Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

59 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Dużemu głośnikowi będzie to łatwiej osiągnąć. 

To pewne, ale średni też bierze na siebie dużo, często więcej niż niski, zwłaszcza przy niskich podziałach. Często o osiąganiu dużych SPL decyduje środek a nie dół, zależy to oczywiście od skuteczności przetworników obsługujących środek i od podziału dolnego.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

4 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Jaki procent tych mocy wykorzystujesz do codziennego normalnego słuchania?

Obstawiam, że przez 99% czasu, na 99% nagraniach, przy 99% odsłuchach, 99% potencjału jest niewykorzystana. Moc jest potrzebna, żeby przy 0,000001% czasu użytkowania usłyszeć łup! a nie pfrrr...

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

10 godzin temu, Lech36 napisał:

To pewne, ale średni też bierze na siebie dużo, często więcej niż niski, zwłaszcza przy niskich podziałach. Często o osiąganiu dużych SPL decyduje środek a nie dół, zależy to oczywiście od skuteczności przetworników obsługujących środek i od podziału dolnego.

Tylko dyskutujemy o subach a nie ZG.

12 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Tylko dyskutujemy o subach a nie ZG.

No to już od jakiegoś czasu rozmawiamy nie na temat, choć ZG też się często mieszczą w tematyce tytułowej wątku 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W dniu 8.12.2022 o 20:54, szymon1977 napisał:

Pytanie czysto teoretyczne o konstrukcję suba. Złóżmy, że wzmacniacz jest, pora wybrać głośnik. Opcje są dwie: mały o dużym skoku lub duży o małym skoku - który będzie lepszy i dlaczego?

Takie pytanie zadał @szymon1977

8 minut temu, Lech36 napisał:

No to już od jakiegoś czasu rozmawiamy nie na temat, choć ZG też się często mieszczą w tematyce tytułowej wątku 😉.

Też tak myślę.

Co do średniotonowca. Moim zdaniem jeśli nie mamy bezkompromisowego budżetu na głośniki to powinniśmy zadbać o to by średniotonowiec był możliwie jak najlepszy. Jeśli chodzi o zestawy robione własnymi siłami oczywiście 😉 .  Wiadomo, że reszty nie traktujemy po macoszemu ...

Godzinę temu, Bukaj napisał:

Ty nie masz YTDY!!!

Jesteś uparty i nie kupiłeś choćby YTDY marki Bitner.

Kup taki, końcówki skręć, włóż gołe przewody do wzmacniacza oraz kolumn.

Na koniec napisz opinię na temat tego kable. 

Nierób ludzi w ciu.. co do brzmienia, bo to nie prawda!! 

Kupiłeś jakiś YTKSY i masz zamontowane wtyki.

Upubliczniasz opnię na jego temat i piszesz, że to jest YTDY i, że gra beznadziejne. To jest kłamstwo.

Napisałem od początku, ma być YTDY i tylko bez wtyków.

Wtyki oraz cyna degradują brzmienie tych drutów!

Wpis warty zacytowania tutaj, kolega @Bukajrozbawił mnie do łez prawie 🙂

Nie chodzi mi o negowanie grania kabli, tylko o wyolbrzymianie ich wpływu. Bo nawet jesli jakiś jest, to tak mały, że połowa go nawet nie usłyszy.

38 minut temu, malikali napisał:

Znów cyna i wtyki na kablach to zło, a na gniazda w kolumnach i wzmacniaczu to już nikt nie zwraca uwagi bo i po co 🙂

Bo gniazda w wzmacniaczach i kolumnach powinny być wymienione na  złączki WAGO  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  zanim prąd dopłynie do sprzętu to minie kilknascie- dziesiąt takich złączek to one decydują o brzmieniu systemu i jego muzykalności 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
6 minut temu, msankowski napisał:

To sen, prawda?

Raczej koszmar ... 😉

Czy tak ciężko zaakceptować fakt, że kable głośnikowe i interkonekty mają wpływ na dźwięk? Wpływ który niektórzy audiofile lubią wyolbrzymiać w przypływie euforii ... ? 

Czy tak ciężko zaakceptować fakt, że kable głośnikowe i interkonekty mają wpływ na dźwięk?

Ależ skąd! Wpływ słabych, źle wykonanych kabli, jest ewidentny:)
Wtedy zwykle przyczyna jest też w miarę zrozumiała.
2 godziny temu, szpakowski napisał:

Czy tak ciężko zaakceptować fakt, że kable głośnikowe i interkonekty mają wpływ na dźwięk? Wpływ który niektórzy audiofile lubią wyolbrzymiać w przypływie euforii ... ? 

Akceptujemy, dlatego wpływu nie negujemy, za to ze śmiesznego wyolbrzymienia olbrzymio się śmiejemy. Czy tak trudno zaakceptować, że za głupotę braw nie będzie?

9 godzin temu, msankowski napisał:

Przed chwilą poczytałem "Katharsis", teraz tutaj...

To sen, prawda?

Nie, to internet. Zlew dla wszelkiej maści frustratów, nawiedzonych, wariatów itp.

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

Akceptujemy, dlatego wpływu nie negujemy, za to ze śmiesznego wyolbrzymienia olbrzymio się śmiejemy. Czy tak trudno zaakceptować, że za głupotę braw nie będzie?

Glupota, a raczej arogancja, jest mowienie komus innemu co ma byc dla niego wazne..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

48 minut temu, rafa napisał:

Glupota, a raczej arogancja, jest mowienie komus innemu co ma byc DLA NIEGO wazne..

Dokładnie tak! A teraz spójrz w lustro i temu drugiemu tłumacz, jak ważne DLA SYSTEMU są kable, bo czy są ważne DLA CIEBIE to Twoja sprawa. A moja jak ważne są DLA MNIE

Ps.

A jak będziesz publicznie pieprzyć bzdury, to bądź gotów, że je ktoś publicznie sprostuje. Bo obiektywnie, to jeśli kable cokowiek wnoszą, to tak mało, że połowa ich wpływu wogóle nie usłyszy, więc obiektywnie ważność kabli DLA SYSTEMU jest bliska zero. Prześpij się z tym faktem, dobranoc.

10 godzin temu, JacekPlacek napisał:

Nie, to internet. Zlew dla wszelkiej maści frustratów, nawiedzonych, wariatów itp.

Ten wątek jest tego doskonałym przykładem ... 

20 godzin temu, msankowski napisał:

Ależ skąd!

Widzę płaszczyznę porozumienia ... 👍🏻

• 2 tygodnie później...
W dniu 16.12.2022 o 06:39, JacekPlacek napisał:

Zgadzam się dodałbym jeszcze tzw."reklamę szeptaną" oraz  ludzi którzy chcą zaistnieć jak znawcy sprzętu dla wybranych /bogatych  tzw. hig-end itp. Czymś trzeba uzasadnić wysokie koszty sprzętu cudownie grającego 🙂.Opisując nie stworzone rzeczy i cuda na kiju.

W dniu 16.12.2022 o 10:08, szymon1977 napisał:

Ps.

A jak będziesz publicznie pieprzyć bzdury, to bądź gotów, że je ktoś publicznie sprostuje. Bo obiektywnie, to jeśli kable cokowiek wnoszą, to tak mało, że połowa ich wpływu wogóle nie usłyszy, więc obiektywnie ważność kabli DLA SYSTEMU jest bliska zero. Prześpij się z tym faktem, dobranoc.

Jak w innym wątku zapytałeś o kolumny z dobrym basem i podałem Ci kilka modeli to okazało się ze ich nie znasz i to dla Ciebie egzotyka 

podobnie jest z kablami , to tez dla Ciebie raczej egzotyka 

jednak swoje stwierdzenia na tematy dla Ciebie dość egzotyczne ( czyt. Nieznane ) lubisz ubrać w słowa  „obiektywnie” a nawet „fakt”…..

Edytowane przez morawka

Ilu ludzi tyle opinii

12 hours ago, morawka said:

podobnie jest z kablami , to tez dla Ciebie raczej egzotyka 

Jakże to kabel może być dla kogoś posiadającego jakoś sprzęt audio terenem nieznanym? Przecie bez niego nie będzie grało 😄

Faktem jest, że kablom poświęca się o wile za dużo uwagi. A zupełnie na to nie zasługiują. Boć przecie możliwości korekcji brzmienia systemu audio (z małymi wyjątkami, dość niszowymi) są zerowe.

Więc całość sprowadza się do przyzwoitej jakości wykonania i to wszystko.

Reszta to audiofilska fantazja 😄

58 minut temu, bum1234 napisał:

Faktem jest, że kablom poświęca się o wile za dużo uwagi. A zupełnie na to nie zasługiują. Boć przecie możliwości korekcji brzmienia systemu audio (z małymi wyjątkami, dość niszowymi) są zerowe.

Więc całość sprowadza się do przyzwoitej jakości wykonania i to wszystko.

Zapraszam do mnie. Udowodnię Ci, że kable mogą mieć duży wpływ na dźwięk. Mam głośnikowy DIY zrobiony z  YTDY 20x0,5, który ewidentnie zamula dźwięk. I kabel sieciowy Gigawatt LC-2 Mk2, który ewidentnie sprawia, że system brzmi szokująco lepiej. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

14 godzin temu, morawka napisał:

jednak swoje stwierdzenia na tematy dla Ciebie dość egzotyczne ( czyt. Nieznane ) lubisz ubrać w słowa  „obiektywnie” a nawet „fakt”…..

Nie kłam, swoje wnioski oparłem o opinie krążące w środowisku a nie własne widzimisię. W skrócie kable zmieniają tak mało, że większosć ich wpływu nie słyszy to fakt obiektywny, a nie moja opinia.

7 godzin temu, morawka napisał:

Czysty empiryzm….

Zerknij przez okno i sprawdź empirycznie, czy Ziemia przypadkiem nie jest płaska.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
W dniu 16.12.2022 o 10:08, szymon1977 napisał:

więc obiektywnie ważność kabli DLA SYSTEMU jest bliska zero

Nie, no jakieś kable być muszą 😉 

Chyba że sprzęt na bateryjki z wbudowanym głośnikiem 😉

W dniu 27.12.2022 o 17:36, Kw202 napisał:

Nie, no jakieś kable być muszą 😉 

Chyba że sprzęt na bateryjki z wbudowanym głośnikiem 😉

Są jeszcze bezprzewodowe :-} 

W dniu 27.12.2022 o 16:36, Kw202 napisał:

...jakieś kable być muszą...

Swego czasu zrobiłem test kabli kolumnowych: pewne cieszące się dobrą opinią markowe kable ze średniej półki cenowej, porównałem z tym co znalazłem na strychu, czyli kabel od odkurzacza PRL (gruby z taką fajną wtyczką, którą musiałem odciąć) i od lampki nocnej dziadka (z pstryczkiem). Efekt? Różnic słyszalnych brak. Test oczywiście nie dowidzi, że kable grać nie mogą, ale skoro maja identyczną sygnaturę dźwiękową, to po co przepłacać?

Więc tak, kable jakieś muszą być - powiem więcej, kable mogą być jakiekolwiek.

• Pokaż nowe odpowiedzi