Skocz do zawartości
IGNORED

Zlecę wykonanie klona harbeth LS3/5A

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, meloV8 napisał:

Akurat klasyczny głośnik dynamiczny okazuje się najlepszym rozwiązaniem, który wyparł wiele, różnych patentów

Nie wyparł tylko zdominował i tylko dlatego że dynamiczny można zrobić w każdym budżecie od 20usd do "sky is the limit". A te inne patenty mają od zawsze pod góre względem małych skrzynek ponieważ są zdecydowanie większych fizycznych rozmiarów (a m2 mieszkania czy powierzchni biznesowej jest coraz drozszy w stosunku do zarobków), tych innych "patentów" nie da się  zrobić tanio, i przez to mają mniej nabywców a firmy przez to mniej srodków na badania i rozwój i koło się zamyka. Większość ludzi słucha na tym na co ich stać i co może zmieścić i prawidłowo ustawic w pomieszczeniu jakim dysponują czyli rozwiązań popularnych, a nie koniecznie najlepszych z możliwych.

43 minuty temu, jurek napisał:

Wracając do tematu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Te kolumny mają bass reflex, pojemność ok. 12 litrów  i efektywność 86 dB. Rozkminiam jak są strojone.

Woofer KEF B110 ustawiony za pomocą dośc nieskomplkowanej (w porównaniu z LS3/5) zwrotki. Efektywność większa o ok. 3db- to by się zgadzało.  W tym przypadku nie ma potrzeby podbijania oklicy 100-200 Hz. W LS3/5 pracował w za małej obudowie (QTC 1,2). Tutaj też jest troszkę przymała i prawdopodobnie bas refleks mocno podbity ( ok 65 Hz).

Pomiarów nigdzie nie widziałem- gdy się pojawią okaże się o ile się pomyliłem.

Przechwytywanie.PNG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jurek
21 minut temu, Airmike napisał:

Nie wyparł tylko zdominował i tylko dlatego że dynamiczny można zrobić w każdym budżecie od 20usd do "sky is the limit". A te inne patenty mają od zawsze pod góre względem małych skrzynek ponieważ są zdecydowanie większych fizycznych rozmiarów (a m2 mieszkania czy powierzchni biznesowej jest coraz drozszy w stosunku do zarobków), tych innych "patentów" nie da się  zrobić tanio, i przez to mają mniej nabywców a firmy przez to mniej srodków na badania i rozwój i koło się zamyka. Większość ludzi słucha na tym na co ich stać i co może zmieścić i prawidłowo ustawic w pomieszczeniu jakim dysponują czyli rozwiązań popularnych, a nie koniecznie najlepszych z możliwych.

Czyli te inne patenty mają więcej wad niż zalet, dlatego zostały wyparte przez głośniki dynamiczne, nie tylko w sprzęcie domowym i studyjnym, lecz również w profesjonalnym nagłośnieniu estradowym. 

12 minut temu, meloV8 napisał:

Czyli te inne patenty mają więcej wad niż zalet, dlatego zostały wyparte przez głośniki dynamiczne, nie tylko w sprzęcie domowym i studyjnym, lecz również w profesjonalnym nagłośnieniu estradowym

Gdyby zostały wyparte całkowicie to nie byłyby produkowane, a są nadal. Wygrało to o co bardziej praktyczne, rynek dopasował się do klientów oferując produkt z wadami ale w akceptowalnej cenie. Tak jak pieniądz gorszy wyparł ( nie zdominował - praktycznie wyparł) pieniądz lepszy, ale czy on jest lepszy w każdych warunkach to szczerze wątpię. Silnik Wankla też nie umarł, z tego co widzę Japończycy dalej go rozwijają - samobójcy? Może tak, ale przynajmniej sprawdzają czy nie można lepiej. Nagłośnienie estrady rządzi się swoimi prawami, tam alternatywne do dynamicznych koncepcje nigdy nie miały racji bytu i nie będa miały - takie warunki, takie oczekiwania - ma być głosno ale czy jakościowo?. Ale w warunkach domowych czy studia nie musiałoby być tak jak jest. Ale mamy to co mamy i lubimy to na co nas stać. Idziemy w kierunku "wszywek w uszy" na raty 0% z muzą z chmury w abonamencie 😉

2 minuty temu, Airmike napisał:

Gdyby zostały wyparte całkowicie to nie byłyby produkowane, a są nadal. Wygrało to o co bardziej praktyczne, rynek dopasował się do klientów oferując produkt z wadami ale w akceptowalnej cenie. Tak jak pieniądz gorszy wyparł ( nie zdominował - praktycznie wyparł) pieniądz lepszy, ale czy on jest lepszy w każdych warunkach to szczerze wątpię. Silnik Wankla też nie umarł, z tego co widzę Japończycy dalej go rozwijają - samobójcy? Może tak, ale przynajmniej sprawdzają czy nie można lepiej. Nagłośnienie estrady rządzi się swoimi prawami, tam alternatywne do dynamicznych koncepcje nigdy nie miały racji bytu i nie będa miały - takie warunki, takie oczekiwania - ma być głosno ale czy jakościowo?. Ale w warunkach domowych czy studia nie musiałoby być tak jak jest. Ale mamy to co mamy i lubimy to na co nas stać. Idziemy w kierunku "wszywek w uszy" na raty 0% z muzą z chmury w abonamencie 😉

Zobacz w dowolnej gazecie audio, jakie głośniki posiadają topowe systemy hiend, które okupują rankingi recenzji. Tak, zbudowane są na głośnikach dynamicznych, bo przeważają w nich zalety nad wadami. Głośniki estradowe to nie tylko wysoki spl, ale niskie zniekształcenia przy wysokim spl. Takie są fakty kolego szanowny 🙂

• Moderatorzy

Osobiście słuchałem chyba wszystkich rodzai głośników a najlepiej oceniam kolumny zrobione na "tradycyjnych" dynamicznych. Nie oznacza to, że inne nie miały w sobie potencjału ale możliwe, że nie zawsze był on wykorzystany do końca. Możliwe, że część z nich w rozwoju będzie jeszcze lepsza ale póki co najwięcej włożono w rozwój głośników dynamicznych, jest też szeroki wybór tych głośników, pozwalając na ich wzajemny dobór.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

1 godzinę temu, meloV8 napisał:

Zobacz w dowolnej gazecie audio, jakie głośniki posiadają topowe systemy hiend, które okupują rankingi recenzji. Tak, zbudowane są na głośnikach dynamicznych, bo przeważają w nich zalety nad wadami. Głośniki estradowe to nie tylko wysoki spl, ale niskie zniekształcenia przy wysokim spl. Takie są fakty kolego szanowny 🙂

Dawno temu przestałem sugerować się recenzjami i rankingami, które nie wiele  mówią, poza tym że ktoś coś wziął za korzystną recenzję lub kolejnosc w zestawieniu. Szanowny Kolega chyba  lekceważy fakt, że te niskie zniekształcenia  przy ekstremalnych SPL na estradzie są skórką za wyprawkę gdy wszystko odbija się od trybun stadionu czy ścian hali a w środku tańczy tłum który wrzeszczy i piszczy do ucha. Nie mówmy o estradzie. Studia też nie można włączać w dyskusję, to środowisko pracy, wiele studiów zrobi material tak jak klient zleci i za co zapłaci a nie żeby jak najlepiej brzmiał. Poza tym koncepcja dynamicznego głośnika jest dużo starsza niż koncepcje alternatywne, miała więcej czasu i zasobów aby zdobyć rynek przez dziesieciolecia i przyzwyczaić użytkownik do "jedynie słusznego" rozwiązania. Nie oznacza to że zdecydowanie jest najlepsza z koncepcji potencjalnych. Kiedyś telewizory kineskopowe też były jedynym słusznym rozwiązaniem a dzisiaj ich nie ma wcale, potrzebny był tylko wynalazek zapoczątkowany badaniami rozwojowymi czyli pieniędzmi. Natomiast inwestowanie pieniędzy jest motywowane zwrotami z inwestycji i na obalenie dominacji dynamicznych głośników się raczej nie zanosi - brak jest motywacji, tej finansowej przede wszystkim.

Ciekawa dyskusja.

W drogich ZG są tradycyjne przetworniki. No są. W kablach za pierdyliony są również tradycyjne druty... itd.

Ostatnio miałem okazję posłuchać kilku topowych słuchawek. Ot takie planarne. Wiecie,  super cienka membrana z napylonymi ścieżkami, specjalna geometria pola magnetycznego,... Nawet uwierzyłem w ich bezkompromisowość względem czynionej reprodukcji. Totalny Hi End...

Ale potem miałem okazję usłyszeć ulubionej firmy przetworników za pierdylion+1... Również oczarowanie. Tyle, że te to tradycyjne magnetoelektryki...   

