Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz wywala korki

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety, wszystkie podobne tematy są już zarchiwizowane, dlatego musiałem założyć nowy. Może jeszcze komuś się przyda, bo temat co jakiś czas wraca w różnej formie.

Ostatnio w czasie słuchania muzyki kilka razy wywaliło mi korki. Wszystko zaczęło się od momentu, gdy zakupiłem wzmacniacz Vincent SV-237MKII. Wiadomo, że jest prądożerny – pracuje w klasie A do 10 W. Nominalna Moc Wyjściowa RMS przy 8 Ohm: 2 x 150 W, natomiast przy 4 Ohm: 2 x 250 W. Co ciekawe, wywala zawsze nie w miejscu, gdzie podłączony jest wzmacniacz, streamer i odtwarzacz CD, ale na sąsiedniej ścianie, gdzie do przedłużacza podłączony jest TV i dwa dekodery. Symptomatyczne jest to, że dwukrotnie wywaliło korki w momencie, gdy WYŁĄCZAŁEM sprzęt. Raz wywaliło, gdy wzmacniacz grał ze streamerem, innym razem z odtwarzaczem CD. Kompletnie nie znam się na sprawach związanych z elektrycznością. Poczytałem trochę o tym w necie i często przewija się temat bezpieczników. Na moich są następujące napisy: I-ON, ETIMAT 6, B 16, 6000, 3. Podobno ważne jest również to, czy są bezzwłoczne czy zwłoczne. Generalnie, czy takie wywalanie korków może uszkodzić sprzęt? Czy jako laik mogę ewentualnie coś zrobić, czy zdecydowanie zdać się na elektryka?

https://www.audiostereo.pl/topic/168283-wzmacniacz-wywala-korki/
4 minuty temu, Minimax1946 napisał:

Czy jako laik mogę ewentualnie coś zrobić, czy zdecydowanie zdać się na elektryka?

Faktycznie cuda się dzieją .Weź elektryka niech sprawdzi instalacje. 

Edytowane przez Luk77
2 godziny temu, Minimax1946 napisał:

Czy jako laik mogę ewentualnie coś zrobić, czy zdecydowanie zdać się na elektryka?

Z elektryką nie ma żartów, najlepiej zwrócić się do elektryka i to takiego z uprawnieniami.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 godziny temu, Minimax1946 napisał:

dwukrotnie wywaliło korki w momencie, gdy WYŁĄCZAŁEM sprzęt

To oczywiste.

Impuls wysokiego napięcia powstaje przy rozpinaniu gałęzi z j a k ą k o l w i e k cewką (czyli elementem transformatora wewnątrz wzmacniacza)

3 godziny temu, Minimax1946 napisał:

B 16

To skrót od 16 amperów i od krotności prądu zadziałania (ten o charakterystyce B działa przy 5 krotności prądu nominalnego) przy impulsie zwarciowym/przeciążeniowym.

(Dziwna to firma ten Vincent)

Łącznik nadmiarowo-prądowy działa tak jakby chwilowo Twój obwód był przeciążony bezpośrednio po wyłączaniu.

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

4 minuty temu, xetras napisał:

To oczywiste.

Niekoniecznie. Często moze wybijać bezpiecznik w momencie włączania wzmacniacza, kiedy przez ułamek sekundy płynie prąd udarowy (kondensatory za mostkiem prostowniczym się ładują). Rozładowane kondensatory w zasilaczu przez ułamek chwili stanowią niemalze zwarcie (az się naładują) i wtedy tez w wielu przypadkach dochodzi do zadziałania zabezpieczeń. Szczegolnie wtedy gdy w zasilaczu są duze pojemnosci filtrujące.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

8 minut temu, brewka87 napisał:

Często moze wybijać bezpiecznik w momencie włączania wzmacniacza

Mhm.

Ja odnosiłem się do niespodzianki przy wyłączaniu. Dla mnie wiele zjawisk związanych z prądem przemiennym też stanowi niespodzianki.

