Skocz do zawartości
IGNORED

Używany CD do 20.000 PLN: Gryphon Scorpio, Marantz SA-10, czy Esoteric K-05XS?

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 24.07.2022 o 16:48, Franek Dolas napisał:

Panowie, a może byśmy tak wrócili do zasadniczego tematu tego posta, czyli wyboru używanego CD do 20K. Mcintosh, Ayon, Naim odpadają - to nie moja bajka. W grze są te wymienione w pytaniu: Gryphon Scorpio, Marantz SA-10, Esoteric K-05XS ew. K-03 oraz ML No 512 i Luxman D-08U. Pytam Was o doświadczenia w tymi konkretnie urządzeniami, bo raczej nie mam szans pożyć ich na odsłuch z racji tego, że w większości są to poprzednie modele już nie oferowane.

Gryphon Scorpio a dlaczego nie Mikado ? Był ostatnio w tym budżecie 😉

W dniu 23.07.2022 o 09:48, Franek Dolas napisał:

Przymierzam się do zakupu używanego CD w budżecie do ok. 20.000 PLN. Myślę o kilkuletnim urządzeniu w idealnym stanie, które jako fabrycznie nowe kosztowało ok. 40.000 PLN. Najprawdopodobnie będzie to import z zagranicy, bo u nas ceny "klocków" z tej półki aż tak szybko nie spadają. Zastanawiam się nad następującymi urządzeniami:

- Gryphon Scorpio,

- Marantz SA-10,

- Esoteric K-05XS

Jeżeli ktoś z Was miał okazję porównywać te CD-ki to będę wdzięczny za opinię. A może macie pomysł na temat innych urządzeń, nad którymi powinienem się zastanowić?

mark levinson no 31.5

audiomeca mephisto II

mark levinson no 39

12 minut temu, tomek7776 napisał:

mark levinson no 31.5

audiomeca mephisto II

mark levinson no 39

Super, tylko 1 i 2 to same transporty, a rozmawiamy o pełnym CD, a 3 to faktycznie kultowy model, ale już straszna prehistoria, zwłaszcza jego układ DAC, bo sam transport zdecydowanie spoko. W każdym razie uprzejmie dziękuję za podzielenie się opinią.

15 minut temu, tomek7776 napisał:

mark levinson no 31.5

audiomeca mephisto II

mark levinson no 39

Jakim prawem wprowadzasz kogoś w błąd? Jak możesz coś polecać skoro nie mogłeś tych sprzętów słuchać w 100 różnych konfiguracjach z innymi sprzętami. Fantasto!

Otóż właśnie!

Jak typowy zwolennik, wiecie już kogo 😄

Edytowane przez bum1234
7 godzin temu, sly30 napisał:

Jakim prawem wprowadzasz kogoś w błąd? Jak możesz coś polecać skoro nie mogłeś tych sprzętów słuchać w 100 różnych konfiguracjach z innymi sprzętami. Fantasto!

akurat te mialem.a jednego z nich mam.

FANTASTO.

7 godzin temu, Franek Dolas napisał:

Super, tylko 1 i 2 to same transporty, a rozmawiamy o pełnym CD, a 3 to faktycznie kultowy model, ale już straszna prehistoria, zwłaszcza jego układ DAC, bo sam transport zdecydowanie spoko. W każdym razie uprzejmie dziękuję za podzielenie się opinią.

prehistoria gra swietnie.

mark levinson no 31.5 i no 37 posiadam.

audiomeca II wystepuje tez jako cd.

mozesz tez sie pokusic na

Reimyo CDT 777  Reymio dap 999ex

znakomity.mialem.polecam.

2 godziny temu, tomek7776 napisał:

akurat te mialem.a jednego z nich mam.

Podobnie jak ja miałem sprzęty które wymieniłem. Ale nie słuchałem ich w 600 możliwych konfiguracjach i ty też nie. Czyli twoja ocena jest bezwartościowa. Sam tak twierdziłeś. 

Edytowane przez sly30

Ooooo ... uderz w stół, a pmcomp zacytuje norzyce autorstwa @sly30.

Poczytajcie od tego prostą, kulturalną, bez żadnych epitetów, wymianę opinii pomiędzy @sly30, @piorasz i moja skromną osobą nt. dźwięku z systemów i przede wszystkim kolumn vintageowych, testów i muzyki.

Jak to @sly30 testował chyba ze 20 takich systemów, a potem się okazało że tylko 2 i to u kolegów 🙂 🙂 🙂 :

No i oczywiście odsłuchy na wszelkiej maści Audio Show czy Hi-End Monachium. Najbardziej podobało mi sie, że on i tak z tego nic nie pamięta bo ... za duzo słuchał 🙂 .

Jakość Panie Sylwek, nie ilość 😉 .

Czy tutaj słuchał tych transportów/CD podobnie ??? Odpowiedzcie sobie sami.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Nie wiem o co tobie chodzi? Transporty CD miałem różne u siebie. A kolumn vintage nie brałem na testy, bo już na dzień dobry, tam gdzie takich słuchałem, grały na tyle kiepsko, że nie byłem nimi zainteresowany. No i co w związku z tym?

Edytowane przez sly30
4 godziny temu, sly30 napisał:

Podobnie jak ja miałem sprzęty które wymieniłem. Ale nie słuchałem ich w 600 możliwych konfiguracjach i ty też nie. Czyli twoja ocena jest bezwartościowa. Sam tak twierdziłeś. 

nie moja a Twoja.bo zarzucilec forumowiczowi  ze nie zna roznic w brzmieniu A klasy.roznych topowych wzmacniaczy.koncowek.sugerujac ze ty przetestowalem cale ich ''tony''

napisales ze mialez ze 20  wzmacniaczy klasy D.

do tego zapewne miales do dyspozycji ''kilometry ''kabli.

i to w sumie daje nam kilkaset liczac ostroznie konfiguracji.

i o to mi chodzi.

a wracajac do tematu.

jakie cd transporty miales.czym polaczone.jaki dac.

p.s

najlepiej brzmiace systemy jakie dane mi bylo sluchac(powiedzmy ze zdarzylo mi sie sluchac ok kilkudziesieciu roznych)

to byly strare .wrecz wiekowe systemy.

byla muzyka.magia.czar.nie chcialo sie wstawac z fotela.

mieszkam niedaleko konstruktora producenta kolumn.kabli.ktory stosuje glosniki sprzed kilkudziesieciu lat.

a w swoim zyciu ''przerzucil'' sprzetu nowego za kilka mln pln.

40 minut temu, tomek7776 napisał:

mieszkam niedaleko konstruktora producenta kolumn.kabli.ktory stosuje glosniki sprzed kilkudziesieciu lat.

a w swoim zyciu ''przerzucil'' sprzetu nowego za kilka mln pln.

I co z tego? To nic nie znaczy. Stare może kupić taniej. Może je lepiej znać stąd nieźle je aplikuje. Do tego może sprzedawać kit o legendach sprzed lat i finalnie może na tym lepiej zarabiać, przy mniejszym nakładzie środków. Zamówi u stolarza proste, banalne skrzynki, bo tak najtaniej i najłatwiej. A reszta, to mity i legendy. Chcąc zrobić poważne, zaawansowane obudowy, to już koszty rosną i wiedzy potrzeba więcej. Projekt CAD/CAM, drugi przenoszący to na język obrabiarki CNC, do tego trzeba taką obrabiarkę mieć i jeszcze umieć ją w pełni obsługiwać, co wcale nie jest proste. Dodatkowo trzeba mieć soft akustyczny, by móc zaprojektować koncepcje obudowy tzw.anty dyfrakcyjnej. To wszystko razem, to spore wyzwania, koszty, czas, logistyka itd. Dlatego wielu tego nie potrafi i ogranicza się do zwykłych, prostych skrzynek i później dorabia do tego ideologie vintage.

40 minut temu, tomek7776 napisał:

i to w sumie daje nam kilkaset liczac ostroznie konfiguracji.

i o to mi chodzi.

