Skocz do zawartości
IGNORED

dac do ok 50k (nowy lub s/h)

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
8 godzin temu, S0nic napisał:

Forum opanowały osoby które sprawiają, że nie chce się tutaj zaglądać, teraz dodatkowo mamy jeszcze moderacje która zamiast pilnować, żeby było na temat zajmuje się czym? Każdy niech zinterpretuje sobie sam wpisy plastika, przekaz jest dosyć wyraźny.

Proszę nie łączyć pracy moderatorskiej z prywatnymi opiniami na jakiś temat. Nie widzę powodu dla którego ja czy @plastik1989 nie moglibyśmy w dyskusji na forum wyrażać swoich prywatnych opinii w tematach związanych ze światem audio.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

W dniu 15.02.2023 o 05:16, rochu napisał:

Widzisz i tu kulą w płot. Jak to łatwo się pomylić wróżąc z netu co tam ktoś miał w głowie.

Nie twierdzę, że mam sprzęt najlepszego producenta na świecie, że moje jest lepsze, że nie można lepiej,etc. Otóż można lepiej, można taniej, można bardziej efektownie.

Ja natomiast wybrałem sprzęt stabilnego, istniejącego przeszło 50 lat na rynku producenta, który oferuje mi przepis na kompletny system oraz praktycznie dożywotni serwis a do tego dźwięk jest na przyzwoitym poziomie.

Wybrałem przed laty świadomie dwie firmy, które były bardzo powściągliwe (jedna z nich nadal taka jest) podchodziły do zjawiska audiofilizmu, zachowując dystans do tego co wypełnia audiofilski muzg czyli porypanych cenowo elementów, drogich kabli, podstawek, absorberów, izolatorów galwanicznych, etc, etc. Firmy te proponowały całe systemy, wraz kolumnami i kablami. Do tego w środku jest przemysłówka, laboratoryjne kable i gumowe nóżki i gra.

Kable za 35 zł/m , firmowe konektory za kilka złociszy, żadnych fikuśnych szafek, żadnego gadania o zasilaczach liniowych w routerze, żadnego bredzenia o adaptacjach akustycznych. Wystarcza metrówka, waserwaga, precyzyjne ustawienie kolumn w pomieszczeniu,zwykły komputerowy kabel zasilający i koniec. Wszystko gra.

Chłopie ogarnij się, jesteś na naszym Forum Audiofilskim, a w tym wpisie zrownales wszystko z ziemią, nad czym tu pracowaliśmy przez bitych 20 lat. Kable nie mają sensu to połącz wzmacniacz z głośnikami przez wifi to przecież modne, pewnie dasz radę. Sprzęt postaw na taborkach, czy taboretach jak zwał tak zwał...

Akustyka, jaka akustyka, przed kolumnami ustaw szeregiem swoje kapcie jako absorbery będzie zarazem kadzidło...

Do tego Diskopolo z MP3 i po zawodach.

Ja mam inne podejście, wolę z ludźmi na Forum porozmawiać o tym czy słyszą różnice między pełnym połączeniem zbalansowany a cinchami. Zaraz ktoś wyzywa od idiotów że tego nie słychać, a potem się okazuje że dotąd słuchał urządzeń pseudozbalansowanych typu Accuphase, czy Cambridge Audio. No ale tu przynajmniej jest temat do technicznego sporu, a jak z Tobą dyskutowac skoro Ty twierdzisz że nie ma czegoś takiego jak akustyka pomieszczenia, czy walisz prosto z mostu że MP3 starczy bo więcej nikt nie usłyszy.

No ja słyszę różnice między PCM 24/192 a DSD128 i do tego czarne płyty jako bezwzględny wzorzec.

Pozdrawiam i również apeluje, szanujmy się...

8 minut temu, Audroc napisał:

Chłopie ogarnij się, jesteś na naszym Forum Audiofilskim, a w tym wpisie zrownales wszystko z ziemią, nad czym tu pracowaliśmy przez bitych 20 lat. Kable nie mają sensu to połącz wzmacniacz z głośnikami przez wifi to przecież modne, pewnie dasz radę. Sprzęt postaw na taborkach, czy taboretach jak zwał tak zwał...

