Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Show 2015

Gość damboo

Rekomendowane odpowiedzi

Zadałem podobne pytanie w innym wątku...

Z jakim nastawieniem idziecie na Audio Show ?

Nastawiacie się na AUDIO czy na SHOW ?

Idziecie zerknąć na nowości ? Idziecie posłuchać dźwięku wystawy ( bez sensu biorąc pod uwagę przypadkową akustykę - tylko czy bez sensu jest wystawa czy jej ocena ? )

Może jednak idziecie słuchać przez pryzmat swoich systemów ( czasem może być krzywdzące, ale czasem wręcz odwrotnie - kto dzisiaj dba o akustykę ? ) ?

Szukacie talentów czy idziecie krytykować ?

Wilson to jednak klasa sama w sobie, ale zobaczymy jeszcze jutro.

A jest coś co potrafi dobrze zagrać i kosztuje za cały system mniej niż 50 tyś PLN?

Oczywiście, DEVIALET :)

Ale bez sarkazmu, GOLDMUND pokazał pazur. A Wilsony też nie od macochy ! :)

No i niestety powraca jak bumerang temat ubioru, znowu jak co roku w Sobieskim tabuny zapoconych niedomytych w kurtkach i grubych sfetrach gosci biega po pokojach i skutecznie odstraszaja od wejscia po prostu masakra. Elb prosze zrob cos z tym, obowiazek kupna biletu tylko po pozostawieniu wierzchniej o dzierzy w szatni i znajdz sponsora na bezpłatny antiprespirant.

Ja bym do tego dodał przekrzykujących sprzęt ludzi w pokojach. Idziemy tam posłuchać choć trochę, a jak sam wystawca krzyczy mi nad uchem przez 10 min to nie wiem gdzie tu sens, gdzie logika. Nie wszędzie tak było oczywiście, ale zdarza się. Rok temu to samo mi przeszkadzało.

Szukamy talentów, znalazłem i pewnie znajdą się w moim systemie aby je zweryfikować, inaczej mission impossible .

Ja bym do tego dodał przekrzykujących sprzęt ludzi w pokojach. Idziemy tam posłuchać choć trochę, a jak sam wystawca krzyczy mi nad uchem przez 10 min to nie wiem gdzie tu sens, gdzie logika. Nie wszędzie tak było oczywiście, ale zdarza się. Rok temu to samo mi przeszkadzało.

A Ja jestem cudownie zadowolony, widziałem i słuchałem tylko to co chciałem zobaczyć i usłyszeć. Były perełki, niektóre pozostaną marzeniem, inne zweryfikuję w swoim systemie. Dla mnie AS to filtracja, kontakt z ogromną ilością sprzętu, który można dotknąć a potem posłuchać u siebie. Już wróciłem i jestem w innym wymiarze.

quad nowa seria i starczy na kabelek jeszcze :)

To fakt, QUAD kompletnie NIE doceniona firma w Polsce - moja ulubiona i jedna z pierwszych firm Audio na świecie.

Pierwsze wzmacniacze powstały już w latach 50 i grają do dzisiaj.Kapitalne brzmienie dla wyrafinowanego audiofila.

Pierwsze kolumny elektrostatyczne są również dziełem Petera Walkera założyciela firmy i grają niesamowicie

naturalnym dźwiękiem bez współczesnych udziwnień.

A co powiesz o brzmieniu kolumn Lumen White ? wcześniej się wypowiadałem ale nie chce sugerować, napisz proszę szczera swoja opinie

Dla mnie grało poprawnie, ale w wielu miejscach było dużo muzykalniej. Rozmawiałem z p. Robertem, akustyka pomieszczeń fatalna, nie każdy sprzęt potrafi zagrać w tych warunkach, niektórym się udaje. Ale to niekoniecznie znaczy, że "obiektywnie" jest lepszy.

A jest coś co potrafi dobrze zagrać i kosztuje za cały system mniej niż 50 tyś PLN?

NIE
Gość BlueMax

(Konto usunięte)

To fakt, QUAD kompletnie NIE doceniona firma w Polsce - moja ulubiona i jedna z pierwszych firm Audio na świecie.

Pierwsze wzmacniacze powstały już w latach 50 i grają do dzisiaj.Kapitalne brzmienie dla wyrafinowanego audiofila.

Pierwsze kolumny elektrostatyczne są również dziełem Petera Walkera założyciela firmy i grają niesamowicie

naturalnym dźwiękiem bez współczesnych udziwnień.

