Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  200 członków

Roon Labs Klub
IGNORED

Klub użytkowników aplikacji Roon Labs

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, NRK napisał:

I w tym jest płyta z Intel Nuca?

Nie. Ale co za różnica ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

23 minuty temu, RCD napisał:

Wygody z laptopem nie ma, jakość dzwięku laptop po wifi, też bedzie kiepsko. 

NUC na nim może być rock, są też inne oprogramowania, np GentoPlayer

Niedawno pytałem, czy będzie różnica w brzmieniu między Nuc, a laptop i otrzymałem informację na forum, że brzmienie nie zmieni się dzięki Nuc. To jaka jest prawda?

Teraz, robson3750@tlen napisał:

Niedawno pytałem, czy będzie różnica w brzmieniu między Nuc, a laptop i otrzymałem informację na forum, że brzmienie nie zmieni się dzięki Nuc. To jaka jest prawda?

Nie będzie różnic w brzmieniu. Różnica to stabilność i responsywność na korzyść NUC. No i wygoda użytkowania - NUC może cały czas być pod prądem. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Piopio napisał:

Nie. Ale co za różnica ? 

Żadna, ale w tym konkretnym przypadku roozmwoa była o intel Nuc-u, gdzie jeden z kolegów podał link na olx.

1 minutę temu, Piopio napisał:

NUC może cały czas być pod prądem.

Wiesz, to jest jednak komputer i to małej obudowie.

Raczej staram go się wyłączać i co jakiś czas zmienić pastę na procku.

Jeden Nuc już mi umarł jak chodził 24H. Fakt,trochę to trwało no ale straty były.

34 minuty temu, imbryk82 napisał:

Gwoli ścisłości dopytam: router -> NUC -> switch -> streamer? Jaka rola switcha w tej konfiguracji?

W moim akurat przypadku, to router ( punkt dostępu), switch, jako rozdzielacz sygnału dla laptopa i dalej do Lumina. Bez switcha nie obejdę chyba, bo karta sieciowa chyba nie wyrabia, choć przez pierwsze dni było ok, co mnie dziwi trochę. Ale jak pisałem nie bardzo się znam na tych rzeczach. Po kablu idzie. 

32 minuty temu, robson3750@tlen napisał:

Są ludzie na forum którzy nie słyszą kabli cyfrowych, zasilających, a nawet transportów audio, taka jest odpowiedź 

Teraz, RCD napisał:

Są ludzie na forum którzy nie słyszą kabli cyfrowych, zasilających, a nawet transportów audio, taka jest odpowiedź 

Co dobrze o nich świadczy 😉 

45 minut temu, Piopio napisał:

Co dobrze o nich świadczy

To o niczym nie świadczy. Ja słyszę kable i to jest wyraźna różnica. Nie sprawdzałem izolacji i być może bym jej nie słyszał. To nie jest proste raczej, bo wiele składników w to wchodzi. To moje zdanie. 

W końcu pojawiła się aktualizacja o numerze 1365 która wprowadza Tidal Hi-Res FLAC 🙂 

rht2yWe.png

2PjkF0X.png

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

On 1/31/2024 at 4:19 PM, venom200 said:

Ktoś z was wspomaga roina HQPlayerem?

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Przez około miesiąc uzywałem Roona z HQPd 5.
Później Roona wyłączyłem. Od około 2 miesięcy uruchomiłem Roona, tylko 2x by zaindeksował nowe albumy, które dodałem na dysku. Właściwie nie widzę potrzeby używania Roona. Zastanawiałem sie czy nie odsprzedać licencji, ale nie podjąłem jeszcze decyzji.

Obecnie uzywam tylko HQPlayera. Steruje nim z klienta na innym komuterze, bądź z telefonu i iPada.

Później Roona wyłączyłem. Od około 2 miesięcy uruchomiłem Roona, tylko 2x by zaindeksował nowe albumy, które dodałem na dysku. Właściwie nie widzę potrzeby używania Roona. Zastanawiałem sie czy nie odsprzedać licencji, ale nie podjąłem jeszcze decyzji.
Obecnie uzywam tylko HQPlayera. Steruje nim z klienta na innym komuterze, bądź z telefonu i iPada.

A tidal używasz?

8 godzin temu, maxijazz napisał:

Nie podoba się Tobie jakość dźwięku w roon? Jakiego programu używasz i aplikacji do sterowania muzyką?

11 hours ago, venom200 said:

A tidal używasz?

Nie. Uzywałem Qobuza przez ostatni rok, ale nie zamierzam na razie przedłużać abonamentu.

11 hours ago, RCD said:

Nie podoba się Tobie jakość dźwięku w roon? Jakiego programu używasz i aplikacji do sterowania muzyką?

Od 3 miesiecy nie słucham z Roona wiec pamięć dźwiękowa juz nie ta a notatek nie robiłem... 