4 godziny temu, Minimax1946 napisał:

Ostatnio w czasie słuchania muzyki kilka razy wywaliło mi korki. Wszystko zaczęło się od momentu, gdy zakupiłem wzmacniacz Vincent SV-237MKII.

Ile lat ma Twoja instalacja elektryczna? Jeśli jest z lat 80tych i wcześniej.. tutaj bym szukał problemu. Spróbuj podłączyć wzmacniacz przez przedłużacz do innnego gniazdka, w innym pomieszczeniu

13 minut temu, Piniu2906 napisał:

Ile lat ma Twoja instalacja elektryczna? Jeśli jest z lat 80tych i wcześniej.. tutaj bym szukał problemu.

Jesli to stara instalacja, niewykluczone, ze jest wykonana na przewodach aluminiowych. Niestety takie instalacje są jeszcze spotykane w mieszkaniach.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Symptomatyczne jest to, że dwukrotnie wywaliło korki w momencie, gdy WYŁĄCZAŁEM sprzęt. Raz wywaliło, gdy wzmacniacz grał ze streamerem, innym razem z odtwarzaczem CD.

Generalnie, czy takie wywalanie korków może uszkodzić sprzęt? Czy jako laik mogę ewentualnie coś zrobić, czy zdecydowanie zdać się na elektryka?

Mozesz cos zrobic. Wez to ustrojstwo do sasiada, do znajomego,… i sprawdz czy u niego tez wywala korki. Wtedy wiesz czy to problem ustrojstwa czy instalacji
2 godziny temu, Piniu2906 napisał:

Ile lat ma Twoja instalacja elektryczna? Jeśli jest z lat 80tych i wcześniej.. tutaj bym szukał problemu. Spróbuj podłączyć wzmacniacz przez przedłużacz do innnego gniazdka, w innym pomieszczeniu

Trzy lata temu, gdy robiłem generalny remont, była wymieniana instalacja elektryczna.

Na innej ścianie w tym pokoju mam uszkodzony kontakt. Jakiś czas temu zahaczyłem stołem o kontakt i trochę wyszedł na zewnątrz. Gniazdko nie działa. Nie wiem, czy w kontekście opisywanego problemu może mieć to znaczenie, ale na wszelki wypadek wspominam. Wczoraj zamówiłem dwie listwy antyprzepięciowe. Chronią do 13500 A. Powinny przyjść w poniedziałek. Wiem, że to nie rozwiąże problemu, ale zawsze, w większym lub mniejszym stopniu, zwiększą bezpieczeństwo sprzętu.

Ciekawe jest to, że nie wywala korka w miejscu, gdzie jest podłączony „winowajca”, czyli wzmacniacz. Dzieje się to na bocznej ścianie, gdzie do innego przedłużacza i kontaktu są podłączone dekodery i TV. W czasie słuchania muzyki TV był zawsze wyłączony. Dodam, że jest to inna ściana niż wspomniany wcześniej zepsuty kontakt.

W necie wyczytałem taką radę:

W takiej sytuacji najlepiej zwrócić się do OSD (Operatora Sieci Dystrybucyjnej) i pomyśleć o zmianie warunków umowy o dystrybucję prądu. Oznacza to, że nasze gospodarstwo domowe wymaga zwiększenia ustalonego poziomu mocy. Najczęściej takie działanie, nie będzie wiązało się ze wzrostem wysokości naszych rachunków, czy też kosztów związanych ze zmianą warunków umowy. Jeśli zwiększamy moc w ramach granicy ustalonej przez moc przyłączeniową, nie poniesiemy dodatkowych kosztów.

Może to rozwiąże problem?

Ja bym obstawiał jednak uwalony wzmacniacz - po wyłączeniu powinien odciąż te wielkie kondensatory z układu - a tutaj wygląda że z nich wraca prąd do sieci.

Ja 10 lat temu miałem taki sam problem przy poprzednim sprzecie i już nie pamiętam dokładnie jak to zostało rozwiązane.