Niestety nic z QUAD-a nie można było posłuchać, tylko komplet Artera stał na dole w Sobieskim. Trochę mało Horn się stara no ale ma Denona :) Sam używam od jakiegoś czasu koncówki 909 w jednym z systemów i miałem nadzieję posłuchać gdzieś kompletu Platinum. Niestety nie było to możliwe.

A pierwsze wzmacniacze QUAD-a to lata 30-te a nie 50-te zeszłego wieku...

Dla mnie grało poprawnie, ale w wielu miejscach było dużo muzykalniej. Rozmawiałem z p. Robertem, akustyka pomieszczeń fatalna, nie każdy sprzęt potrafi zagrać w tych warunkach, niektórym się udaje. Ale to niekoniecznie znaczy, że "obiektywnie" jest lepszy.

Jednak przyciągają graniem, jest na czym zawiesić ucho no i wziąć pod uwagę krytykę, wiadomo każdy ma swoje upodobania i znajdzie dziurę w całym, lecz zaskakują te kolumny, są szalone i graja podrasowanym brzmieniem, trzeba to lubić, za cenę przypuszczalna 30k€ graja dla mnie dobrze i z charakterem jakim lubię,

wróć, cena mi się nie podoba, 15k€ tyle mogłyby kosztować

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Jesteś tego pewien ? Możliwe, choć wydaje mi się że lata 30 to za wcześnie na audio.......

Tak, firma powstała w 1936 roku... W czasie II Wojny Peter Walker musiał zrobić przerwę w działaności a w latach 50-tych to byli już u szczytu, który trwał gdzieś tak do końca lat 70-tych. Legenda...

Tak, firma powstała w 1936 roku... W czasie II Wojny Peter Walker musiał zrobić przerwę w działaności a w latach 50-tych to byli już u szczytu, który trwał gdzieś tak do końca lat 70-tych. Legenda...

Początek lat 50 to dopiero początki firmy ale w seryjnej produkcji wzmacniaczy lampowych. Szczyty sukcesu firma miała

z chwilą pojawienia się ESL 57 ( rok ) który trwał do końca lat 80.

Dla tych co rozumują jeszcze na zasadzie półek to nawet niska półka :) ale starczy off topicu

Ja cale życie żyje w błędzie, myślałem ze forum jest do dyskusji

a tu patrz off topy wale

Na tym show którym ja bylem wielu z was nie mogło być a na tym co wy jesteście ja nie mogę, chcialem wymienić poglądy, zdania,

już zawijam majdam z tego wątku

Tak, owszem.Ale jak gra ta średnia półka - dużo lepiej od wielokrotnie droższych systemów.

Ja nie zaprzeczam, sam mam ze średnią polka do czynienia i uważam ja za bardzo dobra

Pozdrawiam i życzę dużo muzyki

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Ja cale życie żyje w błędzie, myślałem ze forum jest do dyskusji

a tu patrz off topy wale

Na tym show którym ja bylem wielu z was nie mogło być a na tym co wy jesteście ja nie mogę, chcialem wymienić poglądy, zdania,

już zawijam majdam z tego wątku

Ja nie zaprzeczam, sam mam ze średnią polka do czynienia i uważam ja za bardzo dobra

Pozdrawiam i życzę dużo muzyki

Ale po co te nerwy? We trzech zaczęliśmy walić off top o QUAD a tej firmy praktycznie na AVS Show 2015 nie było więc nie ma o czym mowić.

Pozdrowienia

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Ale po co te nerwy? We trzech zaczęliśmy walić off top o QUAD a tej firmy praktycznie na AVS Show 2015 nie było więc nie ma o czym mowić.

Pozdrowienia

Przepraszam, to ja zaczalem bo slyszalem nowy zestaw (Z5 jak dobrze pamietam) quada za 7k funtow calosc pare tygodni temu w Windorze na wyspach. Pytanie bylo co mozna kupi za 50tys zl jako system. Prosze sie wiec panowie nie klocic tylko posluchac jak bedzie okazja. Nowej serii chyba jeszcze nawet na www nie ma, zdjecia wrzucilem w watku o wystawie.

Edit. Ach faktycznie pytanie bylo czy jest taki system na tej wystawie...

Gość A&T

(Konto usunięte)

Zadałem podobne pytanie w innym wątku...

Z jakim nastawieniem idziecie na Audio Show ?

Nastawiacie się na AUDIO czy na SHOW ?