Oczywiście, że to daje setki różnych możliwych konfiguracji i oczywistym jest, że nikt na świecie nie przetestował nawet 10% z nich. Ale jeśli to twoim zdaniem wyklucza własne opinie o danych sprzętach, to jakim prawem sam polecasz inne sprzęty, których też nie testowałeś w setkach możliwych konfiguracji? To obłuda i chamstwo, krytykować kogoś za coś, co się samemu robi. 

Edytowane przez sly30

staram sie nie polecac czegos .czego nie sluchalem dluzej.

i to nie chodzi o to czy dany sprzet sluchalem w 20 konfiguracjach.bo wsrod tych osob  u ktorych sluchalem.czy tez u siebie raczej kazdy celowal w pewne konfiguracje.a nie tzw testowanie 20 bezcelowych konfoguracji.

do tego pamietaj.ze masz kolumny jakie masz. moga nie byc tym czyms na czym sie testuje rozne sprzety.

to taka konstrukcja zrobiona wylacznie pod ciebie.

i raczej pod twoje accu.i pod twoje uszy.

takze to co piszesz.te twoje opinie sa  pomocne wylacznie dla ciebie.

warto tez robic za kazdym testowaniem notatki.bo przy takiej ilosci o jakiej wspomniales.nikt nie jest w stanie zpamietac efektow.

p.s

przestan w koncu ekscytowac sie tymi obrabiarkami CNC.jakbys byl Pigmejem ...czy Aborygenem.

chodz oni to.nad czym piejesz z zachwytu potrafia zrobic recznie prymitywnymi narzedziami.

soft akustyczny...ciekawy dobór słów.

z tego co piszesz.grupa poczatkujacych ludzi kupila obrabiarki CNC .oraz ''soft akustyczny''.

i zaczela uprawiac pijar...po ktorym dales sie namowic na kosztowny projekt.i ciagle jestes pod ich wrazeniem.

ok.

58 minut temu, tomek7776 napisał:

staram sie nie polecac czegos .czego nie sluchalem dluzej.

To tak samo jak ja. U mnie 2 tyg.grania to ok 180h. A ciebie to będzie kilka miesięcy. Taka prawda. 

do tego pamietaj.ze masz kolumny jakie masz. moga nie byc tym czyms na czym sie testuje rozne sprzety.

Ot taka demagogia. Każdy testujący ma kolumny jakie ma. Czy polski recenzent, czy zachodni ma jakieś kolumny. Testowałem dużo na Grande Utopiach, na Avalonach Isis i TAD R1, czyli górna półka. Do tego w pokoju 56m2 z zaawansowaną adaptacją akustyki, czego nie ma zbyt wiele w Polsce, a nawet na świecie. Tym samym nie mam stresu, bo po prostu u mnie słuchać…dużo…a może nawet więcej. A moje obecne kolumny są zbudowane na bazie znanych driverów i elementów zwrotnic, więc nie nożna ich posądzać o fałszowanie przekazu. 

warto tez robic za kazdym testowaniem notatki.bo przy takiej ilosci o jakiej wspomniales.nikt nie jest w stanie zpamietac efektow.

Nie muszę. Mam na to czas i dobrą pamięć. 

z tego co piszesz.grupa poczatkujacych ludzi kupila obrabiarki CNC .oraz ''soft akustyczny''

Nic takiego nie pisałem. Każdy kiedyś zaczyna, a po 15 latach i setkach wykonanych projektów, staje się profesjonalistą. 

zaczela uprawiac pijar...po ktorym dales sie namowic na kosztowny projekt

Nic nie wiem o żadnym pijar i nikt mnie na nic nie namawiał, wręcz wielu zniechęcało.  To ja szukałem firmy, która zrealizuje moje marzenia. 

Godzinę temu, tomek7776 napisał:

ciagle jestes pod ich wrazeniem.

To prawda. Jestem bardzo zadowolony. Nieustająco. 

Edytowane przez sly30

Zapewne autor tego tematu już ma dość widząc tutaj przepychanki i udowadnianie sobie wzajemnie kto ma rację. Czy Wy nie widzicie tego jakie bagno robi się na tym  forum właśnie z powodu takich nie wnoszących zupełnie nic przepychanek. W prawie każdym temacie zaczynacie takie bezsensowne dyskusje, które tylko odpychają innych od normalnej, sensownej wymiany poglądów. Weźcie stwórzcie sobie osobna prywatną platformę, na której będzie walczyć ze sobą do upadłego. Zbierzcie się tam w 10 i możecie szaleć do oporu.