Jeżeli dobrze pamietam to podlaczylem wzmacniacz do innego gniazdka bez uziemienia (bolca) i problem zostal rozwiazany.

Był to nowy dom z nową instalacją.

Edytowane przez Raptor99
Godzinę temu, Minimax1946 napisał:

dwie listwy antyprzepięciowe. Chronią do 13500 A

Chodzi o przepięcia czy przetężenia?

Skoki napięcia czy prądu (=natężenia)?

Dla mnie (na odległość, więc tylko przypuszczalnie) to niestabilne działanie wzmacniacza.

53 minuty temu, Raptor99 napisał:

podlaczylem wzmacniacz do innego gniazdka bez uziemienia (bolca)

!

A nie będzie tak że po podłączeniu do gniazdka bez uziemienia, po wyłączeniu jak ktoś weźmie dotknie wzmacniacza zostanie porażony.

2 godziny temu, xetras napisał:

Chodzi o przepięcia czy przetężenia?

Skoki napięcia czy prądu (=natężenia)?

Dla mnie (na odległość, więc tylko przypuszczalnie) to niestabilne działanie wzmacniacza.

!

Przedłużacz przepięciowy Listwa Zasilająca

2 godziny temu, AndrzejPiaseczno napisał:

A nie będzie tak że po podłączeniu do gniazdka bez uziemienia, po wyłączeniu jak ktoś weźmie dotknie wzmacniacza zostanie porażony.

dokładnie tak, jak będzie gdzieś przebicie to amen

4 godziny temu, Minimax1946 napisał:

Na innej ścianie w tym pokoju mam uszkodzony kontakt. Jakiś czas temu zahaczyłem stołem o kontakt i trochę wyszedł na zewnątrz. Gniazdko nie działa.

To też do zrobienia. Elektryka wezwij do naprawy i sprawdzenia instalacji, a klocek swoją drogą też do sprawdzenia.

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Rozwiązanie:
1.Elektryk robi przegląd instalacji w domu
2.Dobry serwis Audio robi przegląd i serwis wzmacniacza.

Potem można opisać swoje spostrzeżenia.
A wcześniej oznaczyć ten post jako "rozwiązanie".
🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

7 godzin temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Jak masz gniazdka bez uziemienia to kupujesz sprzęt w drugiej klasie ochronności.

12 godzin temu, xetras napisał:

(Dziwna to firma ten Vincent)

Nawet trochę strach się bać. Ale audiofile lubią dziwne firmy. Im bardziej dziwna tym lepiej.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

33 minuty temu, Misio38 napisał:

Jak masz gniazdka bez uziemienia to kupujesz sprzęt w drugiej klasie ochronności.

Nie musi, może zrobić instalacje w układzie TN-C.

Czyli może zmostkować żyłę N do bolca w gniazdku, a najlepiej to te żyłę do bolca, a od bolca mostek do pinu gniazdka.

Patrz rys.1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

10 godzin temu, Minimax1946 napisał:

W takiej sytuacji najlepiej zwrócić się do OSD (Operatora Sieci Dystrybucyjnej) i pomyśleć o zmianie warunków umowy o dystrybucję prądu. Oznacza to, że nasze gospodarstwo domowe wymaga zwiększenia ustalonego poziomu mocy. Najczęściej takie działanie, nie będzie wiązało się ze wzrostem wysokości naszych rachunków, czy też kosztów związanych ze zmianą warunków umowy. Jeśli zwiększamy moc w ramach granicy ustalonej przez moc przyłączeniową, nie poniesiemy dodatkowych kosztów.

Może to rozwiąże problem?

Pod warunkiem, że instalacja spełnia warunki do podniesienia mocy obciążenia tej instalacji, czyli też zwiększenia wartości bezpiecznika głównego.

Po stronie odbiorników za licznikiem zabezpieczenia pozostają nie ruszone, chyba, że masz za niskie wartości. 😉

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

12 godzin temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Nie

To nowy wzmacniacz

(Rękojmia)

Sprzedawca ma obowiązek sprawdzić bezpieczeństwo na wypadek, gdyby np. dziecko go użyło.

