Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  94 członków

Neotech Klub
IGNORED

Klub Neotech

Rekomendowane odpowiedzi

23 minuty temu, Leszek B napisał:

Bardzo przejrzysty i rozdzielczy kabelek. To chyba najtańsza opcja z kabli srebrnych. Bardziej szczegółowa alternatywa dla NEMOI-3220 - też świetnego kabelka . Moim zdaniem. 🙂

Jak wypada cenowo na tle Neotecha?

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

30 minut temu, cortes napisał:

Jak wypada cenowo na tle Neotecha?

Można sobie sprawdzić. To nie tajemnica. Jest jeszcze tańsza opcja od KCOS-I01, czyli KCS-I01 ale tej nie sprawdzałem. 

14 godzin temu, Leszek B napisał:

Z Neotechem mam pozytywne doświadczenia, już od dawna. Ale raczej z przewodnikiem miedzianym. Jedynym odstępstwem jest kabel RCA z dodatkiem srebra, czyli NEI-3001. 
Ostatnio, dzięki uprzejmości Pana Karola z Black Dot Audio, mogłem zapoznać się ze srebrnym kablem RCA KaCsa  KCOS-I01. Kabel zaterminowany jest wtykami, również z tej samej stajni, miedzianym powleczonym srebrem RP-100ST.

Już dawno temu składaliśmy kable DiY na różnych przewodnikach. W czasach świetności Gain Clone'a, popularne były druty Cardasa. 🙂 Pamiętam moje zdziwienie, kiedy zrobiłem kabel RCA, w oparciu o lity drut srebrny, właśnie Cardasa, który brzmieniowo nie wpisywał się w stereotyp grania srebra, które kojarzyło się ze sporym rozjaśnieniem.

Tak samo jest z KCOS-I01. Ten kabel gra gładko, bez ewidentnych rozjaśnień. Jest równy, i co najważniejsze spójny w całym paśmie. W porównaniu z kablami srebrzonymi jest kultura i szlachetność.

Na dole pasma dobrze dobrane proporcje pomiędzy wypełnieniem a konturem. Można swobodnie śledzić partie gry kontrabasu bez niedosytu. Słychać wszystkie szczegóły. Bas ma masę i potrafi zejść w miarę nisko. 
Takie kawałki jak "Light my fire" Jacinthy, zrobią wrażenie gęstości i plastyczności, przy precyzyjnym rozlokowaniu instrumentów. Wokal szczegółowy z wszystkimi niuansami zlokalizowany przecyzyjnie. Wszelkie mlaśnięcia, skrzypnięcia są bardzo dobrze pokazane. Jednak prezentacja nigdy nie wpada w kliniczność i suchość. 
Góra nie przejaskrawiona. Bardzo szczegółowa. U mnie lepiej niż z NEI-3001.

Bardzo przejrzysty i rozdzielczy kabelek. To chyba najtańsza opcja z kabli srebrnych. Bardziej szczegółowa alternatywa dla NEMOI-3220 - też świetnego kabelka . Moim zdaniem. 🙂

KacSa.jpg

Witam w klubie.

Chciałbym potwierdzić spostrzeżenie @Leszek B u którego miałem przyjemność pić i na własne uszy różnic między kablami i zmian w brzmieniu słuchać.

Zdjęcie tych które porównywaliśmy.

Nie będę powtarzał tego co już napisano . Powiem tak warto sprawdzić u siebie bo ceny w stosunku do gotowych producentów niższe A grają tak ciekawie że można wpasować we własny system wg potrzeb i gustów co do brzmienia .

20240323_114754.jpg

31 minut temu, Bartik napisał:

U mnie rca 3001 jest wpięty ,skromnie ale jest przyzwoicie .

3001 to naprawdę bardzo dobry kabel. Z resztą, najwięcej będzie zależało od klocków do których są wpięte (całość systemu wraz z kolumnami), oraz od oczekiwań użytkownika. Taki truizm. 🙂

Ja mam również bardzo dobre doświadczenia z przewodami Neotecha. Pierwszy był IC na bazie NEI-3001 mk III, znakomity, zastąpił Albedo Blue na trasie cd-wzmacniacz. Później jego miejsce zajął IC na bazie NEMOI1220 (trochę lepszy moim zdaniem) a NEI-3001 mk III łączy SUT z przedwzmacniaczem i bardzo dobrze się tam wpasował. Za rozsądne pieniądze można mieć bardzo dobre IC. W międzyczasie zrobiłem sobie jeszcze zasilanie na bazie NEP-3002 mk III. Neotech to dobra alternatywa w stosunku do wielu markowych komponentów.

17 minut temu, zetbegie napisał:

W międzyczasie zrobiłem sobie jeszcze zasilanie na bazie NEP-3002 mk III.

