Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze transporty plików dla przetwornikow DAC Hi-End.

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

Ale tutaj nie chodzi o to czy różnica w jednej tabelce Amira jest słyszalna czy nie, tylko czy kabel cyfrowy wprowadza zmiany. 

Każdy kabel wprowadza zmiany bo kable mają różne parametry fizyczne, pytanie jest tylko jedno, czy te zmiany wchodzą w zakres słyszenia człowieka a zwłaszcza zmiany w kablach cyfrowych w których sygnału analogowego audio nie ma, jest tylko dźwięk zakodowany w formie cyfrowej. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

Za mało słuchają

Skąd wiesz? 

2 minuty temu, Piopio napisał:

Oceniają sprzęt na podstawie mierzalnych parametrów. I dlatego każdy tranzystor bije nawet najlepszą lampę

Bo to prawda że dobry "tranzystor" bije najlepszą lampę, nie ma w tym nic dziwnego, w technice wideo już dawno to zauważyli tylko audio w niektórych grupach hobbystycznych próbuje betonować się w poglądach zupełnie innych opartych o subiektywne odczucia, które często wprowadzają hobbystów w błąd na skutek przyjęcia nieprawidłowych procedur w trakcie porównań a w zasadzie olania jakichkolwiek procedur.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

9 minut temu, Lech36 napisał:

Bo to prawda że dobry "tranzystor" bije najlepszą lampę

Piszesz totalne bzdury.

Jak możesz tak pisać skoro nie słuchałeś High-Endowych lamp ? 

Posłuchałbyś AirTight, Leben CS-1000P, Octave, Audio Research, Audio Note, Unison Research Absolute 845 ...

Audio nie znasz jak ich nie słuchałeś ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 minut temu, Piopio napisał:

Piszesz totalne bzdury.

Możliwe, ale "lampy" mają przewagę tylko u pewnej zabetonowanej w swoich poglądach grupy hobbystów. Należy powrócić do pytania czy np. zniekształcenia powinny być minimalne czy może nie? Ja jestem zwolennikiem minimalnych, ale bez przesady, Ty dopuszczasz inne warianty. Twoja sprawa. Lampy mają jak na dzisiejsze czasy "ogromne" zniekształcenia, ale na szczęście ludzki słuch jest na nie tolerancyjny. Pewnie dlatego moje pisanie odbierasz tak jak napisałeś wyżej nie umiejąc przedstawić dowodów na swoją słuszność. 
Możliwe że to nie ja piszę bzdury, zastanowiłeś się precyzyjniej nad tym tematem 😉.  

15 minut temu, Piopio napisał:

Po co mam słuchać w/w lamp? Mam inne systemy odtwarzania dźwięku, dla lamp nie widzę w nich zastosowania, chyba że "na siłę" żeby były jakieś lampy w torze dodające np. 2 harmoniczną w sporej ilości.

18 minut temu, Piopio napisał:

Lubisz budować legendy, w moim przypadku lubię twarde otoczenie fizyki.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

4 minuty temu, Lech36 napisał:

Po co mam słuchać w/w lamp? Mam inne systemy odtwarzania dźwięku, dla lamp nie widzę w nich zastosowania, chyba że "na siłę" żeby były jakieś lampy w torze dodające np. 2 harmoniczną w sporej ilości.

Warto posłuchać żeby orientować się w temacie. Dla kogoś kto słuchał dobrych lamp to co piszesz to totalne bzdury. Nie jesteś obiektywny. Dobra lampa zapewnia brzmienie, które odbieramy jako realistyczne. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, Piopio napisał:

Piszesz totalne bzdury.

Posłuchałbyś AirTight, Leben CS-1000P, Octave, Audio Research, Audio Note, Unison Research Absolute 845 ...

A ja akurat słyszałem, niektóre nawet miałem na stanie.

To co mogę powiedzieć to to, że są to raczej hajendowe generatory zniekształceń.

Teraz, Piopio napisał:

Dobra lampa zapewnia brzmienie, które odbieramy jako realistyczne. 

Grunt to wyobraźnia i brak oporów w klepaniu w klawiaturę.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

1 minutę temu, rochu napisał:

A ja akurat słyszałem, niektóre nawet miałem na stanie.

To co mogę powiedzieć to to, że są to raczej hajendowe generatory zniekształceń.

Nie poznaję Cię 😉 Owszem lampy mają potężne zniekształcenia ale my jako ludzie odbieramy je jako naturalne.

Teraz, Piopio napisał:

Owszem lampy mają potężne zniekształcenia ale my jako ludzie odbieramy je jako naturalne.

Jakie "my"? Pisz za siebie.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

17 minut temu, Piopio napisał:

Warto posłuchać żeby orientować się w temacie.

Słuchałem, dobra "lampa", właściwie obciążona ma brzmienie zbliżone do dobrego tranzystora, nawet takiego pracującego w klasie D. Pewne drobne różnice zawsze będą bo lampa to konstrukcja mocno mechaniczna ze swoimi wadami a tranzystor tych wad wynikających z mechaniki konstrukcji ma znacznie mniej.

21 minut temu, Piopio napisał:

Dobra lampa zapewnia brzmienie, które odbieramy jako realistyczne. 

U mnie realistyczne brzmienie jest uzyskane bez lamp, zarówno w systemie opartym o wzmacniacze klasy AB jak i w systemie opartym o wzmacniacze końcowe klasy D. Realizm jest na tyle wysoki że przestałem chodzić na koncerty rockowe, które nawet nie zbliżają się do poziomu tego co uzyskałem, ale spokojnie to tylko moja subiektywna opinia 😉. Koncerty jazzowe i klasyczne, z tym bywa różnie ze wskazaniem na ten oryginalny w warunkach np. filharmonii. 

Aby pogodzic zwaśnione strony ,konstruuje się hybrydy, czyli pre lampowe a koncowka tranzystor .Oczywiście w jednej budzie .

Godzinę temu, rochu napisał:

Grunt to wyobraźnia i brak oporów w klepaniu w klawiaturę.

Ja opieram się na doświadczeniu. A Ty widać swoje skutecznie ignorujesz ...

To zdradź mi, proszę, jaka jest teraz Twoja filozofia audio ? 

Edytowane przez Piopio

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Czyli kabel USB może jednak mieć wpływ... potwierdzone przez guru pomiarówcow. 

"As we see, there is no difference between the worst performing USB cable (long and generic) and the shortest one (USB stub)."

W przypadku xmos czy amanero dlugosc czy jakosc kabla pomiarowo nie bedzie miala wpywu. Brzmieniowo to juz cos innego:)

14 minut temu, EMiL napisał:

Brzmieniowo to juz cos innego:)

A jak to technicznie wytłumaczysz ? Mam nadzieję, że znasz zasadę asynchronicznej transmisji USB ...

18 minut temu, Piopio napisał:

Ja opieram się na doświadczeniu.

Bywają różne doświadczenia, np. takie jak w Wielkopolsce w słynnym już teście w który okazało się że głośniki firmy Tannoy tak zdegradowały dźwięk że uczestnicy zdarzenia nie mogli odkryć różnic w sprzętach po wyrównaniu głośności, ale przed wyrównaniem głośności różnice słyszeli 😉. Doświadczenie doświadczeniem a audio propaganda swoje.

35 minut temu, tedi02 napisał:

Aby pogodzic zwaśnione strony ,konstruuje się hybrydy, czyli pre lampowe a koncowka tranzystor .Oczywiście w jednej budzie .

Niedawno jeden z moich kolegów pozbył się takiej hybrydy na rzecz klasy D a precyzyjniej Power DAC-a. Teraz po awarii tego P-D kupił następnego, do hybrydy nie wraca, ciekawe dlaczego?

40 minut temu, tedi02 napisał:

Aby pogodzic zwaśnione strony

Nie odczuwam "zwaśnienia", jest oczywiście dyskusja, ale to chyba normalne przy różnicach w podejściu do hobby.

9 minut temu, Lech36 napisał:

okazało się że głośniki firmy Tannoy tak zdegradowały dźwięk

Owszem. Bardzo narzucają swój swój charakter. Jeśli głośnik jest mało rozdzielczy to uja usłyszysz ... to był błąd tego testu.

Edytowane przez Piopio

Miałem wiele (kilkadziesiąt) znakomitych wzmacniaczy lampowych, kilka egzemplarzy Sun Audio, Abraxasów, Verdierów, Luxmanów z Japonii, na najlepszych trafach i najlepszych dostepnych komponentach. Black Gatey, permalloyje, amorfiki, lampy NOS po 1000usd za parę. Wszystko to obficie przerobiłem.

Moje aktualne zdanie nt brzmi: bardzo lubię brzmienie lamp, ale tylko w układzie SE i tylko gdy lampa oddaje 20-30% swojej mocy maksymalnej. Tak miałem przy Sun Audio 2A3 który podając 1W na kolumny o skuteczności 105dB nagłaśniał koncertowo pokój 30m2 i nie siał przy tym zniekształceniami rzędu 5%, tylko znacznie poniżej 1% a to duża różnica w brzmieniu high fidelity.

