Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Video Show 2023 - relacje

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, pmcomp napisał:

Dzwiek numer 1 wystawy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

35 minut temu, plastik1989 napisał:

Ale mamy odmienne gusta… Dla mnie to top 3 najgorszych dźwięków wystawy… Numer jeden, ale od końca - przynajmniej dla mnie… Razem z prezentacją Szemisa, Audio Note UK, które dla mnie jest olbrzymim rozczarowaniem i jednym z najsłabszych dźwięków jakie słyszałem na AVS kiedykolwiek…

Piotr (poza jakimiś sporadycznymi wyjątkami) dość często lubi specyficzne i nie-neutralne. A nie ogólnie najlepsze. Wystarczy mu jakiś jeden aspekt (z niektórych wintydżowych zestawów, lub nowych im podobnych), który mu się spodoba, by dla niego były najlepsze.

Rafał, jak ten ''numer 1'' Piotra, pod względem tonalności lifelike, uniwersalności, neutralności, mocy, precyzji, klarowności, rozpiętości, rozdzielczości, czytelności, wyrazistości, kontroli dźwięku, szybkości, swobody, rzetelnego ukazywania tego co dostają w sygnale audio, czyli i odpowiedniego ukazywania wpływu podłączanej elektroniki i okablowania.

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Na stadionie najbardziej podobały mi się Harbeth 7 z Air Tight. Nowy dystrybutor i nie pamiętam tak rewelacyjnie grających Harbeth podczas wystawy. Coś pięknego.

Z drugiej strony Spendory 3/1 podłączone z niedrogim Arcamem 25 również świetnie. Z zestawów będących w zasięgu portfela zwykłego śmiertelnika podobały mi się też Cantony z nowymi Marantzami, spokojne, płynne granie i kolejna reinkarnacja monitorów BBC 3/5 czyli malutkie Musical Fidelity. Dzisiaj Sobieski i Tulip 🙂

Edytowane przez Łukasz
4 godziny temu, Sovereign napisał:

Rafał, jak ten ''numer 1'' Piotra, pod względem tonalności lifelike, uniwersalności, neutralności, mocy, precyzji, klarowności, rozpiętości, rozdzielczości, czytelności, wyrazistości, kontroli dźwięku, szybkości, swobody, rzetelnego ukazywania tego co dostają w sygnale audio, czyli i odpowiedniego ukazywania wpływu podłączanej elektroniki i okablowania.

Idealne okreslenie jak graly te zestawy. Ja bym krotko napisal: rozmach i swoboda.

Prosze pamietac, ze te czarne „regaly na ksiazki” z tylu za tubami to … czesc basowa zastawu. Jesli ktos zwrocil uwage obok lezaly zwrotnice.

Elektronika Audio Tekne jak zwykle pierwsza klasa.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

8 godzin temu, Guzeppe napisał:

To teraz o najmocniejszych zawodnikach na PGE.
1) Focal Utopia Evo napędzane elektroniką Naim
Nie ukrywam, że nie byłem dotąd jakimś wielkim miłośnikiem marki Focal. Doceniam serię Chora, jako naprawdę udane budżetowe kolumienki (mam doświadczenia tylko z 806), która z odpowiednią elektroniką gra całkiem fajnie, choć wciąż nie da się ukryć tego zadziornego charakteru. Jednak im wyżej sięgamy, tym jaskrawość staje się coraz wyraźniejsza. O ile Arie uznaję za analityczne, tak Kanta wydawały mi się po prostu natarczywe (szczególnie z Marantz Model 40, a ich honor ratował częściowo Denon PMA2500ne ze swoja  nieco oblejszą naturą na dole i łagodniejszą górą). Z Naimem miałem kontakt tylko w postaci Supernait 3 w parze z Dynaudio Evoke i było to granie absolutnie nudne, mocno przydymione. Nastał dzień AVS 2023 i oficjalnie przyznaję się, że błądziłem. Focal Utopia Evo i Naim dostarczyły wszystkiego i na najwyższym poziomie. Dźwięk stopy perkusyjnej jest masywny, ale jednocześnie niesamowicie punktowy. Nie sądziłem, że można to tak wybitnie pogodzić. Uderzenia w bębny mięsiste i ze świetnym wybrzmieniem, ale energiczne i błyskawiczne niczym strzały z bicza. Syntezatory były nasycone, ale niespowolnione: rasowo rwały powietrze. Wszelkie uderzenia w talerze czy też szurnięcia szczotek były szczegółowe, ale nigdy natarczywe. Co najważniejsze owe bębny i talerze perkusyjne w końcu brzmią jak realne instrumenty, uderzane membrany i prawdziwe blachy, a nie jakaś swobodna interpretacja na ten temat (tak B&W, mówię o was). Bas nie buczał ani trochę, co praktycznie w każdej innej sali się pojawiało (poza drugim killerem z PGE). Doskonałe pozycjonowanie dźwięków. Nigdy nie został przekroczony próg natarczywości, o co łatwo przy gitarach i wokalach, gdy idzie się w stronę „analityczność” brzmienia (ale uwaga: w przypadku Utopia można mówić o pełnej naturalności, a nie jakiejś tam plebejskiej analityczności efekciarsko świdrującej uszy). Poprosiłem o puszczenie czegoś mocniejszego: poleciał Rage Against The Machine i było to doznanie iście koncertowe. Mogę zdecydowanie powiedzieć, że jest to jak dotąd brzmienie, które zrobiło na mnie największe wrażenie (w ogóle kiedykolwiek). Nie jest to już Hi-Fi, to prawdziwa reprodukcja dźwięków. Jedyna wada prezentacji na AVS: przygotowana jest zamknięta playlista i nie ma dostępu do streamingu, więc odpada zamówienie swoich utworów (z drugiej strony grane są prawdziwe kawałki, a nie jakieś wycmokane demówki, dlatego nie chcę się zbytnio tego czepiać). Chyba wygospodaruję jutro jeszcze chwilę, żeby tam wrócić. Nie mogę się doczekać, żeby posłuchać modeli Focala sytuowanych powyżej nielubianych przeze mnie Kanta, aby przekonać się, czy ten szlachecki rodowód objawia się również gdzieś poniżej serii Utopia. Absolutny Hi-End.

Ukryta Zawartość

Zgadzam się w 100%, i nie ma tu znaczenia fakt że mam Sopry 2 ;).

Drugi zestaw który na mnie wywarła wrażenie to Dali Epikore 11 . Ten zestaw głośników wysokotonowych (wstęga + miekka kopółka) reprodukował genialnie. Zgrzeszę, ale powiem że chyba nawet lepiej niż moje berylowe. 

Dali Epikore 11 1.jpg

Dali Epikore 11 2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Klipschorn ładna średnica, dynamiczna ale nie ostra. Niestety bas za ciężki i góra zbyt mocno przygaszona (choć mam wrażenie, że gdzieś zakres 6-8 khz ma podbicie) . Całościowo 75-tki na SN bardziej przypadły mi do gustu.

Ukryta Zawartość

-----------------------

Lyngdorf prezentuje bardzo ciekawe brzmienie. Dobrze zaznaczony ale swobodny bas z dobrym wypełnieniem. Równa średnica i góry tyle ile być powinno (może szczypta więcej by nie zaszkodziła).

Gdybym miał określić brzmienie jednym słowem to była by nim równowaga.

IMG_20231028_103056_compress6.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

• Moderatorzy

--------------------

Pracownia Wzmacniaczy Lampowych w pokoju 118 - jak zwykle ekstremalnie ale z podkreśleniem przede wszystkim dobrego brzmienia. Kolumny na głośnikach AE Speakers jako supertweeter JBL 2405, średniaka nie zidentyfikowałem, całość napędzana monoblokami na potężnych tetrodach nadawczych pracujących w push-pullu.

Nie chcę już stąd wychodzić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co z tego jeśli te „Graty” są nie do zaakceptowania w normalnych warunkach domowych

Edytowane przez slaaawek

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

To tez gralo fajnie:

Bez zadnej adaptacji akustycznej w pomieszczeniu. Zrodlem byl … DAT.

