Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 10.06.2021 o 06:22, paprykarz18 napisał:

Gdy posłucham tego, co jest dostępne w moim regionie, wycieczka do Warszawy faktycznie może być dobrym pomysłem.

Jednak na razie nie będę zawracać głowy, bo nie wiadomo, gdzie mnie do tego czasu ucho zaprowadzi.

Też tak sądzę.

Jesli jeszcze sie nie zdecydowales to warto posluchac Focali kanta 2 😉 cena uzywek ok 23-25k 

Thiel CS2.4 - Wireworld Luna 8 - Hegel H300 - Tara Labs Apollo 2 - Marantz UD7007, Audioquest Big Sur - Topping D90 MQA

W dniu 8.09.2021 o 17:03, Szymek_47295 napisał:

Witam Panów, Obecnie posiadam AP Yara II Superior i chciałbym zakupić jakiś wyższy model z tamtych lat. Gra to ze zmodyfikowanym NAD’em c356bee i ogólnie jestem bardzo zadowolony. Najlepsza konfiguracja jaka do tej pory miałem. Metraż 36 mkw ale kąt do odsłuchu to 10 mkw otwarty z jednej strony na resztę salonu. Kolumny są rozstawione mniej więcej na trojkacie 2,5m. Czy AP Sitara to będzie widoczny upgrade czy lepiej polować na Tempo iv? Boje się, ze Tempo IV zabija basem ze swoim tylnym br. Tak było z Diamondami 28. Superiory z  BR od dołu wpasowały się dobrze. Basu jest w sam raz. Pozdrawiam 

Z tego okresu sprawdziłbym Virgo 2, pytanie tylko jak Ci się zgra metalowa kopułka z NADem. Virgo 2, względem pierwszej wersji mam poprawione niskie tony, wyglądają bardzo podobnie, ale wersją 2 ma głośniki położone niżej. Jak czytałem, zdarza się że osoby które kupił wersję 3, wracały z powrotem do dwójek 🙂 W dobrym stanie pojawiają się w cenach 4500-5k, ale obecnie nic ciekawego nie widzę, albo tanio zniszczone, albo wołają po 6k.  Widziałem twoje pomieszczenie na zdjęciach i byłby problem z zapewnieniem przestrzeni wokół min. z 1metr aby dobrze zagrały, odsunięte mają wyważone niskie, ładnie kontrolowane, ale czuć potęgę. Postawione blisko ściany myślę że tej "potęgi może być za dużo"

Znowu Sitary, powinny dać granie lepsze jakościowo w całym zakresie, tak samo lepszej jakości niskie, ale ilościowo raczej będzie ich mniej względem Superiorów.

W Twoim pomieszczeniu widziałbym Classic 8, używane widziałem w okolicach 6,5k.

Trochę zdradzę AP i jeszcze zaproponuję Phonar Veritas P3 Style, tweeter Wavecor podobnej klasy co siedzi w AP Classic 5/8, na wooferze dwa razy Peerlessy SDS 6,5". Jak się popatrzy na ich cenę to pierwsze myśl że to nic nadzwyczajnego, ale basik(za kontrolę,zróżnicowanie) i średnie(za gładki, a nie nastawiony na detaliczność przekaz) z nich po prostu kocham😍 w moich Yarach.  U naszych zachodnich sąsiadów cena za nowe, jak u nas za używki https://www.ebay.pl/itm/254546557539?hash=item3b44283a63:g:7PEAAOSw6nNeeP7U

Godzinę temu, Prewwit napisał:

Z tego okresu sprawdziłbym Virgo 2, pytanie tylko jak Ci się zgra metalowa kopułka z NADem. Virgo 2, względem pierwszej wersji mam poprawione niskie tony, wyglądają bardzo podobnie, ale wersją 2 ma głośniki położone niżej. Jak czytałem, zdarza się że osoby które kupił wersję 3, wracały z powrotem do dwójek 🙂 W dobrym stanie pojawiają się w cenach 4500-5k, ale obecnie nic ciekawego nie widzę, albo tanio zniszczone, albo wołają po 6k.  Widziałem twoje pomieszczenie na zdjęciach i byłby problem z zapewnieniem przestrzeni wokół min. z 1metr aby dobrze zagrały, odsunięte mają wyważone niskie, ładnie kontrolowane, ale czuć potęgę. Postawione blisko ściany myślę że tej "potęgi może być za dużo"

Znowu Sitary, powinny dać granie lepsze jakościowo w całym zakresie, tak samo lepszej jakości niskie, ale ilościowo raczej będzie ich mniej względem Superiorów.

