Skocz do zawartości
IGNORED

Co powiedział Franciszek?

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Przeginasz Włodzimierzu. Żeby powiedzieć prawdę, niekoniecznie trzeba mówić wszystko. Zwłaszcza gdy część niedopowiedziana jest dla wszystkich jasna. No... dla prawie wszystkich, jak widać są wyjątki.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Przeginasz Włodzimierzu. Żeby powiedzieć prawdę, niekoniecznie trzeba mówić wszystko. Zwłaszcza gdy część niedopowiedziana jest dla wszystkich jasna. No... dla prawie wszystkich, jak widać są wyjątki.

W czym przeginam? Za Franciszkiem ciągnie się fałsz. Wypowiedzi człowieka odizolowanego od realiów życia normalnego człowieka o wielkiej polityki, Konklawe - w czasie którego złamano zasady oraz argentyńskiego życiorysu.

Dopowiedz, by wykazać moje przegięcie.

I cóź oni myślą na temat przesłania papieża Franciszka? Jakoś ich nie słychać.

Nie wiem co myślą Ci mi znani bo nie rozmawiałem z nimi na ten temat. Odpowiedziałem tylko na wątpliwość co do istnienia w przyrodzie myślących katolików. Ja takich znam.

Papież przemawiał prostym i zrozumiałym językiem, za bardzo nie wiem czego można było nie załapać.

Jakie macie przemyślenia i refleksje?

z mojego otoczenia kilka osób postanowiło zgłosić się na ochotnika do pracy w hospicjum, ktoś inny do szlachetnej paczki. Mi również zaczął chodzić pewien plan po głowie w podobnym temacie. Wystarczy?

Papież przemawiał prostym i zrozumiałym językiem, za bardzo nie wiem czego można było nie załapać.

Ale coś ciekawego mówił, czy "módlta się ludzie, cieszta się, nie przejmujta się"?

Ale coś ciekawego mówił, czy "módlta się ludzie, cieszta się, nie przejmujta się"?

Kolega zaraz podpadnie pod obrażanie uczuć religijnych ;-)

Przerażające..

Setki tysięcy wielbicieli i nikogo kto wie CO powiedział Pan w bieli.

Pytanko. Po jaką cholere tam sie szwendali?

Kiedyś takiego jednego co to mu się gęba nie zamykała papież to papież tamto och i ach zagadnąłem którą z encyklik JPII ceni sobie najbardziej. Do dzisiaj pamiętam wybałuszone gały i wściekłość wypełzającą na oblicze.

kilka osób postanowiło zgłosić się na ochotnika do pracy w hospicjum

znam osoby którym nie potrzeba wizyty papieża aby wpaść na taki pomysł

Tam przynajmniej jest (jak to po polsku?) - kasa fiskalna.

Mój ty drogi pomagierze.

Przerażające..

Przyjechali dla Szydło. Wszak to ona pierwsza zaczęła machać do zgromadzonego ludu!

Dla mnie - przebój miesiąca:-)

:)))))

A kto wam dał prawo do egzaminowania i oceniania?

Kim wy jesteście?

Bo jesli to próba odstresowania po doznanym wyobcowaniu, to nie lepiej udać się do specjalisty...

Póki co , to prawo do oceniania i wyrażania swoich poglądów gwarantuje nam Konstytucja, także wolnoc Tomku (Jachusia)w swoim domku (kościele).

Natomiast Twoje słowa pod adresem dyskutantów, jednoznacznie pokazują , że nawet papieska pielgrzymka nie skłoniła Cię do głębszej refleksji.

Przerażające..

Dla odnowy duchowej ?

Piotr

Poczytałem kilkanaście cytatów co tam mówił. Cisną się na usta 2 słowa: new age. Ogólne wyluzowanie, tolerancja, akceptacja wszystkiego, unikanie nieatrakcyjnych przykazów, ogólnie jest jak jest, jest fajnie.

CorkOiPXYAAJRty.jpg

Niezgodne z głównymi prawdami wiary katolickiej (2. Bóg jest sędzią sprawiedliwym, który za dobre wynagradza, a za złe karze.)