Co zasila u Ciebie ten kabel? Jaką ma sygnaturę dźwiękową? Na jakich wtykach jest zmontowany?

Najpierw jedno zastrzeżenie, to nie jest tak, że testowałem kilka przewodów i wybrałem ten, kilka gniazd i wtyków i wybrałem te. Dlatego to nie będzie ocena w skali bezwzględnej , typu, że NEP-3002 mk III bije na głowę jakiegoś Furutecha, Oyade czy Siltecha bo takiej wiedzy nie mam. Wsparłem się i zaufałem  doświadczeniu i wiedzy kolegi z forum obok i właściciela DCcomponents. Finalnie są wtyki IEC Furutech 28G i 38G oraz Iego 8085G. Ten ostatni polecił mi p. Jacek z DCcomponents jako b.dobrą alternatywę do ww Furutecha. I faktycznie nie zauważyłem , żeby ustępował Furutechowi a był wtedy prawie o połowę tańszy. Poza tym gniazda NCF Furutecha do listwy. Wszystko to zastąpiło zasilanie systemu oparte o listwę z filtrem Schafnera i przewody Sonus Oliwa, tak więc moja ocena odnosi się do tego konkretnego producenta. Mimo, że bez aktywnych filtrów (Schafnera czy innych) zasilanie oparte na Neotechu gra swobodniej, więcej planktonu i czarnego tła, lepsza dynamika i wybarwienie. Wydaje mi się, że Neotech ten jest neutralny, nie faworyzuje żadnego zakresu pasma.

Acha, jeszcze jedno, Neotech zasila listwę (diy), odtwarzacz (T.A.C. C60) i wzmacniacz ASR I.

32 minuty temu, zetbegie napisał:

Najpierw jedno zastrzeżenie, to nie jest tak, że testowałem kilka przewodów i wybrałem ten, kilka gniazd i wtyków i wybrałem te. Dlatego to nie będzie ocena w skali bezwzględnej , typu, że NEP-3002 mk III bije na głowę jakiegoś Furutecha, Oyade czy Siltecha bo takiej wiedzy nie mam

Wiesz nie chodzi o to czy bije czy nie, ale o refleksję związaną z wyborem dokonanym przez Ciebie którą w/w  wpisem uczyniłeś.👍

Właśnie wymieniłem neotecha 3001 xlr .na siltecha 380ixlr .Niestety  neotech idzie w odstawkę.Planowal na początku zmienić na 1020 ale po podlonczenia siltecha już mi się nie chce .Siltech gra rewelacyjnie system leema tucana 2 dac holo audio spring 3 kte transport lumina u1mini.konwenter i2s gustarda u 18

Sorry za poprzekręcane wyrazy pisze na tel

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

NEP-3001III oraz  NEI-3001III

Witam, czy ktoś z grupowiczów testował te kable i wie jaka między powyższymi   różnica w odbiorze dźwięku  (nie technicznie)  🙂

Drugie pytanie jak wygląda NEP-3001III na tle Neotech 1220 
Posiadam powyższy 1220 XLR  i gra bardzo ładnie , czy jednka NEP-3001III  gra inaczej, ? cieplej, ? jak średnica w stosunku do 1220? 

Z góry dziękuję uprzejmie za podpowiedź

7 godzin temu, Marek333 napisał:

NEI-3001III

Mialem przez prawie rok. Szalu nie robi moim zdaniem. Niczym szczegolnym sie nie odznacza. Kolejnym byl Purist audio design musaeus i bylo duzo lepiej, choc drozej. 

7 godzin temu, Marek333 napisał:

NEP-3001III

Mam NEP-3002. Zasila DAC. To jest kabel ktory ma jasna sygnature. Nie polecam szczegolnie laczyc z wtykami rodowanymi.

Edytowane przez Mikelas76

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

11 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Mam NEP-3002. Zasila DAC. To jest kabel ktory ma jasna sygnature. Nie polecam szczegolnie laczyc z wtykami rodowanymi.

Uprzejmie dziękuję za cenne info 🙂 
Miłego dnia.

• 3 tygodnie później...
Na razie nic nie kupuję. Mam różne IC. Ten po przemeblowaniu jest po prostu za krótki.

Ale to porządny kabel .
Sprzedajesz na RCA czy XLR ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
38 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Ale to porządny kabel .

Nie latwiej spojrzec na ogloszenie?

Volumio Rivo Aqua La Scala MKII Technics SL100C ATVM540ML ZinAmp phono Yamaha AS3200 Vienna Accoustics Mozart Grand SE 

@hudykot Mam taki kabel 1220 tyle że dłuższy z Avcorp kupiony, stąd pytanie było co fajniejszego założysz , może poszedłbym w Twoje ślady 🙂 tak myślę ale na razie jak nie masz pomysłu pytanie nieaktualne, miłego dnia.