Kurczę naprawdę bawi Was takie coś?

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

Mnie nie, ale są tu tacy, którzy z audio nie mają nic wspólnego, nawet ich to niespecjalnie interesuje, ale lubią wszczynać afery i atakować audiofilów. No potem jest tak jak jest. Pewnie się nudzą i mają rozrywkę z awantur. 

W dniu 5.08.2022 o 06:37, tomek7776 napisał:

mialem

Nie posiadasz napędu od japońskiego koncernu ?

A ja przeczytałem kilka wpisów w tym temacie i od razu mnie oswiecilo- to nawalania forumowych doradzaczy i tyle.

Panowie powinniście zmienić forum na komputerowe, tam miejscowi doradzaczy nawalają się aż miło, tocząc odwieczny spór nad wyższością nvidii na AMD czy odwrotnie. Ja kupiłem sobie kompa z grafiką Intela w cenie, mam UHD, doskonałą obsługę kilku monitorów i TV co przydaje się podczas oglądania HBOmaxa i jednoczesnego słuchania muzy z jrivera w trybie DSD4speed na odtwarzaczy Yamahy. W tej chwili słucham płyty Watersa ATD W wersji BluRay Puree Audio. Zdecydowanie najlepiej brzmi ścieżka DTS Master Audio 2.0. Wypełnienie i dociążenie dźwięku pierwsza liga, cały pokój wręcz kipi muzyka, do tego subtelne wysokie i ta przestrzeń. Jak sobie pomyślę że miałbym tego cuda słuchać że starodawnej płyty CD na starodawnym odtwarzaczu CD za 20kzl to ja wymiekam. 

Edytowane przez Audroc
W dniu 5.08.2022 o 13:53, sly30 napisał:

I co z tego? To nic nie znaczy. Stare może kupić taniej. Może je lepiej znać stąd nieźle je aplikuje. Do tego może sprzedawać kit o legendach sprzed lat i finalnie może na tym lepiej zarabiać, przy mniejszym nakładzie środków. Zamówi u stolarza proste, banalne skrzynki, bo tak najtaniej i najłatwiej. A reszta, to mity i legendy. Chcąc zrobić poważne, zaawansowane obudowy, to już koszty rosną i wiedzy potrzeba więcej. Projekt CAD/CAM, drugi przenoszący to na język obrabiarki CNC, do tego trzeba taką obrabiarkę mieć i jeszcze umieć ją w pełni obsługiwać, co wcale nie jest proste. Dodatkowo trzeba mieć soft akustyczny, by móc zaprojektować koncepcje obudowy tzw.anty dyfrakcyjnej. To wszystko razem, to spore wyzwania, koszty, czas, logistyka itd. Dlatego wielu tego nie potrafi i ogranicza się do zwykłych, prostych skrzynek i później dorabia do tego ideologie vintage.

Dokładnie tak jest. Można coś zrobić w umownej technologii "DIY". Ale jeśli to ma być naprawdę TOP  - muszą to wykonywać zawodowcy z dostępem do zaawansowanego  parku maszynowego, wykorzystanie ludzi z wiedzą i doświadczeniem. Koszty będą zabójcze przy jednostkowym projekcie.

Cała reszta DIY - to mroczna piwnica, obcęgi, pędzel i amatorszczyzna. W najlepszym wypadku stolarz co na co dzień robi schody lub meble kuchenne. Pomiary, aparatura pomiarowa, komora bezechowa, know-how - marzenie ściętej głowy. o elektronice to szkoda w ogóle gadać bo tu już geniusz DIY - leży i kwiczy.

Brzmienie adekwatne do zastosowanej "technologii" i radosnej "produkcji"

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

• 2 tygodnie później...

@Franek Dolas słuchałeś już może tego Marantz SA-10? Sam myślę nad nowym CD ale zależało by mi dodatkowo na funkcji dac w odtwarzaczu.

