Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny manufaktur YB Audio, Studio 16 hz, Akustyk

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, maciek36 napisał:

...Miłego słuchania i odpoczywania przy tym, a ani żyłki pękającej w d..., bo dzwoneczek w 5 rzędzie nie brzmi jak powinien.

To było chyba najlepsze podsumowanie tej dyskusji. Najważniejsza  jest przyjemność i relaks ze słuchania muzyki.

Po x-latach korzystania z zestawu Eltry z głośnikami Tonsila zachciało mi się końcu lepszego sprzętu. Jakoś nie chciał się zepsuć przez ok. 25 lat. Znajomy oblatany w te klocki powiedział "nie kupuj nic w ciemno tylko posłuchaj czy ci pasuje najpierw" Rzeczywiście miał w 100% rację. Większość cen sprzętu czy z manufaktur czy "metkowców" jest wzięta kompletnie z d... i nie ma żadnej korelacji z jakością odtwarzania muzyki. Opisywane parametry techniczne często nie wnoszą absolutnie nic do procesu decyzyjnego. Cena może być wyśrubowana natomiast jakość odtwarzania muzyki przypomina to co robi Reksio w odcinku pt. "Reksio kompozytor"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam poważne wątpliwości czy twórcy wielu różnych klocków audio (wzmacniaczy, DAC, kolumn itd.) wogóle zadają sobie trud by posłuchać jak gra ich  sprzęt. Nawet drogie sprzęty po kilka - kilkanaście tysięcy złotych potrafią brzmieć koszmarnie. Zawsze na odsłuchy zabierałem 3 - 4 płyty by zobaczyć jak coś odtwarza moją ulubioną muzykę. Wielokrotnie zdarzało się, że to co leciało z głośników powodowało potężny ból głowy i szybkie wyłączenie danego sprzętu. Nawet w warunkach sali odsłuchowej, gdzie akustyka jest lepsza niż w domu. Pracownicy salonów nie byli zbytnio zaskoczeni moim zachowaniem. Potwierdzili tylko, że najmniejsza korelacja ceny z jakością grania jest w przypadku kolumn głośnikowych - panuje tu zupełna przypadkowość. Jak to mówi mój syn ceny są ustalane randomowo.

Tego króliczka można gonić bez końca i nigdy go nie złapać. Szkoda życia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
6 godzin temu, rochu napisał:

niektóre grzechy krajowej branży.

Nic nie wiemy o bucie czy pysze właścicieli B&W, Sonusa czy Focala, bo kontakt z nimi nigdy nie będzie tak bliski jak z panem Pawłem, Zbyszkiem z czy panem Kisielem i dlaczego opinia o dystrybucji miałaby wpływać na ocenę produktu? Holding D&M czy Fine Sounds stać na zatrudnienie miłych cwaniaków, uśmiechniętych i zimnych hostess oraz wybranie dystrybutora biorącego kasę za dbanie o image firmy.

Dla wielu ta plastikowa relacja jest wyznacznikiem jakości produktu a to moim zdaniem błąd. 

11 godzin temu, japs napisał:

Czekałem na patriotyczny ton

przeczytaj jeszcze raz to co napisalem. Nikogo nie namawiam na patriotyczny wybor. Napisalem ze z tym sie spotkalem w innych krajach. Doczytaj o zdrowym rozsadku, lub przeliczniku ekonomicznym. 

Clue mojej wypowiedzi to aby nie zachwycac sie markami. 

ZDROWY ROZSADEK!!! 

Edytowane przez Mikelas76

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

12 minut temu, colcolcol napisał:

Nic nie wiemy o bucie czy pysze właścicieli B&W, Sonusa czy Focala, bo kontakt z nimi nigdy nie będzie tak bliski jak z panem Pawłem, Zbyszkiem z czy panem Kisielem i dlaczego opinia o dystrybucji miałaby wpływać na ocenę produktu? Holding D&M czy Fine Sounds stać na zatrudnienie miłych cwaniaków, uśmiechniętych i zimnych hostess oraz wybranie dystrybutora biorącego kasę za dbanie o image firmy.

Dla wielu ta plastikowa relacja jest wyznacznikiem jakości produktu a to moim zdaniem błąd. 

A co nie jest błędem według ciebie?

Praktyki Kuleszy wobec swoich klientów czy pustka po producencie Harpi?

A może tworzenie portalu przez "niezależnego" recenzenta aby swoimi "recenzjami" dowalić nielubianemu dystrybutorowi i podkręcić sprzedaż pewnej niemetkowej manufaktury?

Z tego wszystkiego wolę tę "plastikową" relację w sklepie.

Kasa, towar, nic nie ginie, nikt nie ma zaników pamięci czy śmierci w rodzinie, którymi mógłby się tłumaczyć. A jeżeli jest jakiś problem - krótki mail do producenta i świat wraca do normy.

Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

• Moderatorzy
7 godzin temu, rafal735r napisał:

Jakbym chciał wydać parędziesiąt tys na kolumny to może i kupil bym coś marketowego. Ale w cenie kilka, kilkanaście tysięcy wolę polski produkt, bo jest dla mnie lepszy. Brzmi lepiej i wypada lepiej pod względem cena jakość niż kartonowe kolumny znanych producentów. Widzę że niektórym to ciężko to okiełznać rozumkiem. 

Doszliśmy w końcu sedna naszej rozmowy, czyli przyznałeś, że gdybyś miał wydać kilkadziesiąt tysięcy na kolumnę, to nie kupiłbyś polskiego DIY za kilkanaście tysięcy - to już chyba kończy Nasze czcze rozmowy i sam obalasz swój jedyny argument..? Twoje wcześniejsze deklaracje jak to Ci wisi kwota jaką wydajesz jest ułudą, która karmisz siebie i innych.

Małem świadomość tego od początku rozmowy z Tobą, ale poświęciłem trochę czasu na konwersację z Tobą byś w końcu to powiedział wprost. Plebejusza w rozmowie łatwo wyczuć i mam świadomość, że trzeba czasem dać mu wyszczekać Jego żale, ale liczę, że przestaniesz mi podsyłać specjalistów i imputować małym rozumkiem, gdy poruszam aspekt cenowy DIY, gdy w końcu sam przyznajesz, że do tego się to sprowadza. Nie oczekuję od Ciebie autorefleksji (z powodu wcześniej przytoczonego) ale liczę, że przestaniesz upierdliwie atakować osoby, mogące sobie pozwolić na kolumny, które nie były robione w stodole. 

Edytowane przez plastik1989

-----------------

Najbardziej mi się podoba różnicowanie odbioru prostego komunikatu "jak się nie podoba, to wypier..." w zależności od tego, czy producent jest krajowy czy zagraniczny 😉 

nagrywamy.com

11 godzin temu, Wuelem napisał:

Człowieku, ichnie manufaktury mają takie ceny, że sprzedaż 1-2 urządzeń załatwia temat

To zadaj sobie pytanie czy przecietnego uzytkownika tego forum stac by bylo na zakup takiego urzadzenia? Raczej nie. Ja na przyklad moge max wydac na kolumny 15tysi, nie wiecej. Po prostu.

A tworcy z tych manufaktur maja tego swiadomosc, dlatego istnieja takie np. BMN, YB AUDIO, WBA itd. 

11 godzin temu, Wuelem napisał:

A jak coś sensownego się pojawi, to w systemie sprzedaży wywołującym żenadę

Tu jest rzeczywiscie roznie, choc ja nie mam takich doswiadczen. Mam na razie paczki z BMN z ktorych jestem zadowolony a sprzedaz wyglada tak ze wplacasz, dostajesz i masz 2 tygodnie na decyzje. Z YB tez wysylaja na test dwutugodniowy. Mi pasuje takie zalatwienie tematu. Pewnie znajda sie manufaktury ktore dzialaja inaczej. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

11 godzin temu, japs napisał:

Czekałem na patriotyczny ton.  Powiedż kolego Mikelas, co poza stolarką jest w kolumnach manufakturowych polskiego? 

Karton i styropian,bardzo często wszystko na odpiexxxxxl.

12 minut temu, fan64 napisał:

Karton i styropian,bardzo często wszystko na odpiexxxxxl

Mam wrazenie ze wy wydajecie osad nie wiedzac, nie widzac i nie slyszac. Chocby takie BMN czy YB. Jest swietnie zestrojone, komponenty sa z polki wyzszej niz cenowy odpowiednik marki x. 

Tu po prostu dziala przelicznik cena do jakosci. I marki nie dogonia tych manufaktur, poniewaz musza miec kase na marketing, serwis, projektantow, salony, marze no i zysk. Ile zostaje na wlasciwy towar? Pokusisz sie o strzal? Ja obstawiam jakies 20-30%.

W manufakturach jest pewnie okolo 60-70%.

Dlatego w zalozonej kwocie bardzo ciezko bedzie dostac metkowca grajacego podobnie do paczek z manufaktury. 

I tyle w temacie. 

Edytowane przez Mikelas76

47 minut temu, Adi777 napisał:

Co z kolegą Sly30? (...) zdecydował się na custom, to być może o czymś to świadczy?

Świadczy to tylko o Twoim zafascynowaniu kolegą Sly30.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

14 minut temu, Mikelas76 napisał:

Tu po prostu dziala przelicznik cena do jakosci.

Bardzo błędną przedstawiłeś diagnozę.

A/ Mała firemka zdobywa klientów produktem z niską ceną. B/ Jak się rozrasta i nabiera znaczenia, to wprowadza coraz droższe produkty. C/ Jak już jest znana i ma stałą sprzedaż, to wycofuje najtańsze produkty, którymi zaistniała na rynku.

WNIOSEK: Te firmy mają w dupie klienta - patrzą tylko na margines zysku. Droższy produkt ma wyższą rentowność.

Edytowane przez Wuelem
literówki
6 minut temu, Wuelem napisał:

Bardzo błędna przedstawiłeś diagnozę.

A/ Mała firemka zdobywa klientów produktem z niską ceną. B/ Jak się rozrasta i nabiera znaczenia, to wprowadza coraz droższe produkty. C/ Jak już jest znana i ma stała sprzedaż, to wycofuje najtańsze produkty, którymi zaistniała na rynku.

WNIOSEK: Te firmy maja w dupie klienta - patrzą tylko na margines zysku. Droższy produkt ma wyższą rentowność.

Halo, halo, halo.

Ostatnimi laty jest cały wysyp małych krajowych producentów, którzy zaczynają od  "wysokiego C", którzy od razu chcą plasować się w hajendzie.

Elektronika za kilkadziesiąt tysięcy, kable po dysze.

Już na starcie celują w zamożnego jelenia.

Idą pewnie za przykładem takich potentatów jak np. Pancin. Firmy, która jedyne kolumny w ofercie ceni na 80 000 EU i chyba nie sprzedała od momentu postania ani jednego zestawu. Ale jest się czym pochwalić i ładnie wygląda w Internecie.

Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

1 minutę temu, rochu napisał:

Ale te stawiają sprawę uczciwie - porównuj nas z najlepszymi, nie w relacji cena/jakość.

Opisany schemat dotyczy dwóch firm z tego tematu. Zapodaj im temat indywidualny za 3000 zł albo 5000 zł i szybko przekonasz się (taki ogólny zwrot, nie do kogoś konkretnie...), czy się podejmą.

Na tyle urośli, że nie są zainteresowani. Co w sumie jest normalne. Pozycja na rynku powinna procentować zarobkiem. Niech nieznani pracują za grosze. Albo...

4 minuty temu, rochu napisał:

...z ryzykiem, że nie upolują, a koszty ponieśli.

21 minut temu, Mikelas76 napisał:

.... Tu po prostu działa przelicznik cena do jakości....

🤣😂🤣😂...

Oj dawno się już tak nie obśmiałem. Nie ma czegoś takiego. Cena nie oznacza absolutnie nic. Liczy się tylko maksymalizacja zysków. Tylko, że manufaktury i wielkie firmy robią to na różne sposoby.

3 minuty temu, Elbing napisał:

Tylko, że manufaktury i wielkie firmy robią to na różne sposoby.

Z moich obserwacji manufaktur, najczęściej aktualne zamówienia finansują te sprzed kilku miesięcy.

Taka mała piramida finansowa.

A potem ludziska piszą na forach, że czekają, że tęskną i nie mogą się dodzwonić do pana Zbyszka czy Waldemara.

Edytowane przez rochu

25 minut temu, Tal napisał:

Świadczy to tylko o Twoim zafascynowaniu kolegą Sly30.

🤫🤭 Napisałem - "być może". Teraz widać?

Edytowane przez Adi777
12 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Rzeczywiscie zaczyna zajezdzac szambem w tym temacie. 

Parafrazujac kogos mi znanego:

Kupta se te zachodnie firmowe paczki i badzta zadowoleni. 

A tak przez analogie dla myslacych kolegów. Bywalem czesto w różnych krajach Europy i zwrocilem na jedną rzecz moja uwage. W takiej Grecji na przyklad w radio leci muzyka w 90% grecka. W UK w 99% angielska, a na takiej Ukrainie zachwycaja sie przede wszystkim swoja muzyka. Tylko w Polsce mamy wszystko, absolutnie wszystko na odwrot. 

I nawet ku.... a wam nie pasuja Polskie Manufaktury. Zachwycacie sie markami wielkich firm, dopisujac jakies sobie znane ideologie, ze niby lepsze, ze niby lepsze w odsprzedazy i inny glupoty. 

Obudzcie sie. Tak zwany Wielki Swiat z ktorego pochodza te renomowane marki działa inaczej niz wasze o nim wyobrazenie. Wszedzie jest patriotyzm lokalny, zdrowy rozsadek, lub przelicznik ekonomiczny. Nigdzie nie ma tego wystepujacego a jakze w Polsce ZACHLYSNIECIA OBCYM. 

Czy anglik zachwyca sie towarem z francjii, wloch z hiszpanii, a niemiec z holandii. Odpowiedz brzmi NIE NIE I JESZCZE RAZ NIE. bylem widzialem i wiem. 

Tylko zdrowy rozsadek Panowie. 

Masz I nie masz racji  jednocześnie, bo to wyglądałoby na to że kupuje się krajowy produkt beż względu na jakość w porównaniu do analogicznego gdzieś za miedzą wyprodukowanego .Na pewno tak nie jest .Masz rację bo ,powinniśmy chronić własny rynek pracy itd.tylko że niektórzy rodzimi producenci sugerują się cena  towaru wyprodukowanego za miedzą, nie biorą pod uwagę faktu iż koszty pracy są wyższe, że pracownik tam zatrudniony zarabia więcej, że państwo ma więcej czyli obywatele danego kraju ,a u nas co ?  Tylko zdrowy rozsądek,.

Trzeba zaczac od tego, ze wrzuca sie tu do jednego worka:

1. DIY,czyli osoby, ktore tez na tym forum probuja z zakupionych podzespolow cos zlozyc i miec troche frajdy z tego.

2. Waldkow, Ryskow I innych dlubaczy, ktorzy posiedli wiedze mityczna I sprzedaja ja innym. Niektórzy z nich po czasie sie dorabiaja strony internetowej i wciskaja jak Sulek listwy kierunkowe. 

3. Firmy z jakas tam "renoma" i marka rozpoznawalna poza krajem np. Lampizator czy kiedys Zeta Zero. 

Pytanie co tu chwalic...na podstawie opinii na forum 90% tych z punktu 2 I 3 to zenada. Zero zaplecza, zero gwarancji, zero powtarzalnosci itd. Robienie produktu na chybil trafil, inaczej piszac "na ucho". 

Po co takiemu dlubaczowi mikrofon czy wynajecie komory I sprzetu do pomiarow w odpowiednich warunkach jak taka kolumna ma grac u Kowalskiego, ktory o akustyce nie ma pojecia. W wiekszosci kolumny sa "dostrajane" na ucho, zeby jakos tam graly w ulomnym pomieszczeniu. 

Dlaczego polskich produktow sie nie chwali...? Moze dlatego, ze doswiadczenie nas uczy, ze polscy producenci robia nas na szaro czesciej niz Ci zagraniczni. Nie bede przytaczal nazw, ale starzy bywalcy nie beda mieli problemu z wymienieniem kilku takich przypadkow. W UK w szerszych gronach oprocz Lampizator (ktory z tego co pamietam na anglojezycznych forach elberoth polecal) nic nie jest znane. Zeta zero padla, choc byla dystrybucja. 

