Skocz do zawartości
IGNORED

Bezpiecznik Synergistic Research Blue, ORANGE i inne

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Mgrzybek napisał:

Jest przez to minimalnie mniejsze wrażenie rozdzielczości i przejrzystości.

Tak z reguły bywa po wpięciu czegoś nowego, dobrego co wpływa pozytywnie. Potem już się przyzwyczaja. Przynajmniej ja to tak odbieram.

4 godziny temu, naczesany napisał:

Tak z reguły bywa po wpięciu czegoś nowego, dobrego co wpływa pozytywnie. Potem już się przyzwyczaja. Przynajmniej ja to tak odbieram.

Zgadzam się, że po pewnym czasie następuje adaptacja do nowego dźwięku i trochę zapomina się stare brzmienie. Odbiera się to trochę jako normalność i rzeczywiście te pierwsze wrażenia są najbardziej czytelne. 

W dniu 30.11.2020 o 16:53, acapella55 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

P.S.

Do Rafy:

Nie wiem co cię tak dziwi. Bezpiecznik nie był, nie jest i nigdy nie będzie elementem kształtującym brzmienie systemu audio. Jego rola, jak sama nazwa wskazuje jest zupełnie inna, a przypisywanie mu innej jest tylko dowodem na brak elementarnej wiedzy i skłonności do ulegania wpływom różnych pseudoguru,, którzy są niczym innym jak zwykłymi oszustami

Kable nigdy nie były i nie będą elementem kształtującymi brzmienie systemu. Ich rola jest zupełnie inna - maja łaczyć dwa urządzenia i przewodzić prąd.

Kolumny nigdy nie były i nie będą elementem kształtującymi brzmienie systemu.  Ich rola jest zupełnie inna - mają "odebrać" prąd przesyłany kablami ze wzmacniacza.

Wzmacniacze  nigdy nie były i nie będą elementem kształtującymi brzmienie systemu. Ich rola jest zupełnie inna - mają wzmocnić sygnał "podany" im ze źródła sygnału. 

Odtwarzacze CD   nigdy nie były i nie będą elementem kształtującymi brzmienie systemu. Ich rola jest zupełnie inna - mają zamienić sygnał cyfrowy na analogowy.       

Przypisywanie w/w  innej roli jest tylko dowodem na brak elementarnej wiedzy i skłonności do ulegania wpływom różnych pseudoguru,, którzy są niczym innym jak zwykłymi oszustami  - mam nadzieje że się nie dajesz oszustom i słuchasz  muzyki na radyjku w zegarku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

W dniu 17.01.2021 o 17:22, naczesany napisał:

Tak z reguły bywa po wpięciu czegoś nowego, dobrego co wpływa pozytywnie.

Zmniejszenie rozdzielczości i przejrzystości ma być czymś dobrym?

2 godziny temu, Lobo Srobo napisał:

Zmniejszenie rozdzielczości i przejrzystości ma być czymś dobrym?

Trochę gwoli wyjaśnienia nie jest to zmniejszenie poziomu w stosunku do sytuacji bez bezpiecznika tylko do sytuacji bezpośrednio po wpięciu bezpiecznika i po kilku godzinach. Dociążenie dźwięku, a tak odebrałem lepsze wypełnienie basu w moim systemie subiektywnie zmienia odczucie przejrzystości. Rozdzielczość to inna kwestia i nie precyzyjnie to opisałem. Też miałem na myśli potoczne wyobrażenie o niej czyli - otwarte granie więcej, mniej otwarte mniej.

W dniu 30.11.2020 o 16:53, acapella55 napisał:

Ukryta Zawartość

P.S.

Do Rafy:

Nie wiem co cię tak dziwi. Bezpiecznik nie był, nie jest i nigdy nie będzie elementem kształtującym brzmienie systemu audio. Jego rola, jak sama nazwa wskazuje jest zupełnie inna, a przypisywanie mu innej jest tylko dowodem na brak elementarnej wiedzy i skłonności do ulegania wpływom różnych pseudoguru,, którzy są niczym innym jak zwykłymi oszustami

Fajnie byłoby gdyby tak było. Niestety w tym tygodniu przesłuchałem kilka przewodów Hiriji u mnie w systemie i tak nie jest. Każdy z nich w pewien sposób wpływał na ogólne końcowe brzmienie. 

