Skocz do zawartości
IGNORED

Leonard Cohen nie zyje

jackk

Rekomendowane odpowiedzi

O Matko!

Mnie zawsze będzie kojarzyć się z Famous Blue Raincoat. Do tej pory jak tego słucham chodzą mi ciary. Tyle wspomnień...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Coś się skończyło.

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

W latach siedemdziesiątych w NY z pewnością poznał Warhola, Patti Smith, Mapplethorpa, Lou Reeda, Nico. To były fascynujace czasy, nie ma porównania z dzisiejszym szitem.

Jestem Europejczykiem.

Na początku roku odszedł Paul Bley, a pod koniec roku odchodzi Leonard Cohen - niestety. Wielka strata. Ciężko będzie następcom dorównać wielkim mistrzom - to się już nie powtórzy.

Parker's Mood

Ukryta Zawartość

:-(((((

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ukryta Zawartość

:-(((((

;-(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Going home - to jednak optymistyczne jest - mam nadzieje ze jest juz w domu i ze jest szczesliwy.

Ostatnia plyta jest pelna takich tekstow w ktorych miesza sie troche niepewnosci z nadzieja... Najbardziej podoba mi sie to porownanie zycia do podrozujacego swiatla... Im travelling light...

[*]

Odszedł śpiewający Prorok Starego Testamentu.

I poeta, buddysta Zen.

Zyd - tak ale jednak nie chcial byc zaszufladkowany jako zydowski, amerykanski pisarz czy poeta. Jego duchowosc ma charakter bardziej uniwersalny - judaizm, buddyzm czy chrzescijanstwo - wszystko to jakos przewijalo sie przez jego zycie i sprawilo ze byl tym kim byl - nieodzalowanym madrym artysta.

Synonim w jez polskim (takze ang oczywiscie): Amerykanin czy np jade do Ameryki jasno okresla co mamy na mysli. Nikt tak nie powie np jadac do Kanady. I zostawmy to tak.

Pzdr

Mysle ze nawet jesli zakladamy takie uproszczenia to jakby na to nie patrzec pan Leonard od prawie 50ciu lat mieszkal w Stanach Zjednoczonych. Jak sie mowi A to trzeba i B tez powiedziec. Pytanie jest o jego narodowosc czy tez o obszar oddzialywania i wplywu kultury? Jesli to drugie - a to oczywiscie mialem na mysli - to przede wszystkim amerykanski w sensie nie tylko kontynentu.

Ja tez pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.