W każdej technologii można stąpać po krańcach możliwości, bezkompromisowych rozwiązań...

Owszem, obraz jest rozmazany przez nachalny marketing i golenie lemingów...

13 godzin temu, Airmike napisał:

Dawno temu przestałem sugerować się recenzjami i rankingami, które nie wiele  mówią, poza tym że ktoś coś wziął za korzystną recenzję lub kolejnosc w zestawieniu. Szanowny Kolega chyba  lekceważy fakt, że te niskie zniekształcenia  przy ekstremalnych SPL na estradzie są skórką za wyprawkę gdy wszystko odbija się od trybun stadionu czy ścian hali a w środku tańczy tłum który wrzeszczy i piszczy do ucha. Nie mówmy o estradzie. Studia też nie można włączać w dyskusję, to środowisko pracy, wiele studiów zrobi material tak jak klient zleci i za co zapłaci a nie żeby jak najlepiej brzmiał. Poza tym koncepcja dynamicznego głośnika jest dużo starsza niż koncepcje alternatywne, miała więcej czasu i zasobów aby zdobyć rynek przez dziesieciolecia i przyzwyczaić użytkownik do "jedynie słusznego" rozwiązania. Nie oznacza to że zdecydowanie jest najlepsza z koncepcji potencjalnych. Kiedyś telewizory kineskopowe też były jedynym słusznym rozwiązaniem a dzisiaj ich nie ma wcale, potrzebny był tylko wynalazek zapoczątkowany badaniami rozwojowymi czyli pieniędzmi. Natomiast inwestowanie pieniędzy jest motywowane zwrotami z inwestycji i na obalenie dominacji dynamicznych głośników się raczej nie zanosi - brak jest motywacji, tej finansowej przede wszystkim.

Dlatego powtórzę, że na dzień dzisiejszy głośnik dynamiczny nie ma sobie równych, ponieważ jego zasada działania pozwala na zbudowanie wysokiej jak i niskiej jakości przetwornika dla każdego pasma akustycznego. Tego nie oferuje żaden inny przetwornik sygnałów elektrycznych na fale akustyczne.  Być może kiedyś się to zmieni, ale nie widać na horyzoncie nawet najmniejszego zalążka takiej przyszłości. 

Zupełnie niepotrzebnie kolega sili się na tworzenie jakiś dziwnych teorii spiskowych, ponieważ głośnik dynamiczny to po prostu wspaniały wynalazek ludzkości. 

Tak dla ciekawości.

Przepadł gdzieś w moich rupieciach przetwornik, nie bójmy się go nazwać głośnikiem, elektromagnetyczny.

Mianowicie: Elektromagnes napędzał kotwicę a ta poprzez cięgno poruszała membranę. Membrana prawie normalna ale zakończona "czubkiem" (a nie karkasem z cewką) do którego wlepiony był sztywny drut cięgna. Średnica coś około 20cm.

Wymontowałem to z jakiegoś starego grata. Grało.

Wyobraźcie sobie w tamtych czasach jakim technologicznie zaawansowanym przetwornikiem był dziś klasyczny; magnetoelektryczny...

Jakaś cewka, która musiała bez tarć wejść w szczelinę magnesu... i jeszcze miała się tam poruszać! Wysoka precyzja, wytrzymałość,...

Jurku. Głośnik przepadł być może dekady temu.

Ale fraza "głośnik elektromagnetyczny" w Google:

Ukryta Zawartość

Wyglądał podobnie do tego z lewej u góry.

Dlatego rozróżniam magnetoelektryczny od elektromagnetycznego, oba są chyba dynamicznymi...?

Natomiast słuchawki elektromagnetyczne widziała większość z Was...? Membrana z kawałka okrągłej blachy a pod spodem elektromagnes. Mam coś podobnego jeszcze na stanie.

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, meloV8 napisał:

Zupełnie niepotrzebnie kolega sili się na tworzenie jakiś dziwnych teorii spiskowych, ponieważ głośnik dynamiczny to po prostu wspaniały wynalazek ludzkości.