3 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Ale to porządny kabel .

RCA. Kabelek, dla mnie, jest z tych bez efektu wow. Ale spróbuj po kilku tygodniach wpiąć coś w jego miejsce. Heh, zdziwienie murowane 😉

Nie latwiej spojrzec na ogloszenie?

Jak się używa Tapatalk to nie. Przez przeglądarkę to tak.

Do czystego srebra w nemoi 1220 to wtyki minimum occ na rodzie, najlepiej jednak rownież srebrne. Monokrystaliczne srebro Neotecha jest imho znakomite i wtyki dg 202 są dla niego ograniczeniem.

Czasem cholera budżet jest ograniczeniem
U mnie XLR I srebra to ze świecą szukać a jak już to drogo okropnie

• 2 tygodnie później...

Witam
Jakby co wystawiłem do sprzedaży mój 100cm XLR - Neotech NEMOI-1220 (Ag/srebro) - kpl. 2szt
jakby ktoś chciał taniej niż nabyłem o ok 20% 🙂 Powodem jest nabycie innego droższego.

LInk do mojego ogłoszenia na naszym forum  - https://www.audiostereo.pl/ogloszenia_sprzet/ogłoszenia/kable-sygnałowe-interkonekty/xlr-neotech-nemoi-1220-agsrebro-kpl-2szt-100cm-intekonektor-przewód-sygnałowy-r132931/

Zresztą wszystko widać na załączonym w ogłoszeniu rachunku nabyłem 2930 zł… sprzedaję za 2400  PLN-ów 🙂 i Wam opuszczę jeszcze ciut na obiad jakiś 😉 
 Miłego dnia. 

Edytowane przez Marek333
Gość

(Konto usunięte)
21 godzin temu, Marek333 napisał:

Neotech NEMOI-1220 (Ag/srebro)

Kuś Marcina, kuś..😉

W dniu 22.05.2024 o 23:40, Marcin Wielgus napisał:

U mnie XLR I srebra to ze świecą szukać

No właśnie jest okazja..🙂

P.S. Imho, srebro Neotecha jest o wiele lepsze (wyrafinowanie, finezja, kultura, łagodność) od miedzi occ.

Chyba nie ma lepszego (w ludzkiej cenie oczywiście 😉   ) od srebra prostokątnego NEMOI-1220
Ja po prostu chcę mieć inny kabel który z wielu testowanych akurat z pewnych względów  jeszcze lepiej się sprawdza (na moje starsze uszy, może dlatego)

Edytowane przez Marek333
  • 4 tygodnie później...

Cześć,

Gdyby ktoś poszukiwał kabla głośnikowego model Nemos 3080    2 x 2,5m to takiego właśnie mam do sprzedaży. Stan idealny. Zainteresowanych zapraszam na priv. 

Edytowane przez DJ LUCAS
No właśnie jest okazja..
P.S. Imho, srebro Neotecha jest o wiele lepsze (wyrafinowanie, finezja, kultura, łagodność) od miedzi occ.

U mnie już 1220 jeden jest na stałe . Wtyki Xlr viablue Ale nie srebro więc ciut mariaż jest. Łączy Źródło -> PRE I jest bardzo fajnie .
Kusi jeszcze żeby PRE do końcówki mocy podpiąć 1220, ale ... :
1. Proza życia czyli kasa
2. Potrzebowałbym coś ponad metr optimum 1.5m
3. Fajnie na dobrych wtykach jak u kolegi co sprzedaje albo już sprzedał
4. mam obecnie Acoustic Zen Matrix II i powiem że jest też mega dobrze

Więc bez odsłuchu i kasy nie ruszam tematu. Może kiedyś a może coś spod znaku "elektrycznych korzeni"

Gość

(Konto usunięte)

@Marcin Wielgus, zacytuję pewną osobę, przy okazji moich ostatnich zakupów srebrnego xlr/rca. Mam nadzieję, że się nie pogniewa😉

"Szczególnie denerwuje mnie celowy downgrade produktów znanych firm aby kształtować stopniowanie cen. Chcę mieć np Nordosta ale stać mnie na drugi model od dołu... i płacę wyłączeni za logo i brak satysfakcji. Dlatego chcę mieć.... niekoniecznie Nordosta ale kabel, który nie zadusi mi sprzętu. Coraz więcej opinii od znajomych iż przemysł audio odlatuje cenowo nieadekwatnie do tego co sobą reprezentuje. Przykładów absurdalnych cen są setki. Odkąd sam zaufałem własnej ocenie a nie recenzjom jestem szczęśliwszy."

Edytowane przez Cezary_58669
dopisek
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.