Porzadny projekt "na zlecenie" bedzie kosztowal wiecej niz "tasmowka", bo robi sie cos unikatowego, indywidualnie pod klienta. W kazdej branzy takie projekty sa drozsze...choc po niektorych komentarzach tutaj mozna wywnioskowac, ze w audio jest odwrotnie. Fenomen.

Wieza STEREO Technics :)

2 minuty temu, Huberto1984 napisał:

Po co takiemu dlubaczowi mikrofon czy wynajecie komory I sprzetu do pomiarow w odpowiednich warunkach

Przykładowo YB Audio ma własną komorę😑

• Moderatorzy
12 minut temu, Huberto1984 napisał:

Trzeba zaczac od tego, ze wrzuca sie tu do jednego worka:

1. DIY,czyli osoby, ktore tez na tym forum probuja z zakupionych podzespolow cos zlozyc i miec troche frajdy z tego.

2. Waldkow, Ryskow I innych dlubaczy, ktorzy posiedli wiedze mityczna I sprzedaja ja innym. Niektórzy z nich po czasie sie dorabiaja strony internetowej i wciskaja jak Sulek listwy kierunkowe. 

3. Firmy z jakas tam "renoma" i marka rozpoznawalna poza krajem np. Lampizator czy kiedys Zeta Zero. 

Pytanie co tu chwalic...na podstawie opinii na forum 90% tych z punktu 2 I 3 to zenada. Zero zaplecza, zero gwarancji, zero powtarzalnosci itd. Robienie produktu na chybil trafil, inaczej piszac "na ucho". 

No ale w tytule wątku masz sprecyzowane o jaką konkretnie formę DIY chodzi. Nie żadne customy, nie żadne hobbystyczne, tylko wyraźnie w tytule jest napisane, że chodzi o "manufaktury-DIY" które za pieniądze (BTW relatywnie duże) robią swoje produkty na handel. 

12 minut temu, Huberto1984 napisał:

Takie podejście dokładnie odpowiada s16 z tytułu wątku. Innych wymienionych tam manufaktur, nie znam na tyle by mieć jednoznacznie wyrobione zdanie. 

-----------------

1 godzinę temu, plastik1989 napisał:

Doszliśmy w końcu sedna naszej rozmowy, czyli przyznałeś, że gdybyś miał wydać kilkadziesiąt tysięcy na kolumnę, to nie kupiłbyś polskiego DIY za kilkanaście tysięcy - to już chyba kończy Nasze czcze rozmowy i sam obalasz swój jedyny argument..? Twoje wcześniejsze deklaracje jak to Ci wisi kwota jaką wydajesz jest ułudą, która karmisz siebie i innych.

Tego nie wiesz. Np w YB Audio można sobie skompletować kolumny na topowych Ellipticorach. Na pewno skonfrontował bym je z metkowcami, nawet droższymi zanim bym wpadł w ramiona B&W czy innych Fochali. Taka jest różnica między nami. Ty odrazu poleciał byś do sklepu po metkowce i cieszył się że Boga za nogi złapałeś. 

Godzinę temu, rochu napisał:

Elektronika za kilkadziesiąt tysięcy, kable po dysze.

No tak, najlepiej zrobić na odwrot. Kable za kilkadziesiąt tys, a elektronika za dyche 😂

?👈

8 minut temu, rafal735r napisał:

No tak, najlepiej zrobić na odwrot. Kable za kilkadziesiąt tys, a elektronika za dyche 😂

Może lepiej zamilczeć, gdy nie ma się nic do powiedzenia?

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, rafal735r napisał:

to nie jest żart , tak  audiofile potrafią składać system

a nawet kolega napisal mi, że zaczyna od począku .... od kabli....

i pyta mnie o zdanie

.... i co mam napisać by nie urazić ?

Jest coś co nazywamy powtarzalnością produktu,analogia z motoryzacją i to jest w stanie zapewnić tylko firma "z metką" ten produkt można realnie wyjąc z kartonu posłuchać i wyciągnąc swoje wnioski z odsłuchu.Pytam ile małych garażowych firm jest w stanie pokazać może nie 100% ale przynajmniej 70% swojej oferty?