Twoje słowa pod adresem dyskutantów, jednoznacznie pokazują , że nawet papieska pielgrzymka nie skłoniła Cię do głębszej refleksji.

Są dziesiątki dowodów że papież Franiszek swoje, a polski KK swoje.

Poczytałem kilkanaście cytatów co tam mówił. Cisną się na usta 2 słowa: new age. Ogólne wyluzowanie, tolerancja, akceptacja wszystkiego, unikanie nieatrakcyjnych przykazów, ogólnie jest jak jest, jest fajnie.

CorkOiPXYAAJRty.jpg

Niezgodne z głównymi prawdami wiary katolickiej (2. Bóg jest sędzią sprawiedliwym, który za dobre wynagradza, a za złe karze.)

Powyższe , zacytowane słowa Franciszka nie stoją w żadnej sprzeczności z głównymi prawdami wiary katolickiej , na które się powołujesz, gdyż to , że Bóg jest Sędzią Sprawiedliwym nie oznacza , iż nas nie miłuje.

Przeciwnie-pragnie , aby wszyscy grzesznicy doszli do opamiętania.

W słowach Franciszka nie mogę się dopatrzyć ideologii New Age , natomiast widzę , iż wielu katolików nie ma pojęcia o przesłaniu Dobrej Nowiny (Ewangelii)

P.S.

Czy rodzice upominający i karcący swoje dzieci ,ich nie kochają?

Piotr

na co wymownym dowodem są tysiące pustych krzeseł w sektorze dla duchownych.

I to jest nieporównanie bardziej wymowny dowód rozbieżności pomiędzy papieżem Franciszkiem i Watykanem a polskim KK niż żarliwe zaprzeczenia w tej sprawie autorstwa forumowych apologetów.

Powyższe , zacytowane słowa Franciszka nie stoją w żadnej sprzeczności z głównymi prawdami wiary katolickiej , na które się powołujesz, gdyż to , że Bóg jest Sędzią Sprawiedliwym nie oznacza , iż nas nie miłuje.

Przeciwnie-pragnie , aby wszyscy grzesznicy doszli do opamiętania.

W słowach Franciszka nie mogę się dopatrzyć ideologii New Age , natomiast widzę , iż wielu katolików nie ma pojęcia o przesłaniu Dobrej Nowiny (Ewangelii)

Stoi w sprzeczności. Sprawiedliwość nie polega na tym, żeby tych, co czynią źle, traktować tak jak tych, co czynią dobrze. Jest to wbrew sprawiedliwości. Papież powinien nawoływać ludzi do poprawy, do polepszania swoich czynów, a nie pobłażać ich słabościom. Podobnie jak rodzic, który właśnie upomina, a czasem karze. Bo co to za rodzic, co we wszystkim pobłaża, wiadomo jakie są potem te dzieci.

Czy rodzice upominający i karcący swoje dzieci ,ich nie kochają?

Czasem kochają, czasem nie. Ogólnie nie widzę związku z postacią papieża, co ani nie upomina, ani nie karci. W dodatku występki dzieci trudno porównać do tego, co robią niektórzy dorośli. Nie widzisz ideologii new age, bo nie rozumiesz chyba na czym polega i na czym polega jej przewrotność. Polega właśnie na takim zwiotczeniu mózgu i uśpieniu czujności, totalnej akceptacji wszelkiego gówna, ignorancji, umysłowym lenistwie, zaprzeczeniu odwiecznym prawom logiki i natury.

Stoi w sprzeczności. Sprawiedliwość nie polega na tym, żeby tych, co czynią źle, traktować tak jak tych, co czynią dobrze. Jest to wbrew sprawiedliwości.

Stoi w sprzeczności. Sprawiedliwość nie polega na tym, żeby tych, co czynią źle, traktować tak jak tych, co czynią dobrze. Jest to wbrew sprawiedliwości.