Ukryta Zawartość

IMG_1210.jpeg

Niestety cena 130 tys PLN odstrasza. Chociaz … jesli pudelka po butach od Falcona kosztuja 17 tys PLN? Swiat audio zwariował.

Dobre granie bylo jeszcze u Lampizatora.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Dzień drugi start, za sekundę warsztaty Wojciecha Pacuły o tytule "Test Press - WTF?"

Zapraszamy 🙂 Sobieski, Arkadia II+III

IMG_0227.thumb.jpeg.19f4c158b9199aa0b50441938fe30c1d.jpeg

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Godzinę temu, Seyv napisał:

Nie chcę już stąd wychodzić.

no replacement for displacement

Godzinę temu, slaaawek napisał:

Co z tego jeśli te „Graty” są nie do zaakceptowania w normalnych warunkach domowych

we frontalną ścianę zabudować i maskownicą przykryć.

• Moderatorzy
Godzinę temu, slaaawek napisał:

Dlatego warto przyjść i posłuchać jak to gra by wyrobić sobie chociaż jakiś punkt odniesienia. Należy też pamiętać, że są tacy, którzy mają warunki na tego typu zabawki.

Warsztaty trwają 🙂

IMG_0238.thumb.jpeg.5424f551f4b7c56f6893fd09088b017f.jpeg

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• Moderatorzy

Drugie magnetostaty jakie mam okazję posłuchać i drugie na których zaliczam opad szczęki. Jeszcze większy zaliczyłem gdy usłyszałem cenę. Ci ludzie "rozdają to za darmo". 😳 Wg mnie koniecznie tego trzeba posłuchać w 502. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, Seyv napisał:

Drugie magnetostaty jakie mam okazję posłuchać i drugie na których zaliczam opad szczęki. Jeszcze większy zaliczyłem gdy usłyszałem cenę. Ci ludzie "rozdają to za darmo". 😳 Wg mnie koniecznie tego trzeba posłuchać w 502. 

Ukryta Zawartość

na pewno warto posluchac choc mnie na kolana nie rzucilo. Dlugo subwooferow szukalem za zaslonkami 😉 .

🙂

IMG_1212.jpeg

Byly jeszcze inne jak zdjecie powyzej (a moze takie same?) w innym pokoju w Sobieskim. Z tego co pamietam z Wloch.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

1 godzinę temu, Seyv napisał:

Drugie magnetostaty jakie mam okazję posłuchać i drugie na których zaliczam opad szczęki

Serio? I Ty to mówisz?? Świat się kończy... 😳

Magnepan jest moim zdaniem konstrukcyjnie mocno średni. Słuchałem 3.3R a sam miałem 2 pary SMGC-SE. Tam jest taki pseudo-bas - niby jest ale go nie czuć.

Dochodzi do tego pytanie czy wreszcie zaczęli używać kleju który się nie rozpuszcza po parunastu latach? Problem wszystkich starych modeli - drut odłazi od folii i brzęczy.

Edytowane przez Marek.S

Zaliczyłem dziś PGE Narodowy. Dźwięk nr 1 dla mnie - przewidywalnie, nowe Rockporty Orion napędzane McIntoshem. Tłum w pokoju utrudniał zajęcie optymalnego miejsca. Aviory napędzane VTL-em wypadły również bardzo dobrze. Z kolei Cygnusy zestawione z Electrocompanietem i kolejne Aviory z Nagrą już tak nie zachwycały. 

Po ubiegłorocznym pozytywnym zaskoczeniu brzmieniem "tanich" Børresenów dużo obiecywałem sobie po tegorocznej prezentacji flagowego modelu. Obiektywnie było bardzo dobrze (dynamika, przejrzystość, precyzja), choć nie byłem pod aż takim wrażeniem, jak w zeszłym roku. 

Świetnie za to zagrały Magico S3. Odtwarzacz sieciowy odmówił posłuszeństwa i panowie grali z gramofonu. Bardzo wciagające brzmienie.

Nowe Monitor Audio Hyphn męczyły się w zdecydowanie zbyt małym pokoju - bas buczał niemiłosiernie. Ale już środek i góra zdradzały duży potencjał - dla mnie brzmiały przyjemniej niż jakikolwiek inny model Monitor Audio.