W tym roku zmieniłem kolumny nawet nieco przyglądałem śię ofercie mniej znanych producentów,niestety ale to co oferowano w żadnym wypadku nie podpadało na profesjonalną sprzedaż i sposób prowadzenia biznesu,ot taka amatorszczyzna,daj kasę zrobimy projekt pożyjemy zobaczymy,poczekamy kilka m-cy bo przez pandemię to i owo może śię przedłużyć i tak wyglądało.

Skonczyło śię tak że najlepszą opcją były kolumny z "marketu" gdzie stosunek cena jakość jest niedostępny dla małego okazjonalnego producenta.

5 minut temu, slawek.xm napisał:

to nie jest żart , tak  audiofile potrafią składać system

No przecie widać powyżej kto audiofil z krwi i kości. 

?👈

• Moderatorzy
51 minut temu, rafal735r napisał:

Tego nie wiesz. Np w YB Audio można sobie skompletować kolumny na topowych Ellipticorach. Na pewno skonfrontował bym je z metkowcami, nawet droższymi zanim bym wpadł w ramiona B&W czy innych Fochali. Taka jest różnica między nami. Ty odrazu poleciał byś do sklepu po metkowce i cieszył się że Boga za nogi złapałeś. 

Kolego, ale co Ty o mnie wiesz, że takie jednoznaczne wnioski wyciągasz? Przeczytaj posta, następnie pomyśl, pooddychaj, zastanów się i dopiero wtedy odpisuj. I nie próbuj z pustki informacyjnej stworzyć obrazu mojej osoby opartej o własne przekonania... 

Po pierwsze, staram się rozsądnie wydawać swoje pieniądze i przed zakupem kolumn, na pewno bym je porównał (niekoniecznie skonfrontował, lecz porównał - jest w tym różnica). I tu pojawiłby się pierwszy problem (z góry przepraszam jeśli się mylę) ale znając realia DIY, możliwość posłuchania topowych elipctocorów  YB audio (BTW na tym forum ta seria SS powinna mieć pseudonim DIY-masturbatory zamiast elipticory) w Ich produkcie zapewne jest nie możliwa. Bo robią na zamówienie, pod klienta, na zlecenie i nie mają na stanie.

Więc już muszę uwierzyć w ciemno, że kupuje super produkt, a jest super bo jest na "masturbatorze" który kosztuje 5 tys zł/szt, a w kolumnach-metkowcach takich nie ma, tylko OEM za kilka $. Tylko ten SS to taki sam metkowiec jak każdy inny, bo wcześniejsze głośniki kosztowały po 600zł/szt następne serie po 2000zł, teraz po 5000zł. Czyli SS tak samo jak wszyscy z branży dmuchają ceny. Nie rozumiem dlaczego akurat Ich wydmuchanie ceny na przetworniki przekładają się na super jakość dźwięku, a jak cenę nadmucha producent kolumny to już nie...? Dla mnie to to samo, niezależnie który łańcuch ogniwa cenę napompuje. 

Dalej, akurat walcujące wszystko DIY miałem od s16, które oczywiście walcuje YB audio (przynajmniej wg. G.R). I jakoś te jego DIY nie zostało wprawdzie zwalcowane (bo to zjawisko znane mi tylko z opowiadań konstruktorów) ale rzetelnie dostało w tyłek od średniego modelu, dwudziestoletniego B&W... Więc akurat  ja złapałem Pana Boga za nogi w odwrotnej kolejności -> zacząłem od DIY walcującego, a później po porównaniach z przeciętnymi modelami metkowców, spadłem na tyłek z hukiem. BTW, prócz s16 zaznajomiony byłem z kilkoma innymi manufakturami kolumn DIY. W tamtym czasie te mierne s16 i tak grało mi najlepiej, więc już nie chcę opisywać poziomu reszty... 

Edytowane przez plastik1989

-----------------

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, plastik1989 napisał:

Dalej, akurat walcujące wszystko DIY miałem od s16, które oczywiście walcuje YB audio

No widzisz wreszcie otwarcie napisales ,że zaliczasz ich do diy 🙂

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.