Obecnie słucham na tranzystorze Push Pull który ma w stopniu wstępnym lampę. Mam też lampę w przetworniku D/A - triodę DHT. Ale w obu przypadkach zniekształcenia tych stopni lampowych są bardzo, bardzo małe i uważam, że takie muszą być aby móc słuchać każdej muzyki komfortowo.

I żebym został dobrze zrozumiany: jestem zdania, że punkt pracy lampy mocy we wzmacniaczu SE (zwłaszcza SET) powinien być ustawiony/zaprojektowany na maksymalny, czyli dla 2A3 np.

2.5k trafo, 60mA prąd i 250V anoda/katoda

natomiast dla 300B:

2.5k trafo,  80-85mA, 400V anoda/katoda

ale zespół głośnikowy pownien być tak skuteczny i łatwy do wysterowania aby do maksymalnych poziomów głośności wystarczyło użyć 25-30% maksymalnej mocy lampy. Wtedy nie sieje nieprzyjemnymi zniekształceniami.

11 minut temu, Piopio napisał:

Owszem. Bardzo narzucają swój swój charakter. Jeśli głośnik jest mało rozdzielczy to uja usłyszysz ... to był błąd tego testu.

Tanoy mało rozdzielczy? Co masz na myśli? Porównanie to porównanie może się odbyć na dowolnym sprzęcie spełniającym warunki hi-fi. Jeden z moich kolegów ma mocno uszkodzony słuch a bawi się w adiofistwo, robi porównania i opowiada o tym jakie różnice słyszy i to pomimo poważnego zaburzenia w rozdzielczości słuchu.
Porównanie to porównanie.  

10 minut temu, Lech36 napisał:

Tanoy mało rozdzielczy? Co masz na myśli? Porównanie to porównanie może się odbyć na dowolnym sprzęcie spełniającym warunki hi-fi.

Posłuchaj dobrych kolumn to zrozumiesz co to jest rozdzielczość. 

3 minuty temu, Piopio napisał:

Słucham na co dzień. Są bardzo rozdzielcze, pewnie dlatego że są aktywnie zasilane.

17 minut temu, Piopio napisał:

To zdradź mi, proszę, jaka jest teraz Twoja filozofia audio ? 

A muszę mieć jakąś filozofię?

Po co?

24 minutes ago, Piopio said:

A nie ma definicji tego tak ważnego parametru?

Jeśli nie, to każdy może sobie podstawić tam cokolwiek i wychodzi z tego audiofilski groch z kapustą, czyli to co zwykle 😄

Edytowane przez bum1234
16 minut temu, rochu napisał:

A muszę mieć jakąś filozofię?

Po co?

Kolega @Lech36 ma jasno sprecyzowane poglądy - tylko to dobrze gra co dobrze się mierzy. Nawet nie można ufać własnym uszom a zadowolenie z brzmienia nie jest istotne. Bo to tylko złudzenie. 

Tak się pytam o filozofię bo może już wszystko gra dla Ciebie tak samo ? Wtedy Twoje uwagi są całkiem zrozumiałe. 

Godzinę temu, Lech36 napisał:

hybrydy na rzecz klasy D a precyzyjniej Power DAC-a. Teraz po awarii tego P-D kupił następnego, do hybrydy nie wraca, ciekawe dlaczego?

A skąd mi to wiedzieć? Jak wiesz ,napisz.😁

1 godzinę temu, Piopio napisał:

A jak to technicznie wytłumaczysz ?

Nie mam pojęcia. Pomiarami nie wszystko można wytłumaczyć, np. kable xlr w pomiarach tez wychodzą tak samo.

12 minut temu, EMiL napisał:

Nie mam pojęcia. Pomiarami nie wszystko można wytłumaczyć, np. kable xlr w pomiarach tez wychodzą tak samo.

Mówimy o cyfrze. Tu musi obowiązywać powtarzalna technika bo inaczej żadna transmisja cyfrowa nie mogłaby się udać. W dziedzinie analogowej elementy toru mogą wpływać na sygnał. W dziedzinie cyfrowej nie. 

50 minut temu, Piopio napisał:

Kolega @Lech36 ma jasno sprecyzowane poglądy - tylko to dobrze gra co dobrze się mierzy.

Dobre pomiary to podstawa dobrego grania. Trudno sobie wyobrazić dobre granie z słabymi pomiarami, ale audiofilska wyobraźnia/propaganda nie takie przeszkody pokonywała 😉.