Idziecie zerknąć na nowości ? Idziecie posłuchać dźwięku wystawy ( bez sensu biorąc pod uwagę przypadkową akustykę - tylko czy bez sensu jest wystawa czy jej ocena ? )

Może jednak idziecie słuchać przez pryzmat swoich systemów ( czasem może być krzywdzące, ale czasem wręcz odwrotnie - kto dzisiaj dba o akustykę ? ) ?

Audio Show to pielgrzymka audiofilów. Coś jak Mekka dla muzułmanina. Taka nowa religijna tradycja.

.

.

Chciałeś coś napisać (dodać do załączników), że kropki zostawiłeś.

Co Mirek, też słuchałeś Diesis Audio. Bardzo dobre granie! ...nawet podobnie jak u mnie, ale jeszcze nie to. Ogólnie w pokoju z tymi kolumnami nie było żadnej plumkaniny i lipy, tylko konkretne granie.

W Narodowym prawie wszystkie tubowe paczki, jak nie wymiatały to grały bdb, lub co najmniej db+.

Do kompletu zabrakło choćby dobrego grania z Cessaro i hORNS Universum, jedne szare / stłumione, drugie jak na pogrzeb.

U siebie mam bardzo wysoko zawieszony dźwięk/scenę z mnóstwem detali, tak, że później prawie wszystko inne stemperowane.

Wszystko odsłuchałem poza Maxonic'iem. Tam zachodzę, otwieram drzwi i dwie miłe ładne panie zapraszają mnie, a nikogo nie było poza nimi, prowadzącym i jeszcze kimś do spółki. Przesłuchałem z 4-ery utwory grane na kolumnach, które stały po zewnętrznych stronach. Wiem jak to grało. A Maxonic-i będą grały dziś w niedzielę, i co będę specjalnie jechał aby ich posłuchać. Mogą być w miarę dobre brzmieniowo, ale rewelacji nie przewiduje.

Poza Everestami DD67000 na żadne inne kolumny bym nie wymienił swoich. Albo jeszcze lepiej, wolałbym mieć swoje jak i everesty, tak aby był absolutny top z vintage, jak i z nowych. Pozostałe mogą grać, ale w niższej lidze, bo nie mają tak ogromnego potencjału brzmieniowego.

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

dla mnie to "blaszanie" to naturalność instrumentów, -) "blaszanie" to ślimaki ale w Lumen White ta mini metaliczność jest zaleta.

Mam dokładnie takie same odczucia. Dla mnie dzięki tej "metaliczności" trąbka zabrzmiała tak, jak brzmi na żywo.

Jestem pod dużym wrażeniem systemu z Lumen White.

Czy ktoś wie jaka wkładka tam grała?

dźwięk wystawy - GROBEL AUDIO - Jadis+Ktema+Revox

(tak jest już od kilku lat - brawo Grobel Audio)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumn Kawero nie było?

Byly jak zwykle Chiara u Marcina Ostapowicza z Auralic i Jplay.

Mam dokładnie takie same odczucia. Dla mnie dzięki tej "metaliczności" trąbka zabrzmiała tak, jak brzmi na żywo.

Jestem pod dużym wrażeniem systemu z Lumen White.

Czy ktoś wie jaka wkładka tam grała?

Robert Szklarz wspominal , ze ZYX, ale nie wiem jaki model.

Konto w trakcie usuwania

dźwięk wystawy - GROBEL AUDIO - Jadis+Ktema+Revox

(tak jest już od kilku lat - brawo Grobel Audio)

Dla mnie również to nr1. W Sobieskim bardzo podobało mi się w Audio Academy i kolumny Rhea z lampą na el34. Mniej w rocku i ciężkiej elektronie, bajecznie jazz.

Przepraszam, to ja zaczalem bo slyszalem nowy zestaw (Z5 jak dobrze pamietam) quada za 7k funtow calosc pare tygodni temu w Windorze na wyspach. Pytanie bylo co mozna kupi za 50tys zl jako system. Prosze sie wiec panowie nie klocic tylko posluchac jak bedzie okazja. Nowej serii chyba jeszcze nawet na www nie ma, zdjecia wrzucilem w watku o wystawie.

Edit. Ach faktycznie pytanie bylo czy jest taki system na tej wystawie...

Okolo 35 tys kosztowal system, o kotrym juz wspominalem- monitory Audio Solutions z Luminem i wloska integra Audia Flight. Zestaw wart kazdej zlotowki.7 pietro Sobieski.