W dniu 10.08.2022 o 22:08, Audroc napisał:

A ja przeczytałem kilka wpisów w tym temacie i od razu mnie oswiecilo- to nawalania forumowych doradzaczy i tyle.

Panowie powinniście zmienić forum na komputerowe, tam miejscowi doradzaczy nawalają się aż miło, tocząc odwieczny spór nad wyższością nvidii na AMD czy odwrotnie. Ja kupiłem sobie kompa z grafiką Intela w cenie, mam UHD, doskonałą obsługę kilku monitorów i TV co przydaje się podczas oglądania HBOmaxa i jednoczesnego słuchania muzy z jrivera w trybie DSD4speed na odtwarzaczy Yamahy. W tej chwili słucham płyty Watersa ATD W wersji BluRay Puree Audio. Zdecydowanie najlepiej brzmi ścieżka DTS Master Audio 2.0. Wypełnienie i dociążenie dźwięku pierwsza liga, cały pokój wręcz kipi muzyka, do tego subtelne wysokie i ta przestrzeń. Jak sobie pomyślę że miałbym tego cuda słuchać że starodawnej płyty CD na starodawnym odtwarzaczu CD za 20kzl to ja wymiekam. 

zapewniam cie ze sa jeszcze bardzo doswiadczeni audiofile co sluchaja winylu.

pewnie ich okreslisz jako jaskiniowców.

W dniu 11.08.2022 o 07:38, babatular napisał:

Dokładnie tak jest. Można coś zrobić w umownej technologii "DIY". Ale jeśli to ma być naprawdę TOP  - muszą to wykonywać zawodowcy z dostępem do zaawansowanego  parku maszynowego, wykorzystanie ludzi z wiedzą i doświadczeniem. Koszty będą zabójcze przy jednostkowym projekcie.

Cała reszta DIY - to mroczna piwnica, obcęgi, pędzel i amatorszczyzna. W najlepszym wypadku stolarz co na co dzień robi schody lub meble kuchenne. Pomiary, aparatura pomiarowa, komora bezechowa, know-how - marzenie ściętej głowy. o elektronice to szkoda w ogóle gadać bo tu już geniusz DIY - leży i kwiczy.

Brzmienie adekwatne do zastosowanej "technologii" i radosnej "produkcji"

producencik kolumn to amator w porownaniu z doswiadczonym stolarzem .np od schodzow.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, szpakowski napisał:

@Franek Dolas słuchałeś już może tego Marantz SA-10? Sam myślę nad nowym CD ale zależało by mi dodatkowo na funkcji dac w odtwarzaczu.

Jeszcze nie słuchałem.

Teraz, Franek Dolas napisał:

Jeszcze nie słuchałem.

A masz zamiar? Marantz nie cieszy się audiofilskim uznaniem w tej kategorii cenowe ale może być ciekawą opcją, nawet przez wzgląd na funkcjonalność. Chyba, że już coś znalazłeś ... ?

no ładny i pewnie sensownie gra, ale to raczej zakup na dożywocie... do tego drogi...

Ciekawe, że jest jeszcze ktoś, kto interesuje się wyrobami tej firmy. Szkoda, że nie pokazali wnętrza tego "urządzenia".

Oto wzmacniacz Wile Luis:

Ukryta Zawartość

Ładny prawda?

No to teraz zajrzyjmy do środka:

0407-2015-06-04.jpeg

0407-2015-06-06-fit-1280x854.jpg

I co teraz?

A to nie wszystko, ale daruję sobie resztę. Leżącego się nie kopie.......

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Brak słów, garażowa robota ,obcegami .Czy w ogóle można mówić o powtarzalności brzmienia każdego egzemplarza ?.

34 minuty temu, tedi02 napisał:

Brak słów, garażowa robota ,obcegami .Czy w ogóle można mówić o powtarzalności brzmienia każdego egzemplarza ?.

Nie można. O powtarzalności - w takim bajzlu można zapomnieć.  Jest cała masa wyrafinowanych audiofili którzy kupią pażdzierz w środku, listwę z Castoramy, czy lampowe monobloki za 300tys gdzie sam producent nie wie dlaczego akurat ten egzemplarz "nie gra".

To taka radosna twórczość.

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

• 3 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi