Skocz do zawartości
IGNORED

NOWY ŁAD

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Audroc napisał:

Mianowicie, co dokładnie oznaczają słowa Morawieckiego o tym że każdy będzie mogł sobie wybrać czy chce uczestniczyć w tym nowym ładzie jak go tam zwał, czy też rozliczać sie po staremu.

Jeżeli jesteś na etacie to pracodawca rozliczy Cię jak uważa, a jak to zakwestionujesz odeśle Cię do urzędu skarbowego po uzyskanie odpowiedniej decyzji.

A za rok jak wypełnisz pita to skarbówka dobierze Ci się do d... a Ty im powiesz że Ci Morawiecki tak pozwolił. A Morawiecki już dawno nie będzie premierem.

32 minuty temu, Audroc napisał:

Ja wiem, nikt nie chce wychodzić przed szereg. Jak media obtrąbią i będzie w każdej przysłowiowej gazecie, wtedy kazdy madry. Ja jak spytałem kogoś czy to prawda że już oficjalnie nowy ład został zniesiony (w takim sensie jak opisałem) to on na to że nie, bo przecież od lutego warzywa tanieją o 5%. Takie to u nas rozumienie wszystkiego na poziomie disco polo.

Od dawna piszę, że już w podstawówkach powinien być jakiś przedmiot typu "Wprowadzenie do ekonomii".

Skoro całkiem spora część emerytów wierzy, że podwyżki to im daje PiS z partyjnej kasy a pięćsetplusy to samo, albo nawet że sam Prezes to byłoby co tłumaczyć.

Jestem Europejczykiem.

7 godzin temu, Audroc napisał:

Mianowicie, co dokładnie oznaczają słowa Morawieckiego o tym że każdy będzie mogł sobie wybrać czy chce uczestniczyć w tym nowym ładzie jak go tam zwał, czy też rozliczać sie po staremu. Część podchwyciła że to jakby likwidacja tegoą ładu, inni że niby nic takiego nie powiedział. 

Czegoś takiego nie powiedział ale ogólnie chodzi o różnicę w wysokości podatku, rozliczasz się i tak po nowemu.

O, Turcja też ma swój Nowy Ład 🙂

"Władzy nie podobają się dane o inflacji? Trzeba zwolnić szefa urzędu publikujące te dane. Dokładnie w ten sposób zadziałał prezydent Turcji Recep Tayyip Erdogan, który zdymisjonował kierującego Narodowym Urzędem Statystycznym po tym, jak ukazały się dane o najwyższej od 19 lat inflacji."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A walczyli z inflacją dokładnie tak samo jak Polska PiS. Ale to raczej oni byli prekursorem i wzorem do naśladowania...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jar1

"Radio ZET: Według informacji nieoficjalnych, w ministerstwie finansów trwają prace nad zmianą sposobu opodatkowania parlamentarzystów tak, aby nie stracili na Polskim Ładzie."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

"Rząd wprowadza nowy podatek - będzie karać firmy za niskie dochody.(Ale wyłączył z przepisów państwowe spółki)
Jeśli na koniec roku wykażą stratę, nowy podatek je dobije. Podatek zapłaci każda spółka, która nie wykaże się odpowiednim dochodem." 😂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

14 minut temu, Tadeiro napisał:

Podatek zapłaci każda spółka, która nie wykaże się odpowiednim dochodem.

Koniec z ukrywaniem dochodów przez cwaniaków. Suweren nie może zostać z pustą michą, bo nie zagłosuje na wooodza. 

To chyba jest tak, że ci co się uczyli w szkole na 4-5 mają oddać tym co mieli 2 żeby wyszło równo po 3, ci co sie uczyli na 3 mają zostać bez zmian.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

W dniu 31.01.2022 o 10:55, papageno napisał:

Koniec z ukrywaniem dochodów przez cwaniaków. Suweren nie może zostać z pustą michą, bo nie zagłosuje na wooodza. 

o ile pamietam to ma uderzyc posrednio w szpitale

konczymy z wolnym rynkiem

teraz wyłącznie sterowany

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gdzie niby te hasła komunistyczne łączą ?

Raczej jest wręcz odwrotnie, czyli że dzielą. 

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 31.01.2022 o 10:40, Tadeiro napisał:

Rząd wprowadza nowy podatek - będzie karać firmy za niskie dochody.

Deklaracja padła też taka, że można stosować podwójną księgowość czyli zasady z zeszłego roku.

W tym bałaganie plączą coraz bardziej.

W zasadzie to chyba nic sensownie nie da się zaplanować.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 28.01.2022 o 22:10, Zbig napisał:

Porównuję sobie w kalkulatorach - money.pl za 2021 i infora za 2022 i co bym nie wpisał to wychodzi rocznie netto mniej w Polskim Wale. Nawet jak się wpisze stawkę minimalną 3010 zł miesięcznie brutto.

Nie może być mniej, bo od 3010 brutto nie ma podatku, więc na rękę jest więcej.

W dniu 29.01.2022 o 18:06, Zbig napisał:

Jeżeli jesteś na etacie to pracodawca rozliczy Cię jak uważa, a jak to zakwestionujesz odeśle Cię do urzędu skarbowego po uzyskanie odpowiedniej decyzji.

Rozliczy Cię nie jak on uważa, tylko jak Ty mu nakażesz, składając mu lub nie składając odpowiednie oświadczenia.

Edytowane przez soundchaser

Kurna, dostałem wypłatę bez zmian, rachunek za prąd niższy. W firmie żony też rachunek za prąd nizszy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Nie wiem o co chodzi.

28 minut temu, soundchaser napisał:

Rozliczy Cię nie jak on uważa, tylko jak Ty mu nakażesz, składając mu lub nie składając odpowiednie oświadczenia.

No właśnie pytano mnie, którą opcję chcę wybrać, zaliczkowo czy na koniec roku.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

W dniu 31.01.2022 o 10:40, Tadeiro napisał:

"Rząd wprowadza nowy podatek - będzie karać firmy za niskie dochody.(Ale wyłączył z przepisów państwowe spółki)
Jeśli na koniec roku wykażą stratę, nowy podatek je dobije. Podatek zapłaci każda spółka, która nie wykaże się odpowiednim dochodem." 😂

To dotyczy tylko citu estońskiego, a jak już chcesz gównem rzucać to masz tam większe utrudnienia jak sukcesywne zwiększania nakładów na inwestycje.

Porównuję sobie w kalkulatorach - money.pl za 2021 i infora za 2022 i co bym nie wpisał to wychodzi rocznie netto mniej w Polskim Wale. Nawet jak się wpisze stawkę minimalną 3010 zł miesięcznie brutto.

~2000 vs ~2400 netto... faktycznie jest mniej...

Ale racja dzisiaj miałem ból tyłka przedsiębiorcy, który się załamał bo myśli że musi o 400 zł podnieść pensje. Ręce opadają, to już jest żenujące.

17 minut temu, notoryczny napisał:

Kurna, dostałem wypłatę bez zmian

to chyba coś nie tak...

Edytowane przez fetek
12 minut temu, fetek napisał:

jak już chcesz gównem rzucać

💩

Achievement unlocked!

1 godzinę temu, notoryczny napisał:

Jak masz jedno źródło dochodu, to potrącamy kwotę wolną od podatku, a jak więcej źródeł - to potrącamy tylko z jednego, bo jeśli potrącisz z dwóch, to na koniec roku będziesz musiał oddać fiskusowi 5 tys. zł.