Nie, na nic się nie silę a na pewno nie na teorie spiskowe, skąd takie przypuszczenie? Stan jaki mamy to efekt czystej kalkulacji i lenistwa producentów ( im się musi chcieć, znaczy musi być dla nich korzyść)

Głośnik dynamiczny - może i wspaniały wynalazek - na miarę naszych możliwosci cytując klasyka. Ale jednak ta technologia jest stuletnia a rozwój jej polega głównie na nowych materiałach, trochę innych geometriach i silniejszych magnesach. Cewka w szczelinie bez tarć, cóż to za wyczyn wielki - iście na miarę XXI w. gdy na Księżycu  człowiek wylądował już prawie 70 lat temu, a do naczyń krwionośnych wpuszcza nanoroboty.

Mam po prostu większe oczekiwania wobec postępu w tej dziedzinie. Ale to dobrze, tzn że sufit High-endu da się jeszcze podnieść, bo głośniki to najbardziej zniekształcający element w torze audio i to na jego poprawie odniesiemy największe korzyści. Trzymam kciuki za wszystkich odważnych z odpowiednim kapitałem, którzy nie boją się kwestionować statusu quo, na tym polega postęp.

32 minuty temu, Airmike napisał:

na jego poprawie odniesiemy największe korzyści

Kto odniesie, to odniesie 😉 

A co z poważną grupą, dla których brak zniekształceń to zwykłe nudziarstwo.

Zarówno niemal gładkie do 40 kHz kolumny, jak i wzmacniacze o niskich THD nie mają

tak dużego powodzenia, jakby się wydawało ... Bo gdzie ten fun 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

15 godzin temu, Airmike napisał:

Nie, na nic się nie silę a na pewno nie na teorie spiskowe, skąd takie przypuszczenie? Stan jaki mamy to efekt czystej kalkulacji i lenistwa producentów ( im się musi chcieć, znaczy musi być dla nich korzyść)

Głośnik dynamiczny - może i wspaniały wynalazek - na miarę naszych możliwosci cytując klasyka. Ale jednak ta technologia jest stuletnia a rozwój jej polega głównie na nowych materiałach, trochę innych geometriach i silniejszych magnesach. Cewka w szczelinie bez tarć, cóż to za wyczyn wielki - iście na miarę XXI w. gdy na Księżycu  człowiek wylądował już prawie 70 lat temu, a do naczyń krwionośnych wpuszcza nanoroboty.

Mam po prostu większe oczekiwania wobec postępu w tej dziedzinie. Ale to dobrze, tzn że sufit High-endu da się jeszcze podnieść, bo głośniki to najbardziej zniekształcający element w torze audio i to na jego poprawie odniesiemy największe korzyści. Trzymam kciuki za wszystkich odważnych z odpowiednim kapitałem, którzy nie boją się kwestionować statusu quo, na tym polega postęp.

Z otwartym sercem, wyczyszczonymi z miodziku uszami i z wielką niecierpliwością oczekuję na nowego, głośnikowego świętego Graala. Serio!

Może najbogatszy człowiek na świecie wstanie jutro z łóżka lub podłogi w swojej fabryce elektrycznych samochodów i powie coś w stylu: "...dzisiaj zmienimy historię odtwarzania dźwięku! Zaprojektuję bezkompromisowy głośnik przyszłości!"

Trzymajcie kciuki za Elona, bo tylko on może nas, audiofilów uratować od klątwy głośnika dynamicznego. I to dopiero będzie postęp, a nie jakieś tam auta na baterie i powracające na miejsce startu rakiety 🙂

A sluchal ktos z was Field Coil glosnikow? Czy jednak nic nie jest lepsze od dobrych magnesow w napedzie?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

17 godzin temu, Airmike napisał:

Trzymam kciuki za wszystkich odważnych z odpowiednim kapitałem, którzy nie boją się kwestionować statusu quo, na tym polega postęp.

wiesz glosnik jak glosnik, ludzkosc wiele by zyskala gdyby zamiast uranu rozwijala reaktory torowe - to byla by olbrzymia zmiana a tutaj tez nikt juz nie wylozy pieniedzy i srodkow bo sie po prostu nie oplaca tego robic na tym etapie - a najlepsze ze uran wygral tylko i wylacznie bo przewaga militarna 😕

8 godzin temu, rafa napisał:

A sluchal ktos z was Field Coil glosnikow? Czy jednak nic nie jest lepsze od dobrych magnesow w napedzie?

