Skocz do zawartości
IGNORED

Tani nos dac AD1860 , PCM56 , PCM61 , AD1861 itd - projekt dla wszystkich

Rekomendowane odpowiedzi

Ten DAC nawet w podstawowym układzie gra bardzo dobrze. Zdaje się że Muzg pisał o pomiarze oscyloskopem, a nie o testowaniu przetwornika ARTĄ czy RMAA. Nawet tak prosty test pokaże gdzie może być problem - w pętli masy, zasilaniu, czy w innym miejscu.

9 minut temu, Tymianek napisał:

tak prosty test pokaże gdzie może być problem - w pętli masy, zasilaniu, czy w innym miejscu.

Tak prosty test pętlę mas niezawodnie stworzy 😉

nagrywamy.com

50 minut temu, Krzych 2 napisał:

Pytanie czy puszczenie gęstego materiału poprawia cokolwiek?

Tego nie sprawdzę bo moje źródła to napędy CD/DVD .

...there is no spoon...

35 minut temu, Tymianek napisał:

Ten DAC nawet w podstawowym układzie gra bardzo dobrze. Zdaje się że Muzg pisał o pomiarze oscyloskopem, a nie o testowaniu przetwornika ARTĄ czy RMAA. Nawet tak prosty test pokaże gdzie może być problem - w pętli masy, zasilaniu, czy w innym miejscu.

Nie twórzcie Panowie mitu, ze oscyloskop nie jest przydatny, a pomiary nie mogą dać wskazówek . Z tych samych powodów analiza ARTA czy RMAA jest orientacyjna, ale tak samo przydatna. Co do wartości będą niescisłosci, co do ksztaltu być moze też, ale już mniejsze, ale chociaż to pomaga mniej błądzić.

Przy okazji zapytam o wskazówki ... mam jednego dac-a , gdzie odbiornikiem jest DIR9001 . Ten odbiornik wymaga sygnału TTL na wejściu i zwykle , w celu podniesienia poziomu sygnału cyfrowego ( z poziomu 0,5v do poziomu TTL ) na wejściu koaksjalnym , stosuje się prosty układ na inwerterze HEX ( np 74HCU04 ) z kilkoma rezystorami i zasilaniem 5V lub 3,3V . Mam/miałem kilka innych dac-ów z DIR9001 i działają/działały prawidłowo . Różnica polega na tym ,że te działające mają/miały ten układ wejściowy na tej samej płytce ( i masie oczywiście ) co DIR9001 . A teraz uparłem sie aby ten inwerter był na płytce zewnętrznej . I nie działa . Zrobiłem już z 10 najróżniejszych układów ( na 74HC04 , 74HCU04 , SN75176B ) i nic . Ale działa na najzwyklejszym wejściu światłowodowym zrobionym prowizorycznie na pająka . 

Gdzie popełniam błąd ? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Ciekawy analog do dac-ów z wyjściem prądowym . Opracowany ze 30 lat temu przez Johna Atwooda dla Dynaco - ich odtwarzacza CDV-Pro CD player na przetwornikach PCM1702 . W rezultacie Dynaco nie skorzystało z tego rozwiązania , wstawili podobny układ ale klienci mieli zastrzeżenia do jakości dźwięku więc Atwood udostępnił schemat i opisał jak przerobić odtwarzacz aby zrobić jego układ .  

Mnie ten układ zauroczył ze względu na prostotę i niewielką ilość elementów aktywnych - trzy trany na kanał . Złożyłem na pajęczynie z tego co miałem pod ręką - niedostępne tranzystory zastąpiłem współczesnymi BC550 i 2sc4793 a reszta bez zmian . Układ ma offset około 3.92V na wyjściu wiec trzeba zastosować kondensatory wyjściowe  ale jest też wersja bez offsetu , której nie testowałem .

Tu dokładniejsze opisy :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1204343744_AtwoodI-Vconverter.thumb.jpg.1803c6650f424d5a53bb461568c2c0f2.jpg

Pierwsze wrażenia z odsłuchów :

- wyjątkowa klarowność , detaliczność ale bez osuszenia i jazgotu  

- ani chłodno ani ciepło , neutralnie ,, temperaturowo"

- sporo bardzo ładnej góry

- średnica bardzo czysta i gładka , mało ziarnistości ale bywają i czasem są ostrawe sybilanty 

- barwy przedstawiane bardzo rzetelnie , bez podkolorowań lampowych ale też bez lampowej magii 

- przestrzeń w typie moich ulubionych - dźwięki swobodnie pojawiają się w przestrzeni , łatwo zlokalizować pozorne źródła i zupełnie oderwane od głośników ale słyszałem już lepszą głębię - np. z Bursonów Vivid 

- jedno co mnie nie przekonuje to bas - niższy jest zaledwie OK ale wyższego jest zbyt mało 

Gra z dac-iem na dwóch PCM1702 na kanał w trybie no oversampling . Diana Krall brzmi bardzo prawdziwie , instrumenty również . Warto poprawić bas ale to pewnie uda się przez wstawienie lepszych kondensatorów filtrujących zasilanie i może innego zasilacza .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

W dniu 2.08.2022 o 11:04, arturp napisał:

A teraz uparłem sie aby ten inwerter był na płytce zewnętrznej . I nie działa .

Trudno zgadywać, ale może tu znajdziesz jakieś podpowiedzi:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

26 minut temu, dekRe napisał:

ale może tu znajdziesz jakieś podpowiedzi:

Dzięki , znalazłem jeden schemat , którego nie testowałem .

pozdr.

...there is no spoon...

Koledze należy się jakaś nagroda za dociekliwość, upór, dzielenie się wiedza z innymi  własnymi spostrzeżeniami. 🙂👍

Oryginał, czy podróbka?

Zamówiłem wersję K, przyszła J...

Wersję J już mam, ale wygląda też zupełnie inaczej, te z fotki moim zdaniem wyglądają podejrzanie. Jest ktoś w stanie określić czy są Ok? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Who's Afraid of Music?

3 godziny temu, Music napisał:

Oryginał, czy podróbka?

Zamówiłem wersję K, przyszła J...

Wersję J już mam, ale wygląda też zupełnie inaczej, te z fotki moim zdaniem wyglądają podejrzanie. Jest ktoś w stanie określić czy są Ok? 

Ukryta Zawartość

Akurat w tym wypadku miarodajnym testem było u mnie w przypadku DACa Vivaro zasilenie podwyższonym napięciem pod górną granicą przewidzianą dataszitem. Kupione na aliexpress nie działał żaden tzn grzał się niemiłosiernie. Dopiero kupienie CD Yamahy temat rozwiązało. Co ciekawe wszystkie , które tam wsadziłem na 5V działały.

Ukryta Zawartość

@Muzg, @Krzych 2, dzięki za odpowiedzi.

Układy kupiłem na ebay-u.

Wczoraj włożyłem układy do podstawek, nic nie wybuchło 😉

Dźwięk z początku nieciekawy, ale to raczej norma. Zostawiłem pod prądem i z sygnałem na kilkanaście godzin.

Słucham w tej chwili, jest bardzo dobrze. Mam wrażenie że "scena" jest lepiej budowana w głąb. Kilka innych aspektów też jakby na plus. Posłucham jeszcze kilka dni i zrobię zamianę na poprzednie kostki.

Testu z podniesieniem napięcia nie mam jak zrobić, to DAC od Vivaro, boję się tam grzebać.

Who's Afraid of Music?

5 godzin temu, Music napisał:

Testu z podniesieniem napięcia nie mam jak zrobić, to DAC od Vivaro, boję się tam grzebać.

Nie musisz, jeśli to DAC Vivaro to napięcia już są podniesione i podejrzane kostki jeśli są malowankami powinny sie wykrzaczać. Ciekawostka jest taka, że kostki od niego w kicie, nie działały. Zakupiłem inne i to samo. Dopiero wyluty z CD ruszyły. Jeśli to co masz jest ok. No to masz troche szczęścia

Edytowane przez Krzych 2

Co słychać w temacie dac-ów ? Jakieś eksperymenty , odkrycia , sukcesy , porażki ...

...there is no spoon...

49 minut temu, arturp napisał:

Co słychać w temacie dac-ów ? Jakieś eksperymenty , odkrycia , sukcesy , porażki ...

Jeśli to mnie Artur pytasz to ostatnio lipa z czasem i postępów zadnych prawie. DIY odwieszone na kołek.

Kurczę , taki prosty cudak w klasie A potrafi bardzo przyjemnie zagrać . Jeden tranzystor jak jedna trioda , w klasie A . Subiektywne wrażenia są takie ,że gra to ciepło ale bardziej klarownie niż lampy . Zniekształcenia na poziomie drugiego-trzeciego miejsca po przecinku czyli podobnie jak w układach lampowych . Jedyny problem to konieczność stosowania relatywnie dużej pojemności kondensatora na wejściu . Ma duży wpływ na brzmienie a więc warto zastosować coś naprawdę dobrej jakości a to już wysoki koszt , zwłaszcza ,że na wyjściu też musi być dobry kondensator .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   A tu wszystko i jeszcze więcej , opisane i wyjaśnione , zasymulowane i obliczone .

PREDWZMACNIACZ lub I to V CONVERTER.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Albo jeszcze lepszy - mniejsze zniekształcenia i impedancja wyjściowa ale na dwóch tranzystorach .

Ukryta Zawartość

two-transistor-amplifier-circuit-768x663.thumb.jpg.489e3bc33965018c84c2894223372b84.jpg

albo jeszcze lepiej prosty opamp :

1380875246_Yamadaopm01.thumb.jpg.88b021a3d1c5d174ff09dba876cf5221.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Takie proste układy tranzystorowe grają zwykle bardziej "lampowo" niż lampy, głównie przez ich duże THD. W lampach odstęp sygnału do napięcia zasilania (ang. headroom) jest spory np 3Vp sygnału do 300V zasilania, więc pracujemy na małym kawałku charakterystyki przejścia, w przybliżeniu liniowej. Kiedy ten odstęp jest mniejszy wykorzystujemy większą część charakterystyki i mamy bardziej nieliniowy układ. Tak w uproszczeniu. Ale dlaczego nie zasilić tranzystorów z większego napięcia, np 100V?

18 minut temu, Muzg napisał:

Takie proste układy tranzystorowe grają zwykle bardziej "lampowo" niż lampy, głównie przez ich duże THD. W lampach odstęp sygnału do napięcia zasilania (ang. headroom) jest spory np 3Vp sygnału do 300V zasilania, więc pracujemy na małym kawałku charakterystyki przejścia, w przybliżeniu liniowej. Kiedy ten odstęp jest mniejszy wykorzystujemy większą część charakterystyki i mamy bardziej nieliniowy układ. Tak w uproszczeniu. Ale dlaczego nie zasilić tranzystorów z większego napięcia, np 100V?

Konrad ty stosujesz do lamp bardzo sztywne zasilanie i to ma duży wpływ

Kiedyś bawiłem się takimi buforkami na pojedynczych tranzystorach owszem to potrafi czarować, ale bas mi nie podchodził bo mocno poluzowany wręcz buła.

W dniu 13.08.2022 o 13:22, Muzg napisał:

Takie proste układy tranzystorowe grają zwykle bardziej "lampowo" niż lampy

Faktycznie . Spore zaskoczenie .

W dniu 13.08.2022 o 13:41, Krzych 2 napisał:

ale bas mi nie podchodził bo mocno poluzowany wręcz buła.

A u mnie brzmi bardzo fajnie . Może ze względu na wysoką impedancję wejściową następnego stopnia ( wzmacniacza zintegrowanego tranzystorowego ) albo bufory wyjściowy .

W każdym razie złożyłem to cudo na płytce standardowej , przylutowałem wejścia , wyjścia i zasilanie do podstawki DIP8 i wstawiłem w miejsce zwykłych opampów . Dac PCM1794 , konwersja pasywna 33R , transformatory symetryzujące wyjścia dac-a , solidne zasilanie , offset na wyjściu ustawiony blisko 0 mV .

Nie mogłem się oderwać od słuchania co mi się nieczęsto zdarza . Ciepło, detalicznie , przestrzennie , plastycznie , barwnie , kulturalnie , muzykalnie ... no kurcze , bajka . Żaden standardowy opamp scalony nawet nie zbliżył się do tego brzmienia . Wyraźnie ciekawsze niż Bursony Vivid .

Oczywiście są problemy techniczne :

z jakieś dziwne , zniekształcone dźwięki na niskim poziomie 

- słyszalny szum 

ale to pewnie wynik montażu powierzchniowego na długich kablach i połączeniach , elementów nieznanego pochodzenia , braku pola masy na płytkach , braku kondensatorów filtrujących zasilanie na płytkach  ... itp itd . Do ogarnięcia projektem porządnej płytki . Z resztą to pestka w stosunku do efektów brzmieniowych .

Ukryta Zawartość

płytka OPM-01.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

W dniu 17.08.2022 o 13:32, arturp napisał:

Nie mogłem się oderwać od słuchania co mi się nieczęsto zdarza . Ciepło, detalicznie , przestrzennie , plastycznie , barwnie , kulturalnie , muzykalnie ... no kurcze , bajka . Żaden standardowy opamp scalony nawet nie zbliżył się do tego brzmienia .

Używam czegoś podobnego w CD w roli bufora/analogu, a moje zdanie o bule na basie dotyczyło raczej układów prostszych. To co zastosowałeś fajne- bo prościej się chyba nie da zrobić coś symetrycznego. Brak źródeł czy też luster czyni go wrażliwym na zasilanie, ale to raczej nie wada.

Aplikujesz źródło z lustrem i kaskode i masz prawie Aboxa, albo inny podobny układ

Edytowane przez Krzych 2

Zrobiłem kilka prób z AD1860 które dostałem z DAC i tymi kupionymi na ebay.

Słuchałem jednych i drugich na zmianę po kilka dni. 

Moim zdaniem brzmią niemal identycznie jeśli chodzi o barwę, ale jest różnica tak jak pisałem wcześniej w sposobie budowania "sceny". Z nowymi AD jest oddana z większą precyzją i przejrzystością. Górne rejestry mają też więcej "blasku".

Różnica nie jest duża, ale wyraźnie odczuwalna.

Poprzednie kości:

Ukryta Zawartość

Różne serie, grają z "lekką mgiełką".

W drugim duecie jedna seria, wydaje mi się że to może być powodem różnic.

Zamówiłem jeszcze kości gradacji K. Powinny dotrzeć w połowie września. Dam znać czy będą jakieś różnice.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Music

Who's Afraid of Music?

2 godziny temu, Music napisał:

To chyba wynika z produkcji w różnych fabrykach z zastosowaniem innych technik . Niby efekt końcowy ma być identyczny ale technologia produkcji nieco inna , materiały z innych źródeł , błędy i niedokładności w procesie produkcji itp . To normalne . Najwięcej pisze się o tym w przypadku popularnego TDA1541A .

...there is no spoon...

Godzinę temu, arturp napisał:

To chyba wynika z produkcji w różnych fabrykach z zastosowaniem innych technik . Niby efekt końcowy ma być identyczny ale technologia produkcji nieco inna , materiały z innych źródeł , błędy i niedokładności w procesie produkcji itp . To normalne . Najwięcej pisze się o tym w przypadku popularnego TDA1541A .

Dokładnie tak jest. R2R ze względu na macierz rezystorową trymowaną w procesie technologicznym. Delta-sigma to czysta matematyka i różnice będą minimalne między różnymi edycjami tych samych kostek.

3 godziny temu, Music napisał:

Zrobiłem kilka prób z AD1860 które dostałem z DAC i tymi kupionymi na ebay.

Słuchałem jednych i drugich na zmianę po kilka dni. 

Moim zdaniem brzmią niemal identycznie jeśli chodzi o barwę, ale jest różnica tak jak pisałem wcześniej w sposobie budowania "sceny". Z nowymi AD jest oddana z większą precyzją i przejrzystością. Górne rejestry mają też więcej "blasku".

Poprzednie kości:

Ukryta Zawartość

Różne serie, grają z "lekką mgiełką".

W drugim duecie jedna seria, wydaje mi się że to może być powodem różnic.

Zamówiłem jeszcze kości gradacji K. Powinny dotrzeć w połowie września. Dam znać czy będą jakieś różnice.

Ciekawostka tutaj jest taka. Zauważ , ze napisy są nadrukowane krzywo. Takie same wytargałem z CD Yamaha. Tak samo nadrukowane krzywo.

Ukryta Zawartość

Płytka nowej wersji dac-a na AD1860/PCM61/YM413B3/PCM56 itp już jest produkowana w Chinach . Rozbudowane zasilanie , trochę rozwiązań z Audio Note , trochę od VIVAro . 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

A przy okazji będą płytki dac-a no oversampling na TDA1545 i CS8414 .

Ukryta Zawartość

I jakieś proste analogi na elementach dyskretnych 

analogi.jpg

I analog na opampach do PCM1794 oraz SRPP/MuFollower na lampkach 6N16B

analog do PCM1794A.jpg

srpp na 6n16b.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Super z tymi plytkami dobry pomysl zwlasza z tda1541a, ale do nich nic dobrego nie wstawisz,  brak miejsca (minimalizacja na maxa) żadny porządny kondensator np. Elna Carafines lub AN (16mm-18mm min 2200uf 16v na wyższe napięcie 25v min 20mm) nie wejdzie ,regulator dyskretny również (dokladniejsze pasmo) o radiatrze nie wspomnę , foliowe to samo. Rezystory jesli nie będą przewlekane warto zaplanowac na 0.5w, większy i lepszy wybór. Chyba że będą smd.

Jeśli to ma grać dobrze to lepiej przewidzieć większe plytki chyba, że mają tylko ladnie wyglądać. 

Jednak pomysł bardzo dobry będę obserwowal go. W tda1541a może zaprojektowac pod CS8416-CS , Pedja z Serbi takie stosuje myślę, że nie bez powodu. Jeśli chodzi o rozwiązania implementacji tda1541a, Pedja to wzor do nasladowania warto zapoznac się z jego rozwiazaniami. 

Edytowane przez Mariusz03
W dniu 27.08.2022 o 21:20, Mariusz03 napisał:

ale do nich nic dobrego nie wstawisz,  brak miejsca (minimalizacja na maxa) żadny porządny kondensator np. Elna Carafines lub AN (16mm-18mm min 2200uf 16v na wyższe napięcie 25v min 20mm) nie wejdzie ,regulator dyskretny również (dokladniejsze pasmo) o radiatrze nie wspomnę

Montując DAC'a na PCB od Artura - tu pokłon za PCB i za inspirację - miałem początkowo dokładnie takie samo wrażenie, że nic tam fajnego z większych elektrolitów nie wejdzie, o radiatorach do stabów że nie wspomnę, ale... rozwiązaniem są kupowane w Chinach np. na Ali np. plastikowe słupki montażowe na gwint M3 o wysokości powyżej np. 25 mm.

One dystansują PCB od "podłogi", i ja teraz w swoich projektach wrzucam układy scalone i stabilizatory na jedną dolną wastwę do montażu - u mnie to jest C1, a elektrolity i gabaryty oraz pasywne idą na drugą - na C2, która jest potem górną warstwą z wylewką masy.

Przy sprytnym projektowaniu dwustronnego montażu elementów i przełamaniu starych schematów myślowych, można zmieścić większe gabaryty elementów gdy trzeba, planując po obu stronach brak ich kolizji przy montażu. To oznacza wtedy np. możliwość montażu stabilizatorów nawet z radiatorami "od podłogi", bo elektrolity są po drugiej stronie PCB "na górze", staby też nich nie grzeją skracając im życie i mogą mieć względnie duże radiatory - to kwestia projektu i wyobraźni przestrzennej. Jedyna wada jest tylko taka, że cały projekt wymaga potem wysokiej na minimum 8 cm obudowy.

Jeśli w projekcie PCB sprytnie rozmieści się punkty lutownicze dla montażu z obu stron by nie było kolizji przy lutowaniu, to można potem stosować większe gabaryty elementów oraz radiatory, wystarczy tylko przełamać stare schematy myślenia, że elementy to tylko po jednej stronie PCB koniecznie trzeba lutować 😉 

Polecam taki sposób, sam już teraz projektuję sobie takie prototypy PCB, montując elementy z dwóch stron na wysokich kołkach. To tytułem podpowiedzi na rozwiązanie problemu gabarytu elementów, może pomysł z przełamaniem tradycyjnego schematu montażu elementów tylko na jednej stronie się komuś jeszcze spodoba i rozwiąże problem montażu większych elementów. 

Ukryta Zawartość

montaz-dwustronny-C1-C2-zd1.jpg

montaz-dwustronny-C1-C2-zd4.jpg

montaz-dwustronny-C1-C2-zd2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, dekRe napisał:

Montując DAC'a na PCB od Artura - tu pokłon za PCB i za inspirację

Co do inspiracji to bardzo fajnie że kolega Artur projektuje DACi zwlasza pod świetną stara kostke tda. Jednak jeśli jest to projekt to przecież można go zawszę poprawic, zmienić dołożyć kilka mm. To tylko projekt na razie. 

Bo na gimnastykowanie się jak sugerujesz i założeniem od spodu regulatorów dyskretnych czy wiekszych kondensatorow mija się z celem. Robiłem to raz i powiem szczerze mam dosyć. Z ubijaniem części. Wygląda to jak choinka o chlodzeniu nie wspomnę. Jest kilku kolegów co byłoby chętnych na płytki ale po co jak nic tam nie wstawisz chyba że chińskie cześć,  jednak ich jakość jest taka że nie warto brać lutownicy do ręki. Pozdrawiam. 

Edytowane przez Mariusz03
  • Pokaż nowe odpowiedzi