Skocz do zawartości
IGNORED

high-endowe prawdy czyli subiektywnie o audio

Rekomendowane odpowiedzi

32 minuty temu, sly30 napisał:

Owszem. Znasz ze swojego systemu, gdzie masz na basie 2x 8 cali na stronę przyklejone do ściany, która generuje podbicie 6dB.

Z bardzo dużym hakiem 😉 .

Tu POGLADOWO:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

akurat na poziomie nietechńicznego 🙂 .

Zależy m.in. od odległości od tylnej ściany i samej kolumny i jej konstrukcji.

Buuuuuuu ... . Mierzyłeś u Gerarda? NIE. Więc pisz precyzyjnie bo po raz kolejny wprowadzasz ludzi w błąd.

Nawet BR dmuchający do przodu jest "czuły" na ustawienie i odległość od tylnej ściany. To słychać.

A gdzie sa aldjofilskie węże majace wplyw na bas sie uprzejmie zapytuję ??? I ich wplyw oczywiscie? A router, kabel LAN i DC?

🙂 

Gerard sobie kablami obcina nadmiar basu przecież 😉 . Tez Ansuz?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

15 godzin temu, Chicago napisał:

Dla słuchacza najważniejsza jest muzyka! Tak samo jak dla kierowcy najważniejszy jest samochód, albo traktor. Bo co po kierowcy jak nie ma samochodu, albo ciągnika...???

Błędna analogia, jeśli dla słuchacza muzyka to dla kierowcy jazda/podróż.

15 minut temu, audiofan01 napisał:

Nie … raczej dotarcie od zalozonego celu, najlepiej w zalozonym czasie. To jest radio mojej babci.

Chyba ze pod uwage bierzemy … przyjemnosć to … wtedy sama jazda 🙂 . Na majówke jade szybko posmigać po czeskich winklach na granicy POL-CZ i GER-CZ. Wasko, kreto, pusto, adrenalina i … znakomity browarek wieczorem. To juz bedzie druga edycja. Lepiej niz w Alpach.

Edytowane przez pmcomp

10 minut temu, audiofan01 napisał:

Tak. To jest lepszy przykład. Przyjemność podróży i prowadzenia samochodu idą w parze. Ten sam dystans tą samą drogą można pokonać komfortową limuzyną albo przeciętnym, małym kompaktowym samochodzikiem. Ale tego chyba nie można odnieść do muzyki, która sama w sobie nie musi być ani komfortowa, ani przyjemna, ani łatwa...

No i pomyślałem o samochodach wyczynowych...??? Formula 1, to niekomfortowe i sztywne bolidy. Podobnie samochody rajdowe - niekomfortowe, głośne, sztywne... a ile frajdy i autentyczności.

Parker's Mood

1 godzinę temu, .:Gerard:. napisał:

Ukryta Zawartość

Kiss The Cloud

Till Tomorrow z greatest hits

Znakomita plyta.

Cold Flame jest swietny 🙂 .

Ukryta Zawartość

37 minut temu, sly30 napisał:

Teraz ma nowe, większe tuby i bas 4x 12 cali karbonowe. Nie słuchałem. Trudno mi ocenić. 

Wtedy mial chyba wersje SD, patrze w danych technicznych ze to 10" a mi sie coś popierniczyło ze miał 15"

2 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Wtedy mial chyba wersje SD, patrze w danych technicznych ze to 10" a mi sie coś popierniczyło ze miał 15"

To były Avantgarde Duo i w każdej gra 2 x 12 cali na basie. 

23 minuty temu, pmcomp napisał:

Gerard sobie kablami obcina nadmiar basu przecież 😉 . Tez Ansuz?

Ja gustuje w kablach trzymających równowagę. nie Ansuz

A niedługo będę miał kable ze zlotem 😉 , srebro grubo pokryte zlotem

7 minut temu, sly30 napisał:

Rzeczywiście to byly XD

nowe SD maja 10 cali

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, sly30 napisał:

Ansuz trzyma równowagę np C2 jest bardzo równy i neutralny. 

Tez prawda, tylko brak mu większej swobody i więcej wybrzmień, selektywności i większej głębi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.
7 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Tez prawda, tylko brak mu większej swobody i więcej wybrzmień, selektywności i większej głębi

U mnie jest zupełnie inaczej. Waśnie jest bardzo rozdzielczy i selektywny. Może te autoformery w Makach dają nietypowe wnioski. 

I komu tu wierzyć?

Jeden guru mowi jest rownowaga, drugi guru mowi nie ma rownowagi 🙂 .

Komu? Wlasnym uszom we wlasnym systemie. A potem wlasnym gustom.

Edytowane przez pmcomp

Teraz, sly30 napisał:

U mnie jest zupełnie inaczej. Waśnie jest bardzo rozdzielczy i selektywny. Może te autoformery w Makach dają nietypowe wnioski. 

Ale ja je porównywalnym z qsw-audio, nie tylko w moim systemie

1 minutę temu, pmcomp napisał:

I komu tu wirzyc?

Jeden guru mowi jest rownowaga, drugi guru mowi nie ma rownowagi 🙂 .

Komu? Wlasnym uszom we wlasnym systemie.

A ktory mówi ze nie ma równowagi ?

21 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Ja gustuje w kablach trzymających równowagę. nie Ansuz.

No kto???

He he he.

A ja mam gleboko w doopie Ansuza i inne aldjofilskie warkocze.

Mam inny „stareńki” typ. Nawet SA, o zgrozo takie kable lubił. Ale trzymal klase i uzywal … TA. No coż … stajnia jednego sklepu.

Wolno mi?

Edytowane przez pmcomp

1 minutę temu, pmcomp napisał:

No kto???

He he he.

17 minut temu, sly30 napisał:

Ansuz trzyma równowagę np C2 jest bardzo równy i neutralny. 

16 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Mialem w glowie inne modele dlatego najpierw napisałem ze nie maja równowagi, po wpisie sly potwierdziłem

3 minuty temu, pmcomp napisał:

No kto???

He he he.

A ja mam gleboko w doopie Ansuza. Wolno mi?

Se miej, ja bym sobie nie włożył

1 minutę temu, .:Gerard:. napisał:

Mialem w glowie inne modele dlatego najpierw napisałem ze nie maja równowagi, po wpisie sly potwierdziłem

Gdzie?

7 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Ukryta Zawartość

„…. tylko …”

albo 

„… tak ale …”

nie jest potwierdzeniem, jest w dalszym ciagu … srodkowym placem w gorę 🙂 .

Nie macie tam szkoleń w tych Niemczech o mowie ciała, wyrazeniach, gestach czy komunikacji i negocjacjach?

Dziwne, moje najlepsze szkolenia przyszly wlasnie z Monachium z Hofmannstrasse i … ze Szwajcarii.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

• Moderatorzy
39 minut temu, sly30 napisał:

Jeśli słuchaliście tych kolumn to nie dziwię się, że nie możecie dojść do porozumienia. Bas jest tam tak odklejony od tub, że uzyskanie dobrej spójności jest raczej nie możliwe. Do tego sub bas wydaje się być podbijany przez filtr więc ja mogłem ich słuchać tylko przy odcięciu 40 Hz. Mam też wrażenie, że ich obudowy są po prostu za małe do tych głośników.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

19 minut temu, pmcomp napisał:

Nie macie tam szkoleń w tych Niemczech o mowie ciała, wyrazeniach, gestach czy komunikacji i negocjacjach?

Mamy, np. jak u znajomego w aucie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_9589.thumb.jpeg.41db6424f34b95484f62c2d98837b03f.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Seyv napisał:

Jeśli słuchaliście tych kolumn to nie dziwię się, że nie możecie dojść do porozumienia. Bas jest tam tak odklejony od tub, że uzyskanie dobrej spójności jest raczej nie możliwe. Do tego sub bas wydaje się być podbijany przez filtr więc ja mogłem ich słuchać tylko przy odcięciu 40 Hz. Mam też wrażenie, że ich obudowy są po prostu za małe do tych głośników.

Z hienedem jak z doopa, kazdy ma swoja.

Podobnie u Gerarda ze szkoleniami też 🙂 . Ja o fakturze, on o kolorach.

Przynajmniej Kiss The Cloud nam obu sie podoba. To juz coś 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

8 minut temu, pmcomp napisał:

Podobnie u Gerarda ze szkoleniami też 🙂 . Ja o fakturze, on o kolorach.

Przecież ja tez o fakturach, jak próbują nie płacić to palka czeka 😉

21 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Mamy, np. jak u znajomego w aucie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_9589.thumb.jpeg.41db6424f34b95484f62c2d98837b03f.jpeg

Aha … kumam. Szkolenie z jazdy na Uberze. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jaki morał jest z tej dyskusji? ... Mam rozumieć, że jak nie ma minimum 10 cali na basie to nie ma hiendu? ... a najlepiej jak jest 15 cali ... ? 

5 minut temu, szpakowski napisał:

Jaki morał jest z tej dyskusji? ... Mam rozumieć, że jak nie ma minimum 10 cali na basie to nie ma hiendu? ... a najlepiej jak jest 15 cali ... ? 

Morał jest taki, że fizyka jest okrutna i nie bierze jeńców. Może się to nie podobać ale fakty są takie, że jeśli system nie ma różnicującej, pełnozakresowej podstawy basowej, to o high endzie można sobie pomarzyć. Jasne, można sobie i innym różne rzeczy wmawiać, przekonywać itd, ale to tylko dla lepszego samopoczucia.

Dobra, pełnozakresowa podstawa basowa ma zasadniczy wpływ na kształt i sferę całej prezentacji muzycznej, ponieważ ta sfera buduje się właśnie od podstawy basowej. Do tego jakość basu wpływa mocno na dynamikę, na PRAT, a nawet na jakość średnicy i wysokich tonów. A jakość samego basu to dopiero wisienka na torcie. W tym wszystkim w ogóle nie chodzi o dyskotekę i walenie na klatę. Dobrze gdy mamy 15 cali ale aż tyle być nie musi. Natomiast poniżej 10 cali, obecne konstrukcje driverów nie dają szans. Czasem 2 x 8 cali coś potrafi ale to już takie kompromisy. 

Nie znaczy to jednak, że nie można mieć radości z mniejszych kolumn, czy z małych driverów. To też może być fajne granie.  

12 minut temu, sly30 napisał:

Jasne, można sobie i innym różne rzeczy wmawiać, przekonywać itd, ale to tylko dla lepszego samopoczucia.

Jak w przypadku sieciówki, dzięki której "zaczęło walić basem jak z suba". 

Lub innego "wysoce transparentnego" drutka z puszką 😁

20 minut temu, sly30 napisał:

Nie znaczy to jednak, że nie można mieć radości z mniejszych kolumn, czy z małych driverów. To też może być fajne granie.  

No, ale na koniec też trochę otuchy na złamane ego maluczkich, ucieszą się, na pewno!

54 minuty temu, sly30 napisał:

Morał jest taki, że fizyka jest okrutna i nie bierze jeńców. Może się to nie podobać ale fakty są takie, że jeśli system nie ma różnicującej, pełnozakresowej podstawy basowej, to o high endzie można sobie pomarzyć. Jasne, można sobie i innym różne rzeczy wmawiać, przekonywać itd, ale to tylko dla lepszego samopoczucia.

Dobra, pełnozakresowa podstawa basowa ma zasadniczy wpływ na kształt i sferę całej prezentacji muzycznej, ponieważ ta sfera buduje się właśnie od podstawy basowej. Do tego jakość basu wpływa mocno na dynamikę, na PRAT, a nawet na jakość średnicy i wysokich tonów. A jakość samego basu to dopiero wisienka na torcie. W tym wszystkim w ogóle nie chodzi o dyskotekę i walenie na klatę. Dobrze gdy mamy 15 cali ale aż tyle być nie musi. Natomiast poniżej 10 cali, obecne konstrukcje driverów nie dają szans. Czasem 2 x 8 cali coś potrafi ale to już takie kompromisy. 

Mialem takie z basami 15" a nawet po 2x 15", Wiec moja definicja Hi-End jest inna od Twojej

Godzinę temu, szpakowski napisał:

a nie kusi Cię, aby spróbować u siebie? Polecam, a oszczędzisz sobie i innym takich pytań. 

Zrób to, ale nie na skróty(!), tylko w zgodzie ze sztuką. Zszyj to dobrze z pokojem, next, wróć i opisz wrażenia. Cierpliwie i pełen spokoju czekam, bo wiem co się wydarzy.

Sąd wiem?

Z autopsji 😉

54 minuty temu, sly30 napisał:

Może się to nie podobać ale fakty są takie, że jeśli system nie ma różnicującej, pełnozakresowej podstawy basowej, to o high endzie można sobie pomarzyć.

Rozważmy teoretycznie dwa systemy ...

Jednen, teoretycznie hiendowy posiadający pełnozakresową podstawę basową ... 

Drugi nie posiadający pełnozakresowej podstawy basowej ponieważ kolumny teoretycznie schodzą tylko do 40Hz ... tyle, że grający dużo lepszym dźwiękiem niż ten pierwszy ... 

Który w praktyce będzie hiendowy a który nie?

• Pokaż nowe odpowiedzi