są ludzie którzy postawili na modyfikacje starych field coil'i i twierdzą, że efekty ich pracy dają wybitne rezultaty np. -> Atelier Rullit. Osobiście ich nie słuchałem bezpośrednio w aplikacji  - słuchałem tylko nagrania prywatnego, którego nie mogę udostępniać - podobało mi się ale myślę, że to był efekt całości - również bardzo specyficznej konstrukcji stratnej kolumn (potężnej kubatury, osobna obudowa sekcji basowej, osobna mid-high), specyficznie strojonej, w życiu takiego sposobu nie widziałem wcześniej ani później. Totalne DIY customy - włoska robota jakiej producenci high-endu - także ci włoscy, mogą zazdrościć. Właścicielem systemu był człowiek ze słuchem absolutnym, zawodowo związany z muzyką, którego stać było na każdy dowolny system audio świata ale wystroił własny (kosztowało go to mnóstwo czasu i pracy oraz pieniędzy ale widać było olbrzymią pasję i serce oraz wiedzę w każdym miejscu tego systemu)

NIe wiem czy czegoś nie konfabuluję ale wydaje mi się, że kiedyś robiono głosniki magnetoelektryczne, ale zamiast magnesu stałego był elektromagnes. Czy widziałem to w jakimś starym przedwojennym radiu...?

No bo współcześnie sam termin "field coil" to raczej umożliwienie kształtowania parametrów głośnika magnetoelektrycznego regulując jego indukcją w szczelinie? Czy stoi za tym cos więcej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audiofile będą cmokać. W końcu pomiary i tak nie grają 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale że co? Zdziwiony jesteś, że kolumny zrobiono w myśl zasady "musimy się czymś wyróżniać"?

To ty(!) nie wiesz że 90% rynku tak wygląda? 🙂

Ukryta Zawartość

Nienaganny kształt minimalizujący baffle step a jednak charakterystyka z BBC dip 😉

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Godzinę temu, rafa napisał:

Ale że co? Zdziwiony jesteś, że kolumny zrobiono w myśl zasady "musimy się czymś wyróżniać"?

To ty(!) nie wiesz że 90% rynku tak wygląda? 🙂

Ukryta Zawartość

Nienaganny kształt minimalizujący baffle step a jednak charakterystyka z BBC dip 😉

Zdziwiony? A gdzie tam, po prostu kolejny przykład na to, że cokolwiek zrobisz, to sprzedasz, o ile dopisze się do tego ckliwą historyjkę o legendarnej jakości brzmienia oraz wmówi audiofilom, że ogromne zniekształcenia, to niezbędny aspekt w łańcuchu audio.

Ukryta Zawartość

Chłopaki z BBC konstruując te kolumieniki chyba się dobrze bawili. O ile się nie mylę dostrajali je chyba ze trzy lata mając do tego potężny budżet. Być może stroili na słuch nie stroniąc od modnych wtedy hipisowskich uciech :)  Bo inżynierka średnio im wyszła....

Ale i tak lubię ich granie.

Tylko ze majac taka filozofie to po co kupowac kolumny po setki kzl, jak to samo zrobia takie za 2kzl para w stylu 3W na desce z filtrami 1 rzedu.

W dniu 9.01.2025 o 08:42, meloV8 napisał:

Trzymajcie kciuki za Elona, bo tylko on może nas, audiofilów uratować od klątwy głośnika dynamicznego. I to dopiero będzie postęp, a nie jakieś tam auta na baterie i powracające na miejsce startu rakiety

Z Wiki:

"Kariera                      

W 1995 roku rozpoczął studia na wydziale fizyki w Stanford University, po czym po dwóch dniach je rzucił, aby założyć przedsiębiorstwo Zip2."

Tak, taka osoba może uratować audiofilów i pewnie też Świat 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

4 minuty temu, Lech36 napisał:

Z Wiki:

"Kariera                      

W 1995 roku rozpoczął studia na wydziale fizyki w Stanford University, po czym po dwóch dniach je rzucił, aby założyć przedsiębiorstwo Zip2."

Tak, taka osoba może uratować audiofilów i pewnie też Świat 😉.

Pod ręką ma takich ludzi i fundusze, o których inne firmy mogą jedynie pomarzyć. 🙂

1 minutę temu, meloV8 napisał:

Pod ręką ma takich ludzi i fundusze, o których inne firmy mogą jedynie pomarzyć.

Zgadza się, ale potrzebne jest coś więcej niż ludzie i fundusze.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Godzinę temu, jar1 napisał:

Te kolumny trzeba traktować jako instrument. I już. 😉

Przed każdym słuchaniem wymagają strojenia 😉

Edytowane przez Ajothe
  • Pokaż nowe odpowiedzi