Skocz do zawartości
IGNORED

Czy w nowych DACach faktycznie jest soniczny postęp?

Rekomendowane odpowiedzi

48 minut temu, sly30 napisał:

masz wyobraźnię

Dan DAgostino nie wyglada mi na młodzieńca, a dopiero co przedstawił swoje pierwsze wzmacniacze.. autorskie..

W tej branży bez doświadczenia i obycia z techniką, z prawdziwym dystansem do niej, nie można niczego osiągnąć.

Dan domyślam się, może skonstruować "każdy wzmacniacz", te możliwości ma dopiero teraz, życie samo wymusiło to na nim, tak ułożył to los.

A los, jest zapisany w gwiazdach.

Nie można mieć pretensji do osoby, ze nie postępuje tak jak oczekiwałby ktoś z zewnątrz.

Każdy sam odczuwa miejsce w jakim sie znajduje, wie jakie ruchy może czy musi wykonać by dojść tam gdzie oczekuje go  j e g o  spełnienie.

Oczywiście instrukcje z zewnątrz należy traktować poważnie, gdyż Bóg jeśli by nie chciał by jakieś zdarzenie nie miało miejsca, to by nie wystąpiło, skoro dopuszcza daną informację do osoby, to jest to głos Stwórcy.

Mamy napiętą sytuację geopolityczną, praktycznie rujnującą wszelkie planowanie, to tak na marginesie, a jest to podstawowo ważne, kluczowe, pierwszoplanowe.

Miała być w zeszłym roku wystawa AVS - nie było.. ile karier nie powstało ???

......

Gdzie jest kariera Pana Adama ?

Facebook traci miliardy .. z dnia na dzień.. 

Dzieje się.. zbyt wiele, by spokojnie pracować.

Godzinę temu, 747 napisał:

Dan DAgostino nie wyglada mi na młodzieńca, a dopiero co przedstawił swoje pierwsze wzmacniacze.. autorskie..

W tej branży bez doświadczenia i obycia z techniką, z prawdziwym dystansem do niej, nie można niczego osiągnąć.

Dan domyślam się, może skonstruować "każdy wzmacniacz", te możliwości ma dopiero teraz, życie samo wymusiło to na nim, tak ułożył to los.

A los, jest zapisany w gwiazdach.

Nie można mieć pretensji do osoby, ze nie postępuje tak jak oczekiwałby ktoś z zewnątrz.

Każdy sam odczuwa miejsce w jakim sie znajduje, wie jakie ruchy może czy musi wykonać by dojść tam gdzie oczekuje go  j e g o  spełnienie.

Oczywiście instrukcje z zewnątrz należy traktować poważnie, gdyż Bóg jeśli by nie chciał by jakieś zdarzenie nie miało miejsca, to by nie wystąpiło, skoro dopuszcza daną informację do osoby, to jest to głos Stwórcy.

Mamy napiętą sytuację geopolityczną, praktycznie rujnującą wszelkie planowanie, to tak na marginesie, a jest to podstawowo ważne, kluczowe, pierwszoplanowe.

Miała być w zeszłym roku wystawa AVS - nie było.. ile karier nie powstało ???

......

Gdzie jest kariera Pana Adama ?

Facebook traci miliardy .. z dnia na dzień.. 

Dzieje się.. zbyt wiele, by spokojnie pracować.

Dan D'Agostino niech oprócz obudów przyłoży się do schludności, precyzji, jakości i perfekcyjnego wykonania elektroniki w środku tych swoich pięknych zabawek. Bo na razie to śmiech na sali - w szczególności jak na te pieniądze, które woła za te karygodnie wykonane w środku wzmaki. 

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Ja pierdziu znafca high endu się znalazł i właśnie wkroczył w butach ze słomy do salonów….

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

44 minuty temu, ASURA napisał:

Ja pierdziu znafca high endu się znalazł i właśnie wkroczył w butach ze słomy do salonów….

