Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Określenie "polaczek" również jest rasistowskie.

Rozumiem Vlado, że to tak pod wpływem emocji go użyłeś.

Ja w każdym bądź razie tego określenia bardzo nie lubię szczególnie gdy jest pisane z małej litery, nawet gdy jest używane po to by wbić szpilę adwersarzowi.

Jeżeli prądu brakuje, to jasne, że brakuje. Szumy w tamtym poście to nie była "wtórna sprawa", wtórną sprawą były pętle mas, które według piszącego:

To częsty przypadek, gdy ktoś efekt pętli mas bierze za "szumy z zasilania" ;)

Jeżeli prądu brakuje, to jasne, że brakuje. Szumy w tamtym poście to nie była "wtórna sprawa", wtórną sprawą były pętle mas, które według piszącego:

Masz rację. Mi chodziło bardziej o to że cytat był wyrwany z kontekstu tak by zabrzmiał jako totalna głupota.

Ta porada jest w sumie niebezpieczna, ale co mi tam.

To fakt, ale takich porad jest bezliku nawet na forach PRO. "Pętla masy - wal bolec". Nie tylko tu zdarzają się artyści ;)

Mam prośbę żebyś zadeklarował czy jako Moderator kończysz OT, czy jaki User kontynuujesz pogaduszkę. Albo - albo. Bo nie wiem, czy mam Ci odpowiadać czy nie.

W ponizszym wpisie wyraźnie zaznaczyłem że kończę dalszy prywatny off prowadzony z toba w tej sprawie:

"Napisano dziś, 13:56

Po pierwsze - znów swoim zwyczajem edytowałeś i zmieniłeś całkowicie wydźwięk swego wpisu na który już uzyskałeś odpowiedź! To jest niezgodne z netykieta i jest zwyczajnym chamskim manipulowaniem dyskutującym!

po drugie - ty zacząłeś ten off top i to ty masz obowiązek go zakończyć! Ja i inni wyłącznie odpowiadamy i prostujemy rasistowskie idiotyzmy jakie tutaj wciąż zamieszczasz, ukazujące przede wszystkim twoja mentalność polaczka!

W tej kwestii nie mam ci nic więcej do powiedzenia. I zgodnie z twoja sugestią kończę ten off i tego samego wymagam od ciebie!

W."

Dalsze twoje wpisy off top zostały usunięte. Twierdzisz że tego nie zauważyłeś???

Następne prowokowane przez ciebie moje wpisy były wypowiedziami moderatora wyłącznie w kwestii twoich rasistowskich wypowiedzi! Bezczelne udawanie że nie odróżniasz wpisów moderatorskich od prywatnej sprzeczki już nie działa na tym forum!

Tak BEZPODSTAWNYCH!!! To nie moja wina, że moim słowom przypisujesz jakieś urojone rasistowskie treści.

A ta bezczelność eliminuje ciebie z udziału w tym wątku!

Ja w każdym bądź razie tego określenia bardzo nie lubię szczególnie gdy jest pisane z małej litery, nawet gdy jest używane po to by wbić szpilę adwersarzowi.

O wiele lepszym określeniem było by "baran bez szkoły", "prostak", "cham"...

Powszechnie używanym bez wydźwięku rasistowskiego.

Powszechnie, chyba w pewnych kręgach patrz wyżej.

Masz rację. Ja również prawie nigdy go nie używam, jednak w tym przypadku jego użycie zostało sprowokowane wypowiedziami owego usera i najtrafniej opisywało jego postawę.

Przepraszam każdego kogo ten zwrot zniesmaczył, jednak proszę brać pod uwagę, że jestem tylko człowiekiem.

Człowiekiem żyjącym wśród opluwanych przez tego rasistę ludzi, który NIGDY z takimi postawami się w Anglii nie zetknął. A mam styczność z owymi "ciapatymi" na codzień odbierając moje wnuczki z przedszkola i szkoły. Wspominałem że w gronie moich przyjaciół jest również Hindus z wykształcenia prawnik, prowadzący duże biuro rachunkowe dla przedsiębiorców. NIGDY ze strony ludzi tutaj żyjących nie usłyszałem takich wypowiedzi o Polakach, jak to co tutaj zamieścił ten user o "angolach" i "ciapatych"!

Wybaczcie.

Włodek.

Mi chodziło bardziej o to że cytat był wyrwany z kontekstu tak by zabrzmiał jako totalna głupota.

Jaki cytat? Ja do ostatniego postu nic nie cytowałem.

