Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Video Show 2023 - relacje

Rekomendowane odpowiedzi

21 godzin temu, Thoron napisał:

Jaka jest Wasza opinia o JBL L 100 classic?

Mi się najbardziej spodobały z kolumna do około 30k.

Zadziwiająco dobrze grały dla mnie.

Kawał porządnego głośnika w rozsądnej jak na dzisiejsze realia cenie. Osobiście z oferty JBL w podobnej cenie wolę HDI 3600 - są bardziej uniwersalne. Ale do współczesnej muzyki rozrywkowej L100 to jak najbardziej dobry wybór. Dodatkowe punkty za wzornictwo. 

Od piątku do niedzieli kręciłem się między pokojami w Sobieskim oraz kilka godzin w Golden Tulip. Wybrałem pokoje gdzie mi się najbardziej podobało i spędziłem w nich najwięcej czasu. Tu muszę pochwalić tegoroczny pokój @Pylon S.A. oraz @Fezz Audio Maciej rewelacja. Kolejnym zaskoczeniem był pokój firmy Kultura Dźwięku i ich Jazz one, niedrogi zestaw a brzmienie na fajnym poziomie. Świetne brzmienie mieli Panowie z Ministerstwa Dźwięku w pokoju gdzie grały Revival Audio Atalante 5. Wszystkie powyższe zestawy w przyziemnych pieniądzach. 

Pozdrawiam wszystkich obecnych, a szczególnie tych, z którymi ponownie udało się spotkać 🙂

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

Stety/niestety w tym roku nie byłem. Ale przyszedł mi taki pomysł organizacyjny, by oddzielić hajendy za pierdyliard ełrosów  od zestawów dla Kowalskiego i zapalonego Kowalskiego, tj skłonnego wydać więcej kasiorki. Część przyjeżdża  pobawić się w słuchanie a część, by potem coś kupić.

Pomysł nie przejdzie, ale czy nie ułatwiłoby to zwiedzania w kontekście rozmachu wystawy?

Edytowane przez 1siedem

No i stan konta zwiedzających powinni sprawdzać i bez cebulionów na nim nie wpuszczać na salę

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W dniu 30.10.2023 o 08:19, Thoron napisał:

Jaka jest Wasza opinia o JBL L 100 classic?

Mi się najbardziej spodobały z kolumna do około 30k.

Zadziwiająco dobrze grały dla mnie.

Podchodziłem do nich kilka razy i za każdym razem słyszałem to samo-karton bas, jakby ktoś kopal w pudło po telewizorze kineskopowym. Wrażenie było tym smutniejsze, gdy wystawca opowiadał, że wersja druga ma nowe głośniki i więcej niskiego basu... Do tego sama koncepcja grania dźwięku z kolan (małe podstawki) zupełnie do mnie nie przemawia. Lata 70 mamy już dawno za sobą. Reszta dźwięku nie była zła, ale 20 tysięcy za coś takiego, to myślę, że tak z 15 tysięcy trzeba zapłacić za sam znaczek JBL.

10 godzin temu, Mariusz Ożga napisał:

Byłem przy tej “rozmowie”, ale nie zdzierżyłem do końca 😉

W Goebel'u i Mac'u mi się bardziej podobało (niż we Wilsonach). W Macu trochę "jaśniej" grało niż w Goebelu, więc Goebel był gotowy na prezentację docelowej dynamiki 🙂 Nie wiem jednak czy szyba by wtedy nie wyleciała na stadion 🙂. I dalej już stadionu nie zdążyłem zwiedzić, a pokojów jeszcze było, było.

Edytowane przez Piotr_1
43 minuty temu, meloV8 napisał:

Podchodziłem do nich kilka razy i za każdym razem słyszałem to samo-karton bas, jakby ktoś kopal w pudło po telewizorze kineskopowym. Wrażenie było tym smutniejsze, gdy wystawca opowiadał, że wersja druga ma nowe głośniki i więcej niskiego basu... Do tego sama koncepcja grania dźwięku z kolan (małe podstawki) zupełnie do mnie nie przemawia. Lata 70 mamy już dawno za sobą. Reszta dźwięku nie była zła, ale 20 tysięcy za coś takiego, to myślę, że tak z 15 tysięcy trzeba zapłacić za sam znaczek JBL.

O matko.....mi się reszta pasma na tyle w nich podoba, że chyba nawet szczególnie na bas nie zwracałem uwagi.

Generalnie to taki styl analogowego brzmienia prezentowały na AVS (stadion) tylko te JBLe i NAD z kolumnami PMS?

9 minut temu, Ajothe napisał:

Generalnie to taki styl analogowego brzmienia prezentowały na AVS (stadion) tylko te JBLe i NAD z kolumnami PMS?

Trudno mi odpowiedzieć na takie pytanie, bo chyba każdy ma nieco inne pojęcie analogowego brzmienia. Jestem przekonany, że znacznie łatwiej trafić na to analogowe brzmienie, niż brzmienie bliskie neutralności, z dopracowanym, szerokim pasmem częstotliwości, bez nadmiernego koloryzowania brzmienia, bez fajerwerków i zachęt, które przyciągną w pierwszej chwili nie jedna parę uszu. Mnie takie brzmienie jak z JBL L100 katapultuje z pokoju w mgnieniu oka, ale z szacunku dla marki, wystawcy i ciekawości konstruktora amatora trzymam się mocno fotela i daje prezentacji oraz sobie trochę czasu na odsłuch.

12 godzin temu, ASURA napisał:

Wkładki z mamuta słuchałeś?

🙂

Zapewne w którejś z Sikorek była, ale tego nie sprawdzałem.

Jeśli w ślepym teście właściciel usłyszy różnicę między wkładką paleo, a współczesną tej samej klasy - gratuluję. Jeśli po prostu chce mieć, by pokazać znajomym, jako rodzaj prolongaty fallusa - też jego sprawa. Na poziomie Hi-Endu nie ma co z tym polemizować. Wszak jeden lubi kapustę, a drugi kluchy tłuste. To co jednego przyprawia o gęsia skórkę, innego odrzuca z pokoju odsłuchowego. So it goes...

Edytowane przez irimi
1 godzinę temu, meloV8 napisał:

Podchodziłem do nich kilka razy i za każdym razem słyszałem to samo-karton bas, jakby ktoś kopal w pudło po telewizorze kineskopowym.

Dokładnie miałem to samo wrażenie. W mojej ocenie to jedne z najgorszych prezentacji na Narodowym.

44 minuty temu, Maraudio napisał:

Dokładnie miałem to samo wrażenie. W mojej ocenie to jedne z najgorszych prezentacji na Narodowym.

Hmm, a mi się właśnie najbardziej bas spodobał w nich 😄

A w wielu innych z małymi wooferami to taki bas bez uderzenia był.

Będę musiał na spokojnie je gdzieś posłuchać i porównać z innymi. Po dwóch dniach słuchania tylu zestawów to w niedziele już cieżko było o jakieś większe wnioski.

A Atalante 5 jak się podobały?

Nie wiem co mam z tymi  retro szerokimi monitorami, wcale mi się z wyglądu nie podobają, a jakoś je zapamiętałem najbardziej.

Edytowane przez Thoron

Duży tłuczek pcha znacznie więcej powietrza niż mały midwoofer, wiec nic dziwnego, że jest efekt uderzenia. Ale jak nie idzie za tym żadne mięsko, to trochę lipa, bo granie przypomina Altusa, a nie porządne kolumny za kilkadziesiąt tysięcy.

15 godzin temu, Sovereign napisał:

audiofan01,

Nie było L82 Classic (czyli pierwszej wersji) jak i najnowszych (ulepszonych) L82 Classic MkII.

L82 Classic występuje w kilku wersjach/edycjach i po różnych ulepszeniach. Względem pierwszej wersji L82 Classic z pułapu KEF Reference 1, Dynaudio Special Forty, Wharfedale Elysian 1, Zingali 0 M6 etc.

LS5/9, i numer 3 z top 3 pmcompa, czyli LS3/5, to niższy level i od pierwszych L82 Classic. W L82 po całości, całe pasmo gra, nawet bas z 20 cm mid-woofera zasuwa z jakością. Detal, scena, naturalność, bas i nawet dynamika ''z tak małej kolumny''.

Tych których słuchałeś, to (ulepszone) L82 Classic Black Edition (Performance Package).

Obok L82 Classic Black Edition były starsze L100 Classic, najmniejsze L52 Classic i 4305P Studio Monitor. Więc to nie te drugie obok.

L100 Classic w 5-iu różnych wersjach. Jedne pierwotne i 4 ulepszone. I może w różnych stopniach.

L82 Classic w 3-ech różnych wersjach. Jedne pierwotne i 2 ulepszone w różnych stopniach.

Jak najtaniej i jak najlepiej i pokonywać kilkukrotnie droższe. Lub co najmniej na pułapie dużo droższych.

----------

L100 Classic w pierwszej wersji już były powyżej Wharfedale Elysian 2 i Revival Audio Atalante 5 i Audiodata Art Two. I tuz obok Graham Audio LS5/5 i Spendor Classic 100.

L100 Classic MkII lepsze od Graham Audio LS5/5 i Spendor Classic 100, a już na pewno nie poniżej, co najwyżej inne.

Może i od Harbeth M40.3 XD. Poza nielicznymi wyjątkami, nie lubię angielskich (a jeszcze bardziej małych) i im podobnych mocno zmanierowanych, uśrednionych, mocno kulawych w wielu aspektach, podkolorowanych, o ewidentnym własnym nalocie/narzucie, kompresjach, marnej dynamice i mocy. Już bym wolał nawet monitory vintage Meyer Sound 833, czy jakieś nowe zawodowe monitory.

4349 Studio Monitor lepsze od 4429 Studio Monitor, i to na lajcie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ulepszone L100 Classic 75 (75th Anniversary Edition) mają dorzucone z brzmienia z Elektrostatów.

A same elektrostaty nie mają najmniejszych szans, już z trochę droższymi systemami typu Horn, na mają co się równać.

Prywatnie w domu, Chris Hagen ma dopasowane do wielkości pomieszczenia. A mógłby wszelkie topowe najdroższe jakie ma w firmie/pracy. Żeby było tyle miejsca w domu.

---------

''te drugie'' obok L100 Classic MkII, to były także najnowsze, ale aktywne monitory JBL 4329P Studio Monitor.

Sporo droższe (o 2000-3000€) Genelec, to dopiero ten level.

Ukryta Zawartość

jbl-best-of-ces-jpg.3386798

zasadniczo nie da się nic zrozumieć z tej wypowiedzi. możesz jakoś jaśniej pisać? podawanie mnóstwa kawałków faktów bez kontekstu…

na razie z relacji jedyne pewne to to, że jbl l100 to są najlepsze oraz najgorsze głośniki wystawy!  aż bym ich normalnie posłuchał!wizualnie ładne z tymi kolorowymi gąbczakami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

????

1 godzinę temu, Maraudio napisał:

A mnie - podobnie jak użytkownikowi Thoron - granie z tych pudełek bardzo się podobało.

Oczywiście, zgodzę się, że w kategoriach rozdzielczości czy neutralności przekazu znaleźlibyśmy wiele kolumn, które biją te JBL'e na głowę nawet w podobnym budżecie, ale...

W kontekście radości z płynącej z dźwięków, codziennego słuchania bardzo różnych gatunków muzyki, moim zdaniem JBL L100 MkII są po prostu świetne -

Dostajemy dużą ścianę mocnego i dość przestrzennego dźwięku, który nie jest "ciepłą kluchą" (jak w wielu podobnych przypadkach), a fajnie zgraną prezentacją pasujących do siebie i dodrze zszytych wysokich tonów, średnicy i niskich dźwięków. Jest rytm, są emocje i uśmiech, bo do definicji "klinicznego dźwięku" te kolumienki mają dystans liczony w hektarach...

Nie mam zamiaru rzucać się tu Rejtanem, czy rozpoczynać krucjaty w ich obronie. Jednak uważam, że takie totalnie negatywne recenzje są po prostu niesprawiedliwe. Zależy, co kto lubi i czego poszukuje w muzyce i odbiorze dźwięków.

Poza tym, jeśli jakiś produkt wzbudza takie skrajne emocje, to znaczy, że chyba warty jest przyjrzenia mu się bliżej, a w tym przypadku poświęcenia mu nieco czasu na odsłuchy w swoim pokoju i swoim systemie.

W dniu 30.10.2023 o 08:17, koper712 napisał:

Nie dosłuchałem się też tej różnicy 4 mln pomiędzy Borresen a Taga Harmony i to mnie cieszy.

Ja takich różnic w różnych warunkach próbuję się dosłuchać od 25 lat i... Nie ma.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

• Moderatorzy
16 godzin temu, Sofokles napisał:

Mam pytanie do osób, które były na tegorocznym AVS, z jakich klocków był złożony system kondo?

Źródło to gramofon Transrotor Tourbillon, preamp gramofonowy to dzielony Kondo G1000, razem ze step upem Kondo i przedwzmacniaczem liniowym Kondo. Końcówki mocy to Kondo Gokuoh II. Okablowanie to Siltech i Kondo. Kolumna to najnowsza generacja Avantgarde Acoustic duo. 

-----------------

1 minutę temu, Misio38 napisał:

Ja takich różnic w różnych warunkach próbuję się dosłuchać od 25 lat i... Nie ma.

Trochę mnie Panowie osłabiacie. Boressen, Wilsony, Focale Utopia, McIntoshe z Rockportami...każdy system grał inaczej, ale każdy z tych topów grał świetnie. 

Właściwie większość pokoi, ktore mi sie podobały czymś się wyróżniały w dźwięku. 

P.s. 

Urzekł mnie dizajn Perlistenów z wyjątkowo eleganckimi Nuprime Evo...taki zestaw mógłby stać w jaskini Batmana, super 😁

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Trochę mnie Panowie osłabiacie. Boressen, Wilsony, Focale Utopia, McIntoshe z Rockportami...każdy system grał inaczej, ale każdy z tych topów grał świetnie. 

Każdy z nich grał świetnie? To ja chyba byłem na innym Audio Show 😉. Dawno nie było tak fatalnego dźwięku z wiekszych Wilsonów. Jedyne co pozostało z ich magii, to piorunująca dynamika, ale dudniący bas i agresywna wyższa średnica razem z górą była niedoniesienia. Zresztą, pomiary tego modelu tylko potwierdzają moją (i nie tylko moją) opinie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Okej, ale na 2 drugim piętrze również były Wilsonyz tylko, że z Gryphonem 😋

Grała akurat muzyka klasyczna i prezentowała się świetnie 😋

Miałem też na myśli, że porównywanie większości systemów do pokoju Tagi to lekka przesada 😋

Edytowane przez Ajothe

Zgadza się. To jest zasługą znacznie bardziej zrównoważonego pasma, jakie posiada najmniejsza podłogówka Wilsona. Bardzo udany model.

28 minut temu, meloV8 napisał:

Zgadza się. To jest zasługą znacznie bardziej zrównoważonego pasma, jakie posiada najmniejsza podłogówka Wilsona. Bardzo udany model.

Nie przypominam sobie, żeby kiedykolwiek podobała mi się prezentacja dużych Wilsonów. Za to Sabriny owszem, zwłaszcza z Audio Research. W tym roku z Gryphonem też było nieźle, aż sam się zdziwiłem. 

• Moderatorzy
2 godziny temu, meloV8 napisał:

Każdy z nich grał świetnie? To ja chyba byłem na innym Audio Show 😉. Dawno nie było tak fatalnego dźwięku z wiekszych Wilsonów. Jedyne co pozostało z ich magii, to piorunująca dynamika, ale dudniący bas i agresywna wyższa średnica razem z górą była niedoniesienia. Zresztą, pomiary tego modelu tylko potwierdzają moją (i nie tylko moją) opinie.

Całkowicie się z tym zgadzam. Odnoszę wrażenie, że niektórzy oceniają jedynie metkę i cenę a uszy nie są już do tego potrzebne.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Panowie przypomnijcie sobie wypowiedzi prawdziwych muzyków, o których tu już rozmawialiśmy.

Często taki ktoś powie że zwykły jamnik w kuchni lepiej zagra, niż drogi zestaw w salonie. Nie mieliście nigdy w życiu takiego wrażenia że system za 100-500 tysięcy a słuchać się nie da ?

My audiofile słuchamy basu i jęczymy że za wolny, mało jędrny, a muzyk słucha z przysłowiowego jamnika i krzywi się gdy basista fałszuje. 

My zwracamy uwagę na jakieś zrównoważenie tonalne, a muzyk słyszy oddzielnie gitary, wokal i wszystkie klawisze fortepianu, ale pod względem ich dostrojenia. 

Kiedyś rozmawiałem z muzykąmi na ten temat. Usłyszałem że jak ktoś czysto gra to na Altusach jest super, a jak ktoś fałszuje to 100 razy droższe kolumny nie pomogą.

Kilka systemów, których brzmienie bardzo mi przypadło do gustu. Przy niektórych spędziłem sporo czasu po prostu słuchając muzyki. Rozstrzał cenowy jak widać spory, ale bardziej chodzi o pewien sznyt grania, muzykalność, która jest u mnie na 1 miejscu.
Cz. 1:

Ukryta Zawartość

DSC_0850-exp.jpg

DSC_0868-exp.jpg

DSC_0750-exp.jpg

Cz. 2:

DSC_0654-exp.jpg

DSC_0695-exp.jpg

Cz. 3:

DSC_0634-exp.jpg

DSC_0532-exp.jpg

DSC_0608-exp.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez irimi

Oj! Bym zapomniał o tych wspaniałych maleństwach!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez irimi
8 godzin temu, Ajothe napisał:

O matko.....mi się reszta pasma na tyle w nich podoba, że chyba nawet szczególnie na bas nie zwracałem uwagi.

6 godzin temu, Thoron napisał:

Hmm, a mi się właśnie najbardziej bas spodobał w nich 😄

A w wielu innych z małymi wooferami to taki bas bez uderzenia był.

6 godzin temu, meloV8 napisał:

mięsko

@meloV8, czyżbyś lubował się w galaretowatych puszystych basach jak z subwooferów car audio.

Zamiast rozmemłanego ''mięska z galaretką'' na basie, lepiej bas wyrzeźbiony jak kość i mocny/twardy jak skała, z dużych papierówek, po takim wysterowaniu.

Spokojnie posłuchasz akustycznych i różnych innych dźwięków i muzyki. Możesz ciut ''mięska'' sobie dorzucić gdy w dole będzie za twardo przy mocnych i dużych składach rockowych i metalowych.

I podaj jakie masz różne ulubione 3-way monitory z 30 cm wooferem.

9 godzin temu, meloV8 napisał:

karton bas, jakby ktoś kopal w pudło po telewizorze kineskopowym

6 godzin temu, meloV8 napisał:

nie idzie za tym żadne mięsko, to trochę lipa

A dla mnie w droższym zestawie, monitory L100 Classic, przy bardzo podobnym zestawie (gdzie nie tylko wzmacniacz był droższy), bardzo podobnie jak dla pana Andrzeja Kisiela.

Brzmienie L100 Classic

Ukryta Zawartość

Pełnokrwiste, spójne, bezpośrednie, tonalnie zrównoważone, bez wyraźnych podbarwień. Fantastyczny bas – mięcho, kop, kontury, dynamika. Potężna dawka energii, ale bez przesady z własnym "klimatem". Poważny rywal dla najlepszych kolumn w tej klasie cenowej. - Andrzej Kisiel, Audio 9/2019

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
5 minut temu, r4c napisał:

Falcon Acoustics LS3/5a zagrały bardzo ładnie.

Dlatego goszczą u mnie i nie szukam alternatywy 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.