Akustyka, jaka akustyka, przed kolumnami ustaw szeregiem swoje kapcie jako absorbery będzie zarazem kadzidło...

Ja mam inne podejście, wolę z ludźmi na Forum porozmawiać o tym czy słyszą różnice między pełnym połączeniem zbalansowany a cinchami. Zaraz ktoś wyzywa od idiotów że tego nie słychać, a potem się okazuje że dotąd słuchał urządzeń pseudozbalansowanych typu Accuphase, czy Cambridge Audio. No ale tu przynajmniej jest temat do technicznego sporu, a jak z Tobą dyskutowac skoro Ty twierdzisz że nie ma czegoś takiego jak akustyka pomieszczenia, czy walisz prosto z mostu że MP3 starczy bo więcej nikt nie usłyszy.

No ja słyszę różnice między PCM 24/192 a DSD128 i do tego czarne płyty jako bezwzględny wzorzec.

Ja ci nie zakazuję wierzyć w co tam sobie chcesz, nawet gdy jest to absurdalne, i gawędzić o tym na forum. Byłbym zobowiązany za chociaż odrobinę wzajemności.

Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

PS- w temacie, mowa jest o DAC do 50 kzł. Ja ostatnio pisałem o swoim torze cyfrowym. Próbowałem się bawić w chińskie DACi, wcześniej miałem kilka starodawnych 96khz. Słuchałem też wielu na spotkaniach w salonach i było kiepsko. Gęste pliki dodawały miecha, ale dźwięk był nadal, techniczny. Pliki i płyty 16 bitowe nie bronią się praktycznie na żadnym DACu, jedynie wyjście lampowe potrafi nieco wnieść poprawy.

Efekt odsłuchu na poziomie płyt winylowych uzyskałem dopiero przy użyciu japońskiej Yamahy CD-S2100/3000 i konwersji wszystkiego w locie na DSD128. Polecam to rozwiązanie, wiem że wiele osób tak robi od dawna na chińskich DACach. 

3 minuty temu, Audroc napisał:

Efekt odsłuchu na poziomie płyt winylowych uzyskałem dopiero przy użyciu japońskiej Yamahy CD-S2100/3000 i konwersji wszystkiego w locie na DSD128. Polecam to rozwiązanie, wiem że wiele osób tak robi od dawna na chińskich DACach. 

Ciekawe, a takiemu von Karajanowi wystarczał do tego stary 14-bitowy Philips.

Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

2 minuty temu, rochu napisał:

Ja ci nie zakazuję wierzyć w co tam sobie chcesz i gawędzić o tym na forum.

Byłbym zobowiązany za chociaż odrobinę wzajemności.

Ok, tylko tu mamy wątek o DACu do 50 kzł, a Ty piszesz o drutach od lampki, rezygnacji z dbania o akustykę pomieszczenia itd. 

Nie uzyskasz dobrego dźwięku za grosze, jak mawiał kiedyś Twój kolego Diskomaniak "...z g...a bata nie ukręcisz....".

1 minutę temu, rochu napisał:

Ciekawe, a takiemu von Karajanowi wystarczał do tego stary 14-bitowy Philips.

To zrezygnuj z UltraHD 4K i wróć do kineskopu z systemem 14 bitowego dźwieku Nicam  Miałem kiedyś, potwierdzam dżwiek był lepszy niż z 16 bitowej płyty CD...

16 minut temu, rochu napisał:

Ja ci nie zakazuję wierzyć w co tam sobie chcesz, nawet gdy jest to absurdalne, i gawędzić o tym na forum. Byłbym zobowiązany za chociaż odrobinę wzajemności.

No przeciez piszesz swoje absurdy bez przeszkod, wiec w czym problem?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

24 minuty temu, Audroc napisał:

Nie uzyskasz dobrego dźwięku za grosze, jak mawiał kiedyś Twój kolego Diskomaniak "...z g...a bata nie ukręcisz....".

Właśnie się zastanawiam jak ten wpis ma się do twoich zachwytów nad tą nieszczęsną Yamahą CD-S2100/3000.

26 minut temu, Audroc napisał:

To zrezygnuj z UltraHD 4K i wróć do kineskopu z systemem 14 bitowego dźwieku Nicam  Miałem kiedyś, potwierdzam dżwiek był lepszy niż z 16 bitowej płyty CD...

A po co mi  UltraHD 4K? Do oglądania wiadomości i pogody w TV?

Godzinę temu, Audroc napisał:

Sorki, ale ignorancja, brakiem szacunku i niezrozumieniem tekstu pisanego, to przez takie posty wykazujesz się Ty.

P.S. Brak moderacji jest faktem, cala ta pseudofilozoficzna połajanka powinna się znaleźć w koszu, bo ma się nijak do tematu wątku.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

5 minut temu, p0is0n napisał:

Sorki, ale ignorancja, brakiem szacunku i niezrozumieniem tekstu pisanego, to przez takie posty wykazujesz się Ty.

P.S. Brak moderacji jest faktem, cala ta pseudofilozoficzna połajanka powinna się znaleźć w koszu, bo ma się nijak do tematu wątku.

Szkoda czasu.

Gość czuje się szczęśliwy bo komuś cos dobitnie wykazał.

Po co mu to odbierać?

W dniu 16.02.2023 o 19:35, Seyv napisał:

Proszę nie łączyć pracy moderatorskiej z prywatnymi opiniami na jakiś temat. Nie widzę powodu dla którego ja czy @plastik1989 nie moglibyśmy w dyskusji na forum wyrażać swoich prywatnych opinii w tematach związanych ze światem audio.

Powinno rozdzielić się moderatora i usera. Powinni wystepować pod różnymi nickami. Moderatorzy nie powinni znać swoich nicków jako userów i ta zawartość też powinna byc moderowana. I niestety jak to na polskich forach "moderator zawsze jest ponad prawem". Modaratorskie towarzystwo wzajemnej adoracji jest zarządzane przez admina czyli właściciela forum i podporządkowane jego głównym celom, jakim to pisałem nie raz. Takie są realia i należy się z nimi pogodzić i zaakceptować.

To jest moje zdanie.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

W dniu 10.02.2023 o 21:38, .:Gerard:. napisał:

Ja jednak nie będę testował AVM, rozmawiałem z ludźmi gdzie mieli przedstawicielstwo AVM, podobno gra po chłodniejszej i analitycznej stronie

Finalnie jutro biorę go na odsłuch (tj avm-a) - bedzie ciekawie bo przy okazji pożyczyłem od znajomego monobloki na purifi a i następny weekend wolny sie zapowiada 🙂

Chwile mnie nie było a zrobił się tu jakiś galimatias. Przypominam ze temat jest o kupowaniu daca z założeniami jak w 1 poście. i jak na razie nie koniecznie o urządzeniach lampowych. wiec na chwile obecna odpada lampizator

widzę tez ze w studiu999 pojawił się srebrny bartok s/h oraz nagra dac tez s/h. będę w tamtych okolicach chyba w sobotę wiec może podjadę 

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

5 godzin temu, xsnailx napisał:

Finalnie jutro biorę go na odsłuch (tj avm-a) - bedzie ciekawie bo przy okazji pożyczyłem od znajomego monobloki na purifi a i następny weekend wolny sie zapowiada 🙂

Chwile mnie nie było a zrobił się tu jakiś galimatias. Przypominam ze temat jest o kupowaniu daca z założeniami jak w 1 poście. i jak na razie nie koniecznie o urządzeniach lampowych. wiec na chwile obecna odpada lampizator

widzę tez ze w studiu999 pojawił się srebrny bartok s/h oraz nagra dac tez s/h. będę w tamtych okolicach chyba w sobotę wiec może podjadę 

Ciekawe jak ta nagra wypada, słuchałeś mola mola?

obiektywnie o audio

5 godzin temu, xsnailx napisał:

Ciekawe jak wypadnie, a jeżeli chodzi o NAGRA to ostatnio słuchałem u gościa z DACiem Bartok - przedwzmacniacz NAGRA okablowanie Ansuz, wcześniej miał NAGRA DAC ale zamienił na Bartok bo mu NAGRA DAC analityczność wnosił i trochę mu farby brakowało

12 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Ciekawe jak wypadnie, a jeżeli chodzi o NAGRA to ostatnio słuchałem u gościa z DACiem Bartok - przedwzmacniacz NAGRA okablowanie Ansuz, wcześniej miał NAGRA DAC ale zamienił na Bartok bo mu NAGRA DAC analityczność wnosił i trochę mu farby brakowało

Ten stary model nagra DAC? ciekawe 🙂

obiektywnie o audio

14 godzin temu, S0nic napisał:

Ciekawe jak ta nagra wypada, słuchałeś mola mola?

nie sluchalem mola mola niestety. bede do tego salonu w krk dopiero dzwonil.

sezon kolarski sie zbliza a dzien ma tylko 24h 🙂

14 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Proszę napisz który dokładnie to był  nagra dac - bo są co najmniej 3 iteracje:

spacer.png

spacer.png

spacer.png

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

22 minuty temu, xsnailx napisał:

nie sluchalem mola mola niestety. bede do tego salonu w krk dopiero dzwonil.

sezon kolarski sie zbliza a dzien ma tylko 24h 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

spacer.png

spacer.png

Nagra DAC to ten pierwszy ale może Gerard miał na myśli inną wersję. Jest jeszcze HD DAC oraz Tube DAC.

Mola Mola mają w Warszawie w premium sound. Możesz też tam zaatakować bo wiem, że mieli wersje DEMO.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

48 minut temu, S0nic napisał:

Mola Mola mają w Warszawie w premium sound. Możesz też tam zaatakować bo wiem, że mieli wersje DEMO.

O dzięki za info 🙂 postaram się tam uderzyć 

Godzinę temu, xsnailx napisał:

Ukryta Zawartość

NAGRA classic DAC, ale najlepiej jak sam przetestujesz.

Jak będziesz testował DACi to zwróć uwagę ze ciężko wyrównać poziomy głośności, ja mam opcje w PRE
Robią to przez wyrównanie 1kHz ale mi chodzi o cale pasmo.
Czasami jest tak ze "w głośnych partiach" wyrównasz średnice pasma, przełączasz na drugi DAC i nagle w cichych partiach jest różnica, wyrównujesz przy cichych to w głośnych jest różnica
Zwracaj tez uwagę na różnice źródeł pozornych w jednym z kanałów albo tylnym planie, (detal, dociążenie, wyrazistość)

Zycze udanego wyboru 😉

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

NAGRA classic DAC, ale najlepiej jak sam przetestujesz.

Jak będziesz testował DACi to zwróć uwagę ze ciężko wyrównać poziomy głośności, ja mam opcje w PRE
Robią to przez wyrównanie 1kHz ale mi chodzi o cale pasmo.
Czasami jest tak ze "w głośnych partiach" wyrównasz średnice pasma, przełączasz na drugi DAC i nagle w cichych partiach jest różnica, wyrównujesz przy cichych to w głośnych jest różnica
Zwracaj tez uwagę na różnice źródeł pozornych w jednym z kanałów albo tylnym planie, (detal, dociążenie, wyrazistość)

Zycze udanego wyboru 😉

najgorsze jest to ze ciężko mi będzie je zgromadzić na raz 😞 

„Specjalista do spraw sieciowych” bloga prezesa diabła, w tle dCS Bartok, Studio999…. Ciekawe co wygra
W sumie sie cieszę, dawno już takich akcji tej spółki nie było (poza marketowypocinami RafalaM).

Czekamy na rozwój sytuacji co przewalcowało inne propozycje i dlaczego to Bartok uber alles!

22 minuty temu, h3x_Lukasz napisał:

„Specjalista do spraw sieciowych” bloga prezesa diabła, w tle dCS Bartok, Studio999…. Ciekawe co wygra

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W sumie sie cieszę, dawno już takich akcji tej spółki nie było (poza marketowypocinami RafalaM).

Czekamy na rozwój sytuacji co przewalcowało inne propozycje i dlaczego to Bartok uber alles!

?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

obiektywnie o audio

1 godzinę temu, h3x_Lukasz napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z całym szacunkiem ale będzie to mój 1 w życiu kontakt z chłopakami z krakowa i to tylko i wyłącznie temu ze jadę na spotkanie do Myślenic w sobotę. Jeśli już to bliżej mam do znajomego co handluje avm-em. Nie zamierzam tez tu nikomu robić ani reklamy ani anty reklamy.

nie będzie tu tez nic o walcowaniu - bo rodzaj muzyki jaka słucham jest specyficzny.

dwa - sieciami zajmuje się ze tak powiem zawodowo i krew mnie zalewa jak widzę naciagactwo niektórych producentów w branży audio (np.melco)

Temat juz wiem ze i tak sie będzie chyba ciągnął do jesieni.