W Twoim pomieszczeniu widziałbym Classic 8, używane widziałem w okolicach 6,5k.

Trochę zdradzę AP i jeszcze zaproponuję Phonar Veritas P3 Style, tweeter Wavecor podobnej klasy co siedzi w AP Classic 5/8, na wooferze dwa razy Peerlessy SDS 6,5". Jak się popatrzy na ich cenę to pierwsze myśl że to nic nadzwyczajnego, ale basik(za kontrolę,zróżnicowanie) i średnie(za gładki, a nie nastawiony na detaliczność przekaz) z nich po prostu kocham😍 w moich Yarach.  U naszych zachodnich sąsiadów cena za nowe, jak u nas za używki https://www.ebay.pl/itm/254546557539?hash=item3b44283a63:g:7PEAAOSw6nNeeP7U

Te Phonary rzucały mi się w oczy kilka razy w internatach 🙂 może rzeczywiście to dobry kierunek. Czytałem, ze przestrzeń maja świetna i bas. Ciekawe jak średnica. Zależy mi na tym aby była bogata i plastyczna. Realistyczne ludzkie głosy, instrumenty itd. No i Pytabie czy to skok jakościowy w górę, w bok czy dół. Wielu ludzi twierdzi, ze nowe AP typu Classic 8 to niższa klasa i gorszy dźwięk niż to co oferują starsze modele 🙂 nie wiem bo nie słuchałem więc nie będę się wymądrzał. W okolicy ktoś sprzedaje Virgo II w db stanie z lekko pogniecionymi kopułkami na średnich. Cena 4250 do negocjacji. 

24 minuty temu, Szymek_47295 napisał:

Te Phonary rzucały mi się w oczy kilka razy w internatach 🙂 może rzeczywiście to dobry kierunek. Czytałem, ze przestrzeń maja świetna i bas. Ciekawe jak średnica. Zależy mi na tym aby była bogata i plastyczna. Realistyczne ludzkie głosy, instrumenty itd. No i Pytabie czy to skok jakościowy w górę, w bok czy dół.

Myślę że w zakresie góry i przestrzenności grania kierunek w górę, o średnicę bym się nie martwił przy tych mid-wooferach nastawione na przekaz emocji, a nie detaliczność, kwestia dopasowania pod nie DACa i wzmaka, a zagrają to co im podasz. Wiem bo jak pisałem użytkuję Yary z SDSami i czasem przy słuchaniu aż ciary idą po plecach przy słuchaniu wokali. Mniejsze SDS 5cali są czasem używane do średnich tonów, a na dół idzie HDS. Na forach DIY w kwestii średnicy wyżej jest ceniony tańszy SDS, niż 3 razy droższy HDS, któremu jest zarzucane, że słabo przekazuje emocje, a skupia się na ich detaliczności. Z nowu HDS lepiej sobie radzi z niskimi.  Czy to byłby Tobie dobry wybór, to raczej okazało by się po odsłuchu😉

36 minut temu, Szymek_47295 napisał:

Wielu ludzi twierdzi, ze nowe AP typu Classic 8 to niższa klasa i gorszy dźwięk niż to co oferują starsze modele 🙂

W budżecie nowych AP Classic 8, idzie kupić używane Virgo 5 i stąd może te opinie. Tyle że należy spojrzeć czy nasze pomieszczenie i warunki będą odpowiednie dla tak dużych kolumn. Bo za duże kolumny w danym pomieszczeniu mogą się dusić, niskie zalewać, dudnić i model tańszy, mniejszy będzie lepszym wyborem.

42 minuty temu, Szymek_47295 napisał:

W okolicy ktoś sprzedaje Virgo II w db stanie z lekko pogniecionymi kopułkami na średnich. Cena 4250 do negocjacji. 

Widziałem to ogłoszenie, wyglądają na zmęczone życiem😉

@Prewwit dzięki wielkie za odpowiedz 😉 Po głowie chodzą mi jeszcze Hyperiony IV na metalowej kopułce i papierowych midwooferach. Ponoć maja świetna średnicę i detaliczna górę. Musze przegryźć temat. Z tego co patrzyłem to koszt 3 przetworników użytych w Tych Phonarach P3 to około 400 zł wiec nie za wiele. W D28, które kiedyś posiadałem jeden midwoofer kosztował 350. No ale cena czasami nie gra i ważniejsza jest konstrukcja. 

Na Olx ktoś sprzedaje Hegel H200 Anniversary. Z ponad 10 wzmaków które miałem z Tempo 25 to h200A grał z nimi lepiej niż H160, H300 i H360

Bardzo żałuję że sie go pozbyłem..bo w tych pieniądzach to pożądny Hegel, jeśli oczywiście Zadbany

Edytowane przez Niepokorny

Bardzo energetyczne granie z dobitnym basem i lekko wypchniętą średnicą..- tak go zapamiętałem a to kilka lat temu było.
Więcej znajdziesz w klubie Hegla, użyj lupki i wyszperaj posty.
Miałem PMC 25.26 z Naimem świetne kolumny. Jak PMC to tylko Naim np Xs2 lub lepiej Supernait, lub fajna lampa. 
Hegla z PMC bym sie troche obawiał bo może ostro   

12 godzin temu, Niepokorny napisał:

Na Olx ktoś sprzedaje Hegel H200 Anniversary. Z ponad 10 wzmaków które miałem z Tempo 25 to h200A grał z nimi lepiej niż H160, H300 i H360

Bardzo żałuję że sie go pozbyłem..bo w tych pieniądzach to pożądny Hegel, jeśli oczywiście Zadbany

Jakie jeszcze wzmaki podpinałeś pod AP i w jak możesz opisać w skrócie jak wypadły. U mnie H200 po moich modach, spowodował, że po głowie nie chodzi mi już wymiana wzmaka. H200 wersja Anniversary to taka krzyżówka H200 z H300🙂 chętnie bym kiedyś sprawdził.

11 godzin temu, Prewwit napisał:

Jakie jeszcze wzmaki podpinałeś pod AP i w jak możesz opisać w skrócie jak wypadły. U mnie H200 po moich modach, spowodował, że po głowie nie chodzi mi już wymiana wzmaka. H200 wersja Anniversary to taka krzyżówka H200 z H300🙂 chętnie bym kiedyś sprawdził.

Trzeba sie kiedys umowic na porownanie twojego h200 i mojego h300 😄

Mialem wczesniej h200 i przesiadka na h300 to kompletny game changer. Jestem ciekawy jak duzo twoje modyfikacje zmienily 😉

Thiel CS2.4 - Wireworld Luna 8 - Hegel H300 - Tara Labs Apollo 2 - Marantz UD7007, Audioquest Big Sur - Topping D90 MQA

11 godzin temu, Prewwit napisał:

Hegel: 160, 200A, 300, 360

Naim: Xs2, Supernait z zasilaczami i bez

Musical Fidelity M6si, Lema Tucana 2, Devialet 120, Dayens Manuetto, Rogue Cronus Magnum.. i jeszcze coś brytyjskiego ale niestety już nie pamiętam bo lata temu to było.. Niemniej opisywałem wcześniej temat tu i grupie Hegla 

9 godzin temu, Niepokorny napisał:

Hegel: 160, 200A, 300, 360

Naim: Xs2, Supernait z zasilaczami i bez

Musical Fidelity M6si, Lema Tucana 2, Devialet 120, Dayens Manuetto, Rogue Cronus Magnum.. i jeszcze coś brytyjskiego ale niestety już nie pamiętam bo lata temu to było.. Niemniej opisywałem wcześniej temat tu i grupie Hegla 

No to trochę tego było🙂 Z wymienionych M6si i Supernaita jak oceniasz, za co największy plus i minus?

10 godzin temu, aliengbl napisał:

Trzeba sie kiedys umowic na porownanie twojego h200 i mojego h300 😄

Mialem wczesniej h200 i przesiadka na h300 to kompletny game changer. Jestem ciekawy jak duzo twoje modyfikacje zmienily 😉

Jak będziesz kiedyś na podlasiu to można się zgadać na porównanie🙂

Od początku pandemii mam scorpio 2, zastanawiam się czy coś lepszego do rocka do ponieszczenia 36m2 w ofercie AP znajdę... miałem Virgo 1, T6 i lubię tą firmową przestrzeń, jednak ostatnio trochę doinwestowalem źródło Theta DSPro 5 i Pearl, oraz wzmaki classe cp60 i monobloki classe cam-200 i chodzą mi po głowie nowe paczki. Aktualna oferta AP oczywiście odpada, bo widać degresję na kilometr, macie jakieś pomysły? Coś z bardziej zróżnicowanym basem jak w Virgo 1, ale żeby go było więcej, coś z podobną przestrzenią, ale z mocną srednicą, bez wycofania jak w T6 i S2...

Edytowane przez baksiu
Gość

(Konto usunięte)
12 godzin temu, baksiu napisał:

Od początku pandemii mam scorpio 2, zastanawiam się czy coś lepszego do rocka do ponieszczenia 36m2 w ofercie AP znajdę... miałem Virgo 1, T6 i lubię tą firmową przestrzeń, jednak ostatnio trochę doinwestowalem źródło Theta DSPro 5 i Pearl, oraz wzmaki classe cp60 i monobloki classe cam-200 i chodzą mi po głowie nowe paczki. Aktualna oferta AP oczywiście odpada, bo widać degresję na kilometr, macie jakieś pomysły? Coś z bardziej zróżnicowanym basem jak w Virgo 1, ale żeby go było więcej, coś z podobną przestrzenią, ale z mocną srednicą, bez wycofania jak w T6 i S2...

Jak wypada Classé w porównaniu do Rotela ? Jest znaczny progres ?

Weź pod uwagę wyższe modele Proac-ów , mogą być starsze .

Amphion Xenon lub Virgo V albo 25 .

Jeżeli kasy Ci zbywa to szwedzkie qln . Ostatnio miałem okazję posłuchać qln prestige 3 . Bajka i nieco podobne do AP.

4 godziny temu, Riczi75 napisał:

Jak wypada Classé w porównaniu do Rotela ? Jest znaczny progres ?

Weź pod uwagę wyższe modele Proac-ów , mogą być starsze .

Amphion Xenon lub Virgo V albo 25 .

Jeżeli kasy Ci zbywa to szwedzkie qln . Ostatnio miałem okazję posłuchać qln prestige 3 . Bajka i nieco podobne do AP.

Preamp classe różnica gigantyczna, końcówka różnica niewielka, rotel grał trochę bardziej relaksacyjnie, mniej góry, wydaje mi się ocieplony względem classe i muzyki na żywo. W wolnej chwili popatrzę na te kolumny o których piszecie, dzięki!

11 godzin temu, Maraudio napisał:

Jak będziesz miał okazję to posłuchaj gdzieś w salonie, albo wypożycz - Elac Vela 409. 

Chyba żartujesz że te dwa głośniki bez basowców naglosnią prawidłowo 36m2! Poza tym to sporo niższa półka niż S2, które mają do dyspozycji dodatkowe 4 głośniki basowe na stronę! T6 trochę słabo sobie radziły w tej kubaturze, mimo 2-ch 18 wofferów w każdej kolumnie. @Riczi75 pisze o Virgo, tylko te raczej nie przebiją Scorpio dynamiką, a to jednak w rocku ważne... virgo to dobre kolumny do plumkania 😉

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, baksiu napisał:

Chyba żartujesz że te dwa głośniki bez basowców naglosnią prawidłowo 36m2! Poza tym to sporo niższa półka niż S2, które mają do dyspozycji dodatkowe 4 głośniki basowe na stronę! T6 trochę słabo sobie radziły w tej kubaturze, mimo 2-ch 18 wofferów w każdej kolumnie. @Riczi75 pisze o Virgo, tylko te raczej nie przebiją Scorpio dynamiką, a to jednak w rocku ważne... virgo to dobre kolumny do plumkania 😉

Najpierw posłuchaj Virgo👍 .

Ja wcześniej słuchałem Virgo V a ostatecznie kupiłem S25 myśląc że będzie lepiej .

Nie było .

Teraz kiedy masz już godne agregaty warto spróbować .

A Virgo słucham zawsze u gościa który preferuje rock . 

A gdyby kasy starczyło to niepozorny qln zmiata wszystko .

Proac robi niesamowitą robotę w graniu przestrzennym jak i detalicznym z zachowaniem dołu . Nie trzeba przy tym być tak skrupulatnym przy ustawianiu kolumn jak przy AP . Podobnie Amphion 👍

Jest wyzwanie , jest zabawa . 

To prawda Riczi - z AP trochę trzeba pokombinować z ustawieniem ale jak już się trafi odwdzięczają się w 100%. Mam Scorpio I - dla mnie świetnie paczki do dużych pomieszczeń.Virgo V nie słuchałem ale zbierają dobre recenzje.

Miałem za to T25 i jednak nie dla mnie ich granie.

Naim Uniti Star + Dynaudio Emit 50

Hehe. Widać Baksiu, że nie słuchałeś tych Elaców 😊. W marcu wymieniłem Scorpio I na Elac Vela fs407. Ja wiem ze trudno w to uwierzyć ale te małe kolumny na niskich tonach pokonały potężne Scorpiaki w 35 metrach, a powiem więcej śmiało i 50 m nagłośnia bez problemu. Nie wiem jak to się udało inżynierom Elaca zrobić ale zrobili to i ja to potwierdzam. 

Nie zgodzę się też z opinia że to elac vela to jest niższa półka. Moim zdaniem brzmieniowo i wizualnie są o półkę wyżej od Scorpio I. Musisz je obejrzeć i posłuchać bo i tak nie uwierzysz 😊

13 godzin temu, baksiu napisał:

Chyba żartujesz że te dwa głośniki bez basowców naglosnią prawidłowo 36m2! Poza tym to sporo niższa półka niż S2, które mają do dyspozycji dodatkowe 4 głośniki basowe na stronę! 

Zdziwił byś bardzo jak się mylisz, gdybyś je skonfrontował ze Scorpio 2. Myślisz, że jak Scorpio mają więcej głośników, to lepiej nagłośnią pokój 😀. Nic bardziej mylnego. Nie będę Cię na siłę do niczego przekonywał. A co do tkz. niższej półki - to S2 bardzo dobrze do niej pasują względem Vela FS 409. Spróbuj je posłuchać, to wtedy możemy wrócić do rozmowy. 

Edytowane przez Maraudio
5 godzin temu, marjel111 napisał:

Hehe. Widać Baksiu, że nie słuchałeś tych Elaców 😊. W marcu wymieniłem Scorpio I na Elac Vela fs407. Ja wiem ze trudno w to uwierzyć ale te małe kolumny na niskich tonach pokonały potężne Scorpiaki w 35 metrach, a powiem więcej śmiało i 50 m nagłośnia bez problemu. Nie wiem jak to się udało inżynierom Elaca zrobić ale zrobili to i ja to potwierdzam. 

Ilość to jedno, pytanie jaki charakter niskich oferują Elaci Vela? Bo jak taki sam jak z Carin 247.4 to ja dziękuje, mocno poluzowany i subwooferowe klimaty, nawet Hegel H190 nie pomógł, aby bardziej zwarto zagrały😐 Oczywiście znajdą  się osoby którym będzie to się podobać, ale moim zdaniem AP prezentuje niskie całkiem inaczej i do innej grupy osób o innych wymaganiach są skierowane. Bardziej nastawione, że tak powiem na detaliczność niskich, bardziej barwne, zróżnicowane.

1 minutę temu, Prewwit napisał:

Ilość to jedno, pytanie jaki charakter niskich oferują Elaci Vela? Bo jak taki sam jak z Carin 247.4 to ja dziękuje, mocno poluzowany i subwooferowe klimaty, nawet Hegel H190 nie pomógł, aby bardziej zwarto zagrały😐 Oczywiście znajdą  się osoby którym będzie to się podobać, ale moim zdaniem AP prezentuje niskie całkiem inaczej i do innej grupy osób o innych wymaganiach są skierowane. Bardziej nastawione, że tak powiem na detaliczność niskich, bardziej barwne, zróżnicowane.

Gdzie Carina, a gdzie Vela 😃 nie porównuj tych kolumn bo one wspólnego mają tyle ze sobą, że je zrobił ELAC i tyle 

Dzwoniłem do właściciela virgo V i jak usłyszał że do 36m2 i do rocka to uczciwie powiedział, żebym poszukał czego innego, bo to nie zagra, przynajmniej był szczery😊, powiedział że scorpio dużo lepsze do tego zestawu, potwierdził moje zdanie, poszukam czegoś z min. 20cm basem, a lepiej 25cm, może wilsony 😎

8 minut temu, marjel111 napisał:

Gdzie Carina, a gdzie Vela 😃 nie porównuj tych kolumn bo one wspólnego mają tyle ze sobą, że je zrobił ELAC i tyle

Nie porównuję ich, a piszę jakie w moim odczuciu są Carina i się pytam Ciebie jaka prezentacja niskich jest w Vela, czy styl ten sam co w Carina?

Ten cytat z recenzji o Vela :

"Zacznijmy od basu – jest soczysty, obfity, ale proporcjonalny, z niskim zejściem, jak też bezbłędną integracją ze średnicą, w pełnej harmonii, "aktywnie towarzyszący". Bez twardych uderzeń i wyraźnych konturów, separacji każdego dźwięku, jest płynnie i muzykalnie."

https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/3385-vela-fs407

W sumie się pokrywa w części z moimi odczuciami co do Carina. Brak wyraźnych konturów i separacji niskich.

Edytowane przez Prewwit
15 minut temu, Prewwit napisał:

Nie porównuję ich, a piszę jakie w moim odczuciu są Carina i się pytam Ciebie jaka prezentacja niskich jest w Vela, czy styl ten sam co w Carina?

"Zacznijmy od basu – jest soczysty, obfity, ale proporcjonalny, z niskim zejściem, jak też bezbłędną integracją ze średnicą, w pełnej harmonii, "aktywnie towarzyszący". Bez twardych uderzeń i wyraźnych konturów, separacji każdego dźwięku, jest płynnie i muzykalnie."

W sumie się pokrywa w części z moimi odczuciami co do Carina. Brak wyraźnych konturów i separacji niskich.

Ja nie potrafię wizualizować i odseparowywać dźwięków więc nie powiem Ci nic o konturach i separacji. Niskie tony w velach są przepotężne i w moim odczuciu dużo bardziej muzykalne  niż w Scorpio. Scorpio to naprawdę świetne kolumny i grały u mnie długo ale to co zrobił Elac w tych pieniądzach to przerosło moje oczekiwania. Bardzo długo się zastanawiałem nad tym basen w Elacach zanim je kupiłem ale się nie zawiodłem. 

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, baksiu napisał:

Dzwoniłem do właściciela virgo V i jak usłyszał że do 36m2 i do rocka to uczciwie powiedział, żebym poszukał czego innego, bo to nie zagra, przynajmniej był szczery😊, powiedział że scorpio dużo lepsze do tego zestawu, potwierdził moje zdanie, poszukam czegoś z min. 20cm basem, a lepiej 25cm, może wilsony 😎

Wiesz dobrze że AP muszą mieć odpowiednią elektronikę . 

Pytanie z czym obecny właściel je łączył . 

To z pewnością lepiej grające skrzynki niż  Scorpio . 

4 godziny temu, marjel111 napisał:

Ja nie potrafię wizualizować i odseparowywać dźwięków więc nie powiem Ci nic o konturach i separacji. Niskie tony w velach są przepotężne i w moim odczuciu dużo bardziej muzykalne  niż w Scorpio. Scorpio to naprawdę świetne kolumny i grały u mnie długo ale to co zrobił Elac w tych pieniądzach to przerosło moje oczekiwania. Bardzo długo się zastanawiałem nad tym basen w Elacach zanim je kupiłem ale się nie zawiodłem. 

https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/elac-vela-fs409.html

Jeżeli to te , to nie są to jakieś ułomki .

4 godziny temu, Prewwit napisał:

Tyle że kolega polecał model 409 😉

12 godzin temu, Riczi75 napisał:

Wiesz dobrze że AP muszą mieć odpowiednią elektronikę . 

Pytanie z czym obecny właściel je łączył . 

To z pewnością lepiej grające skrzynki niż  Scorpio . 

https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/elac-vela-fs409.html

Jeżeli to te , to nie są to jakieś ułomki .

Zobacz na olx, właściciel łączył je m.inn. z monoblokami mcintosh, więc raczej nie po taniości, teraz ma 10x droższe Wilsony 😊 Był dalece niezadowolony z Virgo i też mu mówiono że są bardzo dobre, w dużym pomieszczeniu poległy, bas był bez odpowiedniego dociażenia, słuchał scorpio i bardziej mu odpowiadały, ale dopiero bas z 25cm głośników mu przypadł do gustu, aktualnie ma 38cm w wilsonach i to jest optimum wg niego 😊 Wiele osób ma opinie, ze nawet pierdyliard małych basowych nie da tego ofektu co jeden duży. Ja z dużych przewodników słuchałem tylko infinity kappa i to nie było moje granie, bas był krowiasty, kartonowy z wyraźnym papierowym podbarwieniem, scorpio mi bardziej pasują.

Edytowane przez baksiu
15 godzin temu, Riczi75 napisał:

A rzeczywiście mój błąd, no to nie ma co porównywać, całkowicie inna konstrukcja i sensownej wielkości woofery🙂

W dniu 24.09.2021 o 21:56, Riczi75 napisał:

Proac robi niesamowitą robotę

Nigdy nie miałem okazji słuchać, dużo czytałem. Możesz porównać brzmienie ProAc do AP? na przykład Responce DT8, classic 8 cenowo zbliżone. Jaka jest charakterystyka obu brzmień. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.