Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

8kzl za blejza zbalansowanego to super cena. Ja za tyle swojego bym nie sprzedał.

Zwróć uwagę ile lamp jest w sf sfl. Mnie interesują tylko lampy nos. Dla obecnej produkcji niewarto kupować tak drogą elektronikę.

Firma jako taka nie istnieje ( to obecny Anthem). Podobno właściciel naprawia dalej SF ale wyobraź sobie wysyłanie paczek za ocean. Ceny napraw nie są też małe. To nie jest sprzęt dla ludzi z przeciętnym portfelem. W zakupie jest tani... jak za tą klasę( 7 - 11 - 12kzl) sfl2,3. Ale w razie klopotow... pojawiają się schody.

Nie lubię słów rozwałkować, 3 klasy lepiej itd. Nazwałbym to inna półka klasową i cenowa. Różnice w brzmieniu słyszalne.

Jeśli Firebird miał swój charakter, manierę itd tak w Blejzie zbalansowanym przy odpowiednim doborze lamp i okablowania uzyskujesz transparentne brzmienie o bardziej rozbudowanej scenie, dynamice, barwach itd...

Wbrew pozorom lampowe brzmienie WBA to nie "ciepłe" kluchy. Jest szybkość , powietrze, precyzja i to wszystko okraszone lampowym sznytem.
Na obecną chwilę chyba jednak ciężko znaleźć preamp nowy/używany w podobnych pieniądzach który był by lepszy. Jest to tylko moje zdanie.
Piotrek chyba daje na swoje sprzęty dożywotnią gwarancje.

Ja tylko chcę przypomnieć o jednej dość istotnej rzeczy. Budowa pre lampowego zbalansowanego to mnóstwo problemów szumy przydźwięki itd. 

Tak jak Marcin pisze sprzęt wba trudno nazwać " lampowym". Z racji budowy, tak. Z racji brzmienia to już brzmienie ... chyba takie jak powinno być.

Powtórzę po raz kolejny. Pre Blajzbird zbalansowane uważam, że jest najlepszym produktem Piotrka. Nawet lepszym od monoblokow na 211.

Polecam do zestawów z wyższej półki cenowej. Na niższej nie rozwinie skrzydeł.

Przy SFL tego się włąśnie obawiam, że po pierwsze jak coś padnie będzie problem. Już sam zasilacz dedykowany jak padnie to trzeba będzie kombinować. Poza tym 8 lamp to też duży wydatek przy ew. upgrade lub po prostu wymianie.

Ten Blazebird za 8k sprzedał się na  Allegro w 3 dni, wtedy jeszcze nie znałem WBA. teraz chyba wziąłbym w ciemno.

W brzmieniu właśnie tego mibrakuje , żeby było tak jak teraz przcyzyjnie, szczegółowo, ale muzykalniej, trochę cieplej, z powietrzem, ale nie tak typowo lampowo-analogowo. . No i podejrzewam , że mój DAC który na XLR daje 5V może nie wysterowywać dobrze końcówek. Pewnie WBA ma kilkanaście V na wyjściu i poradzi sobie z każdą końcówką.

Pytanie co to jest zestaw z górnej półki cenowej ??  Mój DAC to ok 7k, końcówki po 6k . Nie są to "markowe"  klocki , ale wybierając je kierowałem się też parametrami, no i przede wszystkim brzmieniem.  Może w takim razie Firebird zbalansowany to dla mnie wytarczająco, bo nie usłyszę i tak różnicy do Blaze.

Kolega @piotrek7 ma chyba Firebirda zbalansowanego na ECC... Może coś napisze o brzmieniu. Zadzwoń też do Piotrka i wypytaj o różnice między ECC a 6SN7. Firebird wychodzi znacznie korzystniej cenowo więc można od razu zainwestować w potencjalnie lepsze lampki na starcie niż te standardowe

Czy ktoś z posiadaczy Blazebird lub Firebird Balanced jest może z okolic południowej wielkopolski??

Szukam Balazebird zbalansowanego na rynku wtórnym , ostatecznie zamówię nowy , ale chciałbym odsłuchać gdzieś przed zakupem .

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...
17 minut temu, Qban napisał:

Coś dla miłośników 6SN7. Blazebird WR-2a3 + 6SN7. 

71A2706D-1F95-43E1-BDDD-4A5182B80DAF.jpeg

3E8BE19E-BB80-4BE1-8F99-8C8DC6E08B34.jpeg

Gratulacje. Widzę , że nareszcie się doczekałeś. Rozumiem , że bananek brzmieniowy na twarzy jest😀

Ja poszedłem ostatecznie w ARC LS16 i też jest świetnie, a o WBA nie zapominam...może jeszcze kiedyś zrobię podejście.

Pozdrawiam

Banan na twarzy już był dawno - przy pierwszej wersji Blejza. Teraz jest kolejny krok do przodu. Ta wersja blejza plasuje się brzmieniowo między zwykłym blejzem a zbalansowanym. W bezpośrednim porównaniu jednak zbalansowany Blejz jest lepszy 🙂

Powstał Zwykły Blejz na 2a3 +6sn7 (taki jak mój) oraz powstał zbalansowany blejz 2a3 + 6sn7. Zmiana lamp pociągnęła za sobą zmianę zasilania oraz korekty w układzie. Jest to raczej dalsza ewolucja Blejzbirda.

Czesc wam, tak krotko chcialem opisac wam swoje wrazenia. 

Po niespelna 3 latach przesłałem panu Piotrowi mojego blazebirda celem zmiany sterowania na przekaznikach (khozmo) na zwyczajny potencjometr. Calosc na pilocie. Spytacie dlaczego zegnam przekazniki? Zaczely sie troche sypac, same sie przesterowywaly i mechanizm sterujacy sam sie poruszal. Pojawil sie takze efekt mikrofonowania, stukajac w obudowe slychac bylo wyraznie efekt na glosnikach. 

Tak wiec szybka decyzja i wysylka. Przy okazji okazalo sie ze mozna zrobic upgrade do najnowszej wersji. Tak wiec kolejna decyzja. 

Od tygodnia slucham preampa wiec pacjent przezyl 🤭. Ale do rzeczy. Pan Piotr obiecal ze uslysze zmiane i uslyszalem. Nie ma mikrofonowania a upgrade rzeczywiscie zadzialal jak obiecano. Calosc gra bardziej dynamicznie i to wyraznie slychac. Ja mam nawet usilne wrazenie ze tony wysokie sa jakby "głośniejsze", jakby dostaly powera. To pewnie moje subiektywne odczucia bo dynamika dotyczy raczej calego zakresu. 

I teraz ciekawa sprawa. Generalnie mam kilka lampek rodziny ecc88 czyli sylvanie jhs, standardowe genalexy, JJ oraz eksperymentalnie zakupione pcc88 philipsy i matsushity. Do tej pory sluchalem najczesciej sylvanie jhs bo byly dosc przestrzennymi i jasnymi lampkami. Matsushity przed ta naprawa i upgradem dawaly taki bardziej lampowy sznyt, kosztem troche dynamiki. 

No i teraz po kilku dniach sluchania na genalexach z ciekawosci wrzucilem te "ciemniejsze" matsushity pcc88. Tak pomyslalem ze skoro dynamika pre wzrosla to moze sie to fajnie wyrowna. I tak sie tez stalo. Mam troche "cieplej" ale z przyzwoita dynamika. I brzmi to dla mnie swietnie. 

Musze przyznac ze standardowe genalexy graja dosc dynamicznie, wiec wydaje sie ze jak zmienie na "rześkie" sylvanie to dopiero bedzie power pack 🤭

Za kilka dni wstawie sylvanie, to napisze jak to gra po upgradzie. 

A mialo byc krotko 😉

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Od wczoraj slucham ponownie na sylvaniach jhs. I rzeczywiscie to granie jest inne niz na matsushitach. Jest wiecej przestrzeni i powietrza, przez co poglebia sie wrazenie dynamiki.

Wpadl tez kolega z lampa mastersound. Posluchalismy i porównaliśmy jego lampe vs. moj Blazebird na końcówce tranzystorowej. A wiec blazebird na matsushitach zagral podobnie do mastersound, z tym ze mastersound zagral z ciut mniejsza dynamika. Blazebird na sylvaniach zagral w punkt. Bylo i lampowo i "wystarczajaco szybko". Utwierdzilem sie ponownie w przekonaniu ze polaczenie lampowego pre z koncowka tranzystorowa jest przynajmniej dla mnie najlepszym rozwiazaniem.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

ze polaczenie lampowego pre z koncowka tranzystorowa jest przynajmniej dla mnie najlepszym rozwiazaniem.

Nie kusi sprawdzenie połączenia z końcówką pracującą w klasie D? Takie połączenie potrafi przynieść spektakularne efekty. Choćby taki Lyngdorf..........

3 godziny temu, piotrek7 napisał:

Nie kusi sprawdzenie połączenia z końcówką pracującą w klasie D

Slyszalem mojego blizebirda z taka koncowka w kl. D (nord acoustic) i to nie moje granie. W porownaniu do takiej koncowki tranzystorowej ab ta klasa d byla jakby napompowana sterydami. Wg. mnie to po prostu zapiedalało tracąc naturalność i rzeczywistą muzykalność. Była moc, piedolnięcie ale nie to tempo. To jakby jazda pociagiem, na tyle szybka ze przestajesz dostrzegac szczegoly za oknem.

Sama lampa moze byc za wolna, ale nie ma opcji abym wszedl w klase D. Pozostaje przy swojej tranzystorowej koncowce.

4 godziny temu, piotrek7 napisał:

Nie kusi sprawdzenie połączenia z końcówką pracującą w klasie D? Takie połączenie potrafi przynieść spektakularne efekty. Choćby taki Lyngdorf..........

A ty nie miales czasem atc p1? 

Akurat ta koncowka najlepiej zagrala z blazebirdem. 

25 minut temu, Mikelas76 napisał:

A ty nie miales czasem atc p1? 

Nadal mam. I prędko się z nią nie rozstanę. Chyba, że dorwę gdzieś w dobrej cenie Brystona 

27 minut temu, Mikelas76 napisał:

Wg. mnie to po prostu zapiedalało tracąc naturalność i rzeczywistą muzykalność. Była moc, piedolnięcie ale nie to tempo.

Zanim ułożyłem sobie życie  ATC, eksperymentowałem z Primare. To było ciekawe doświadczenie. Nie została u mnie ze względu na ogromną wrażliwość na pętlę masy, z którą nie byłem w stanie sobie wtedy poradzić. 

I nastała era ATC 😀

9 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Slyszalem mojego blizebirda z taka koncowka w kl. D (nord acoustic) i to nie moje granie. W porownaniu do takiej koncowki tranzystorowej ab ta klasa d byla jakby napompowana sterydami. Wg. mnie to po prostu zapiedalało tracąc naturalność i rzeczywistą muzykalność. Była moc, piedolnięcie ale nie to tempo. To jakby jazda pociagiem, na tyle szybka ze przestajesz dostrzegac szczegoly za oknem.

Używam Blejza z końcówką kl. D na module Hypexa i mam trochę odmienne zdanie.
Jest ładna barwa , lokalizacja, powietrze, kontrola i odpowiednie tempo ale przede wszystkim brzmienie wydaje się naturalne, równe i nie przytłaczające. Nie wiem czemu miałeś wrażenie "napompowanego" dźwięku i "podkręconego" tempa. Niesprzyjająca akustyka?  

Godzinę temu, Qban napisał:

Niesprzyjająca akustyka?

Byc moze, zwykly salon nie robiony akustycznie.

Godzinę temu, Qban napisał:

Używam Blejza z końcówką kl. D na module Hypexa i mam trochę odmienne zdanie.
Jest ładna barwa , lokalizacja, powietrze, kontrola i odpowiednie tempo ale przede wszystkim brzmienie wydaje się naturalne, równe i nie przytłaczające. Nie wiem czemu miałeś wrażenie "napompowanego" dźwięku i "podkręconego" tempa. Niesprzyjająca akustyka?  

Mozna wiedzieć co to za końcówka? Rozważam sprawdzenie u siebie z ATC. Gram na Dayens Ecstasy IV, ale chciałbym wypróbować je z jakąś mocniejszą końcówką i nie rozbić banku przy okazji. 

42 minuty temu, ciszyn11 napisał:

chciałbym wypróbować je z jakąś mocniejszą końcówką i nie rozbić banku przy okazji.

Wypożycz ten. Sprawdzi się, pomyśl o kupnie. Nie sprawdzi, oddasz. Niewielki wpływ na dźwięk (bo przecież nie istnieją sprzęty całkowicie transparentne), czysta moc

https://www.lyngdorf.com.pl/produkty/lyngdorf-sda-2400

• 2 tygodnie później...

Musze napisac ze moj blazebird po upgradzie gra zdecydowanie lepiej. Przyznam ze nie do konca wierzylem w to ulepszenie, ale po kilku tygodniach grania lapie sie na tym ze sam sobie mowie (🤭) ze jestem zadowolony i podoba mi sie to granie. Byc moze to tez efekt zastosowania potencjometru i wywalenia przekaznikow ktore ograniczaly moc lamp. 