Nie to, ze dźwięk z Roona jest słaby, ale zwykły UPNP (minim server) u mnie był ciut lepszy od Roona.
HQPlayer tez jest odrobinę lepszy juz w domyslnej konfiguracji.

Zacząłem szukać alternatywy dla Roona, jak weszła wersja 2.0. Rok trwała powolna przebudowa mojego źródła treamingu i lokalnych plikow, tak by sie go pozbyć.

A skoro HQPlayer jest:

• trochę lepszy na domyślnych ustawieniach
  • sporo lepszy jak sie mu zmieni filtry i załaduje korekcje DRC (DRC poprzez HQPd na razie nie uzywam, bo mam w głośnikach aktywnych)
  • moze odbierać streaming z natywnych aplikacji jak Apple Music, czy Qobuz (właściwie poprzez wirtualny kabel z dowolnej aplikacji na tym samym serwerze muzycznym)
  • super konwertuje DSD do PCM (do wyboru rózne filtry)
  • obsługuje kilkadziesiat kanałów (tego akurat teraz nie potrzebuję, bo nawet na Atmos 5.1.4 mnie nie stać, ani nie mam warunków lokalowych)
  • a do tego trochę tańszy (2x?)

HQPd steruje z klienta HQPlayera na innym komuterze, na telefonie i na iPadzie.
HQPd ani jego klienty nie są takie ładne jak Roon, ale sam HQPd jest w kazdym aspekcie technicznym, albo tak samo dobry, albo lepszy niż Roon. Roon z pewnoscia jest lepszy w "user experience", nie ma tu wątpliwości.
Zeby sterowanie przez HQP było znośne, musiałem lepiej otagować całą bibliotekę plików jaką mam, co zajęło kilka dni.

Po 3 miesiącach uzywania tylko i wyłącznie HQPd nie czuje potrzeby używania Roona. Teraz mogę już powiedzieć ze to kwestia przyzwyczajenia.

Wczoraj testowałem jedna z najnowszych opcji NAA (HQPlayer Network Audio Daemon).

1. Potrzebna jest wersja min 4.60 NAA OS. Obraz wgrywamy na karte SD, wkładamy ją do RPi4 (wystarczy 2GB RAM), zmieniamy 2 linijki w config.txt, podłączamy USB-C malinki do USB3 jakiegos komputera. Byle port USB komutera był w stanie zasilic RPI4. U siebie sprawdziłem 3 porty USB w komuterze i zaden nie miał problemu z maliną.
  2. W HQPlayer 5 konfigurujemy RPI4 jako urządzenie wejściowe USB Audio.
  3. Taki RPI4 podłączony kablem USB3, jest widziany przez Windows/Maca (podejrzewam ze Linuxa tez) jako karta dźwiękowa. W aplikacji Qobuz/Tidal/Apple Music/Amazon Music (albo po prostu w systemie, tak be nawet przegladarka internetowa działała) wybieramy tą nową karte dźwiękową jako wyjście. Wciskamy Play.
  4. Sygnał dociera do HQPlayera, tak jak z Roona. Mozemy w HQP5 zmieniac filtry, właczyc DRC, konwertowac format sygnału, itp.
  5. Ten komputer do którego podłączyliśmy RPI4 moze byc w innym pomieszczeniu niż nasz serwer muzyczny z HQPlayer 5. Mozemy do RPI4 podłączyć komórkę albo iPada (po USB). I słuchac z nich muzyki. Jezeli aplikacja jest poprawnie napisana to automatycznie bedzie zmieniana czestotliwosc próbkowania (sample rate) sygnału wyjsciowego z aplikacji.
    A wiec w Qobuz bedziemy mogli słuchać muzyki od 44.1k fo 192kHz.
    Sygnał z RPi do HQPlayer 5 gdzies w domu idzie po ethernecie. Mozna skonfigurowac NAA OS po wifi, ale nie jest to supportowane (wiec nie ma nawet oficjalnej instrukcji), ale ja wpa_supplicanta ostatnio konfigurowałem ręcznie w... 2005 i to na Ubunto a nie jakims customizowanym Archu, wiec sie poddałem po 5 minutach grzebania po plikach.

To prawdziwe komputerowe audio!

Edytowane przez maxijazz

Cześć. Chciałbym wykupić sobie Roon'a. Wiem że istnieje możliwość opłat rocznych, miesięcznych i dożywocia 😉

Czy Roon robi czasem promocje cenowe? Abo na przestrzeni lat podrożał, oczywiście powiecie jak Wszystko i będzie to prawda, niemniej jednak mając abonament Qobuz, Tidal I jeszcze parę innych człowiek szuka oszczędności. 

Jestem ciekaw jakie opcje wybraliście? Roczna czy może dożywotnia? 

Przedłuż abonament ROON za darmo. Wiadomość na priv.

2 godziny temu, Bruno napisał:

Czy Roon robi czasem promocje cenowe?

Stałe niestety nie.

Robi promocje w postaci 3 miesięcy za parę USD. Potem trzeba płacić normalnie. 

11 hours ago, Bruno said:

Cześć. Chciałbym wykupić sobie Roon'a. Wiem że istnieje możliwość opłat rocznych, miesięcznych i dożywocia 😉

Czy Roon robi czasem promocje cenowe? Abo na przestrzeni lat podrożał, oczywiście powiecie jak Wszystko i będzie to prawda, niemniej jednak mając abonament Qobuz, Tidal I jeszcze parę innych człowiek szuka oszczędności. 

Jestem ciekaw jakie opcje wybraliście? Roczna czy może dożywotnia? 

@Elberoth miał licencje dożywotnie do sprzedania w dobrej cenie. Zapytaj, może mu sie cos zapodziało.

5 minut temu, maxijazz napisał:

@Elberoth miał licencje dożywotnie do sprzedania w dobrej cenie. Zapytaj, może mu sie cos zapodziało.

Po ile?

Próbowałem zastąpić roon innymi playerami, ale niestety wszystko inne jest tragiczne, obsługa fatalna, konfiguracja upierdliwa, mimo iż plików słucham głównie do poznawania nowej muzyki to jednak zostaje z roon, nie sprzedaje licencji. 

Niema niema innej lepszej opcji , takie gadanie że zastąpi sie to jakimś wynalazkiem to tylko półśrodek który z reguły trwa tylko chwilę;)

Roon obecnie jest najlepszym rozwiązaniem tego typu na świecie. Dodatkowo jest świetny support producenta i forum użytkowników. Stąd jedynym mankamentem jest wysoka cena. 

Ale niestety nie idealnym. Z mojego, powtarzam z mojego punktu brakuje: obsługi formatu .cue, prostego wyboru według folderu (istnieje możliwość ale jest skomplikowana), szybkiego startu CORE po wyłączeniu serwera, brak możliwości grania swoich playlist z TIDALa i jeszcze jakieś drobiazgi, których w tej chwili nie pomnę.

Edytowane przez payong
Godzinę temu, RCD napisał:

Mnie najbardziej w roon denerwuje brak możliwości wyszukiwania albumów po wytwórnich, nie wiem jaki mają problem żeby to ogarnąć 

Może trzeba to zgłosić do nich? Ja podchodzę do Roon'a od paru lat i teraz zdecydowalem się na zakup pełnego abonamentu na rok. Co dziennie praktycznie odkrywam fajne funkcje. Jest mnóstwo opcji konfiguracji okładek, plakietek na okładkach, jakość, dynamika, tekstyy itp. Dla mnie mega narzędzie i cieszę się, że udało mi się zaangażować Raspberry Pi i dzięki niemu zrobić fajny End Point do Roon'a. 

Godzinę temu, Bruno napisał:

Może trzeba to zgłosić do nich? Ja podchodzę do Roon'a od paru lat i teraz zdecydowalem się na zakup pełnego abonamentu na rok. Co dziennie praktycznie odkrywam fajne funkcje. Jest mnóstwo opcji konfiguracji okładek, plakietek na okładkach, jakość, dynamika, tekstyy itp. Dla mnie mega narzędzie i cieszę się, że udało mi się zaangażować Raspberry Pi i dzięki niemu zrobić fajny End Point do Roon'a. 

Używam roon od kilku lat, zgłaszałem ten problem, jak na razie nikt nie raczył dodać tą opcję, bardziej precyzyjnie to chodzi mi o to że nie wyszukuje z Qobuz po wytwórniach. 

W dniu 6.02.2024 o 09:43, NRK napisał:

Żadna, ale w tym konkretnym przypadku roozmwoa była o intel Nuc-u, gdzie jeden z kolegów podał link na olx.

Wiesz, to jest jednak komputer i to małej obudowie.

Raczej staram go się wyłączać i co jakiś czas zmienić pastę na procku.

Jeden Nuc już mi umarł jak chodził 24H. Fakt,trochę to trwało no ale straty były.

Witam 

Mam pytanie czy wystarczy taki Nuc do Roon? Bez dużej biblioteki na razie, ale convolution działa. 

Screenshot_20240220_174557_Chrome.jpg

Edytowane przez wtsz
Witam 
Mam pytanie czy wystarczy taki Nuc do Roon? Bez dużej biblioteki na razie, ale convolution działa. 
Screenshot_20240220_174557_Chrome.thumb.jpg.a4d67940eaa345bdb49bbde2526a6d78.jpg
W zupełności. Chyba że dodatkowo będziesz chciał używać hqplayer to już nie

11 minut temu, venom200 napisał:

W zupełności. Chyba że dodatkowo będziesz chciał używać hqplayer to już nie

Heplayer na razie sobie odpuszczę. End-poit raczej niepotrzebny przy jednym punkcie? Zobaczę czy będzie różnica pomiędzy laptopem a rockiem.

W dniu 5.02.2024 o 22:47, NRK napisał:

Izolacja w dac-u i nie potrzebuje streamerow, switchy itp za miliony dolarów. 

Jaka izolacja?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.