... Obudowy z lakierowaniem szacuje w granicach 500-650zł, wiec projekt zamknie sie w około 2600zł, a ja nigdy nawet nie odsłuchwiałem głośnikow za tyle piniedzy i troche wątpie w dobro sprawy, dodajcie otuchy! ?

No wiesz, mogłeś utopić kasę w Amber Gold, Getback albo wykupić wakacje w Cooku na dwa dni przed jego upadkiem. A tu wszystko za co zapłaciłeś masz i wiadomo, że przynajmniej będzie ładnie wyglądać, więc głowa do góry!

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)
13 godzin temu, bujalone napisał:

wiec projekt zamknie sie w około 2600zł,

nie marudź mnie by nie starczyło na jeden głośnik 21 cm do nowego projektu

Hurricany mogą stawać do boju z kolumnami 10x 2600 ?

oczywiście przy odpowiedniej amplifikacji

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

Hurricany mogą stawać do boju z kolumnami 10x 2600

Jak zbuduję sobie jakieś kolumny to zwykle po pierwszych odsłuchach jestem zadowolony . A potem porównuję z tym co zrobiłem wcześniej i często ze smutkiem przyznaję , że wcale nie jest najlepiej  . Patrząc na zastosowane w tych Hurricanach przetworniki wnioskuję ,że cudów nie ma . Zrobiłem kiedyś podobne na Seasach CA21REX . Ani specjalnie czytelne , ani prawdziwe barwowo , ani detaliczne , ani przestrzenne  ... Ekscytujaca była potęga brzmienia ale np bas dość łatwo wpadał w rezonanse - mierna kontrola . Przetworniki szybko sprzedałem i kupiłem inne . 

Innymi słowy - więcej pokory .

...there is no spoon...

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, arturp napisał:

Innymi słowy - więcej pokory

dxt jest detaliczny bardzo dobrze buduje scenę stereo , gra bardzo czysto i jest jednym z lepszych przetworników w kryteriach jakość cena

tylko dla tego głośnika warto zbudować te monitory

by posłuchać co potrafi

zresztą zaproponuj coś w cenie określonej przez kolegę

ja mu nie przystawiam pistoletu do skroni

to tylko glos w dyskusji

a pokory to u mnie ze świecą szukać ?

mozan zrobic cos innego

np

http://www.seas.no/index.php?option=com_content&view=article&id=380:idunn&catid=66&Itemid=365

jeden z kolegów na tym forum miał te konstrukcje przez wiele lat i bardzo sobie chwalił

Nie wszystkim się podoba ten Seas z pasmem 13 kHz o uroku "Blaszanego Drwala" ? ale skoro ktoś 

ma apetyt i szczere chęci to niech rzeźbi; może z czasem zbuduje coś bardziej uniwersalnego.

Ja też zaczynałem kiedyś od przebudowywania Altusów 75 ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość

(Konto usunięte)

obraz.thumb.png.ce709982c44c9f4bb462c5b4b5c34fc5.png

https://heissmann-acoustics.de/en/produkt/bausatz-dxt-wave/

849euro za kit

1 minutę temu, audioburak napisał:

Nie wszystkim się podoba ten Seas z pasmem 13 kHz o uroku "Blaszanego Drwala" ? ale skoro ktoś 

ma apetyt i szczere chęci to niech rzeźbi; może z czasem zbuduje coś bardziej uniwersalnego.

ok to moze Twoja propozycja ?

• Pokaż nowe odpowiedzi