Nadspodziewanie dobrze wypadło połączenie "małych" Wilson Audio z Gryphonem - w teorii obawiałbym się tego zestawienia, a brzmiało naturalniej, niż większy model ze wzmacniaczem Dan d'Agostino. 

Ponownie bardzo dobrze wypadło moje ubiegłoroczne odkrycie - polskie tubowe kolumny Horn Acoustic Ferria, w tym roku zestawione ze wzmacniaczem SoulNote. Łagodne, zupełnie nietubowe w charakterze brzmienie.

Zaskakująco dobrze zagrały Triangle napędzane elektroniką Canora. Nowe modele Triangle są naprawdę znacznie lepsze od starych. Dobrze wypadło też połączenie kolumn ATC z elektroniką CH Precision.

Nieźle zagrało połączenie sprzętów, za którymi zazwyczaj nie przepadam, czyli kolumn Focala z elektroniką Naima. 

Z bardziej budżetowych urządzeń przyjemnie zagrało połączenie nowej elektroniki Arcama z głośnikami Spendor, jak również NAD z PSB.

Rozczarowania? B&W zagrały jak to B&W, a tlum w pokoju był taki, że trudno byłoby wcisnąć szpilkę. Nowe Sonusy Stradivari zagrały nieźle, ale nie wybitnie. Zestaw T+A też nie wypadł tak dobrze, jak bywało to w poprzednich latach.

Perlisteny rozczarowały jeszcze bardziej, niż w zeszłym roku. Chłodny, techniczny dźwięk - nie wiem, co ludziom się w tym podoba. Kolumny Diora Acoustics - wyglądają dobrze, grają znacznie gorzej. Do pokoju z Harbethami i Air Tight nawet nie udało mi się wcisnąć.

Na prezentację Unitry nie chciało mi się czekać (obowiązują zapisy), więc nie mam zdania.

Jutro udaję się do hoteli.

• Moderatorzy
5 godzin temu, pmcomp napisał:

To tez gralo fajnie:

Bez zadnej adaptacji akustycznej w pomieszczeniu. Zrodlem byl … DAT.

Ukryta Zawartość

IMG_1210.jpeg

Niestety cena 130 tys PLN odstrasza. Chociaz … jesli pudelka po butach od Falcona kosztuja 17 tys PLN? Swiat audio zwariował.

Dobre granie bylo jeszcze u Lampizatora.

Tutaj się zgodzę, Stenheim z DCS grał fajnie, zwłaszcza biorąc pod uwagę małe i trudne pomieszczenie. Cena…? No wywalona w kosmos i w żaden sposób nie adekwatna, ale w zasadzie to obecnie standard dotyczący każdej marki…

Lampizator z Sveda audio grał bardzo dobrze, plus wizualnie dobrze się to prezentowało. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-----------------

48 minut temu, plastik1989 napisał:

Tutaj się zgodzę, Stenheim z DCS grał fajnie, zwłaszcza biorąc pod uwagę małe i trudne pomieszczenie. Cena…? No wywalona w kosmos i w żaden sposób nie adekwatna, ale w zasadzie to obecnie standard dotyczący każdej marki…

Chcialbym zauwazyc, ze ten dCS to byl … Vivaldi. To przeciez juz topowa polka. Ale z źródło służył … nieeksponowany DAT. Tsuyoshi Yamamoto brzmial naprawde znakomicie.

Edytowane przez pmcomp

• Moderatorzy
39 minut temu, pmcomp napisał:

Chcialbym zauwazyc, ze ten dCS to byl … Vivaldi. To przeciez juz topowa polka. Ale z źródło służył … nieeksponowany DAT. Tsuyoshi Yamamoto brzmial naprawde znakomicie.

Może dlatego grało to przyjemnie i łagodnie. Akurat ten sklep kojarzę z dosyć mocnym forsowaniem streamerów i panicznym strachem przed użyciem preampa. Troszkę zmienili w swoim podejściu i zaczęło grać fajnie. 