Czy można pół nagrody z jubileuszu pracy zawodowej przenieść na następny rok ? 🙂

Bo byc może wypadnę z ulgi nawet rocznej,  nie tylko miesięcznej 😞

2 godziny temu, notoryczny napisał:

No to akurat to sobie można wybrać,  ja bym wolał zeby mi teraz naliczali z ulgą dla klasy średniej a za rok zwrocic ewentualną niedopłatę podatku (wiadomo,  inflacja)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

39 minut temu, costa brava napisał:

ja bym wolał zeby mi teraz naliczali z ulgą dla klasy średniej a za rok zwrocic ewentualną niedopłatę podatku

Notorycznemu chodziło o tę ulgę, czy PIT-2?

4 godziny temu, soundchaser napisał:

Nie może być mniej, bo od 3010 brutto nie ma podatku, więc na rękę jest więcej.

Nie piszę co nie może być, tylko co jest w kalkulatorach.  Znasz poprawnie skonfigurowany?  Podobno gofin jest już ok.

3 godziny temu, fetek napisał:
3 godziny temu, notoryczny napisał:

Kurna, dostałem wypłatę bez zmian

to chyba coś nie tak...

Może wyliczali wg deklaracji Morawieckiego że można sobie wybrać pozostanie przy rozliczaniu wg zasad 2021 jeśli wg nowych wychodzi mniej korzystnie? 😉

4 godziny temu, soundchaser napisał:
W dniu 29.01.2022 o 18:06, Zbig napisał:

To jest inna para kaloszy.  No i żebyś wiedział co masz złożyć powinieneś uprzednio otrzymać jakąś instrukcję, a to zdaje się mało gdzie miało miejsce.

41 minut temu, Zbig napisał:

Znasz poprawnie skonfigurowany?

Znam, ale teraz Ci strony nie podam. Jak chcesz to jutro, jak będę w pracy.

43 minuty temu, Zbig napisał:

No i żebyś wiedział co masz złożyć powinieneś uprzednio otrzymać jakąś instrukcję, a to zdaje się mało gdzie miało miejsce.

Generalnie najbezpieczniej jest złożyć oświadczenie o niepotrącaniu ulgi dla klasy średniej (a jeśli Ci się będzie należeć, to w zeznaniu rocznym ją dostaniesz) i złożyć PIT-2 jeśli masz tylko jedno źródło dochodów (jak nie złożysz, to kwotę wolną dostaniesz z powrotem w zeznaniu). Jak masz więcej niż jedno źródło dochodów to PIT-2 składasz tylko w jednym miejscu zatrudnienia, albo wcale nie składasz, gdy masz np. jeszcze rentę, czy emeryturę, bo wtedy "z urzędu" tam Ci ją potrącają.
Jak nie złożysz oświadczenia o niepotrącaniu ulgi dla klasy średniej a na koniec roku okaże się, że Twoje roczne wynagrodzenie będzie poza określonym przedziałem, to będziesz musiał w zeznaniu oddać całą tę ulgę...czyli kilka tysięcy zł, co nie dla każdego jest takie miłe.

9 minut temu, Zbig napisał:

Czyli do podjęcia optymalnej decyzji trzeba dysponować sporymi zdolnościami w zakresie przewidywania przyszłości 🙂

Niekoniecznie. Jak masz zamiar zarobić w przedziale ok. 68 - 133 tys. zł to korzystasz z ulgi dla klasy średniej. Tylko takie to przewidywanie.

Ale cały ten polski ład jest do dupy i ma masę błędów, które teraz starają się poprawiać...też na kolanie. 😉

34 minuty temu, Zbig napisał:

Czyli do podjęcia optymalnej decyzji trzeba dysponować sporymi zdolnościami w zakresie przewidywania przyszłości 🙂

nie, składasz pit2 a resztę możesz olać i rozliczyć na koniec.

2 godziny temu, costa brava napisał:

To ja chce złożyć deklarację u pracodawcy że  chcę byc rozliczany wg 2021 roku,  mogę? 🙂

nie ma czegoś takiego.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.