Chcialem jeszcze dodac, ze bardzo udana byla prezentacja w pokoju audiostereo z kolumnami kolegi Laska. Spojny i dobry dzwiek, mimo malego pokoju i duzych kolumn. Muza z plikow, a mimo to byla plynoosc i brak ostrosci. Gratulacje.

Konto w trakcie usuwania

Widze ze sa dwa watki odnosnie wystawy, wrzucam wiec swoje przemyslenia na szybko rowniez w tym

Pisane na kolanie, jak coś pomieszałem wybaczcie :)

Dobrze było w pokojach z :

- Pass z Elacami - piękna barwa dźwięku połączona z kapitalną kontrolą, świetna góra pasma,

- Wilsony napędzane dAgostino z źródłem MSB - piękna stereofonia, miko i makro-dynamika, symfonika na nich brzmiała zjawiskowo

- Diapason Dynamis - spektakularna dynamika, szybkość i czytelność basu połączana z delikatnością i finezyjnością reszty pasma. Niemniej mam podejrzenie, że ten bas jest w jakiś sposób dopalony, płyty na których miał rzeczywiście spore zejście grały spektakularnie, realizacje pop rockowe bazujące na średnim basie miały go czasami jak na lekarstwo.

- MBL 111F fizjologiczny, pełny i kompletny dźwięk. NIestety bez magii i spektakularności średnicy znanej z 101e napędzanych monoblokami z wcześniejszych AS

- Audium Comp 7 - nieprawdopodobne jak z tej miniaturki wyczarowano taki bas i do tego spólny z resztą pasma

- Sułek Audio - kapitanie brzmiąca miniaturka wyglądająca jak pozbijany z desek prototyp DIY

- Zeta - chyba dla mnie trochę za efekciarsko, niemniej obiektywnie dobrze

- T+A namacalny pełny dźwięk dopóki nie puścili głośno symfoniki, gdzie wyszła słyszalna kompresja na basie

- Chord pełny, mięsisty dźwięk, choć podkreślona dynamika i góra pasma męczyła na dłuższą metę

- JAG - po prostu muzykalnie

Średnio:

- ogromne Martin Logany - dźwięk ogromny niczym zestawy, nie mający jednak wiele wspólnego z muzyką na żywo, przestrzeń jak stadion również nienaturalna

- Focal Sopra - niby wszystko OK, ale miałem cały czas wrażenie ograniczenia dynamiki związanego z wielkością przetworników

- Sonus Faber - pastelowo i kremowo jak zawsze i jak zawsze bez pazura i szybkości

- Ktema - bardzo audiofilski, wycyzelowany wręcz dźwięk, dla mnie za mało mający wspólnego z koncertem na żywo, szczególnie w zakresie skali dźwięku

- Hansen - nosowy dźwięk wciśnięty w zestawy

- kino Meridiana - dźwięk efektowny ale ze słabą przestrzennością wzwyż

- Wilson Alexia - podbita i natarczywa średnica, z pierwszych foteli nie dało się słuchać

- Solution z monitirami Radiho - niepotrzebnie przerysowany, zwalisty bas, gdyby go poskromiono mogłoby być napawdę super

- Akkus Red Wine - sucho i beznamiętnie

- ESA Red House - jednostajny bas zamordował muzykę

Pomyłki

- Triangle Magellan - ostro, krzykliwie, z jakimś pogłosem jak w kościele

- topowe Advance - płasko, papierowo

- topowe Quadrale - dźwięk twardy, nieprzyjemny, podany na twarz

- TEchnics - efekciarski, mało muzykalny

- WLM reklamujący jakiś walizkowy zestaw audio, chyba pomylili konferencje

Reszta nie wzbudziła we mnie jakiś szczególnych emocji, szerokopasmowce i tuby to nie moja bajka, więc się nie wypowiadam.

In plus:

- Narodowy - duże pokoje, działająca kima, małe przesłuchy między pokojami, dobre brzmienie większości zestawów mimo dużych szyb - super pomysł !

- dużo płyt

- nie wiem czy wszystkie stoiska ze słuchawkami da się w ogóle przejść w 3 dni :)

In minus:

- parking na narodowym prawie w cenie biletu

- Sobieski - ciasnota, gorąc, przesłuchy z sąsiednich pokoi, donośne rozmowy przed pokojamim, zapachy "spod pachy" jak zawsze, do tego w tym roku jakiś totalny śmietnik na półpiętrach ( chyba przez cały dzień nikt nie wynosił koszy)

PS Sluchajac juz po raz kolejny zestawow na AS coraz bardziej doceniam jak znakomite sa moje domowe Zollery :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.