To fakt, ale takich porad jest bezliku nawet na forach PRO. "Pętla masy - wal bolec". Nie tylko tu zdarzają się artyści ;)

Na forach na których jestem nie zauważyłem. Nawet, jeżeli, to nikogo powielającego te głupoty to nie tłumaczy. To jest groźne i można za to iść siedzieć, nawet jeżeli nic gorszego się nie przydarzy.

nagrywamy.com

Następne prowokowane przez ciebie moje wpisy były wypowiedziami moderatora wyłącznie w kwestii twoich rasistowskich wypowiedzi! Bezczelne udawanie że nie odróżniasz wpisów moderatorskich od prywatnej sprzeczki już nie działa na tym forum!

Powiem szczerze, że ja tych postów w Twoim wykonaniu nie odróżniam. Pisałeś coś kiedyś, że podpis jest inny albo coś takiego, nie pamiętam jednak i nadal dla mnie niczym się nie różnią, więc na wszelki wypadek z Tobą nie dyskutuję ;)

Naprawdę IMO lepiej by było, gdyby moderator miał inny nick i avatar.

Cytat Szymona ;)

A, no to nie widziałem ;)

nagrywamy.com

Powiem szczerze, że ja tych postów w Twoim wykonaniu nie odróżniam. Pisałeś coś kiedyś, że podpis jest inny albo coś takiego, nie pamiętam jednak i nadal dla mnie niczym się nie różnią, więc na wszelki wypadek z Tobą nie dyskutuję ;)

Naprawdę IMO lepiej by było, gdyby moderator miał inny nick i avatar.

A, no to nie widziałem ;)

Zapewniam Ciebie, że natychmiast byś odróżnił gdybyś dał mi szansę i zamieścił wpis łamiący zasady netykiety i Regulaminu forum :-) A tak pozostaje ci dalej funkcjonować w przekonaniu o nierozpoznawalności wpisów starego vlado :-))

serdeczności,

Włodek.

Ps.

Prywatne wypowiedzi podpisuje imieniem lub inicjałem imienia :-)

A ta bezczelność eliminuje ciebie z udziału w tym wątku!

Trafna decyzja, chociaż trochę spóźniona...ale rozumiem, że wcześniej nie było powodu.

Wątek straci trochę pod względem medialności, ale zyska merytorycznie.

Chociaż jak znam życie, to sam poszkodowany będzie Cię jeszcze na kolanach prosił o przywrócenie.

Przepraszam za OT. Już znikam. ;-)

Prywatne wypowiedzi podpisuje imieniem lub inicjałem imienia :-)

Czyli posty prywatne od moderacyjnych różnią się JEDNĄ literą. Czy tylko mnie dziwi? Naprawdę jest to warte przemyślenia.

nagrywamy.com

Trafna decyzja, chociaż trochę spóźniona...ale rozumiem, że wcześniej nie było powodu.

Wątek straci trochę pod względem medialności, ale zyska merytorycznie.

Chociaż jak znam życie, to sam poszkodowany będzie Cię jeszcze na kolanach prosił o przywrócenie.

Przepraszam za OT. Już znikam. ;-)

Witamy Kolegę 'sounda'. Dawno go tu nie widywano ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Czyli posty prywatne od moderacyjnych różnią się JEDNĄ literą. Czy tylko mnie dziwi? Naprawdę jest to warte przemyślenia.

Dokładnie tak.

Z oczywistej przyczyny. Jestem jak i reszta moderatorów przede wszystkim zwyczajnym użytkownikiem tego Forum, a funkcje moderatora pełnimy wyłącznie dodatkowo. Zatem działanie moderatorskie jest bezimienne, a nasze uczestnictwo prywatne - oczywiste. Ja jestem dość aktywnym userem, wiec dla położenia kresu owej wybiórczej nierozróżnialności wpisów, swe wypowiedzi podpisuję. Ale inni nie widza do tego powodu i nie musza.

W tym konkretnym przypadku, jak zawsze zresztą po otrzymaniu zgłoszenia takich rasistowskich wpisów, najpierw jako user próbowałem wykazać niestosowność takiego zachowania na otwartym forum, jednak jak sami widzieliście bezskutecznie. Do tej chwili ukarany pisze do moderacji, że nie widzi niczego niestosownego w swych opiniach o innych nacjach jakie zamieścił. Zatem pozostało tylko działanie moderacyjne, którego skutek również podałem tutaj otwarcie.

I tym kończmy off w tym temacie.

Włodek.

Ten najtańszy 500W też jest bardzo dobry, może tylko być mniej trwały, ale niekoniecznie.