Przede wszystkim papież Franciszek w swych słowach , nie mówi o sprawiedliwości i jej wymierzaniu , lecz o miłowaniu i miłości do bliźnich , również tych złych , co nie tylko koresponduje ze Słowami Jezusa oraz nauką kk , ale również ze słowami , które raczyłeś zacytować , aby jednak nie być gołosłownym , zacytuję fragment PŚ :

Ewangelia Mateusza

" A Ja wam powiadam: Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują; 45 tak będziecie synami Ojca waszego, który jest w niebie; ponieważ On sprawia, że słońce Jego wschodzi nad złymi i nad dobrymi, i On zsyła deszcz na sprawiedliwych i niesprawiedliwych. 46 Jeśli bowiem miłujecie tych, którzy was miłują, cóż za nagrodę mieć będziecie? Czyż i celnicy tego nie czynią? 47 I jeśli pozdrawiacie tylko swych braci, cóż szczególnego czynicie? Czyż i poganie tego nie czynią? 48 Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski.

P.S.

I jeszcze jedno , gdyby Bóg w relacjach z człowiekiem miał się kierować tylko literą prawa(sprawiedliwością ) wówczas nikt z nas nie dostąpił by zbawienia .

Na szczęście Boża Miłość jest większa od Bożej Sprawiedliwości .

Papież powinien nawoływać ludzi do poprawy, do polepszania swoich czynów, a nie pobłażać ich słabościom.

A gdzież w słowach papieża , które raczyłeś zacytować , papież pobłaża grzesznikom ?

Nie widzisz ideologii new age,

Nie .

Piotr

Póki co , to prawo do oceniania i wyrażania swoich poglądów gwarantuje nam Konstytucja, także wolnoc Tomku (Jachusia)w swoim domku (kościele).

Natomiast Twoje słowa pod adresem dyskutantów, jednoznacznie pokazują , że nawet papieska pielgrzymka nie skłoniła Cię do głębszej refleksji.

Ja tam nic nie pisałem o wyrażaniu poglądów, tylko o egzaminowaniu i ocenianiu, a to różnica, bo stawiacie się w roli nadrzędnej w stosunku do egzaminowanych i ocenianych, a to głupi pomysł.

Przypuszczam, ze gdyby przeczytał co piszecie o jego wizycie, kk i katolikach byłby bardziej dosadny...

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

o egzaminowaniu i ocenianiu, a to różnica, bo stawiacie się w roli nadrzędnej w stosunku do egzaminowanych i ocenianych, a to głupi pomysł.

A bo to Kolego paru tutaj sobie wyobraża, że jak już kto jest antyklerykał, to od razu liberał. Nawet nie libertyn, tylko taki mały libertynek (mały libertynek=lewek), bo na więcej odwagi brak. Chowają się za jakimś niu ejdżem (buahahahaha) no może racjonalizmem dla mas w odwodzie mając lucyferianizm z przerośniętą kozą.

A Papież tak mówi:

"istnieje prawdziwa kolonizacja ideologiczna".

- Jedną z nich - mówię to jasno z "imienia i nazwiska" - jest gender! Dzisiaj dzieci w szkole - właśnie dzieci! - naucza się w szkole, że każdy może wybrać sobie płeć. A dlaczego tego uczą? Ponieważ podręczniki narzucają te osoby i instytucje, które dają pieniądze. Jest to kolonizacja ideologiczna, popierana również przez bardzo wpływowe kraje. I to jest straszne - ocenił papież."

I tu powinien pojawić się zachwyt jak to KK Pl powinien słuchać Papieża. Bo to powiedział Papież.

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

A skąd pomysł, że ktoś zechce się z tobą podzielić? I broń Boże, nie chodzi mi tu o ciebie jako takiego, tylko postawę jaką prezentujesz w tej kwestii.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

A skąd pomysł, że ktoś zechce się z tobą podzielić? I broń Boże, nie chodzi mi tu o ciebie jako takiego, tylko postawę jaką prezentujesz w tej kwestii.

O nowa strategia. Wiemy ale nie powiemy. Brawo Wy.

Franciszek jest niezłym piarowcem, wręcz magikiem słowa, zawsze powie to co chcemy usłyszeć, zrobi to co i my byśmy zrobili.

Jego przesłanie? Przecież nie o to chodzi co powiedział, chodzi o to co my chcemy z tego zrozumieć. Dla każdego coś starczy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.