46 minut temu, tedi02 napisał:

A skąd mi to wiedzieć? Jak wiesz ,napisz.😁

Twierdzi że te Power DAC-i grają lepiej od tej hybrydy, ale hybryda była chińska to pewnie powodowało że się nie podobała. Power DAC ten co wysiadł po 2 latach używania był amerykański to musiał być lepszy 😉. Nowy nie pamiętam z jakiej jest "stajni", ale też drogi. 

Edytowane przez Lech36

53 minuty temu, Piopio napisał:

Tak się pytam o filozofię bo może już wszystko gra dla Ciebie tak samo ? Wtedy Twoje uwagi są całkiem zrozumiałe. 

W temacie audio nie rzucam się i nie gonię króliczka jak przed dekadą. Wiem, że tego co chciałbym mieć, nie dostanę bo żaden sprzęt audio, za żadne pieniądze, nie jest w stanie tego dokonać. A bawić się w półśrodki i ćwierć-środki tak jak ty, nie mam ochoty.

Zadowala mnie zatem gdy moje systemy grają wystarczająco dobrze, jak to mawiają angole.

9 godzin temu, przemak napisał:

Ten artykuł zaczyna się od nieprawdziwego stwierdzenia

Zacytuj to stwierdzenie.

Każdy kto robił własny kabelek dokładnie przerobił to, co artykuł opisuje. Obecność przewodu - z różnych i powtarzalnych powodów - jest słyszalna.

9 godzin temu, przemak napisał:

dalej jest już tylko z górki. 

Nie, to audiofil ma pod górkę, bo często nie uwzględnia podstawowych spraw. Słucha za to z uwagą...

5 godzin temu, Piopio napisał:

Warto posłuchać żeby orientować się w temacie. Dla kogoś kto słuchał dobrych lamp to co piszesz to totalne bzdury. Nie jesteś obiektywny. Dobra lampa zapewnia brzmienie, które odbieramy jako realistyczne. 

A ja akurat miałem wiele sprzętów lampowych z górnej półki w tym Kondo Kagura za 700 000 pln i wiele innych. Lampa potrafi fajnie zagrać ale to wszystko nie jest takie proste. Czym mocniejsze lampy, tym gorzej grają. A te słabe nie są w stanie wysterować większości kolumn. Nie każdy lubi tuby i nie każdy ma na nie miejsce. Co innego jak mamy pokój 20m2 i kolumny 2m od głowy, a co innego pokój 60m2, kolumny duże i 4m od głowy. Przy cichym słuchaniu w mniejszym pokoju, nawet słaba lampa może fajnie zagrać. Ale przy dużych kolumnach w dużym pokoju, nawet mocna lampa nie daje rady. Pomijam już kwestie użytkowe czy zniekształcenia, ale jeśli wzmacniacz nie potrafi dobrze wysterować kolumn, to nawet nie ma nad czym rozprawiać. Szkoda czasu i bicia piany.

9 minut temu, Wuelem napisał:

Zacytuj to stwierdzenie.

"Istniejące kable nie nadawały się do użytku ze względu na podstawowy brak dopasowania przewodników i dielektryków."

To jest nieprawda. Linie telegraficzne były niesymetryczne, telefony działają na liniach symetrycznych.

9 minut temu, Wuelem napisał:

Każdy kto robił własny kabelek dokładnie przerobił to, co artykuł opisuje.

Tak, pupinizacja i linia długa, zwłaszcza z uwzględnieniem częstotliwości rezonansowej kabla. Robiłeś kable, podaj te parametry co je przerobiłeś 😉 Przecież tam jest wymieszany bełkot z bzdurami, okraszony Maxwellem.

"W przewodach stosowanych w sprzęcie audio musimy jednak borykać się z bardzo podobnymi problemami, jak te z epoki Bella i Pupina..." - nie, nie musimy. Cały artykuł jest o zjawiskach falowych, które w domowym audio występują tylko w kablach spdif, a i to w niezbyt dużym zakresie.

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

W dniu 4.01.2023 o 18:44, Cezary_58669 napisał:

Piotrek, Moze Ayon audio nw-t dsd z wyjsciem i2s (rj45). Swoje lata juz ma oraz ograniczenia pcm 24-192/dsd 128, ale gra zjawiskowo jak to Ayon i wizualnie nawet pasuje do mastera 7..😉

Dzięki Czarek za zainteresowanie, ale w tym wątku ważniejsze od wymiany doświadczeń na temat transportów jest bicie piany i udowadnianie, że moje jest najmojsze. Ja pozostanę przy testowaniu sprzętu we własnym systemie, bo tutaj raczej niczego się nie dowiem. 

Dzień bez muzyki dniem straconym.

• Pokaż nowe odpowiedzi