Namawiam jednak wszystkich do upgradu, warto.

Przekaźniki nie ograniczały mocy lamp. Po prostu sterowanie głośnością na przekaźnikach działa na trochę innej zasadzie niż potencjometr - jak  działa takie sterowanie widziałeś na filmiku który kiedyś Tobie podesłałem.

6 godzin temu, Qban napisał:

Przekaźniki nie ograniczały mocy lamp. Po prostu sterowanie głośnością na przekaźnikach działa na trochę innej zasadzie niż potencjometr - jak  działa takie sterowanie widziałeś na filmiku który kiedyś Tobie podesłałem.

Moze niefortunnie to opisalem, ale z tego co Bocianek mowil, a ja zrozumialem, przekazniki byly umiejscowione "przed lampami" , teraz pontencjometr jest "za lampami" i dopiero teraz wykorzystuje cala moc lamp. Nawet ciche granie wykorzystuje cala moc lamp. 

Tak wiec upgrade + zmiana na potencjometr (za lampami) razem daje u mnie taka zmiane ze nie wrocilbym do poprzedniej wersji blejza.

Chodzi o to ,że teraz cały sygnał wejściowy kierowany jest bezpośrednio na lampy a nie jest tłumiony przez potencjometr. Mam tak teraz i miałem też  w poprzednim Blazebirdzie z khozmo( które było na wyjściu). Przekaźniki lepiej spisują się z mocnymi i czułymi końcówkami- można precyzyjniej ustawić głośność bo połowa skali regulacji przypada na przed ostatni krok. Czyli jeśli khozmo ma 48 kroków to 50% przypada w okolicach 47 kroku. Przy zwykłym potencjometrze 50% skali zazwyczaj jest w połowie a to przy mocnych i czułych końcówkach powoduje już wysoką głośność na początku skali regulacji.  
Jeśli chodzi o upgrade to jak najbardziej potwierdzam ,że zmiany są na duży + i warto przeprowadzić taką modyfikację w trochę starszych preampach

Edytowane przez Qban
9 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Moze niefortunnie to opisalem, ale z tego co Bocianek mowil, a ja zrozumialem, przekazniki byly umiejscowione "przed lampami" , teraz pontencjometr jest "za lampami" i dopiero teraz wykorzystuje cala moc lamp. Nawet ciche granie wykorzystuje cala moc lamp. 

Tak wiec upgrade + zmiana na potencjometr (za lampami) razem daje u mnie taka zmiane ze nie wrocilbym do poprzedniej wersji blejza.

Zaraz, zaraz, bo tu już bzdury zaczynają wychodzić. Na plus w brzmieniu napewno należy zaliczyć upgrade. Nie ma tu żadnych wątpliwości. Natomiast bardzo proszę nie wprowadzać w błąd, że potencjometr ( nawet jeśli był selekcjonowany czy nawet z najwyższych serii) działa lepiej od drabinki rezystorowej lub przekaźnikowej. Teoretycznie jest to niemożliwe, praktycznie jest, przy założeniu, że drabinka była nieprawidłowo zamontowana, wadliwa, źle dobrana parametrycznie.

Godzinę temu, audiowit napisał:

Zaraz, zaraz, bo tu już bzdury zaczynają wychodzić. Na plus w brzmieniu napewno należy zaliczyć upgrade. Nie ma tu żadnych wątpliwości. Natomiast bardzo proszę nie wprowadzać w błąd, że potencjometr ( nawet jeśli był selekcjonowany czy nawet z najwyższych serii) działa lepiej od drabinki rezystorowej lub przekaźnikowej. Teoretycznie jest to niemożliwe, praktycznie jest, przy założeniu, że drabinka była nieprawidłowo zamontowana, wadliwa, źle dobrana parametrycznie.

Opacznie to rozumiesz kolego. Problemem bylo umiejscowienie przekaznikow, ktore byly "przed lampami". Zacytuje Qbana:

11 godzin temu, Qban napisał:

Chodzi o to ,że teraz cały sygnał wejściowy kierowany jest bezpośrednio na lampy a nie jest tłumiony przez potencjometr.

Same przekazniki dopoki dzialaly byly swietne w swej precyzji. Brak mi tego teraz, ale co zrobic skoro skaszanily sie po 3 latach, a ich wytworca nie odpowiada na telefony i maile Bocianka.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.