Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, jak miałbym bojkotować ruskie produkty. Chyba nic ruskiego nie posiadam i na pewno nic ruskiego nie kupuję na bieżąco. Bywam w ruskich sklepach ale tam kupuję kapustę kiszoną z Litwy (z Kiejdan - najlepsza na świecie), to jest kapusta z kraju NATO, kaszę gryczaną VALDO z Łotwy (też NATO), litewskie słoiki groch czarny z boczkiem (Kiejdany oczywiście, NATO), ukraińskie cukierki i soloną słoninę firmy Lemberg. Napisy są po rosyjsku, ale firma niemiecka (NATO), co potwierdzają pieczątki weterynaryjne DE. Poza tym słonina nazywa się "sało ukrainskoje z cziesnokom" więc czuję się usprawiedliwiony. Taka słoninka do swojego chleba żytniego i zimnej wódeczki plus ogóreczek kiszony to są po prostu delicje.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

8 hours ago, Amator 2b said:

To kupuj chińskie.

Albo się słabo orientujesz w świecie albo to nie są  wartości które cenisz. Twoje zaczepki pozostaną już bez odpowiedzi.

• Moderatorzy

Poza paliwami to udział produktów rosyjskich na naszym rynku jest znikomy.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Ciekawe kiedy nasza ,, elita rządowa " zrozumie ,że finansuje agresora kupując węgiel , ropę i gaz od Ruskich . A może tego właśnie chcą ? Marionetkowego państewka uzależnionego od Sowietów , na kształt Białorusi , rządzonego i dojonego przez dyktatorka i jego kolesi ?

...there is no spoon...

• Moderatorzy

Wszyscy kupujący od Rosji paliwa i nie żądając nic w zamian wyhodowali agresora.

Śmieszne i straszne jest to, że Rosja dostałaby szybko bęcki w konwencjonalnym konfilkcie od Nato, ale w drugiej kieszeni ma opcję atomową więc praktycznie jedynie możemy stosować sankcje gospodarcze i fiskalne i dostarczać Ukrainie sprzęt do zwalczania samolotów i wozów bojowych w nieograniczonych ilościach.

2 minuty temu, stench napisał:

więc praktycznie jedynie możemy stosować sankcje gospodarcze i fiskalne

Nie możemy . Właśnie Niemcy , Węgry i Włochy uniemożliwiły odłączenie Ruskich od SWIFT . I tyle . Ukraina to żaden partner dla Zachodu . A Rosja ma surowce i rynek zbytu na zachodnie produkty . I tyle na temat szans Ukrainy w walce o wolność . Tylko czy my Polacy nie jesteśmy w takim samym położeniu jak Ukraina ?

...there is no spoon...

• Moderatorzy
10 minut temu, arturp napisał:

Tylko czy my Polacy nie jesteśmy w takim samym położeniu jak Ukraina ?

Jesteśmy. Dlatego potrzebujemy Ukrainy choćby jako bufora.

Zastanawiam się czy po cichu wprowadzono jakieś utrudnienia dla Rosji i Białorusi tzn zmniejszenie tempa odprawy ciężarówek na granicy, wzmożone i długotrwałe kontrole UDT itd, Żeby wydłużyć czas i koszty przejazdu.

15 minut temu, arturp napisał:

Tylko czy my Polacy nie jesteśmy w takim samym położeniu jak Ukraina ?

Gorszym. Nie mamy 15 elektrowni jądrowych żeby wyprodukować sobie na luziku pluton.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

2 minuty temu, stench napisał:

Dlatego potrzebujemy Ukrainy choćby jako bufora.

Raczej nie jako bufora bo jak widać nie daje rady . Ponadto atak i tak byłby przez Białoruś - tak jak obecnie na Ukrainę . 

...there is no spoon...

• Moderatorzy
4 minuty temu, il Dottore napisał:

Gorszym. Nie mamy 15 elektrowni jądrowych żeby wyprodukować sobie na luziku pluton.

To mnie oświeciłeś dlaczego niemieccy ekolodzy tak blokują budowę przez PL elektrowni atomowych .

Brudnych bomb się boją !!!

Kolejny wątek oparty na fantasmagoriach i przekonaniu jakoby nasza reakcja w tej kwestii miałaby coś zmienić.

Piaskownica.

10 minut temu, stench napisał:

dlaczego niemieccy ekolodzy

Ekolodzy he he.

Z każdym dniem rośnie liczba tych, których musisz całować w "D" aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści.

9 minut temu, stench napisał:

To mnie oświeciłeś dlaczego niemieccy ekolodzy tak blokują budowę przez PL elektrowni atomowych .

Brudnych bomb się boją !!!

Mamy sporo tego dziadostwa w beczkach w składach z materiałami promieniotwórczymi, nic nie trzeba produkować

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Godzinę temu, stench napisał:

Poza paliwami to udział produktów rosyjskich na naszym rynku jest znikomy

My możemy nic nie kupować, rząd kupuje za nas. Węgiel, gaz, ropę. I będzie kupował nadal.

39 minut temu, Amator 2b napisał:

Kolejny wątek oparty na fantasmagoriach i przekonaniu jakoby nasza reakcja w tej kwestii miałaby coś zmienić.

Spokojnie czekaj aż po ciebie przyjdą , w... ają ci żonę i córki , ukradną to co wypracowałeś a twój ukochany kościółek zamienią na cerkiew 🤣 A może ty po prostu tego chcesz i dlatego zniechęcasz ludzi do sprzeciwu ?

...there is no spoon...

1 godzinę temu, stench napisał:

Brudnych bomb się boją

Niekoniecznie brudnych. Jak masz swój pluton i tryt to możesz zrobić naprawdę sympatyczne zabawki. 🙂

1 godzinę temu, ASURA napisał:

Mamy sporo tego dziadostwa w beczkach w składach z materiałami promieniotwórczymi, nic nie trzeba produkować

No właśnie że nie mamy. 150 kilo tego dobra tylko w jednej partii (na 15 bomb na luziku by stykło) oddaliśmy ruskim na życzenie USA. 😞 To nie są żadne "odpady". W rękach zdolnego inżyniera to byłby game changer.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Zyzol napisał:

Czy idąc tropem myślowym założyciela wątku Polska powinna pozbyć się całości poradzieckiego uzbrojenia?

To ,, uzbrojenie" już się do niczego nie nadaje więc masz rację - należy to oddać Ukraińcom na barykady lub zapory i kupić coś co działa a nie udawać ,że mamy wyposażoną armię .

...there is no spoon...

4 godziny temu, stench napisał:

Wszyscy kupujący od Rosji paliwa i nie żądając nic w zamian wyhodowali agresora.

Śmieszne i straszne jest to, że Rosja dostałaby szybko bęcki w konwencjonalnym konfilkcie od Nato, ale w drugiej kieszeni ma opcję atomową więc praktycznie jedynie możemy stosować sankcje gospodarcze i fiskalne i dostarczać Ukrainie sprzęt do zwalczania samolotów i wozów bojowych w nieograniczonych ilościach.

to,ze rosja ma opcje atomowa,to nic nie znaczy,nato tez ja ma.

a byc moze ,kraza sluchy ,ze i ukraina nie do konca wszystko oddala rosji.

dostarczanie bronii ukrainie popieram,ale to juz chyba za pozno na to.

Moim zdaniem jako zwykli ludzie to możemy co najwyżej przykręcić w swoim domu ogrzewanie gazowe i z sąsiadem wspólnie jeździć do pracy , żeby zmniejszyć zużycie surowców pochodzących z rosji.

• Moderatorzy
6 minut temu, tomek7776 napisał:

dostarczanie bronii ukrainie popieram,ale to juz chyba za pozno na to.

Dlaczego? ręczne wyrzutnie ppanc i plot zawsze się przydadzą. Sowieccy żołdacy nie będą się panoszyć.

4 godziny temu, Zyzol napisał:

Czy idąc tropem myślowym założyciela wątku Polska powinna pozbyć się całości poradzieckiego uzbrojenia? 

Tak. A Niemcy ruskiego gazu.

2 godziny temu, Grzech76 napisał:

Moim zdaniem jako zwykli ludzie to możemy co najwyżej przykręcić w swoim domu ogrzewanie gazowe i z sąsiadem wspólnie jeździć do pracy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , żeby zmniejszyć zużycie surowców pochodzących z rosji.

To tylko półśrodki.

Po co jeździć jak można chodzić?

Ukryta Zawartość

Z każdym dniem rośnie liczba tych, których musisz całować w "D" aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści.

5 godzin temu, arturp napisał:

To ,, uzbrojenie" już się do niczego nie nadaje więc masz rację - należy to oddać Ukraińcom na barykady lub zapory i kupić coś co działa a nie udawać ,że mamy wyposażoną armię .

Wszystko można.

Można pozbyć się poradzieckich systemów S-125 Newa-SC...

b76da671b91925569869e2958a340993247134da

... i wyposażyć polską obronę powietrzną w dzidy przeciwlotnicze.

Spear_Head-1140x641.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja dziś zjadłem barszcz ukrainski i dorsza polnocnoatlantyckiego

To piorunująca mieszanka, powinno pomóc 

Na ruskie nawet nie spojrzałem 

10 godzin temu, costa brava napisał:

Na ruskie nawet nie spojrzałem 

Barszcz ukraiński zawsze na propsie, broń Boże moskiewski na wędzonce! 🙂

A na poważnie: można zdrowo dopiec Rosji, niestety - wiąże się to z WIELKIMI wyrzeczeniami! 😞

xlarge

11 minut temu, MSki napisał:

Niemcy, Włochy i Węgry zablokowały najbardziej radykalne maksymalne sankcje, jakie miały spaść na Rosję, np. zablokowanie systemu bankowego SWIFT dla wszystkich Rosjan. Wobec powyższego, na cenzurowanym powinny znaleźć się również produkty z tych trzech krajów.

A tu już miałbym wielki problem. Ja i syn - niemieckie samochody. Czekam na dostawę rowerów z Reichu. Węgierskie salami MUSI być w lodówce i butelczyna Tokaju (mamy w Dublinie węgierski Paprika Store). Włochy - połowa moich zakupów spożywczych jest włoska: makaron, oliwa, sery Parmezan i Gran Padano, kawa, koncentrat pomidorowy, pomidory w puszce, pulpa pomidorowa, sosy różnorakie, Rafaello, TikTaki, Nutella...

No nie, kurka. Ukraina Ukrainą ale tak się nie da żyć! 😞

Dziecinady ciąg dalszy jak widzę.

Piasek czasami sobie zmieńcie w tej piaskownicy.

3 godziny temu, il Dottore napisał:

A tu już miałbym wielki problem. Ja i syn - niemieckie samochody. Czekam na dostawę rowerów z Reichu. Węgierskie salami MUSI być w lodówce i butelczyna Tokaju (mamy w Dublinie węgierski Paprika Store). Włochy - połowa moich zakupów spożywczych jest włoska: makaron, oliwa, sery Parmezan i Gran Padano, kawa, koncentrat pomidorowy, pomidory w puszce, pulpa pomidorowa, sosy różnorakie, Rafaello, TikTaki, Nutella...

No nie, kurka. Ukraina Ukrainą ale tak się nie da żyć! 😞

Wybór jest oczywisty.

A teraz wyobraź sobie jaką zgryzotę mają demokraci w Berlinkarze.

Patrzą na ten kurek z zaciśniętymi zębami i...no właśnie.

4 minuty temu, Amator 2b napisał:

Patrzą na ten kurek z zaciśniętymi zębami i...no właśnie.

No tak. Czyli staruszek Marks miał rację (proszę nie powtarzać @Bobcatowi! 😉 ) - byt określa świadomość. 🙂

Zawsze starałem się nie kupować rosyjskich produktów. Raz tylko, dawno temu kupiłem rosyjskie EL34 dla porównania.
Z przerażeniem obserwuję to co stało się z ludźmi z Polski, których dobrze znałem, a którzy wyjechali do Rosji na różne kontrakty, w końcu tam zostali i zamieszkali tam 25-20-15 lat temu. Rosja ich wciągnęła i zmieniła zupełnie, wszystkich co do jednego.

Jeżeli mogę to nie kupuję również chińskich produktów, żadnego audio "Made in China" . Nigdy nie kupiłem niczego na portalach chińskich bo taniej, bo....
Na przykład sprzęt foto: aparaty i obiektywy można kupić produkowany w Japonii lub Tajlandii. Sprzęt i akcesoria rowerowe również mogą nie być chińskie. Elektronika komputerowa, podzespoły z Tajwanu. PEN-y flash mam Toshiba Made in Japan. Drobne AGD np. ze Słowenii.

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

17 minut temu, sly30 napisał:

Ukryta Zawartość

Czyli jestem prawie poprawny, ponieważ...

Tych alkoholi nie kupuję, bo w ogóle nie piję. Obuwie, to nie moja ulubiona marka. Gry komputerowa interesują mnie tak samo, jak alkohole. Użytkuję opony marki innej marki. Kosmetyki tych marek nie są w moim guście, wolę już taniego "Brutal"-a. Natomiast z programu Kaspersky nie mam zamiaru rezygnować, bo uważam go za jeden z najlepszych.

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.