Skocz do zawartości
IGNORED

Warsztat elektronika

Rekomendowane odpowiedzi

Bumpalump ciekawą opcją jest też R&S RTB2k w wersji COM4. Pozostaje pytanie jak długo potrwa promocja na tą wersję. Sam rozważałem DHO (1000 i 4000) od Rigola i Siglenta SDS2000X HD ale jakoś czegoś zawsze mi w nich brakowało.

W dniu 16.02.2023 o 05:51, Scott L.F. napisał:

Dzięki za info. Chyba spróbuję z projektem Irka. Można gdzieś kupić pcb do tego projektu? 

Kiedyś przerysowałem ten projekt, znajomy mnie poprosił a Irek nie miał PCB. Mam jeszcze kilka sztuk.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bb8b7bfdebb99307a3a54afb29b0d121_1601747

30zł + 15zł paczkomat, jak jesteś zainteresowany to PW. Layout PCB 1:1, Schemat 1:1, dodałem tylko rezystory rozładowujące kondensatory na wejściu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gavron04

www.gavron04.diyaudio.pl układy audio 

Dziś wreszcie dorobiłem odpowiednio długi kabel do kamerki termowizyjnej i zainstalowałem najbardziej chyba zaawansowaną aplikację na komputer. 

Oto zrzut z aplikacji.

Na zdjęciu mój autoportret; "Dobry wieczór".

Ukryta Zawartość

Widać jak precyzyjnie kamerka i soft mierzą temperaturę. 

Jak ktoś by miał problemy z instalacją mogę pomóc. 

Ukryta Zawartość

Jak ta kamera radzi sobie gdy obok siebie występują elementy o tej samej temperaturze, ale innej emisyjności? Pracowałem kiedyś z Flirem za 20tys i to był dramat. Wcześniej trzeba było termoparą mierzyć ile jest na prawdę i kalibrować kamerę w jednym, konkretnym punkcie. Szczerze wolałem termopary.

Daje radę. 

Zwykle elementy o innej emisyjności (np. błyszczące pady nielutowane, jakieś elementy lśniące, złącza krawędziowe) zalepia się kawałkami folii. To powszechna praktyka. Nie widzę takiej konieczności. Do diagnozy uszkodzeń, kiedy jakiś element mocno się grzeje, w ogóle nie widzę problemu. Przy małych różnicach temperatur (fotki gdzieś tu wcześniej) również jest OK. Ale może nie trafiłem jeszcze na jakąś szczególnie paskudną pod tym względem płytkę. 

Moje wcześniejsze doświadczenia były z jakąś badziewianą kamerką i tam w ogóle nie widziałem elementów SMD jak temp. była stosunkowo wyrównana. Tu widzę te elementy. 

Jak na swoją cenę oceniam tę kamerkę wysoko. 

• 3 tygodnie później...

Takie oto kultowe stare mierniki reaktywowałem:

Ukryta Zawartość

Ten po lewej miał w dużej części popalony tor prądowy. Został naprawiony technologiami z tamtych lat. 95% boczników i rezystorów jest drutowych... 

Udało się utrzymać mierniki w swojej klasie dokładności. 

Oba urodziły się w 1956 roku. 

O jakości samego przełącznika i ustroju pomiarowego nie musze przekonywać. Niestety ślady użytkowania widać. 

Ukryta Zawartość

W dniu 22.02.2023 o 20:19, Grzegorz7 napisał:

Ukryta Zawartość

Widać jak precyzyjnie kamerka i soft mierzą temperaturę. 

Jak ktoś by miał problemy z instalacją mogę pomóc. 

A na czole nie powinno być około 36,6 stopnia C, no chociaż 36,2. 😉 

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Trzeba by znać współczynnik emisji skóry na czole i wówczas można coś dociekać. Myślę, że powietrze schładza warstwę zewnętrzną skóry i to również ma znaczenie.

36.6 to chyba jest jedynie pod paszkami, w ustach i pupie... 🙂

Ale pytanie zasadne bo w pomiarach naszych obiektów mamy takie dylematy. Tyle, że widać tu temperaturę małego elementu SMD o wielkości milimetra kwadratowego. Zmierz mi to termoparą 😉.

Nie da się!

Drobne różnice, poprzez niewłaściwą konfigurację nie mają znaczenia wobec rozróżnialności pomiaru, jego nieingerencji w obiekt badany i szybkość. 

Potrafię rozróżnić temperaturę elementów na poziomie ułamka stopnia. I wartość bezwzględną w pomiarze porównawczym na podobnym poziomie co jest nieosiągalne innymi metodami. 

Mam takie pytanie o multimetr analogowy.

Znajomy podpowiedział, że poza oscyloskopem analogowym na warsztacie przydaje się również multimetr analogowy. Stąd takie moje pytanie czy jest sens wkładać 500-700pln w jakąś Sanwę np SP21 (jak ktoś ma jakiś model i może podpowiedzieć to chętnie się dowiem) czy też wystarczy Proskit MT-2019 jak użycie będzie od wielkiego dzwonu?

To bez sensu, takie mierniki to są zabawki beznadziejnej jakości z naklejoną folią udającą lusterko. Albo zapoluj na V640 (w zasadzie trzeba mieć) albo jak nie to lavo 3 czy um4b, można znaleźć w dobrym stanie. 

nagrywamy.com

4 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

na warsztacie przydaje się również multimetr analogowy

Jakie parametry chcesz mierzyć multimetrem analogowym - najpierw odpowiedź, potem decyzja.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

10 minutes ago, terminus said:

Jakie parametry chcesz mierzyć multimetrem analogowym - najpierw odpowiedź, potem decyzja.

Ciężkie pytanie - nie wiem - oscyloskop analogowy kupiłem na "zaś" i niedawno sie przydał do zmierzenia szumu - o dziwo nie było tego widać na cyfrowym. Znajomy elektronik powiedział co i jak podpatrzeć właśnie analogówką.

Ten multimetr chcę kupić na podobnej zasadzie "na zaś" do sytuacji gdzie DMM nie daje rady bo wskazówka, bo różne obciążenie. Na chwilę obecną nie mam takich potrzeb. Kiedyś xraytonnyb polecał jakiś fajny japoński za 100$ ale nie mogę tego filmu namierzyć.

jedyne co to wolałbym nowy

Przystawka zmieniająca wiertarkę w tokarkę. (tak sądząc z foto drugie wrzeciono - te z przystawki obsługiwało co najmniej  fi 40mm. wagi ustrojstwa mogę się tylko domyślać z ilości użytego metalu - z pewnością kilka kg.). Takie coś google mi wyświetliło jako reklamę produktów z Ali. Niestety po kliknięciu w link była masa sieczki i wszystko tylko nie ta przystawka. Wyglądało to na dość precyzyjne, metalowe urządzenie z regulacjami jak w normalnej tokarce. Wiem, wiem: jak chcesz mieć mini tokarkę to kup sobie tokarkę i tak ją nazwij 🙂 Jakiś czas temu wypatrzyłem fajną, kierowaną do jubilerów. Niestety też cenowo ...

4 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

czy też wystarczy Proskit MT-2019

Wystarczy.

Ten Proskit to nawet foli za lusterko nie ma...

Spośród chyba z 10 mierników wskazówkowych mam również taki:

Ukryta Zawartość

Ten ma lusterko z folii. Kupiłem go dla ciągłości historycznej 😉

20230317_193850.thumb.jpg.95a250c39ff408a4637f9d238e3c95c8.jpg

Polecam. Ustrój pomiarowy tandetny. Nieco nieliniowy (mój pomiar), ale przynajmniej Chińczyki nie udają i określili klasę na 3% i 4%. Mieści się. Bardzo przydatny do pomiarów elektrycznych. Pomysłowa skala dla mierzenia spadków napięcia i prądu na złączach półprzewodnikowych do 3V. Nie ma tego żaden wypasiony profesjonalny a przydaje się dla majsterkowicza. Mierzy to co ma mierzyć. Do pomiarów sygnałów oczywiście się nie nadaje.

cdn...

A tu moje pozostałości po pewnym projekcie...

20230317_193840.thumb.jpg.f860d81578731228f3ee5171ff70d9eb.jpg

Te jak najbardziej nadają się do pomiarów w zakresie nieco szerszym niż m.cz....

Z odpowiednią sonda również w zakresie w.cz. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Ukryta Zawartość

Też takiego często używam. Bardzo go lubię, ale pewnie to sentyment do czasów kiedy byłem młody i dociekliwy 😉.

W dniu 14.03.2023 o 17:13, Grzegorz7 napisał:

Myślę, że powietrze schładza warstwę zewnętrzną skóry i to również ma znaczenie.

To bardzo prawdopodobne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Dziś przedstawiam taki oto multimetr:

Ukryta Zawartość

Wskazanie 60000, fajny bargraf, trochę prostych w użyciu funkcji. Możliwość pracy zgodnie z założeniami kategorii IV. Podświetlenie o trzech stopniach jasności. Można ustawić aby się wyłączało dopiero po godzinie. Akumulator.

Multimetr zbiera dane, sam je wyświetla i może je przesłać do komputera albo na smartfon:

20230322_184046.thumb.jpg.8b8ef350f23fdf77586612a4e3d69698.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu pomiar napięcia sieci i pokazanie jak można sobie skonfigurować wyświetlacz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Drzewiej lat temu słyszałem,że chodzą słuchy,że to podróbka jakiegoś fluka kosztujacego pierdolion dolarów... podróbka która ponoć chodzi lepiej jak oryginał, mniej się wiesza... czemu mnie to nie dziwi:-)

Kiedyś za chwalenie Fluk`a dostałem po głowie. 

Miałem jakiegoś UNI-T. Mam ambiwalentny stosunek do tej firmy. Zawsze mieli ambicje ale próbowali je osiągnąć niskim nakładem środków. Od jakiegoś czasu miewają przyrządy już solidne (wystarczy rozkręcić i popatrzeć na bebechy) ale niestety cenowo niekoniecznie walczą o masy...

A ów multimetr UT181 posiadłem, albowiem musiałem gdzieś na zewnątrz zbadać zachowanie pewnej instalacji. I zdał egzamin zapisując w ciągu doby wartości napięcia. Potem dało się zauważyć kiedy nastąpiły anomalie. 

Niestety za to trzeba zapłacić. Fajne jest również to, że po prostu świeci i nie trzeba się gapić na jakiś wyświetlacz odbiciowy. 

12 minutes ago, Grzegorz7 said:

ów multimetr UT181 posiadłem, albowiem musiałem gdzieś na zewnątrz zbadać zachowanie pewnej instalacji. I zdał egzamin zapisując w ciągu doby wartości napięcia. Potem dało się zauważyć kiedy nastąpiły anomalie. 

Nie piszę tego jako rozwiązanie lepsze bo takie nie jest - wiadomo DMM dokładniejszy. Ostatnio robiłem monitoring pompy ciepła na otwartym Home Assistant oraz stosie ESP po wifi. Gdyby ktoś potrzebował zbierać takie metryki hurtowo i na dłuższe dystanse to HA na rpi do postawienia jest znacznie bardziej banalne niż by się można po tym spodziewać oraz działa bardzo spoko. Jedna czujka np mocy, napięcia i pozostałych parametrów kosztuje jakieś 100pln. Termometrów mam kilka po 1wire 2pln sztuka i do tego czujnik przepływu za 90pln oraz dwa czujniki zdalne temp i wilgotności. Zrobienie od zera zajęło może 3godziny max.

Myślę, że lepsze w tym konkretnym zastosowaniu.

Zawsze podstawą jest metoda.

Dostępność określonych czujników, przetworników, zasilania i transmisji danych oczywiście, że upraszcza wiele naszych działań. I jeszcze nie zapominaj Danielu, że to co zrobiłeś trzeba wiedzieć aby to z głową wykorzystać...

Wiesz Grzegorzu pamiętam jakąś recenzje z sieci chyba z y.t multimetru UT-71A  no i że wolnawy, a coś tam o jedną tysięczną źle pomierzył znaczy się 4,999V zamiast 5,000V jakby to miało znaczenie dla techniki ttl co na 5V chodzi gdzie tam zasilacze szaleją od 4,20 do 5,50V i ma to małe znaczenie. No i muł bagienny i tyle. W środku też nie rewelacja..i ojoj..

Przypadkiem miałem go wtedy chyba już drugi rok (2015) i bardziej znakomitego i fajnego miernika nie spotkałem aż do czasu zakupu UT195, dziś jest jako wyposażenie walizki narzędziowej w firmie na utrzymaniu ruchu gdzie pracuję i wytrzymał spokojnie nawet polanie gorącym abs-em o temperaturze ok 180stC! nawet śladu nie ma na obudowie.. o dwukrotnym zalaniu gorącą wodą na kotłowni w czasie wymiany pompy obiegowej nie wspomnę! A jego "mułowatość" naprawdę niekiedy pomaga szczególnie przy ustawianiu prądu spoczynkowego.

No a skoro 20 domorosłych recenzentów z y.t pisało że uni-t to scam i bieda edyszyn to firma pokazała, że potrafi, ale jak to zazwyczaj bywa za zabawę trzeba zapłacić.

Moim zdaniem o firmie świadczy też ilość mierników na wtórnym rynku (alle/olx/sprzedam etc) i tam wcale zatrzęsienia ofert nie ma.

A propos tej mułowatości to UT181 jest szybki! Rewelacyjnie działa bargraf.

Aby zaś sprostać zadaniom o jakich napisałeś to po prostu ustawia się aby wyświetlał wartość średnią z minimum i maksimum. Fajnie się wówczas reguluje rozmaite BIAS`y...

Nikt nie ma propozycji?

A tak z innej beczki. 

Dzisiaj coś tam drobnego przewijałem w transformatorze. Zawsze wówczas jest problem ustabilizowania zwojów jak zaczynamy i jak kończymy.

Radzę sobie takim klejem jak na foto. Jego nazwa to Żywica utwardzana UV typ 6022. Są różne typy. W tym szczególnym przypadku sprawdza się ta. 

Ukryta Zawartość

Tu zbliżenie jak się utwardza:

20230325_232339.thumb.jpg.c77b9373fcbc6992ad505de2b504fb61.jpg

Robi to mała lampka z diodą UV (kilka W). Czas utwardzenia wstępnego (takiego aby nic się nie urwało) to kilka sekund. Po nim można puścić i jeszcze z kilkanaście sekund ponaświetlać. Łatwa aplikacja. Godne polecenia. 

Żywica jest przeźroczysta i nieco gumowata. Po utwardzeniu również nie jest twarda. Używana do klejenia szkła z innymi materiałami. 

Przy okazji nie polecam tzw. soldermasek (kolorowych) UV. To bubel, którego nie utwardzi się szybko i łatwo UV. Tworzy się jedynie powierzchniowa błonka a pod spodem jest maź. Usieciowienie ni przebiega głębiej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 22.03.2023 o 23:18, wojkubi napisał:

Może ktoś polecić jakiś tani miernik z funkcją jednoczesnego pomiaru napięcia i częstotliwości do 20khz?

Zerknij na multimetr OWON B41T+ Żeby się nie rozpisywać poniżej link do bardzo dogłębnego testu. Biorąc pod uwagę cenę i fakt że jest w polsce przedstawiciel a co za tym idzie gwarancja i serwis naprawdę przyrząd warty polecenia.

Ups Faktycznie. Nie wiem czemu byłem przekonany że potrafi wyświetlać obie wartości jednocześnie. Przy okazji dziś sprawdziłem wskazania mojego ze wskazaniami generatora który posiadam. Przy 20kHz różnica między wskazaniami wynosiła ok 2mV przy sygnale 817mv z generatora. Ale o dziwo ten multimetr mierzy poprawnie dopiero od 30Hz. Poniżej mocno przekłamuje. 

Za to mój drugi multimetr (jakiś tani chińczyk) mierzy poprawnie do 10Hz (generator mniej nie potrafi ) ale tylko do 1,3kHz 🙂

Tak czy inaczej wspomniany Owon jest multimetrem godnym polecenia ze względu na dokładność i szybkość pomiarów.

Playlista o multimetrach.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

• Pokaż nowe odpowiedzi