Możliwe, ale są gorsze i dużo lepsze zobacz choćby na napięcia i pobór prądu jakiegoś zasilacza "no name"

że o innych bolączkach nie wspomnę. Kupując zasilacz o większej sprawności jeśli nawet nie bawimy się w podkręcanie itd. to przynajmniej mamy szansę zaoszczędzić na prądzie i mieć PC sporo cichszego :)

Chciałbym koledzy powrócić do mitu, lub nie, odnośnie przetworników C/A i ich wpływu na jakość dźwięku.

Może niektórzy nie śledzili tego wątku, więc w skrócie przypomnę, że był taki za czasów czynnego udziału na tym forum kolegi BeatX. Temat poruszony chyba w dziale PC Audio. Zorganizował on "luźne" spotkanie u Lutka, żeby razem z innymi kolegami ocenić, czy da się odróżnić jego kartę AIM SC808, od innych droższych DAC-ów? Z tego co pamiętam nie zostało potwierdzone, ani zaprzeczone, że DAC (jakiś droższy klocek), a karta za ok. 450zł robi słyszaną różnicę w jakości dźwięku. Może pociągniecie ten wątek (bez krzyku o ile to możliwe) :-) Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Wasze, ponieważ jak mniemam wielu z Was "przerzuciło" w swoim czasie co najmniej tuzin różnych przetworników w swoich systemach.

Mój przetwornik to Aune X1s. Można powiedzieć, że jest OK. Wspiera ASIO, o ile ma to jakieś znaczenie, czy będzie to ASIO, czy WASAPI i przede wszystkim nie ma problemów z instalacją sterownika, a różnie podobno z tym bywa, jak gdzieś wyczytałem.

Mój nowy system, to NAD 375 i kolumny BMN S3. W odróżnieniu od CA Azur 651a i PA RTi A5 jest naprawdę super. W końcu słucham muzyki, a nie jakichś irytujących zgrzytów i świstów.

Czy warto w takim przypadku inwestować w lepszy DAC (kiedy już wyjdę z kasą na prostą)? ;-) Czy jednak AIM SC808, Aune, lub Hegel HD30 to tylko różnica w cenie? ;-)

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Z tego co pamiętam nie zostało potwierdzone, ani zaprzeczone, że DAC (jakiś droższy klocek), a karta za ok. 450zł robi słyszaną różnicę w jakości dźwięku.

Odpowiem tak :

Kiedyś sam siebie chciałem "oszukać", zamiast streamera X50, słuchałem chwilę z multiplayera (cena 100zł), jako DAC dalej pracował LKS. Na pierwsze parę minut wszystko było w dźwięku identycznie jak z X50. Analogicznie, nasz kolega z forum (serdecznie pozdrawiam) też kombinował, ale z wzmacniaczami stereo vs KD.

Niestety wszystkie te tańsze zabiegi poległy.

Chodź i tak co dziwne, na pierwsze granie to wszystko grało tak samo.

Edytowane przez mircysko

U Lutka podobno (sam nie byłem) wszystko gra tak samo. Może gra nawet dobrze ale jeżeli nie słychać różnicy pomiędzy źródłami z różnych zakresów cenowych/jakościowych to chyba coś jest z tym systemem "nie teges".

Jestem skłonny zgodzić się z niektórymi fomrumowiczami, że za ten stan rzeczy głównie odpowiadają Lutkowe Tannoye.

Pokusiłbym się nawet o teorię, że poza tym, że silnie narzucają swój styl grania to mają silnie zarysowaną granicę swojego maksimum możliwości poza które nie są w stanie się wychylić.

Sprowadza się to do tego, że nawet podpinając coś lepszego jakościowo nie jesteśmy w stanie usłyszeć różnicy.

Pokrywało by się to częściowo z moimi doświadczeniami z firmą Tannoy na dualkoncentryku. Grało nawet dobrze ale jak to się mówi wyżej wała nie podskoczysz ...

Sądzę, że u Ciebie zmiany w źródłach były by wyraźnie słyszalne. Czy warto zmienić źródło musiał byś sam ocenić.

Może gra nawet dobrze ale jeżeli nie słychać różnicy pomiędzy źródłami z różnych zakresów cenowych/jakościowych to chyba coś jest z tym systemem "nie teges".

To właśnie jest normalne. Inne rewelacje to najczęściej błędnie prowadzone testy lub brak zrozumienia różnicy między subiektywnym odczuciem a obiektywnym faktem.

Gość mircysko

(Konto usunięte)

To właśnie jest normalne. Inne rewelacje to najczęściej błędnie prowadzone testy lub brak zrozumienia różnicy między subiektywnym odczuciem a obiektywnym faktem.