Cała słoma z moich butów jest wykorzystana w Twojej kuwecie dla kotów za 1000 baksów.

Ty jestes ten słynny znafca szumu czyli dynamiki.

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Akurat baba ma rację co do dana d,agostino, przeglądałem w sieci fotkę wzmaka za ok.100 000zl i przyznaje ze hegel za 20 000 lepiej skonstruowany, po prostu masakra, platanina kabli ,zzadnej symetrii.Z cyfra moim zdaniem jest tak że na pierwszy plan wychodzi wygoda, łatwość obsługi, potem dźwięk, ale to ,znak czasów.

14 minut temu, tedi02 napisał:

Akurat baba ma rację co do dana d,agostino, przeglądałem w sieci fotkę wzmaka za ok.100 000zl i przyznaje ze hegel za 20 000 lepiej skonstruowany, po prostu masakra, platanina kabli ,zzadnej symetrii.Z cyfra moim zdaniem jest tak że na pierwszy plan wychodzi wygoda, łatwość obsługi, potem dźwięk, ale to ,znak czasów.

Markę Hegel omijam szerokim łukiem, może w środku jest za estetyczny 😂

Jak ktoś ma dobrą idee to przeważnie trochę traci się na detalach co by nie rozmieniać się na drobne

Kto nie jest konstruktorem ten nie wie

p.s. a chociaż topologię u Dana ktoś zrozumiał i wytłuści nam TU na forum?

Może i topologia jest ,nie przeczę, ale zpewnoscia nie w tym ,to tragedia ,PROGRESSION INTEGRATED  ,nawet ok.115 ty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

12 minut temu, tedi02 napisał:

,nie przeczę, ale zpewnoscia nie w tym ,to tragedia

Jest zgoda że można czytelniej, z doświadczenia wiem, czy domyślam się, że autor zapytany wytłumaczyłby się z zarzutów, prosze pamiętać, że ta cena jest wysoka dla nas tu w Polsce, nie dla odbiorcy w USA / RFN czy w Wielkiej Brytanii, wiem bo mam rodzinę za granicą jak pewnie obecnie wielu Kolegów i jestem poinformowany, że rodowitego Brytyjczyka stać na wszystko.. mają zakumulowany kapitał, niektórzy powiększony wielokrotnie o zyski z gry na giełdzie, dla tamtejszej klasy średniej zakup tego rodzaju jest formalnoscią,  chyba jest ryzykowne też domniemywać, że wieloletni konstruktor/producent z rynku, który zjadł zęby tworząc wzmacniacze nie potrafi wycenić własnego produktu.

Pisałem już że w Relentless małe kondensatory w części wstępnej małosygnałowej na laminacie, są tego samego typu, jakie widziałem w TV Sony Trynitron, z ostatnich serii produkcyjnych, a widywałem takie na .. śmietniku, ich ceny odsprzedaży dziś to 50 - 100pln za wersję 32 calową..

To trochę deprymująca sytuacja dla świadomego nabywcy.

Te kondensatory są bardzo dobre, używał podobnych w KIT-ach AudioNote, składałem, ale można lepiej, dużo lepiej.. 

Temat kondensatorów jest skomplikowany, te są na szczęście bardzo dobre z punku widzenia rozdzielczości, neutralne, bez sztucznego zabarwienia "audiofilskiego", które na pewnym poziomie można potraktowac jako nieliniowość.

Czytałem informacje że Yamaha chwaliła się w jakimś modelu, ze zastosowano "minimalną ilość elektrolitów" w części wstepnej-sterującej, był to punkt podkreslający jakość, z tego powodu, że każdy element "nakłada" swoją charakterystykę, która nie jest nigdy idealna, na całość pracy układu, co ma konsekwencje - negatywne.

Sony stosował sporo kondensatorów elektrolitycznych w swych sprzętach, wartości ich były również raczej większe niz mniejsze niż u konkurencji.

Czyli można i tak.

Nikt nie powie, że firma która dostarczała sprzęt dla studiów realizatorskich, nie wie co robi..

3 godziny temu, babatular napisał:

Bo na razie to śmiech na sali

Rozmieszczenie najważniejszych podzespołów w końcówce jest przecież konwencjonalne, zmniejszyłbym o stopień, dwa poziom krytyki.

Stabilność i jeszcze raz stabilność - jeśli jest uzyskana - jest osiągniety cel.

Nawet nie próbuję sobie wyobrazić ewentualnych przygód z serisowaniem tej końcówki..

Pozdrawiam.

Wybacz ,cena nie wysoka ? Ok.115 tys ? To zwykły gniot ,za tą kasę. 

Nie mówimy i jakości elementów  użytych,  ale o prowadzenie kabli ,usytuowanie trafa  itd.

Ale potencjalny klient z reguły o tym nie wie ,a marka MUSI GRAC ! 🙂

Na zdjęciu zaznaczone prostokątami wewnętrzne połączenie.

Na wtyczki.

To po prostu wstyd. W żaden sposób się tego nie obroni na tle teorii o układach elektronicznych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Wuelem
.
33 minuty temu, Wuelem napisał:

Na wtyczki.

To po prostu wstyd. W żaden sposób się tego nie obroni na tle teorii o układach elektronicznych.

Ukryta Zawartość

No ale co Tobie przeszkadzają przypomnę te dwie filtrujące ceweczki  widoczne jak połączysz razem te dwa czerwone kwadraty?

Każdy patrzy na to samo a widzi coś innego sądząc po wpisach…

Ukryta Zawartość

Postęp w DACach .. fajny temat się zapowiadał. A wyszło jak zwykle 😞 

Pojawia się pytanie - czy ma sens zakładanie jakiegokolwiek tematu w zakładce Hi-End , skoro w każdym wątku wypowiadają się osoby, które urządzenia Hi-End znają tylko z gazet i okazjonalnych wizyt na Audio Show ?    

13 godzin temu, sly30 napisał:

Bo się nie robi. To że ktoś gdzieś tam w zapyziałym kraju, bawi się w takie retro wynalazki i nagrywa sąsiadów z kapeli podwórkowej, nie ma żadnego znaczenia. Analog w audio to już historia. Nikt już nie robi tego analogowo. Wszystko odbywa się w domenie cyfrowej. A to, że później z tej cyfry robi się pod zapotrzebowanie rynku różne formaty, to jest inna kwestia. Swoim chciejstwem nie zaczarujesz faktów. Nie ośmieszaj się dalej. 

I znowu dwója z logiki !!!

"Bo się nie robi ale gdzies tam sie robi". W życiu tez tak postepujesz czy tylko na audiostereo?

Uważaj bo nie zdasz do nastepnej klasy 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

kolega sly30,ostatnimi czasy bardzo sie pogubil w zyciu.a to co wypisuje na bocznicy,ociera sie o fanatyzm.

dlatego moze pisanie w tematach audio,jest dla niego problemem.

szczerze,zycze jemu powrotu do formy.

15 minut temu, Arkadix napisał:

Postęp w DACach .. fajny temat się zapowiadał. A wyszło jak zwykle 😞 

Pojawia się pytanie - czy ma sens zakładanie jakiegokolwiek tematu w zakładce Hi-End , skoro w każdym wątku wypowiadają się osoby, które urządzenia Hi-End znają tylko z gazet i okazjonalnych wizyt na Audio Show ?    

Bo powiedziano już w temacie wszystko.

Dzisiejsze DACki ścigają się na bity i Herze tzn. producenci się ścigają wmawiając nam że im ich więcej tym lepiej. PCM 32/768 czy DSD1024. Komu to jest potrzebne? Pliki mają niebotyczną wielkość, a na rynku do kupienia ... ZERO. Tylko nieliczni potrafią zrobic muzykalny DAC i to najczęściej nie na kościach Delta-Sigma, a na autorskich rozwiązaniach. Szczegółowość i detaliczność nowych DACów może czasami przyprawić o dzwonienie zębów gdzie muzyka gdzieś ulatuje. Jak już jest jakis fajny DAC to kosztuje majątek (dCS, MSB).

Mam i taki w miarę nowoczesny DAC i staruszki z początku stulecia i one nie mają się czego wstydzić.

Na szczęście genaralnie "wszystkie" nowe DACki nie mają już tego złego cyfrowego nalotu słyszalnego szczególnie przy złych realizacjach. Nazwyamy to analogowością DACa, z tym że dobre DACki "mają ją" rzeczywiście, gorsze tylko imitują.

Jest na rynku coraz więcej fajnych DACów z rynku Pro, które grają znakomicie a nie kosztują majątku. I nie pochodzą z Chin.

3 minuty temu, tomek7776 napisał:

kolega sly30,ostatnimi czasy bardzo sie pogubil w zyciu.a to co wypisuje na bocznicy,ociera sie o fanatyzm.

dlatego moze pisanie w tematach audio,jest dla niego problemem.

To całe szczęście, że ja na bocznicę nie zaglądam bo pewnie krew by sie polała 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

13 godzin temu, sly30 napisał:

Bo się nie robi. To że ktoś gdzieś tam w zapyziałym kraju, bawi się w takie retro wynalazki i nagrywa sąsiadów z kapeli podwórkowej, nie ma żadnego znaczenia. Analog w audio to już historia. Nikt już nie robi tego analogowo. Wszystko odbywa się w domenie cyfrowej. A to, że później z tej cyfry robi się pod zapotrzebowanie rynku różne formaty, to jest inna kwestia. Swoim chciejstwem nie zaczarujesz faktów. Nie ośmieszaj się dalej. 

17 minut temu, pmcomp napisał:

I znowu dwója z logiki !!!

"Bo się nie robi ale gdzies tam sie robi". W życiu tez tak postepujesz czy tylko na audiostereo?

Uważaj bo nie zdasz do nastepnej klasy 🙂 .

Panowie, spokojnie, bez paniki. 

Tutaj jakieś nauczanie, czy co. Bo wygląda jakby pmcomp chciał nauczać sly30, gdyż wystawił kolejną dwóję i zagroził kiblowaniem.

Ale to wykłady, czy lekcje szkolne na poziomie klasy (?) wg nauczyciela pmcomp.

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Nie rozumiem po co zabawa w drogie DAC i podobnie drogie transporty jak i tak najlepszy jest:
Audio Research CD9.

Koniec poszukiwań 😉

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

59 minut temu, Piopio napisał:

Nie rozumiem po co zabawa w drogie DAC i podobnie drogie transporty jak i tak najlepszy jest:
Audio Research CD9.

Koniec poszukiwań 😉

Nie jesteś w temacie ... teraz rządzą pliki DXD i DSD, im większe tym lepsiejsze 🙂 

Godzinę temu, Sovereign napisał:

Panowie, spokojnie, bez paniki. 

Tutaj jakieś nauczanie, czy co. Bo wygląda jakby pmcomp chciał nauczać sly30, gdyż wystawił kolejną dwóję i zagroził kiblowaniem.

Ale to wykłady, czy lekcje szkolne na poziomie klasy (?) wg nauczyciela pmcomp.

Ja po prostu nauczam @sly30 logicznego myślenia bo spał w ławce w młodości 😉 .

10 godzin temu, Wuelem napisał:

Na wtyczki.

Ukryta Zawartość

Bo jeszcze oprócz teorii trzeba mieć trochę praktyki. Ale co o tym może wiedzieć biedny d'Agostino, wieczny praktykant w Krellu 😉 Tak musiał knocić robotę, że go w 2009 aż musieli zwolnić.  A taki głąb kapuściany jak Jurgen Reis stosujący w MBL 6010D przedpotopowe NE5534 oraz AD797. Przecież to zgroza, zwolnić natychmiast !

Ale może już wrócimy z tych banialuk "kolega opowiadał" na ziemie i do tematu wątku ?

Ktos miał oakzję posłuchać jak DAC Lumina P2 vs Meitnber MA3 ? Kasa podobna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez barni
9 godzin temu, tomek7776 napisał:

Jakiej formy? Przecież on jej nigdy nie miał... Chyba,że masz na myśli jego "złotą" myśl" :

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów." 😂😂😂

Bardzo fajnie się czyta wasze sympatyczne spory i wywody... Tak naprawdę o niczym. 

Wiele mi brakuje do nazwania się audiofilem, system mam jaki mam, słucham streamingu dla wygody, ale muzyka cieszy, nawet bardzo. 

Mam do was, jako doświadczonych ludzi w tym naszym wspólnym hobby, pytanie, szczegolnie do osób słuchających plików i streamingu. Ale też do zwolenników czarnych płyt i CD. 

Jakie macie DACe w swoich systemach? Jakiej muzyki słuchacie i jakie płyty sprawiają wam najwięcej frajdy? 

Może byśmy tak poszukali czegoś co nas łączy a nie dzieli? 

Ciekawy wątek się zapowiadał. Może dajcie mu szansę i zostawcie na boku swoje "poglądy".

Edytowane przez DAWH
38 minutes ago, DAWH said:

Jakie macie DACe w swoich systemach?

Mam statego reimyo dap 999ex...zadnych hi res nie obsluguje. Za to ma jedna super zalete dla mnie. Dekoduje emfaze 😀 Dzieki temu starociu, ktory mozna spokojnie kupic za 15tys z kablem Harmonix, wszystkie plyty slucha sie z duza przyjemnoscia. A slucham prawie wszystkiego. I plyty tez mam z kazdej "epoki". Od tych pierwszych z poczatku lat 80tych do nowych sacd, shm, xrcd itd...

Wlasnie slucham the Carpenters singles 1969-1981 hybrid sacd (cd layer, przez dac, chociaz mam odtwarzacz sacd a nawet dwa), ale przed chwila cisnalem Guns n Roses. 💪 

Wieza STEREO Technics :)

5 minut temu, Huberto1984 napisał:

Mam statego reimyo dap 999ex...zadnych hi res nie obsluguje. Za to ma jedna super zalete dla mnie. Dekoduje emfaze 😀 Dzieki temu starociu, ktory mozna spokojnie kupic za 15tys z kablem Harmonix, wszystkie plyty slucha sie z duza przyjemnoscia. A slucham prawie wszystkiego. I plyty tez mam z kazdej "epoki". Od tych pierwszych z poczatku lat 80tych do nowych sacd, shm, xrcd itd...

Wlasnie slucham the Carpenters singles 1969-1981 hybrid sacd (cd layer, przez dac, chociaz mam odtwarzacz sacd a nawet dwa), ale przed chwila cisnalem Guns n Roses. 💪 

Mój AN DAC4 tez to potrafi.

41 minut temu, Huberto1984 napisał:

Jaki masz transport do reimyo ? Co wniósł harmonix? 

Ja przy waszych DAC nie mam się czym chwalić, niedawno nabyłem Stello Signature DAC, wczesniej miałem raczej nowsze DAC, nawet chwalonego qutest, różne chińczyki, ale ten dziesięciolatek pokazał mi co to znaczy naturalna średnica i muzykalność. DAC zbudowany, jak na dzisiejsze standardy na starej kości AKM... Kupiłem go z ciekawości, żeby sprawdzić co potrafi starszy DAC... I tak już został u mnie. 

Moje skromne doświadczenie w audio wskazuje że postęp soniczny w nowych DAC jest mocno wątpiliwy. 

Edytowane przez DAWH
51 minut temu, DAWH napisał:

Jaki masz transport do reimyo ? Co wniósł harmonix? 

Ja przy waszych DAC nie mam się czym chwalić, niedawno nabyłem Stello Signature DAC, wczesniej miałem raczej nowsze DAC, nawet chwalonego qutest, różne chińczyki, ale ten dziesięciolatek pokazał mi co to znaczy naturalna średnica i muzykalność. DAC zbudowany, jak na dzisiejsze standardy na starej kości AKM... Kupiłem go z ciekawości, żeby sprawdzić co potrafi starszy DAC... I tak już został u mnie. 

Moje skromne doświadczenie w audio wskazuje że postęp soniczny w nowych DAC jest mocno wątpiliwy. 

Mój AN jest na kości PCM63. To Rolls Royce wśród starych kostek. Warto poszukać go w starych DACkach Parasound "za grosze". Ta kostka gra u mnie lepiej niż włozony na jego miejsce na stoliku sławny PCM1704. Tzn. mi sie bardziej podoba. Bardzo cenię też stareńki TDA1541 w CD-kach Phlipsa. Podoba mi sie też najnowszy AKM w aplikacji RME. Dźwięku z Sabre nie lubię, może nie trafiłem na dobrą aplikację. No może poza jednym modelem DAPa A&K 🙂 . BTW w Audio Note DAC4 możesz kształtować swoje brzmienie doborem lamp wyjściowych. U mnie grają Brimary, które preferują muzykę nad detalem.

Ale na codzień gram na dCS Debussy. To taki AN DAC4 na detalicznych sterydach 😉 .

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Bylem na prezentacji AN, rozne konfiguracje a nawet pokaz LIVE dla porównania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) A2a.thumb.jpg.be8ead50b2564a9a38ae8edb2e61d2a9.jpgA5a.thumb.jpg.541d5453e35c7cdaadcffbb29a538437.jpgA7a.thumb.jpg.7a4c2960f303cf496ef036d7d2ca80ee.jpg

A3a.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 hours ago, pmcomp said:

dCS Debussy

10 hours ago, pmcomp said:

AN DAC4

Oba byly w kregu moich zainteresowan. AN nie udalo mi sie jednak odsluchac a vs dcs reimyo zostal.

11 hours ago, DAWH said:

Jaki masz transport

Obecbie gra to z sacd denon dcd1500 ae. Mialem esoteric x05, ale pojawily sie problemy z czytaniem plyt. Nie mialem okazji jeszcze go wymienic na nic lepszego. Wczesniej gralem tez na dac chord, auralic itd...

Wieza STEREO Technics :)

11 godzin temu, pmcomp napisał:

Mój AN jest na kości PCM63. To Rolls Royce wśród starych kostek. Warto poszukać go w starych DACkach Parasound "za grosze". Ta kostka gra u mnie lepiej niż włozony na jego miejsce na stoliku sławny PCM1704. Tzn. mi sie bardziej podoba. Bardzo cenię też stareńki TDA1541 w CD-kach Phlipsa. Podoba mi sie też najnowszy AKM w aplikacji RME. Dźwięku z Sabre nie lubię, może nie trafiłem na dobrą aplikację. No może poza jednym modelem DAPa A&K 🙂 . BTW w Audio Note DAC4 możesz kształtować swoje brzmienie doborem lamp wyjściowych. U mnie grają Brimary, które preferują muzykę nad detalem.

Ale na codzień gram na dCS Debussy. To taki AN DAC4 na detalicznych sterydach 😉 .

Pozdro

Miałeś okazję używać regulacje głośności w RME z pominięciem zewnętrznego preampa? Od strony technicznej jest mądrze pomyślana, ale czy dobrze "gra"?

• Pokaż nowe odpowiedzi