2 godziny temu, Garfield napisał:

Zaliczyłem dziś PGE Narodowy. Dźwięk nr 1 dla mnie - przewidywalnie, nowe Rockporty Orion napędzane McIntoshem. Tłum w pokoju utrudniał zajęcie optymalnego miejsca. Aviory napędzane VTL-em wypadły również bardzo dobrze. Z kolei Cygnusy zestawione z Electrocompanietem i kolejne Aviory z Nagrą już tak nie zachwycały. 

Zgadzam się całkowicie. Rockporty z Mcintshami to najlepszy dla mnie dźwięk wystawy. 

-----------------

• Moderatorzy

Destination Audio z GM70? Biere, pakuj Pan. Te taśmę też...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
4 godziny temu, Łukasz_62438 napisał:

Serio? I Ty to mówisz?? Świat się kończy... 😳

Przy szerszym repertuarze jednak trochę dziegciu w tej beczce miodu się znajdzie.

2 godziny temu, plastik1989 napisał:

Lampizator z Sveda audio grał bardzo dobrze, plus wizualnie dobrze się to prezentowało. 

Zawsze byłem sceptyczny do tych prezentacji a w tym roku chętnie posiedziałem. W pokoju na przeciw też się bardzo fajnie słucha.

• Moderatorzy

Jestem już w kolejnym pokoju w Tulipie i w tym roku naprawdę dobrze się tu wystawcy prezentują.

• Moderatorzy
W dniu 27.10.2023 o 18:54, pmcomp napisał:

Dzwiek numer 1 wystawy:

Ukryta Zawartość

Troszkę ta szara tuba jest za krzykliwa (na gitarach elektrycznych) i podział za blisko "krawędzi" tuby (na damskich wokalach słychać) ale wrażenie bardzo pozytywne na pewno warto posłuchać tych olbrzymów.

Ukryta Zawartość

44 minuty temu, Seyv napisał:

w Tulipie i w tym roku naprawdę dobrze się tu wystawcy prezentują

... pod każdym względem. Oprawy Ayona (dźwięku również) życzę każdemu wystawcy...

Tylko w jednym pokoju byłem dwa razy, Flow by Allegro z Accordo Franco Serblin`a. Humanitarne pieniądze, za nieprzeciętny dźwięk a obiecałem sobie nie odwiedzać maleństw...

W tym roku Tulip lepiej wypada od Sobieskiego. 

Lampizator + aktywne Svedy grają bardzo fajnie.

Ukryta Zawartość

W obu pokojach Nautiliusa  przyjemnie było posłuchać muzyki. Chyba accuphase z kolumnami Estelon Forza grał wg mnie bardziej wciągająco niż w pokoju obok ayon z Lumin White Kamea.

accuph.jpg

Dla mnie nowym odkryciem były kolumny Gemstone, polska firma, cena ok.4tys euro za parę. Swoją drogą czemu jedni podają cenę za jedna kolumnę? Przecież nikt nie sprzeda jednej, musisz kupi dwie.

Gemstone.jpg

Jestem fanem Audio Physica i podoabło mi się granie Avanti z cyrusem.

cyrus_avanti.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rixus
  • Moderatorzy
Godzinę temu, Seyv napisał:

Jestem już w kolejnym pokoju w Tulipie i w tym roku naprawdę dobrze się tu wystawcy prezentują.

Tak, Tulip zdecydowanie najlepszy. Świetne prezentacja Ayona, bardzo dobry LampizatOr i Sveda, Destination Audio mi się podobało również. Galeria Audio nie najgorzej, ale RCM jakoś mnie nie urzekł. Bazodrut  ze swoim urządzeniem obwieszonym wiatraczkami… Żenująco to wygląda… Jeszcze te otwory wiercone przez zezowatego… 

Ukryta Zawartość

IMG_8725.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-----------------

6 godzin temu, Łukasz_62438 napisał:

Świat się kończy...

Niestety.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Czy te Destination Audio były w pokoju Grobela? Jeśli tak bym dobry dźwięk, to nie dziwię się, u nich zawsze grało bardzo dobrze i zwykle siedziałem tam naprawdę długo 👏

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.