IMG_20210123_130827_resized_20210123_015430733.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, grzegorz4321 napisał:

Może niech wymienią bezpieczniki w elektrowni? Wtedy wszyscy będziemy mieć lepszy dźwięk w swoich zestawach. 

nad tak głębokimi myślami faktycznie trzeba się długo zastanawiać....

ale.... nie zwiększaj częstotliwości wpisów jeśli możesz....

no chyba, że Ci się bezpiecznik przepali;-)

Miałem niebieskiego SR w konwerterze USB/ spdif Berkeley Alpha i różnica w porównaniu ze „zwykłym” była na granicy percepcji

z tym ze w np. wzmacniaczach jest to pewnie bardziej odczuwalne niż w tego typu urządzeniach 

Edytowane przez morawka

Ilu ludzi tyle opinii

• 4 tygodnie później...

Witam

Wiecie może gdzie w Polsce można kupić SR Orange. Szukam i szukam i nie mogę znaleźć. 

A może ktoś chce sprzedać, potrzebuje 1,6 A

W Polsce ciężko. Ja zamawiałem tutaj

Ukryta Zawartość

Dodam, że warto Orange. Do innych już się nie chce wracać ?

Ukryta Zawartość

Dzięki

Koris niby ma, ale nie można wybrać wartości, przynajmniej na www. Jutro zadzwonię może obejdzie się bez ściągania z UK.

We wzmaku mam 2 szt Verictum X, przyznam że "zacne" i myslałem o wstawieniu ich tez do dac-a. Tyle że czytam o SR Orange i chyba musze mu dać szansę. Drogi trochę ale cóż .....

W dniu 25.02.2021 o 21:30, Piotr_61036 napisał:

Witam

Wiecie może gdzie w Polsce można kupić SR Orange. Szukam i szukam i nie mogę znaleźć. 

A może ktoś chce sprzedać, potrzebuje 1,6 A

Ja wszystkie SR nabywałem w AudioFast, trochę tego było, kolejno RED, Blue i Orange jak się ukazał.

• 2 tygodnie później...
W dniu 3.01.2021 o 02:49, rafa napisał:

Nigdy nie widziałem bezpieczników "za tysiące". Daj link

Ile z nich testowałeś u siebie w systemie?

Jedyne co testował to oryginalne szklane ?‍♀️?‍♀️?‍♀️?

W dniu 28.02.2021 o 20:38, Piotr_61036 napisał:

Dziękuję już zamówiłem AudioFast.

I jak ten orange. Posiadam verictum X we wzmacniaczu i zastanawiam się nad wymianą do SR ORANGE. Posidacze orange podpowiecie coś. Warto? ??

16 minut temu, pawel k napisał:

I jak ten orange. Posiadam verictum X we wzmacniaczu i zastanawiam się nad wymianą do SR ORANGE

Ja zrobiłem dokładnie odwrotnie, wymieniłem Orange na Verictum X fuse. Sprzedałem Orange Pozdrawiam

Edytowane przez kenaj

Wczoraj doszedł 2A Orange. Zamontowałem w tak niszowym DAC'u jak Hegel HD11. Słucham z tego nc+, z muzyki to RMF Classic. Jeśli na tak niedrogim DAC'u słychać poprawę to wyobraźcie sobie jak zabrzmi w wysokiej klasy urządzeniach. Słucham też Orange na HV1 Dubiela, Espressivo, Echo. Za każdym razem poprawa niesamowita. Orange to najlepszy bezpiecznik koniec i kropka. Verictum jest przereklamowany.

4 minuty temu, naczesany napisał:

to wyobraźcie sobie jak zabrzmi w wysokiej klasy urządzeniach. Słucham też Orange na HV1 Dubiela, Espressivo, Echo. Za każdym razem poprawa niesamowita. Orange to najlepszy bezpiecznik koniec i kropka. Verictum jest przereklamowany.

Nie wyobrażamy sobie. To każdy musi u siebie sprawdzić. Ja mam wysokiej klasy urządzenia.  Ale rzecz nie tyle w klasie urządzenia a w zdecydowanie większym stopniu w naszym osłuchaniu i naszych preferencjach. 

57 minut temu, kenaj napisał:

To każdy musi u siebie sprawdzić. Ja mam wysokiej klasy urządzenia.  Ale rzecz nie tyle w klasie urządzenia a w zdecydowanie większym stopniu w naszym osłuchaniu i naszych preferencjach. 

Zgadzam się.