Miałeś jakieś doświadczenie w sprawie ??

Przesłuchałeś ileś tam godzin, dni, aby coś potwierdzić ??

Edytowane przez mircysko

To nie jest normalne.

Zaraz pojawią zwolennicy opcji, że wszystko gra tak samo.

U Lutka podobno (sam nie byłem) wszystko gra tak samo. Może gra nawet dobrze ale jeżeli nie słychać różnicy pomiędzy źródłami z różnych zakresów cenowych/jakościowych to chyba coś jest z tym systemem "nie teges".

Sprowadza się to do tego, że nawet podpinając coś lepszego jakościowo nie jesteśmy w stanie usłyszeć różnicy.

Też mam podobne zdanie. Dlatego te testy u Lutka traktowane są przez zwolenników niesłyszenia różnic jako tak bardzo wiarygodne, obalające mity i obnażające predyspozycje słuchowe audiofilów.

Natomiast próby zaproszenia sceptyków do kogoś "słyszącego" by przeprowadzić podobne testy na jego własnym sprzęcie wywołuje tylko drwiny, kluczenie i dziesiątki powodów by odmówić.

Nie wiesz przypadkiem dlaczego? ;-)

Miałeś kiedyś coś takiego, że po zmianie jakiegoś elementu sprzętu, czy to wzmacniacz/źródło/głośniki/wkładka gramofonowa, chcesz słuchać i słuchać kolejne płyty przez całą noc, by tylko się przekonać jak właśnie teraz zabrzmi ta kolejna płyta ? Bo wszystkie do tej pory odsłuchane brzmiały świetnie ?

Wydaje mi się, że nie miałeś czegoś takiego.

Nie bo to "subiektywne odczucia", Ty wolisz "obiektywne fakty". :-)

Edytowane przez Dzius

To nie jest normalne.

Zaraz pojawią zwolennicy opcji, że wszystko gra tak samo.

Na stanowisku, będziemy walczyć! :)

Też mam podobne zdanie. Dlatego te testy u Lutka traktowane są przez zwolenników niesłyszenia różnic jako tak bardzo wiarygodne, obalające mity i obnażające predyspozycje słuchowe audiofilów.

Natomiast próby zaproszenia sceptyków do kogoś "słyszącego" by przeprowadzić podobne testy na jego własnym sprzęcie wywołuje tylko drwiny, kluczenie i dziesiątki powodów by odmówić.

Nie wiesz przypadkiem dlaczego? ;-)

taaaa. Ci co tak piszą o poprawności technicznej nic nie wspominają o świetnej adaptacji akustycznej, wzorowej symetrii oraz o kolumnach DIY których własciwości nie znamy :) to tak apropo WT ABX :)

Miałeś kiedyś coś takiego, że po zmianie jakiegoś elementu sprzętu, czy to wzmacniacz/źródło/głośniki/wkładka gramofonowa, chcesz słuchać i słuchać kolejne płyty przez całą noc, by tylko się przekonać jak właśnie teraz zabrzmi ta kolejna płyta ? Bo wszystkie do tej pory odsłuchane brzmiały świetnie ?

Wydaje mi się, że nie miałeś czegoś takiego.

Takie zjawisko występuje bardzo często, w obie strony, w dodatku bez żadnej wymiany elementów toru. Zwykle wystarcza ciśnienie, wilgotność i samopoczucie.

nagrywamy.com

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Takie zjawisko występuje bardzo często, w obie strony, w dodatku bez żadnej wymiany elementów toru. Zwykle wystarcza ciśnienie, wilgotność i samopoczucie.

To też zapytam. Kolega odsłuchał jakieś tam klocki audio ??

Mowa o klockach, kablach itp z cyklu HiEnd ??

Owszem czasem wraz ze zmianą nastroju jest tak jak piszesz.

Ale skoro to piszesz, to widać że niestety i Ty nie miałeś tego co mam na myśli, niestety.

Wystarczy włączyć stary "klocek" i słychać różnicę. To nie efekt iluś tam lampek wina, czy podłego nastroju.

Tak, Tak a gdzie test ABX czy pomiary ? Zaraz usłyszę.

No to jakie parametry techniczne obiektywnie odróżniają świetnie grający sprzęt od takiego sobie ?

Znaczy biorę tabelki z parametrami i na ślepo już wiem co gra świetnie, a co przeciętnie.

Edytowane przez Dzius

OT play

rasizm to dyskryminacja ze względy na rase , a nie ze względy na narodowosć

dyskryminacja ze względy na narodowosc to ksenofobia

OT end

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

• Pokaż nowe odpowiedzi