Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze transporty plików dla przetwornikow DAC Hi-End.

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, bum1234 napisał:

Czyli głowa w piasek 😄

Problem transportu plików jest obszerny i zupełnie niezbadany. 
Rynek łyka partyzantkę w stylu zmiany zasilaczy na liniowe, izolacji galwanicznej, eksperymenty z protokołami przesyłania, kombinacje z wyłaczniem procesów i zmianą priorytetów, etc.

Prawda jest taka, że nikt nie wie jak to wszystko działa i jak to powinno być zrealizowane by mieć pewność, że jest optymalnie.
Ten stan jest źródłem coraz bardziej odjechanych teorii i nie mniej chorych wynalazków, majacych być remedium na wszystkie bolączki odtwarzania plików.
W przypadku dyskusji na ten temat, w zasadzie równie dobrze można by używać wahadełka albo jakiegoś oswojonego medium zamiast analizować wpisy domorosłych guru.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

11 godzin temu, Marek Lacki napisał:

To tak fajnie w uproszczonej "teorii" wygląda. W praktyce już nie, bo ta bazuje na nie uproszczonej, tylko rzeczywistej, które jest 10 x bardziej skomplikowana, niż to przedstawiasz.

Widzę że on dalej to samo. Gość nawet podstawowej teorii działania izolacji galwanicznej nie rozumie i już był sprowadzony do parteru w tym temacie. Napiszcie mu niech w końcu odpowie na te posty, LOL.

3 godziny temu, kaviter napisał:

Widzę że on dalej to samo. Gość nawet podstawowej teorii działania izolacji galwanicznej nie rozumie i już był sprowadzony do parteru w tym temacie.

Haha

Ale konfabulujesz. To TY NIC NIE ROZUMIESZ !

Zasada działania izolacji galwanicznej jest prosta i skuteczna. Jak do tego wie się jak działa przesył USB to naprawdę tylko zatwardziały fantasta będzie wątpił w skuteczność działania. 

12 godzin temu, Seth_A_Rider napisał:

Hardware, zasilanie i timing.

Najwazniejsze pomiędzy dziesiątkami innych zmiennych.

Jeśli zastosujemy izolację galwaniczną TO hardware i zasilanie nie mają żadnego zanczenia. A timing NIGDY nie ma znaczenia przy transmisji USB. To jest transmisja ASYNCHRONICZNA ! 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

19 minut temu, Piopio napisał:

Haha

Ale konfabulujesz. To TY NIC NIE ROZUMIESZ !

Widzę że chcesz się dalej ośmieszać, kiepsko trafiłeś ale dawaj. Zacznij od opisu podstawowych parametrów z tego schematu izolacji galwanicznej, napisz gdzie na tym schemacie są szumy zasilania i w którym miejscu dodają się do sygnału. Dawaj usunąłem Cię z ignorowanych:

G6XWpC2.png

5 minut temu, kaviter napisał:

Widzę że chcesz się dalej ośmieszać, kiepsko trafiłeś ale dawaj. Zacznij od opisu podstawowych parametrów z tego schematu izolacji galwanicznej, napisz gdzie na tym schemacie są szumy zasilania i w którym miejscu dodają się do sygnału. Dawaj usunąłem Cię z ignorowanych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Już ci pisali koledzy, że to zły schemat. A ty z uporem maniaka na niego się powołujesz ...

izolacja usb.jpg

Poza aspektami technicznymi wpływ izolacji dobrze słychać. Oczywiscie tym mniej im mniej źródło jest zaszumione. 

Ale to chyba logiczne dla każdego. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

@PiopioZnajdź izolację galwaniczną taką która kosztuje 5,10 lub 20 tyś, to wtedy wszyscy będą cię klepać po placach 🤣🤣🤣

Żeby grało, to musi kosztować. Wiesz jak jest 😃

Godzinę temu, NRK napisał:

@PiopioZnajdź izolację galwaniczną taką która kosztuje 5,10 lub 20 tyś, to wtedy wszyscy będą cię klepać po placach 🤣🤣🤣

Żeby grało, to musi kosztować. Wiesz jak jest 😃

Wiem, wiem. Zawsze można kupić coś z górnej półki:

"Meitner MA-1 v2

Własna technologia galwanicznej izolacji interfejsu USB, jeszcze dokładniej izoluje przed szumem z układu zasilania." - Ed Meitner (odpowiedzialny za EMM Labs) - guru przetwarzania cyfrowego dźwięku

Ale nasi spece od High-End wiedzą lepiej ...

Edytowane przez Piopio

21 minutes ago, Piopio said:

W końcu za coś im płacą ....

19 minut temu, Piopio napisał:

Wiem, wiem. Zawsze można kupić coś z górnej półki:

"Meitner MA-1 v2

Własna technologia galwanicznej izolacji interfejsu USB, jeszcze dokładniej izoluje przed szumem z układu zasilania." - Ed Meitner (odpowiedzialny za EMM Labs) - guru przetwarzania cyfrowego dźwięku

Porównaj co cudo z innymi DACami a usłyszysz jaki to ciemny bez wyrazu dźwięk, nie dziwie się ze nie ma albo słabo słychać różnice, wszystko jest o przytłumionej charakterystyce 

Ciemny dźwięk bez wyrazu ...