10 godzin temu, marcinmarcin napisał:

jak będzie gdzieś przebicie

Gdyby to było w mokrej łazience boso

Wtedy prąd przejdzie przez pierś i serce, owszem wtedy jest (potencjalnie) zabójczy.

10 godzin temu, Minimax1946 napisał:

Przedłużacz przepięciowy Listwa Zasilająca

Brennenstuhl?

(ten byłby ~przeciwprzepięciowy)

Czyli - pochłania przepięcia i potem wymienia w nim się moduł, który je zbiera, np. warystor.

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, sir.jax napisał:

zrobić instalacje w układzie TN-C.

Kto wie jaki ma na swoim terenie układ sieci rozdzielczej?

Lokalny elektryk instalator na pewno to umie, amator raczej nie.

Ten układ nie dotyczy jednego punktu odbiorczego, to tak dla przypomnienia i to nie jest DIY.

3 godziny temu, sir.jax napisał:

Pod warunkiem, że instalacja spełnia warunki do podniesienia mocy obciążenia tej instalacji, czyli też zwiększenia wartości bezpiecznika głównego.

Słusznie.

Zabezpieczenia linii zasilającej są selektywne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Dopisek

5 minut temu, rafal735r napisał:

Miałem kiedyś to samo. Okazało się że w skrzynce miałem wsadzony bezpiecznik 10A dlatego wyrzucał przy uruchamianiu wzmacniacza. 

Ja uważam, że taki wzmacniacz jest wadliwy. 

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Przy starcie zawsze jest skok napięcia jak przekaźnik zalacza urządzenie. Do tego był to bardzo leciwy wzmak. Elektryk zamontowal 16A czy taki jak powinien być i wróciło do normy. 

?👈

W dniu 18.10.2024 o 13:38, Minimax1946 napisał:

Co ciekawe, wywala zawsze nie w miejscu, gdzie podłączony jest wzmacniacz, streamer i odtwarzacz CD, ale na sąsiedniej ścianie, gdzie do przedłużacza podłączony jest TV i dwa dekodery

To jest dobre. Czyli wyrzuca inny obwód na którym nie jest podłączony wzmak?

@Minimax1946 może pomoże - o ile jest możliwość to obrócić wtyczkę w gniazdku. Jak jest podwójne z bolcem, to wpiąć się w to drugie.

Edytowane przez OLES
W dniu 18.10.2024 o 13:38, Minimax1946 napisał:

Co ciekawe, wywala zawsze nie w miejscu, gdzie podłączony jest wzmacniacz, streamer i odtwarzacz CD, ale na sąsiedniej ścianie, gdzie do przedłużacza podłączony jest TV i dwa dekodery

Jakie bezpieczniki wywala?  Piszesz korki, piszesz bezpieczniki? Niewiadomo, o co chodzi?

Przecież raczej każda ściana nie ma osobnych bezpieczników (korków) w instalacji elektrycznej. 

Pytanie czy wywala ci korki czy też bezpieczniki w urządzeniach?

6 minut temu, jar1 napisał:

Jakie bezpieczniki wywala?  Piszesz korki, piszesz bezpieczniki? Niewiadomo, o co chodzi?

Przecież raczej każda ściana nie ma osobnych bezpieczników (korków) w instalacji elektrycznej. 

Pytanie czy wywala ci korki czy też bezpieczniki w urządzeniach?

Tak jest. Choć zdjęcie rozdzielnicy. Cokolwiek, bo może rożnicówkę wywala, która np. jest przed zabezpieczeniem obwodów. 

Edytowane przez OLES

Korki to pospolita nazwa bezpieczników topikowych. Co prawda niektórzy nawet wyłączniki nadmiarowo prądowe nazywają korkami. Koledze wyrzuca właśnie taki wyłącznik tylko nie wiadomo gdzie. Z opisu wynika że to może być wyłącznik przedlicznikowy 3 fazowy. 

• Pokaż nowe odpowiedzi