Jeśli ktoś montował wysokiej klasy wtyki zasilające do kabli np. FI48 czy Fi50, to dobry bezpiecznik daje taki efekt jak coś w rodzaju "wyczyszczenie z brudów". Dobrze to ujął kolega w wątku #210. Nic dodać nic ująć. Polecam niedowiarkom. Moich paru kumpli już się przekonało.

2 godziny temu, pawel k napisał:

I jak ten orange. Posiadam verictum X we wzmacniaczu i zastanawiam się nad wymianą do SR ORANGE. Posidacze orange podpowiecie coś. Warto? ??

Nie robiłem porównań Verictum z SR Orange.

Verictum w wzmaku zrobił to co chciałem, wprowadził zagęszczenie głównie w basie i na średnicy, poprawił głębię sceny i zdecydowanie dociążył dzwięk. Długo go nie zmienię.

SR Orange działa w dac i poprawił chyba wszystko tak że system brzmi bardzo płynnie i z tym tzw. powietrzem. Super.

Moja ocena jest więc taka, że oba przynajmniej u mnie pieknie sie wpasowały i doskonale się uzupełniają. 

SR Orange wcale nie jest lepszy od Verictum. Jest inny, zależy kto czego potrzebuje.

3 minuty temu, Piotr_61036 napisał:

SR Orange wcale nie jest lepszy od Verictum. Jest inny, zależy kto czego potrzebuje.

Świetnie to ująłeś. Pozdrawiam

3 godziny temu, pawel k napisał:

No właśnie trochę się obawiam że po wpięciu orange zniknie tak lubiane przezemnie dociążenie i bas z Verictum X. 

Dociążenie i bas nie zniknie, one są porównywalne tutaj, Orange ma może odrobinę lepszą kontrolę basu. 

Ja się obawiałem, że stracę trochę na przestrzenności, wybrzmień przy zamianie na Verictum.  A okazało się że mam lepszą przestrzeń i bardziej otwarty dźwięk z x fusem. 

Po zamianie od razu zauważysz że Vericturm jest trochę ciemniejszy (tz. dźwięk ciemniejszy ?)  , bryły instrumentów są nieco większe i trochę bliżej. Orange cofa odrobinę dźwięk w porównaniu z Verictum.  Przestrzeń i góra ale przede wszystkim głębia dźwięku są lepsze z Verictum. Verictum jest też bardziej muzykalny, szczególnie w porównaniu z SR Blue.

Mój wzmacniacz jest bardzo transparentny, bardzo przejrzysty i Verictum jest zdecydowanie lepszym wyborem niż Orange.

Zastanawia mnie jedna rzecz, dlaczego SR używa niklowanych kapsli??? Nikiel to kiepski materiał,  Verictum, Hifi Tuning czy nawet AHP używają miedzi, srebra, złocą.  W bezpieczniku za 800 zl niklowane kapsle ??? Ja wyrzuciłem wszystkie Blue z systemu. Zostały Orange i x fusy.

6 godzin temu, pawel k napisał:

No właśnie trochę się obawiam że po wpięciu orange zniknie tak lubiane przezemnie dociążenie i bas z Verictum X. 

Przecież możesz sprawdzić. AudioFast da Ci 10 dni na testowanie. W 9 dniu grzecznie zapytają o Twoją decyzję. Innej drogi nie ma jak sprawdzenie na swoim sprzęcie.

Tylko nie opisuj że SR Orange jest o wiele lepszy od Verictum, bo w moim wzmacniaczu jest 6 bezpieczników !!! ?

Edytowane przez Piotr_61036

Witam Kolegów. U mnie w DAC zagościł Orange. Nówka sztuka niewygrzany więc na początku było bardzo słabo. Wcześniejszy Red ciął dźwięk skalpelem i mocno nabłyszczał górę. Po pierwszej dobie grzania ( plikiem "burn") jest trochę lepiej; poprawiły się wysokie i bas przestał być dużą kluchą.

Pomęczę go jeszcze kilka dni i porównam łeb w łeb z Redem i SR20

Jak wygrzejesz sprawdź kierunek, tzn. włóż odwrotnie niż teraz i zobacz czy nie będzie lepiej (czy ten bas się zbierze czy bardziej rozleje). Jest różnica w brzmieniu zależnie od kierunku w jakim go włożyłeś, wyraźnie to słychać.

Gdyby bezpiecznik działał faktycznie w jakimś stopniu kierunkowo to należałoby go raczej wyrzucić niż odwracać. W sieci energetycznej płynie prąd przemienny, gdzie kierunek przepływu jest cyklicznie zmieniany.

• Pokaż nowe odpowiedzi