Skocz do zawartości
IGNORED

high-endowe prawdy czyli subiektywnie o audio

Rekomendowane odpowiedzi

39 minut temu, iro III napisał:

Ciągle tego samego samplera słuchasz?

To bardzo smutne zajęcie.

Nie udawaj, że nie zrozumiałeś, uważam Cię za inteligentnego człowieka. Nie mam jakiejś niesamowicie rozbudowanej kolekcji ale jest z czego wybierać a samplera nie mam nawet jednego ...

Głośnik i domowe stereo nigdy nie przekażaą energii dżwięku z żywych instrumentów akustycznych. Nie ma takich możliwości. Mieszanie i porównywanie naturalności brzmienia home-audio do naturalności brzmienia prawdziwych instrumentów akustycznych jest takie samo, jak porównanie kanionu w Kolorado w telewizorze z kanionem na żywo lub porównanie seksu z fajną kobietą do seksu oglądanego w telewizorze w hi-res. I tyle!

Parker's Mood

6 minut temu, Chicago napisał:

Głośnik i domowe stereo nigdy nie przekażaą energii dżwięku z żywych instrumentów akustycznych. Nie ma takich możliwości. Mieszanie i porównywanie naturalności brzmienia home-audio do naturalności brzmienia prawdziwych instrumentów akustycznych jest takie samo, jak porównanie kanionu w Kolorado w telewizorze z kanionem na żywo lub porównanie seksu z fajną kobietą do seksu oglądanego w telewizorze w hi-res. I tyle!

Ufff, dobrze, że to wiesz.

Miałem już przeczucie i obawę, że po opisach Twoich "zblendowanych plam" miast konturowych źródeł...napomkniesz "mimochodem", że masz już w domku salę koncertową 1:1 🙃

• Moderatorzy
2 godziny temu, bum1234 napisał:

Myślę, że bierzesz to wszystko zbyt serio. W końcu to tylko hobby, a nie jakieś poważne sprawy. 

Więc ten ostatni akapit jest nie na miejscu.

A jeśli o kable chodzi, to sprawa jest bardzo prosta i nie trzeba być geniuszem by wiedzieć, że to jeden wielki kit.

Wiadomo to już od dawna, a że nadal ludzie się na to nabierają? Cóż, ludzie dają się nabierać na różne rzeczy mimo tego, że wszędzie trąbią, że to ich nie dotyczy.  Przykładów jest wiele i nie chce mi się ich przytaczać 😄

A ja myślę, ze Ty bierzesz to zbyt poważnie. Satyrycznie napisałem Ci żebyś przestał już tracić czas na to. Ale przecież Twoje życie i Twój czas, nic mi do tego, a uwagę zwróciłem Ci nie tyle z troską o Twoje życie, a raczej z troską o forum i kolejny wątek który zamienia się w durną paplaninę o grających/ nie grających kablach i oczywistych oczywistościach, których przykładów masz tak wiele, ze nie będziesz przytaczał… 

Przepraszam za mój wcześniejszy post i Formułę w jaki sposób zwróciłem Ci uwagę.  

-----------------

6 godzin temu, xajas napisał:

Na chlopski rozum

Wyobrazmy sobie ze mamy taka filharmonie (przyklad Duisburg)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nasz Gerard idzie na konncert i zasiada w srodkowym rzedzie.

IMG_5470.thumb.jpg.275e9d1aa0088dda554a1d2b0dd1b240.jpg

Co slyszy?
To slyszy

IMG_5472.thumb.jpg.0111c132c4ec355e204fc48cd311cd93.jpg

A po przerwie przesiada sie do tylnego rzedu

Co slyszy?
To slyszy

IMG_5473.thumb.jpg.b3c5b0a53e3d2270e45c1618ca6c00b3.jpg

A po koncercie powraca do domu, zasiada w swoim fotelu przed MBL-ami, puszcza ten sam koncert z plyty i co slyszy?

To slyszy, bo tak lubi, bo tak mowi reklama i tak to oczekuje kazdy powazny audiofil

IMG_5474.thumb.jpg.9ddb508bcc00a21bf88ac5a705520991.jpg

Zabronione to nie jest. Dozwolone jest co sie podoba. Ale z odwzorowaniem rzeczywistosci, z naturalna reprodukcja i z tym ciaglym powolywaniem sie na konerty nie ma to nic wspolnego. To jest BZDURA.

Tyle na temat „szerokosci sceny“ i pozycjonowaniu zrodel pozornych emoji6.png

A dlaczego twoje miejsce jest lepsze od mojego ?

IMG_5470.jpg.e3f3f5e674e5d0ddc0ff95a068656478.thumb.jpg.2780426d100ebdaf2f76df8e20215775.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

49 minut temu, Chicago napisał:

A gdzie ja pisałem o jakichś zblendowanych plamach...??? Nawet nie wiem o co chodzi...???

Przepraszam...byłem pewny, że cytuję Sly30 ...🤭

Trochę podobne w kolorystyce avatary...🤭

Jeszcze raz przepraszam.

Pisząc, nawet trochę się dziwiłem, że Sly napisał wreszcie coś rozsądnie i bez zadęcia, co to On nie ma...

26 minut temu, S0nic napisał:

Scena z wąskich kolumn, monitorów może faktycznie być nieco bardziej dokładna niż z szerokich szaf i chwała im za to 🙂

To często prawda, choć nie zawsze, ale co z tego, gdy cała reszta aspektów jest wyraźnie słabsza. Dynamika, bas, PRAT z wąskich kolumn są wyraźnie słabsze niż z szerszych z dużymi driverami. Do tego większe są zniekształcenia. Coś za coś. Widać, nie można mieć wszystkiego na maxa. 

Edytowane przez sly30
1 hour ago, plastik1989 said:

A ja myślę, ze Ty bierzesz to zbyt poważnie. Satyrycznie napisałem Ci żebyś przestał już tracić czas na to. Ale przecież Twoje życie i Twój czas, nic mi do tego, a uwagę zwróciłem Ci nie tyle z troską o Twoje życie, a raczej z troską o forum i kolejny wątek który zamienia się w durną paplaninę o grających/ nie grających kablach i oczywistych oczywistościach, których przykładów masz tak wiele, ze nie będziesz przytaczał… 

Przepraszam za mój wcześniejszy post i Formułę w jaki sposób zwróciłem Ci uwagę.  

Satyryczna to jest cała ta zakładka.

I parę innych też 😄

Paplanina, durna czy nie jest w każdym wątku tej zakładki. Nie mam na myśli wpisów sceptycznych, tylko fanatyczne, np.: o bezpiecznikach, switchach, transportach i wszystkich innych rzeczach sprzecznych ze zdrowym rozsądkiem oraz powstałych wyłącznie z pobudek merkantylnych, a nie celem poprawy czegokolwiek.

7 godzin temu, sly30 napisał:

Tyle, że w naturze, scena nie składa się ze źródeł pozornych wyciętych skalpelem. To co pokazuje odgroda jest bliższe prawdy moim zdaniem. 

Usłyszałem wczoraj od człowieka który robił mi kolumny że odgrody tak, ale metraż minimum 40-50 m kw. Jakie masz zdanie w tym temacie ?

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

4 minuty temu, Tomek1777 napisał:

Usłyszałem wczoraj od człowieka który robił mi kolumny że odgrody tak, ale metraż minimum 40-50 m kw. Jakie masz zdanie w tym temacie ?

Przecież pisałem tu wcześniej, że poniżej 30m2 to słabo widzę. Wiele zależy od tego jakie OB. Mogą być bardziej lub mniej dipolem. Jeśli są OB, ale mniej dipolem, jak u mnie, to w 30m2 można by spróbować, jeśli da się je rozsądnie ustawić, bo te 30m2 też może mieć różny kształt. Generalnie prawdę mówił. Zawsze lepiej 50m2 niż 30m2, ale w Azji nie takie cuda robią… 🙂

Edytowane przez sly30

uczciwe, ale uczciwe 27- 28 m2 z możliwością swobodnego pozycjonowania, wydaje się Ok, choć uważam te wartość raczej za minimalną. 

22 minuty temu, Tomek1777 napisał:

Usłyszałem wczoraj od człowieka który robił mi kolumny że odgrody tak, ale metraż minimum 40-50 m kw

Tomek,

Z 1500km pewno między nami, a coś „słyszę”, że o tych ogrodach poważnie pomyślałeś😃👍

Ja i owszem, ale ten człowiek i mi o tym mówił. A u mnie 23mtr🤣 

Dawaj znać proszę, gdybyś „ruszył” z tematem.

6 minut temu, TubeAudioMusic napisał:

Tomek,

Z 1500km pewno między nami, a coś „słyszę”, że o tych ogrodach poważnie pomyślałeś😃👍

Ja i owszem, ale ten człowiek i mi o tym mówił. A u mnie 23mtr🤣 

Dawaj znać proszę, gdybyś „ruszył” z tematem.

Do ruszenia tematu bardzo daleka droga 😉, za bardzo jestem zadowolony z obecnego grania... I aktualnie nie mam metrażu .  Przeraża mnie lekko wielkości samych konstrukcji . Może dopiero jak ich posłucham to coś zaskoczy ? Kto wie..

9 godzin temu, S0nic napisał:

wybieram tą pociętą skalpelem, nie zamuloną, bo to po prostu zajebiste mieć takie ultra precyzyjne ogniskowanie, robi wrażenie i daje frajdę

Rozmyta lokalizacja to wada systemu.

I tak lokalizacja nigdy nie będzie "dość" ostra, to niemożliwe, zawsze pozostanie tylko zmierzanie w stronę ostrości.

Kable z dostępnych przewodników są zbyt słabe, niedostatecznie dobre są kondensatory, inne elementy.. w zasadzie .. wszystko .. to jeszcze nie to.

Pokazuje to wzmacniacz Relentless, - na nim muzykę słychać .. jakby lepiej niż z innego wzmacniacza.. a ile jeszcze  brakuje do doskonałości.. a jak niewielu audiofilów posiada.. 

..

..

Ale właśnie może to dobrze, że wszystko przed .. audiofilami .. .

À propos ATC.

Ukryta Zawartość

20230428_125702.jpg

20230428_125644.jpg

20230428_125630.png

Słuchałem 50 i 150, tych większych dłużej. Całkiem spoko monitory, całkiem duże 😉

Przyjemny gospodarz, miło się rozmawiało. Co się dowiedziałem? Przede wszystkim o przewadze aktywnych wersji nad pasywnymi, zdaniem gospodarza bez jakichkolwiek wątpliwości. Samo ATC, jeśli się nie mylę, też tak napisało na ich witrynie internetowej. 

Trochę szkoda, że warunki nie były najlepsze. Najgorsze też nie, ale bez rewelacji. Średnio na jeża, mówiąc w skrócie.

Co jeszcze? Najlepsza możliwa jakość dźwięku? Kolumny instalowane w ścianie. Niekoniecznie miał na myśli ATC, było to raczej ogólne stwierdzenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Adi777
10 minut temu, Adi777 napisał:

Przede wszystkim o przewadze aktywnych wersji nad pasywnymi, zdaniem gospodarza bez jakichkolwiek wątpliwości.

a słuchał z Relentless? 😉 

3 godziny temu, sly30 napisał:

To często prawda, choć nie zawsze, ale co z tego, gdy cała reszta aspektów jest wyraźnie słabsza. Dynamika, bas, PRAT z wąskich kolumn są wyraźnie słabsze niż z szerszych z dużymi driverami. Do tego większe są zniekształcenia. Coś za coś. Widać, nie można mieć wszystkiego na maxa. 

Pełna zgoda 😉

To tylko 1 aspekt 😉

obiektywnie o audio

Nieskonczona odgroda ma wiele zalet lecz jej możliwości oddania realizmu wokali są dość wątpliwe, a powód jest tego jest dość prosty. Kształt naszej głowy oraz związana tym propagacja dźwięku nie ma wiele wspólnego z nieskonczona odgroda czy szeroką decha. 

Zawsze jest coś za coś. Idealne systemy nie istnieją. 

9 minut temu, piano napisał:

a słuchał z Relentless? 😉 

Nie, ale wspomniał, że zna takiego jednego Polaka, który cały czas wspomina o Relentless. Mówił, że ten jegomość go nawet nachodzi w nocy i nęka, żeby podłączył ten wzmacniacz do ATC, że dopiero wtedy będzie muzyka xddd

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, piano napisał:

sprzedam OB 

🙂

poszukiwania sceny "monitorowej " z dużych kolumn to level master

takie próby podejmowali np Twonk z misiomorem

misiomor od jakiegoś czasu na forum się nie udziala

ale chyba wiem czemu a mnie ostatnio też odchodzi ochota

ale na temat tych prób możesz pogadać z Twonkiem

z własnego podwórka...  nie jest to niemożliwe

ale na pewno nie w formie takiej jak Twoje odgrody czy Sylwesta

dyskusje na ten temat trwają w świecie audio od bardzo dawna

nasiliło się to w momencie prezentacji sonusowych Cremona Elipsa

• Moderatorzy
19 minut temu, piano napisał:

sprzedam OB 

😉

Jeszcze nie zrobiona, a już na handel? 🙂

szukasz lepszej sceny? 

-----------------

9 minut temu, slawek.xm napisał:

poszukiwania sceny "monitorowej " z dużych kolumn to level master

Bardzo cenię wspomniany duet, tylko czemu mam szukać coś czego nie chcę. Lubię szerokofrontowce. Jedynego czego nie lubię, to swojego pokoju, bo mi puszcza brzydkie bąki i to o czym pisał MeloV8 o wokalach by się nawet zgadzało, bo najpiękniej mi śpiewa duet 35 i 60 Hz 😉

Trochę humorem, ale jak zamiast basu mam efekty specjalne, to chodzę wściekły jak os czy osa, jakoś tak. 

Ten projekt jest jaki jest, ale go lubię i ma potencjał, tylko się męczy bidula w tym pokoju i skrzydeł nie rozwija. 

Sprzedam pokój 

😉

26 minut temu, plastik1989 napisał:

szukasz lepszej sceny? 

Nie. Lepszego pokoju 😉

54 minuty temu, slawek.xm napisał:

mnie ostatnio też odchodzi ochota

i tak wykazywałeś anielską wprost cierpliwość

1 minutę temu, szpakowski napisał:

i tak wykazywałeś anielską wprost cierpliwość

Bez forum da się żyć 😉 miałem przerwy ponad rok? Muzyka tak samo grała , forum nie było. Tylko że, ponieważ .. w otoczeniu nie mam audioświrów 😃 to stwierdziłem przyda się trochę negatywniejszych emocji 😜. Audiostereo pełną gęmbom😆

15 minut temu, piano napisał:

zamiast basu mam efekty specjalne

Niestety, każdy kto ma kłopoty z pomieszczeniem, potrzebuje wybitnej elektroniki i kabli.

Nie miejsce by tu to rozwijać, gdyż skończy się konfliktem, ale prosze przyjąć że tak jest.

Potrzebna jest ogromna rozdzielczość, oraz muszą być pozdejmowane wszelkie i wszystkie rezonanse wymiarowe z konstrukcji, - tylko wówczas "znikną ściany", "zniknie pomieszczenie", wraz z wszelkimi ułomnościami.

W zasadzie można by zamiennie napisać że potrzebny jest "system idealny", - nie wiem czy jest coś trudniejszego do uzyskania.. 

Tylko się zapytam jak kolumna ma na wysokości midbasu 38 cm , średnicowego woofera 30 cm to jest już szeroka , czy jeszcze wąska  a może przeciętna 😉? Mówię poważnie . Wysokość całej kolumny 110 cm. 

Edytowane przez Tomek1777

1 godzinę temu, meloV8 napisał:

Nieskonczona odgroda ma wiele zalet lecz jej możliwości oddania realizmu wokali są dość wątpliwe, a powód jest tego jest dość prosty. Kształt naszej głowy oraz związana tym propagacja dźwięku nie ma wiele wspólnego z nieskonczona odgroda czy szeroką decha. 

Zawsze jest coś za coś. Idealne systemy nie istnieją. 

To oczywiste, że kompromisy są zawsze, ale akurat to o czym piszesz wydaje się wątpliwe. Systemy nagłośnienia najlepszych studiów nagrań, gdzie pracują najlepsi masteringowcy i gdzie powstają najlepsze realizacje muzyki, to zawsze duże, szerokie kolumny z dużymi driverami, a często nawet wbudowane w ścianę, przez co głośniki mają szerokość po kilka, a nawet kilkanaście metrów! I trudno przyjąć założenie, że tam nie ma realizmu wokali. 

• Pokaż nowe odpowiedzi