Z AVM-a zamiast daca przytachałem AVM Ovation CS 8.3 ktory teoretycznie grajac z pre out moze mi coś powiedzieć o tych urządzeniach (podobno pre/dac w tym urządzeniu to to samo co w ich standalone wersji) ale  na ta chwile to nawet nie jest włączony. 

Obecnie to mogę podzielić sie tym ze podpięcie monosow na purifi w miejsce apollo zdjęło trochę ciepła z systemu. choć nie miałem czasu by posłuchać więcej niż parę h. 

monosy są na bazie modułu purifi eval2 +psu hypexa i na ta chwile co widzę to przypadłość akceptowania przez nie tylko złącz bananowych. (do złącz w apollo to im daleko pod kątem wygody)

ps. moze sprzedać to wszystko w cholerę, kupić devialeta S/h a za kasę na dac kupić kolejny rower 😉  przynajmniej nikt mi nie zarzuci bycia reklamowka czyjaś 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xsnailx

W dniu 1.02.2023 o 06:21, xsnailx napisał:

Holo nie ma regulacji glosnosci.

Ukryta Zawartość

Miałem oba te dacki w domu na testach.
Ta wersja na górze to Holo Spring KTE z wbudowanym pre, czyli z regulacją głośności. Posiada metalowy pilot i regulacja działa naprawdę bardzo dobrze i pozytywnie mnie zaskoczyła. 
Ten na dole nie posiada regulacji głośności.

Jeśli ktoś planuje zakupić taki dac i jest w stanie dopłacić na obecną chwilę 630 € to będzie miał regulację głośności i pilota.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, doktor_mun napisał:

Ukryta Zawartość

Miałem oba te dacki w domu na testach.
Ta wersja na górze to Holo Spring KTE z wbudowanym pre, czyli z regulacją głośności. Posiada metalowy pilot i regulacja działa naprawdę bardzo dobrze i pozytywnie mnie zaskoczyła. 
Ten na dole nie posiada regulacji głośności.

Jeśli ktoś planuje zakupić taki dac i jest w stanie dopłacić na obecną chwilę 630 € to będzie miał regulację głośności i pilota.

Jak zrealizowana jest tam regulacja głośności?

Ukryta Zawartość

obiektywnie o audio

• Moderatorzy
1 godzinę temu, S0nic napisał:

A co to za różnica? Można zrobić to zarówno w domenie cyfrowej jak i analogowej i jedno i drugie może zostać zrobione dobrze lub źle. 

-----------------

2 godziny temu, S0nic napisał:

Regulacja jest drabinkowa. Zakres od 0 do 99. Jak zgłaśniamy to słyszymy  cykanie. Jedno cykniecie to 1 decybel czy jakoś tak. Regulacja działa precyzyjnie i od dołu jest cicho i dźwięk przyrasta powoli. Są filmiki na YouTube jak to działa, trzeba sobie poszukać. 

Godzinę temu, plastik1989 napisał:

A co to za różnica? Można zrobić to zarówno w domenie cyfrowej jak i analogowej i jedno i drugie może zostać zrobione dobrze lub źle. 

Bo mnie to ciekawi 🙂

48 minut temu, doktor_mun napisał:

Regulacja jest drabinkowa. Zakres od 0 do 99. Jak zgłaśniamy to słyszymy  cykanie. Jedno cykniecie to 1 decybel czy jakoś tak. Regulacja działa precyzyjnie i od dołu jest cicho i dźwięk przyrasta powoli. Są filmiki na YouTube jak to działa, trzeba sobie poszukać. 

dzięki za info 🙂

obiektywnie o audio

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, plastik1989 napisał:

chętnie bym się dowiedział jak w domenie cyfrowej zrobić ...dobrze

albo klocek , który Twoim zdaniem ma dobrą regulację głośności po stronie cyfrowej

• Pokaż nowe odpowiedzi