Czego to ludziki nie wymyślą, by podbudować swoje ego. Potem mogą zachowywać się jak mistrz kuchni, który zestawiając kabelki i transporty dzieli i rządzi brzmieniem.

szkoda, że tylko w wyobraźni 😄

2 hours ago, kaviter said:

Ukryta Zawartość

Nie ma to jak legenda, wystarczy narysować byle schemat, by wzbudzić zachwyt gawiedzi, która nic z tego nie rozumiejąc łyka łapczywie bzdurę za bzdurą 😄

Ukryta Zawartość

Kto tu leci na wyobraźni to większość wie 🙂

Edytowane przez .:Gerard:.
8 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Porównaj co cudo z innymi DACami a usłyszysz jaki to ciemny bez wyrazu dźwięk, nie dziwie się ze nie ma albo słabo słychać różnice, wszystko jest o przytłumionej charakterystyce 

"Konkluzja
Meitner MA-1 mówi prawdę o dźwiękach i przestrzeni, w której się rozchodzą. Szczęśliwy posiadacz tego przetwornika doświadczy muzycznej nirwany. To bezcenne przeżycie."

Teraz, Piopio napisał:

"Konkluzja
Meitner MA-1 mówi prawdę o dźwiękach i przestrzeni, w której się rozchodzą. Szczęśliwy posiadacz tego przetwornika doświadczy muzycznej nirwany. To bezcenne przeżycie."

Taką prawdę ze później stworzyli ver 2 a następnie 3
a jak ktoś ma mało barwny system to wpakuje taką ciemnotę i jest zadowolony ze ma barwę, niestety ten DAC jest słabo rozdzielczy, słabo przejrzysty i nie trzyma balansu tonalnego, przestrzenność średnio 

5 godzin temu, Piopio napisał:

Już ci pisali koledzy, że to zły schemat. A ty z uporem maniaka na niego się powołujesz ...

W jakim sensie zły ??? Zresztą nie kojarzę żeby ktoś napisał coś takiego, możesz dać jakiś cytat kogoś kwestionującego poprawność tego schematu. Odpowiesz na moje pytania czy dalej będziesz się wykręcał ???

3 godziny temu, kaviter napisał:

W jakim sensie zły ??? Zresztą nie kojarzę żeby ktoś napisał coś takiego, możesz dać jakiś cytat kogoś kwestionującego poprawność tego schematu. Odpowiesz na moje pytania czy dalej będziesz się wykręcał ???

Nie chce mi się szukać. Miej swoje zdanie a ja będę miał swoje. EOT

11 godzin temu, Piopio napisał:

Nie chce mi się szukać. Miej swoje zdanie a ja będę miał swoje. EOT

Te twoje wpisy przypominają mi pewną anegdotę sprzed lat.

Był kiedyś pewien profesor prawa, potem polityk a nawet marszałek Senatu.
Pisał prace naukowe nieomal z każdej dziedziny prawa. Z reguły głupio i po łepkach a przy tym prezentował poglądy raczej dyskusyjne pod względem ich wartości naukowej. Ale tych publikacji miał dużo, cholernie dużo.
W zasadzie każdy kto chciał popełnić pracę naukową z prawa musiał się na te publikacje natknąć i jakoś się do nich odnieść. Z reguły bardzo krytycznie.

Kiedyś na korytarzu dołapał go kolega profesor i zapytał - "Andrzeju, masz wielki dorobek ale dlaczego wszyscy się z tobą nie zgadzają i cię tak straszliwie krytykują?"
A nasz profesor na to -"nie ważne co o mnie piszą, ważne że piszą i cytują".

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

17 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Taką prawdę ze później stworzyli ver 2 a następnie 3
a jak ktoś ma mało barwny system to wpakuje taką ciemnotę i jest zadowolony ze ma barwę, niestety ten DAC jest słabo rozdzielczy, słabo przejrzysty i nie trzyma balansu tonalnego, przestrzenność średnio 

Większych bzdur dawno nie widziałem. Meitner MA3 ma znakomitą rozdzielczość w całym zakresie pasma. W dodatku jest to NEUTRALNY DAC.

23 minutes ago, Marek Lacki said:

Większych bzdur dawno nie widziałem. Meitner MA3 ma znakomitą rozdzielczość w całym zakresie pasma. W dodatku jest to NEUTRALNY DAC.

O nasz specjalista wyjrzał z piasku. Może kolega zechce nam przedstawić co rozumie przez "rozdzielczość w całym zakresie pasma"? Jakie jest definicja tej wielkości, jej miara i jednostki.

Gdy by kolega zechciał również napisać co według niego oznacza, że DAC jest neutralny. Jaki sposób ową neutralność się określa, bo rozumiem, że jest to wielkość mierzalna?

41 minut temu, bum1234 napisał:

(...) "rozdzielczość w całym zakresie pasma" (...)

To taki wypełniacz słowny, inaczej pustosłowie. Takie audiofilskie "jaja kobyły".

O nasz specjalista wyjrzał z piasku. Może kolega zechce nam przedstawić co rozumie przez "rozdzielczość w całym zakresie pasma"? Jakie jest definicja tej wielkości, jej miara i jednostki.
Gdy by kolega zechciał również napisać co według niego oznacza, że DAC jest neutralny. Jaki sposób ową neutralność się określa, bo rozumiem, że jest to wielkość mierzalna?

Bez przesady - w żadną stronę. Jeśli dwóch pianistów zagra Ci gamę w tych samych warunkach na tym samym fortepianie to w jakich parametrach wyrazisz różnice w dźwięku? Szansa, że sprzęt to odda w 50% wynosi pewnie 0,0005% ale wszelkie różnice które da się wyłapać można przypisać do „neutralności”. Ale to oczywiście termin umowny. Są tacy dla których tolerancja to synonim afirmacji. Inni szukają neutralności w systemach typu Ayon/Accu/Dynaudio grających death metal.

|Wzorzec brzmienia idealnego nie istnieje, więc wszelkie gadki o neutralności jakiegokolwiek urządzenia są tylko audiofilskim bełkotem i niczym więcej.

Pożywka dla marketingowców 😄

2 godziny temu, Marek Lacki napisał:

Moze gdybyś się skupił to byś coś innego wyczytał
Nie testowałem MA3

Jeżeli już Panowie sobie ulżyli, to może wrócimy do tematu wątku? 

Odsłuchałem w swoim systemie Lumina u1 mini i bardzo mi się spodobał w połączeniu z dacem r2r Audio gd R7. Pobił wyraźnie pod względem rozdzielczości, szczegółowości i dynamiki mój dotychczasowy transport/konwerter Audio gd DI-20HE. 

W związku z powyższym podjąłem decyzję o poszukiwaniu nowego transportu. Od razu nasuwa się pytanie, dlaczego nie kupić Lumina skoro się wpasował? Mój dac ma kiepskie usb, musiałbym podłączyć go przez coax/bnc lub aes/ebu, co ogranicza gęstość plików i eliminuje możliwość odtwarzania dsd powyżej 64, czyli praktycznie całkowicie. 

Jaki transport plikowy zbliżony brzmieniem do Lumina mogą koledzy polecić np z wyjściem i2s? Proszę o propozycję faktycznie słuchane /sprawdzone i cenowo zbliżone do Lumina. 

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Nie ma co kombinować. Szukaj lumina. Sam niedawno kupiłem u1 mini. Gram po aes ebu. Nie kombinowałem z zasilaczem liniowym bo gra rewelacyjnie z dobrą sieciówką. A też czaję się na pełnego u1 jak się pojawi w dobrej cenie. Odkąd mam qobuz to nawet nie ruszam plików z serwera.

Polecam jeszcze wypożyczyć Aurender, Jak LUMIN U1 pasuje to Aurender tez powinien, nie będę sugerował różnic, najlepiej samemu porównać

Gość

(Konto usunięte)

Piotrek, Moze Ayon audio nw-t dsd z wyjsciem i2s (rj45). Swoje lata juz ma oraz ograniczenia pcm 24-192/dsd 128, ale gra zjawiskowo jak to Ayon i wizualnie nawet pasuje do mastera 7..😉

Ponawiam pytanie. Jakie cechy dzwieku poprawiają sie gdy używamy drogiego trasportu plikow w porownaniu do grania po USB z peceta z darmowego softu np. Foobar ?

Pytam na poważne , bo wydajac na przyklad 5000-10000 pln na firmowy transport plikow mozna oczekiwac znaczacej poprawy w stosunku do rozwiazania Win-laptop-Foobar. Czy faktycznie taka poprawa nastepuje i w jakim zakresie ?  Bo jako inzynier czuje opor mentalny przed testowaniem drogich transportow plikowych ... skoro zwykly laptop daje bit-perfekt.

Dodam jeszcze, ze krotko testowalem Maline/Volumio jako transport USB i nie bylo zadnej roznicy w stosunku do brzmienia z USB z laptopa z Foobara. Ale malinka to rozwiazanie tanie i powiedzmy amatorskie. A co wnosza firmowe, drogie napedy plikow ?

TUX

Edytowane przez TUX
2 minuty temu, TUX napisał:

Bo jako inzynier czuje opor mentalny przed testowaniem drogich transportow plikowych ... skoro zwykly laptop daje bit-perfekt.

Wystarczy zastosować izolacją galwaniczną USB i PC "zagra" tak jak najdroższe transporty plikowe. W końcu transport przesyła tylko DANE. 

Po wyeliminowaniu zakłóceń elektrycznych dostajemy: czarne tło, lepszą separację, precyzyjną scenę, realistyczne wokale i barwy instrumentów, bardziej zwarty bas. 

• Pokaż nowe odpowiedzi