Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

W każdym razie w amplitunerach kd mierzy się w miejscu odsłuchu poszczególne kolumny i ustawia różne parametry łącznie z korekcją górek i dołów, więc coś tam się robi z efektem działania modów.

6 minut temu, Zwykły Drut napisał:

Nie chodzi raczej o to, że jak się wyraża stanowisko to należało by włożyć trochę w wysiłku w rozpoznanie zagadnienia.

Akurat nie wiedziałem, że można wybrać kawałek pasma do korekcji, czego nie spotkałem w kd, dlatego podałem przykład kd jako podobnego rozwiązania, ale dziś i w kd mogą być podobne możliwości.

No tak, ale nie da się porównywać KD ze wzmacniaczem stereo. To inne zastosowania. 

Wiadomo, że w tym samym budżecie ampli zawsze przegra z dobrym zestawem stereo 😁

30 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Słuchawku, zwane kiedyś samolotowymi, kosztowały przed dekadą pierdylion pieniędzy. Teraz od kilkuset złotych i cały "system" z baterią mieści się w "orzeszku" wkładanym do ucha... Jakość pracy również kasują te wcześniejsze rozwiązania. 

Byłbym ostrożny przy aktywnym  tłumieniu szumów z zewnątrz w zastosowaniach domowych (bo tu odsłuchy są zwykle dłuższe).

Czym innym jest fala odległa i ta podawana tuż przy uchu. Dla pilotów to konieczność, a konsumentowi może to spowodować szybszy ubytek słuchu.

(Piloci używają tego do mowy, a nie do muzyki).

Chyba sprawdzają bezpieczeństwo (w całym paśmie słyszalnym) przed dopuszczeniem produktu na rynek ?

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

4 minuty temu, J.Jerry napisał:

Akurat nie wiedziałem, że można wybrać kawałek pasma do korekcji, czego nie spotkałem w kd, dlatego podałem przykład kd jako podobnego rozwiązania, ale dziś i w kd mogą być podobne możliwości.

Ja mam wrażenie, że mocno zdeklarowani przeciwnicy dsp  niewiele wiedzą o zagadnieniu, i że dyskusja jest bardziej ideologiczna niż merytoryczna. A to dość dziwne bo np. rozwiązania softwaerowe są dostępne na wyciągnięcie ręki.

Spróbuje inaczej.

Puszczamy sygnał przez DSP nr1 - coś tam on koryguje na 80%, puszczamy sygnał dalej na DSP nr2 i mamy dalsze 80% z tych 20 itd aż uzyskamy 99%...czyli teoretycznie jest to możliwe. Dlaczego więc stosując DSP nie uzyskujemy płaskiego pasma i całej reszty jak trzeba - ideału?

11 minut temu, Ajothe napisał:

Wiadomo, że w tym samym budżecie ampli zawsze przegra z dobrym zestawem stereo 😁

Tak wyszło w praktyce, co jakby stoi za tezą, że lepszy od DSP robiącego mnóstwo dobrych rzeczy jest brak DSP...naprawdę bez sensu.

8 minut temu, Ajothe napisał:

No tak, ale nie da się porównywać KD ze wzmacniaczem stereo. To inne zastosowania. 

Wzmacniacz to wzmacniacz, można stosować w różnych torach, wideo też. Wielokanałowy, taki od KD ma tą zaletę że do stereo jest z reguły nadmiarowy, to chyba zaleta 😉.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Jest możliwość wyprostowania całego pasma jak najbardziej....

W mojej ocenie efekt jednak jest nie dla mnie. Chyba że ktoś lubi takie brzmienie.....linearne 😁

Jak masz nadmiary basu na przykład to można sobie takim dsp pomóc, tego się nie robi na pałe suwakami w eq tylko za pomoca pomiarów i w tym cały sens....

12 minut temu, Zwykły Drut napisał:

Ja mam wrażenie, że mocno zdeklarowani przeciwnicy dsp  niewiele wiedzą o zagadnieniu, i że dyskusja jest bardziej ideologiczna niż merytoryczna. A to dość dziwne bo np. rozwiązania softwaerowe są dostępne na wyciągnięcie ręki.

Wrażenia można mieć różne - nie mogę być przeciwnikiem DSP chociażby dlatego, że używam współczesnych realizacji z użyciem efektów DSP, cyfry.

Padły argumenty jak skuteczność - niepełna, algorytmy które nie są odwróceniem efektów akustyki, działaniem głośników i argument ostateczny DSP nie wyparło urządzeń bez DSP.

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Wzmacniacz to wzmacniacz, można stosować w różnych torach, wideo też. Wielokanałowy, taki od KD ma tą zaletę że do stereo jest z reguły nadmiarowy, to chyba zaleta 😉.  

Jak miałbym hipotetycznie kupić nowy wzmacniacz do stereo za 5k to wybrałbym dwukanałowy, a nie wielokanałowe ampli. 

Już słyszałem Jak gra w stereo amplituner kd, który razem z kolumnami kosztował 12k i wolałem wówczas moje budżetowe stereo za 2k w używkach 😋 

5 minut temu, xetras napisał:

Byłbym ostrożny przy aktywnym  tłumieniu szumów z zewnątrz w zastosowaniach domowych (bo tu odsłuchy są zwykle dłuższe).

Po kolei. 

W samolocie możesz słuchać dłużej niż w domu 🙂

Nie ma znaczenia odległość zakłóceń. Takie słuchawki mierzą docierające hałasy na kilku mikrofonach umieszczonych na słuchawkach w odpowiednich miejscach. Mierzą również to co dzieje się w kanale słuchowym (w każdym razie za membraną od strony ucha). Odpowiednie algorytmy powodują redukcję hałasów za membraną. Tylko sygnał użyteczny. Ja nie stosuję wspomnianych orzeszków. W ogóle unikam dokanałowych i dousznych. Używam nagłownych, które leżą wygodnie i same z siebie nieźle izolują (zamknięte).

Co do odcięcia od otoczenia; mają opcję wycięcia niemal wszystkiego oprócz komunikatów słownych (chodzi o bezpieczeństwo). Daje to niesamowite efekty.

Co do bezpieczeństwa. Z załóżmy 90dB hałasu na ulicy do ucha za szczelnymi zamkniętymi słuchawkami nausznymi dociera już zdecydowanie mniej. I ta reszta jest kompensowana odpowiednim sygnałem. A skoro nic nie słychać to znaczy, że nie ma fali akustycznej...? Bo chyba domyślam się o co Ci mogło chodzić. Skoro silny hałas kompensujemy to musimy wytworzyć równie silny przeciw sygnał. Ale nic nie słyszymy to chyba nie ma ciśnienia... Zresztą jak wspomniałem zamknięte już same z siebie tworzą niezłą izolację. 

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Już słyszałem Jak gra w stereo amplituner kd, który razem z kolumnami kosztował 12k i wolałem wówczas moje budżetowe stereo za 2k w używkach

Trzeba było go słuchać w trybie "pure audio". Tylko wejście i dwie końcówki mocy, bez żadnych stopni z korekcjami.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Proszę wyprowadzić mnie z błędu: co można skorygować za pomocą DSP?

Odpowiedz jest prosta: faze i amplitude

A jak ktos chce to bardziej „naukowo“ to zmiany/korekcje w domenie czasowej i w domenie amplitudowej
5 minut temu, Lech36 napisał:

Trzeba było go słuchać w trybie "pure audio". Tylko wejście i dwie końcówki mocy, bez żadnych stopni z korekcjami.

Tak też było słuchane....marantz sr 7005 + dali zensor 7. 

18 minut temu, Ajothe napisał:

Jest możliwość wyprostowania całego pasma jak najbardziej....

W mojej ocenie efekt jednak jest nie dla mnie. Chyba że ktoś lubi takie brzmienie.....linearne 😁

Dobre...po tym można poznać, że ktoś rzeczywiście sobie wyrównał pasmo....

Pewnie dlatego tak jest, że jednocześnie inne rzeczy się nie-ulepszyły...po co by nam były te nieporęczne mechaniczne korekcje.

16 minut temu, J.Jerry napisał:

Wrażenia można mieć różne - nie mogę być przeciwnikiem DSP chociażby dlatego, że używam współczesnych realizacji z użyciem efektów DSP, cyfry.

Padły argumenty jak skuteczność - niepełna, algorytmy które nie są odwróceniem efektów akustyki, działaniem głośników i argument ostateczny DSP nie wyparło urządzeń bez DSP.

Skuteczność jest taka przed i po... zaraz pojawią się opinie, że to degradacja, i że można osiągnąć to w tradycyjny sposób...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

02.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Co do bezpieczeństwa. Z załóżmy 90dB hałasu na ulicy do ucha za szczelnymi zamkniętymi słuchawkami nausznymi dociera już zdecydowanie mniej. I ta reszta jest kompensowana odpowiednim sygnałem. A skoro nic nie słychać to znaczy, że nie ma fali akustycznej...? Bo chyba domyślam się o co Ci mogło chodzić. Skoro silny hałas kompensujemy to musimy wytworzyć równie silny przeciw sygnał. Ale nic nie słyszymy to chyba nie ma ciśnienia... Zresztą jak wspomniałem zamknięte już same z siebie tworzą niezłą izolację. 

Tak, głównie tego, co podkreślilem obawiałem się.

Skoro też mikrofony między membraną przetwornika a bębenkiem ucha kontrolują, czy nie jest za głośno, to OK.

Nie wiedziałem o tych wewnątrz - wtedy tłumienie "przeciwszumem" nie męczy, bo do ucha dociera cisza (inaczej - wyciszony hałas otoczenia).

.

13 minut temu, xajas napisał:

Odpowiedz jest prosta: faze i amplitude

Ukryta Zawartość

A jak ktos chce to bardziej „naukowo“ to zmiany/korekcje w domenie czasowej i w domenie amplitudowej

A jak łopatologicznie to głośność i opóźnienie - tak?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

10 minut temu, Ajothe napisał:

Tak też było słuchane....marantz sr 7005 + dali zensor 7. 

Miałem kiedyś jakieś Onkyo w domu (modelu nie pamiętam) i pamiętam że w trybie "pure audio" było naprawdę O.K. W innych trybach stereo było "pod psem", ale to już historia. To Onkyo miało na pokładzie bardzo fajne końcówki mocy i wysokie zasilanie. Trafo było większe niż we wzmacniaczu stereo o podobnej mocy. Same zalety, ale wygrał układ aktywny, Onkyo poszło na przedwczesną emeryturę 😉

7 minut temu, Zwykły Drut napisał:

To może inaczej co widzisz?

Widzę dwa różniące się wykresy z jakiś wygładzaniem, zakres do 200Hz, SPL vs f, dolny wykres wygląda lepiej.

Niżej faza, też jest lepiej niżej.

Jeden wyraźny mod na 50Hz.

To jest dobry przykład - jeśli mówimy, że korekcja jest skuteczna, czyli algorytmy widzą wyraźnie charakterystykę i trafnie ją poprawiają, to mamy linię prostą. Jeśli efektywność algorytmów jest z mała, albo dokładność, albo po prostu nie da się tego poprawić, bo algorytmy działają w inny sposób niż mechanizm powstawania tych górek i dołów, to też nie będzie prostej linii.

Ja rozumuje w ten sposób - akustyka, charakterystyka sprzętu rozwaliła spójność muzyki, więc wykres tak wygląda, a DSP ma przywrócić wszystko jak powinno być. W sumie zakres basowy nie jest specjalnie wymagający, ale podobnie będzie z resztą pasma.

23 minuty temu, J.Jerry napisał:

Nie widzę linii prostej, dlaczego?

Pozostaje aktualne.

5 minut temu, Lech36 napisał:

Miałem kiedyś jakieś Onkyo w domu (modelu nie pamiętam) i pamiętam że w trybie "pure audio" było naprawdę O.K. W innych trybach stereo było "pod psem", ale to już historia. To Onkyo miało na pokładzie bardzo fajne końcówki mocy i wysokie zasilanie. Trafo było większe niż we wzmacniaczu stereo o podobnej mocy. Same zalety, ale wygrał układ aktywny, Onkyo poszło na przedwczesną emeryturę 😉

Może to było to słynne KD, co po wyjęciu zbędnych badziewi podbili cenę i sprzedawali jako Stereo? Klient nasz pan!

Edytowane przez szymon1977

10 minut temu, J.Jerry napisał:

Widzę dwa różniące się wykresy z jakiś wygładzaniem, zakres do 200Hz, SPL vs f, dolny wykres wygląda lepiej.

Niżej faza, też jest lepiej niżej.

Jeden wyraźny mod na 50Hz.

To jest dobry przykład - jeśli mówimy, że korekcja jest skuteczna, czyli algorytmy widzą wyraźnie charakterystykę i trafnie ją poprawiają, to mamy linię prostą. Jeśli efektywność algorytmów jest z mała, albo dokładność, albo po prostu nie da się tego poprawić, bo algorytmy działają w inny sposób niż mechanizm powstawania tych górek i dołów, to też nie będzie prostej linii.

Ja rozumuje w ten sposób - akustyka, charakterystyka sprzętu rozwaliła spójność muzyki, więc wykres tak wygląda, a DSP ma przywrócić wszystko jak powinno być. W sumie zakres basowy nie jest specjalnie wymagający, ale podobnie będzie z resztą pasma.

Z grubsza tak, przy czy nie wiem co masz na myśli, że zakres basowy jest niewymagający bo jest zupełnie odwrotnie. Warto, też tych obrazków "posłuchać", bo to wiele zmienia w życiu i uzyskuje się zupełnie inną perspektywę...

P.S. Ewentualny wniosek, że coś tu jest mało dokładnie skorygowane uważam, że nie jest trafiony. Co do wyobrażenie o działaniu algorytmów to 1/2 implementacji filtracji pochodzi od nich a 1/2 z ręcznych wyborów.

Edit: uzupełnienie.

Edytowane przez Zwykły Drut
7 minut temu, J.Jerry napisał:

To jest dobry przykład - jeśli mówimy, że korekcja jest skuteczna, czyli algorytmy widzą wyraźnie charakterystykę i trafnie ją poprawiają, to mamy linię prostą. Jeśli efektywność algorytmów jest z mała, albo dokładność...

Nic w tym odkrywczego. Ale skoro nie da sie idealnie, to lepiej mieć lepiej czy lepiej mieć gorzej?

1 godzinę temu, Zwykły Drut napisał:

że zakres basowy jest niewymagający bo jest zupełnie odwrotnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) przykładowo tu jest opis z którego wynika, że zakres bębnów sięga daleko wyżej, więc korygujesz nisko, a resztę zostawiasz, prawie wszystko zostawiasz, co decyduje o brzmieniu. Korekta dołu jednak w jakiś sposób zaburza spójność bębnów, ale niewiele, bo wyżej jest wiele więcej istotnych informacji.

A teraz jak te informacje powyżej są istotne? Przypomnij sobie opisy wpływu na brzmienie kabli, gdzie było wypomniane o innym brzmieniu w niskim zakresie i jak się niektórzy dziwili jak to możliwe w tak niskim zakresie.

W ten sposób można dojść do wniosku, że takie minimalne różnice może dodać DSP i trochę zepsuć, gdyby działał w całym pasmie, a tu akurat nie było pełnego pasma.

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, xajas napisał:

dokladnie tak

1.

Owszem, słuchowo może być [interpretowane jako] głośność i opóźnienie, tylko względem ....

Reszty, czyli choćby np. szumu.

Bez szumu odniesienia lub jakiegoś tła pomieszczenia to tylko: kody, napięcia, natężenia, częstości,...

Nie ma opcji, co jest bezwzględnie lepsze, bo to już wybór z dziedziny estetyki, czyli rodem z wyobrażonego ideału.

2.

@xajas

P r a w i e "dokładnie tak", bo ...

wypadałoby jeszcze wspomnieć o wielowymiarowej "barwie" brzmienia  - koniecznej do identyfikacji słuchem pozornego źródła  (względem innych) .

Nie bardzo jest mierzalna (jedynie może statystycznie i semantycznie).😉

Edytowane przez xetras
Dopisek

2 godziny temu, Zwykły Drut napisał:

Skuteczność jest taka przed i po... zaraz pojawią się opinie, że to degradacja, i że można osiągnąć to w tradycyjny sposób...

01.jpg

02.jpg

nie mam nic przeciwko temu ,ze ktoś stroi system wg własnych prawd i możliwości  bo osobiste zadowolenie jest jedynym kryterium ale można sie obejść bez dsp

obraz.thumb.png.0f046cb617b30242f40770bfebfd6a1b.png

32 minuty temu, J.Jerry napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) przykładowo tu jest opis z którego wynika, że zakres bębnów sięga daleko wyżej, więc korygujesz nisko, a resztę zostawiasz, prawie wszystko zostawiasz, co decyduje o brzmieniu. Korekta dołu jednak w jakiś sposób zaburza spójność bębnów, ale niewiele, bo wyżej jest wiele więcej istotnych informacji.

A teraz jak te informacje powyżej są istotne? Przypomnij sobie opisy wpływu na brzmienie kabli, gdzie było wypomniane o innym brzmieniu w niskim zakresie i jak się niektórzy dziwili jak to możliwe w tak niskim zakresie.

W ten sposób można dojść do wniosku, że takie minimalne różnice może dodać DSP i trochę zepsuć, gdyby działał w całym pasmie, a tu akurat nie było pełnego pasma.

Generalne jak wykonasz jakikolwiek ruch praktyczny i będziesz realnie wiedział co od czego zależy i jakie niesie konsekwencje to możemy wrócić do rozmowy. W innym przypadku to wg mnie nie ma sensu.

16 minut temu, slawek.xm napisał:

nie mam nic przeciwko temu ,ze ktoś stroi system wg własnych prawd i możliwości  bo osobiste zadowolenie jest jedynym kryterium ale można sie obejść bez dsp

Podobnie ja nie mam nic przeciwko temu, kto jaką drogą dochodzi do swoich rozwiązań i osobistego zadowolenia:-)  Byle na siłę nie zaginać rzeczywistości, bo argumentacja wtedy staje się mało poważna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zwykły Drut
23 minuty temu, slawek.xm napisał:

Ukryta Zawartość

Kozackie pasmo, masz subwoofer, czy takie kolumny z wielkimi wooferami? 

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi