Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Video Show - 25-27 października 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem też dodać że z telewizorów również zniknęły naturalne obrazy pokazujące jakieś naturalne piękno, czyli ludzi, zwierzęta, krajobrazy, a w to miejsce pojawiły się obrazy wygenerowane sztucznie w 3D.

I powiązana myśl: skoro tak jest, to chyba dla ludzi którzy to prezentują na wystawie jest to piękniejsze od tego co było do tej pory. Widzą w tym większą wartość niż w tym co było dotychczas i dlatego tym się dzielą z innymi.

8 minut temu, Piotr_1 napisał:

Chciałem też dodać że z telewizorów również zniknęły naturalne obrazy pokazujące jakieś naturalne piękno, czyli ludzi, zwierzęta, krajobrazy, a w to miejsce pojawiły się obrazy wygenerowane sztucznie w 3D.

I powiązana myśl: skoro tak jest, to chyba dla ludzi którzy to prezentują na wystawie jest to piękniejsze od tego co było do tej pory. Widzą w tym większą wartość niż w tym co było dotychczas i dlatego tym się dzielą z innymi.

Odhumanizowanie.
Yuval Harari w akcji.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Odhumanizowanie.
Yuval Harari w akcji.

W umyśle człowieka jest coś wyjątkowego. Trzeba o to dbać.

7 minut temu, Piotr_1 napisał:

W umyśle człowieka jest coś wyjątkowego. Trzeba o to dbać.

Tak Ci się wydaje, to jak z psem, co go nauczysz to umie 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mnie niestety nie udało się wybrać w tym roku, jednak jedna wystawa bardzo mnie zainteresowała - czy ktoś miał okazję posłuchać Genelec 8381A i mógłby podzielić się wrażeniami? Kiedy firmy-naciągacze prześcigają się w prezentacjach nic nie wnoszącego sprzętu za coraz to bardziej absurdalne kwoty, fajnie, że na targach można też posłuchać monitorów od jednego z najbardziej uznanych producentów pro audio. Osobiście powiem, że odkąd przeszedłem na monitory studyjne, to już chyba nie ma odwrotu.

4 minuty temu, ASURA napisał:

Zapomniałeś o umiejętności kreacji i kilku innych sprawach.

1 minutę temu, LeonidK napisał:

czy ktoś miał okazję posłuchać Genelec 8381A i mógłby podzielić się wrażeniami?

Grały w porządku ale moim zdaniem nie są warte swojej ceny. Strasznie brzydkie ! Do salonu absolutnie się nie nadają. Ich design jest przygnębiający. Zdecydowanie za te pieniądze można kupić lepsze brzmienie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

21 minut temu, LeonidK napisał:

Mnie niestety nie udało się wybrać w tym roku, jednak jedna wystawa bardzo mnie zainteresowała - czy ktoś miał okazję posłuchać Genelec 8381A i mógłby podzielić się wrażeniami? Kiedy firmy-naciągacze prześcigają się w prezentacjach nic nie wnoszącego sprzętu za coraz to bardziej absurdalne kwoty, fajnie, że na targach można też posłuchać monitorów od jednego z najbardziej uznanych producentów pro audio. Osobiście powiem, że odkąd przeszedłem na monitory studyjne, to już chyba nie ma odwrotu.

No nie ma odwrotu bo te kolumny służą do kontroli nagrywanego dźwięku i się dla użytkownika końcowego po prostu nie nadają. Jak wpadałem na stoiska z Genelecami to od razu wypadałem po pierwszych taktach muzyki. Z studyjnych kolumn to bardziej ATC polecam posłuchać

25 minut temu, Piotr_1 napisał:

Zapomniałeś o umiejętności kreacji i kilku innych sprawach.

Pies na swoim poziomie ewolucyjnie też podobne umiejętności mózgu nabył co by przeżyć a że ogólnie jego mózg jest na poziomie 5 latka to inna sprawa

4 godziny temu, venom200 napisał:

Wiesz co cenie Ciebie bardzo jako fanatyka audio, któremu się chce naprawdę udzielać na tym forum i szacunek za całokształt. Ale niedawno w podobny sposób pisałeś o LAiV nie znając kompletnie urządzenia. To taki of top, że każdy czasami ma gorszy dzień. Pozdro i jak mówiłem lubię czytać Twoje wpisy w szczególności w wątku vintage.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Wyjaśniam.

O LAIV pisałem wyłącznie na podstawie jego danych technicznych, co omieszkałem baaardzo wyraźnie na samym początku zaznaczyć.

Natomiast Dynaudio Consequence Ultimate mam okazje słuchać w Warszawie co najmniej kilka razy do roku i to co o nich napisałem to napisałem na podstawie własnych ich odsłuchów. Jeden z najlepszych dżwięków ever.

I nie dam się nikomu zmuszać do czytania ile one kosztują czy jakie wykresy prezentuje ich starsza o kilkanaście lat wersja, czyli zupełnie inne kolumny. Dyskusja z kimś kto ich nawet nie słuchał całkowicie mija się z celem. On pozostanie przy swoim zdaniu, o co nie mam pretensji, ja pozostane przy swoim.

Pozdro.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

4 godziny temu, Arkadix napisał:

Jako drugi punkt odniesienia na AS20024 ( dwie klasy niżej niż Accordo ) traktuję malutkie Falcony 3/5a za 18500zł. Słuchanie wokali na tych Falconach sprawiło mi więcej frajdy niż na super drogich kolumnach Borresen czy Magico . To niesamowite jak technologia wymyślona w latach 60-tych zeszłego wieku nadal się sprawdza, a technologia 21 wieku tworzy super-zaawansowane rozwiązania które nie potrafią odtworzyć głosu ludzkiego w taki sposób aby było to naturalne i przyjemne. Tak jakby te nowoczesne kolumny były tworzone przez AI i służyły wyłącznie do odtwarzania syntetycznie generowanych dźwięków .

Też kilka lat temu w Sobieskim prezentowano chyba po raz pierwszym te Falcony. Byłem zauroczony.

Warto posłuchać także Graham Audio czyli Chartwell LS3/5a. Testowałem je u siebie ostatnio wraz z oryginalnymi Rogersami z epoki, wersja 15 ohm w salonie ponad 40mkw. A jestem właścicielem cywilnej wiekszej wersji Rogers JR150. O wrażeniach pisałem w wątku o Kolumnach vintage hi-end.

To kolumny są magiczne, czarują i potrafią trwale zauroczyć. Gdyby nie moje Telefunkeny TL-800 to te Chartwelle byłyby już moje 🙂 .

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

9 godzin temu, Piotr_1 napisał:

Faktycznie dziwne. Może to czary jakieś?

Nie czary, tylko niektórzy marudzą z byle powodu.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

11 godzin temu, Ajothe napisał:

Jakie to były monitory?

Bryston Mini A.

Są w warszawskim salonie na Długiej,chyba numer 16,na Starówce.

Chciałbym polecić wszystkim wykłady Bartka Chojnackiego. Udało mi się wstrzelić czasowo w sobotę na wykład o pomiarach wykonywanych Umikiem i ich interpretacji, a także możliwych do podjęcia działaniach korygujących akustykę pomieszczenia. Świetny wykład i pożytecznie spędzony czas w miłej, kameralnej atmosferze. Gorąca rekomendacja i podziękowania dla prowadzącego!

Czy ma ktoś i może zamieścić zdjęcia pokoju z adaptacją akustyczną wykonaną przez Bartka Chojnackiego w hotelu Sobieski?

Z góry dziękuję.

6 godzin temu, pmcomp napisał:

Też kilka lat temu w Sobieskim prezentowano chyba po raz pierwszym te Falcony. Byłem zauroczony.

Warto posłuchać także Graham Audio czyli Chartwell LS3/5a. Testowałem je u siebie ostatnio wraz z oryginalnymi Rogersami z epoki, wersja 15 ohm w salonie ponad 40mkw. A jestem właścicielem cywilnej wiekszej wersji Rogers JR150. O wrażeniach pisałem w wątku o Kolumnach vintage hi-end.

To kolumny są magiczne, czarują i potrafią trwale zauroczyć. Gdyby nie moje Telefunkeny TL-800 to te Chartwelle byłyby już moje 🙂 .

Pozdro

A z czym grały Falcony na tegoroczny AVS?

Lenco,Benchmark,Harbeth,Ton Trager.

8 godzin temu, ASURA napisał:

8 godzin temu, ASURA napisał:

Pies na swoim poziomie ewolucyjnie też podobne umiejętności mózgu nabył co by przeżyć a że ogólnie jego mózg jest na poziomie 5 latka to inna sprawa

Pod względem emocji i empatii pies jest daleko przed człowiekiem.

8 godzin temu, pmcomp napisał:
12 godzin temu, venom200 napisał:

Wiesz co cenie Ciebie bardzo jako fanatyka audio, któremu się chce naprawdę udzielać na tym forum i szacunek za całokształt. Ale niedawno w podobny sposób pisałeś o LAiV nie znając kompletnie urządzenia. To taki of top, że każdy czasami ma gorszy dzień. Pozdro i jak mówiłem lubię czytać Twoje wpisy w szczególności w wątku vintage.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Wyjaśniam.

O LAIV pisałem wyłącznie na podstawie jego danych technicznych, co omieszkałem baaardzo wyraźnie na samym początku zaznaczyć.

Natomiast Dynaudio Consequence Ultimate mam okazje słuchać w Warszawie co najmniej kilka razy do roku i to co o nich napisałem to napisałem na podstawie własnych ich odsłuchów. Jeden z najlepszych dżwięków ever.

I nie dam się nikomu zmuszać do czytania ile one kosztują czy jakie wykresy prezentuje ich starsza o kilkanaście lat wersja, czyli zupełnie inne kolumny. Dyskusja z kimś kto ich nawet nie słuchał całkowicie mija się z celem. On pozostanie przy swoim zdaniu, o co nie mam pretensji, ja pozostane przy swoim.

Kocopały piszesz bo te Dynaudio Consequence to ostatnie sztuki z starej serii Consequenze będące u Umki ( jak do niego trafiły nowe w fabryce Dynaudio w każdym razie oficjalnie niebyły w ofercie stąd wtedy innych nowszych nie było za tym wtedy były najnowsze

TYLE I AŻ TYLE TWOJEJ NIEKOMPETENCJI

w sumie dezinformacji! 

Teraz, Berbeć napisał:

Pod względem emocji i empatii pies jest daleko przed człowiekiem.

Raczej zachowań stadnych i zachowania w stadzie hierarchii, wspólnego bronienia samic i szczeniąt, wysokiego statusu nietykalności tych najmłodszych i takie obce ludziom "pierdoły"

8 godzin temu, LeonidK napisał:

Mnie niestety nie udało się wybrać w tym roku, jednak jedna wystawa bardzo mnie zainteresowała - czy ktoś miał okazję posłuchać Genelec 8381A i mógłby podzielić się wrażeniami?

Mi się trafiła okazja. Hmm, no w takim setupie jaki był pokazany to nie jest sprzęt do słuchania muzyki z przyjemnością. No ale też nie oszukujmy się, nie do tego to zostało zaprojektowane.

2kztC0D.jpeg

2 godziny temu, Bartollini napisał:

Bryston Mini A.

Są w warszawskim salonie na Długiej,chyba numer 16,na Starówce.

Rzeczywiście dobre są te monitory? Może ciut więcej info możesz ?

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

8 godzin temu, Piotr_1 napisał:

Słowo "teoria" w określeniu "teoria ewolucji" oznacza właśnie że jest to teoria naukowa. Jest tak dlatego że naukowych dowodów na to nie ma

No i co zrobisz ale teorii naukowych na istnienie boga też nie ma za to np. zdarzają się anomalie typu księżyc nie jest w danym położeniu niż powinien być wg. tablic astronomicznych lub latem słońce pokazujące o godzinie 12-tej cieniem godzinę 11-tą

No kurła anioły się upiły i dekoracji nam maluczkim zapomniano przestawić na czas

Jedno pytanie czy to na pewno ich Bóg a może też ktoś wyżej bawi się jeszcze większą "szachownicą" lub jedną z wielu (teoria strun) ?

19 godzin temu, _Piotrek napisał:

A teraz coś dla maniakalnych maniaków PlayStation i nadal uwielbiających PlayStation 4 Pro 

Aktualnie najlepszy system STEREO w całym Wszechświecie i poza granice Świadomości ... a to dlatego, że klocki pasują pod względem wielkości do PlayStation 4 Pro ( wersja premierowa ) Najlepsze PlayStation w całej Galaktyce Planetarnej i jeszcze dalej ... Co jest takiego fajnego w systemie Eversolo + PlayStation 

PlayStation 4 Pro + Eversolo AMP-F2 + Eversolo DMP-A6 Master Edition  : ) 

Wykonanie i wygląd klocków ... wspaniały  : )  

Klocki pasują do siebie perfekcyjnie pod względem wielkości i wyglądu   

Na pokładzie jest muzyka ... pliki ( Eversolo ) 

Na pokładzie Najwspanialsze Gry Single Player ... gry pudełkowe ( PlayStation 4 Pro ) 

Na pokładzie obsługa filmów ... pliki + obsługa napisów ( PlayStation 4 Pro )

PlayStation 4 Pro podłączamy do odtwarzacza pod wejście optyczne i dalej do końcówki na wyjścia XLR  

Najlepszy zestaw Audio Video PlayStation Single Player : ) zajmujący mniej miejsca niż klasyczne klocki Audio w standardowej szerokości ...  

GOTY Audio Video Show 2024 !!! ( PlayStation 4 Pro + Eversolo AMP-F2 + Eversolo DMP-A6 Master Edition )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

Do tego telewizor, kolumny głośnikowe ... i jest Perfekcyjny : ) Pokój Gracza PlayStation Single Player  : )

_Piotrek.jpg

_Piotrek..jpg

_Piotrek...jpg

_Piotrek....jpg

Eversolo zastapil BC Acoustique?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

25 minut temu, Mathia74 napisał:

Mam odmienne zdanie od zachwycających się tu wielu osób różnymi audio prezentacjami. Te wszystkie sprzęty mają przede wszystkim oszałamiać "audiofila" dziwacznym, wyszukanym wyglądem, bo kupuje się oczami. Ileż to ja już tu przeczytałem opinii, że sprzęt za dziesiątki, ba, setki tyś, miliony brzmi tak sobie, a często gardzone i wyśmiewane budżetowe urządzenia za max kilka tyś. czy nieco ponad 10 tyś. dostarczają nam więcej fun`u niż te "hajendowe" wyprodukowane z niewiadomo jaką kosmiczną technologią, która kompletnie nie ma przełożenia na wrażenia słuchowe. Tylko nam się wydaję, że to usłyszymy lepiej, a tu góra lepsza, a tu średnica, a tu basem wali. To nie ma znaczenia. To są niuanse, o których nawet byśmy nie wiedzieli. Gdzie są te czasy, że zachwycaliśmy się takimi Pioneerkami A-400, NADami 3020, czy wspomnianymi LS3/5A czy Missionami 770 jak jeszcze kosztowały wzgl. normalnie. Nie sztuką jest kupić drogo i trwać przez jakiś czas w przeświadczeniu, że otarliśmy się o nirvanę, a sztuką jest kupić tanio, wręcz nieprzyzwoicie tanio i czuć, że to brzmi zwyczajnie dobrze, a słuchanie ulubionej muzyki dostarcza nam radości. Dlatego nie podniecam się na tych wystawach. Owszem, można popatrzeć na sztukę projektową jak te kolumny, wzmacniacze wyglądają ale naprawdę nie ma to przełożenia na brzmienie i żadnego znaczenia.

Da się kupić  tanio również na Audioshow  , czego przykładem będzie wzmacniacz i sluchawki  z mojego wcześniejszego  posta .To nie będzie granie w stylu " słyszę w którym rzędzie i na którym miejscu w orkiestrze gra kontrabas " ale na codzień będzie dawało masę frajdy ze słuchania. 

Czy zwróciliście uwagę że w salach odsłuchowych większość gości to mężczyźni ? Gdzie te baby gdzie ...... ?

Edytowane przez Vigo12
10 minut temu, Vigo12 napisał:

Da się kupić  tanio również na Audioshow  , czego przykładem będzie wzmacniacz i sluchawki  z mojego wcześniejszego  posta .To nie będzie granie w stylu " słyszę w którym rzędzie i na którym miejscu w orkiestrze gra kontrabas " ale na codzień będzie dawało masę frajdy ze słuchania. 

Czy zwróciliście uwagę że w salach odsłuchowych większość gości to mężczyźni ? Gdzie te baby gdzie ...... ?

Bo kobiety nie ekscytuja się elektroniką dla tego nie ma walki w mediach o audiofilki 😛

42 minuty temu, slaaawek napisał:

Rzeczywiście dobre są te monitory? Może ciut więcej info możesz ?

Za tę cenę jestem nimi zauroczony,dwóch moich znajomych już zakupiło.

Słuchałem w 12 metrach i 20 metrach,trójdrożna kolumna z fenomenalną jakością basu,

nie wiem jak oni to zrobili.Brzmienie otwarte,żywe,znakomita przestrzeń i czarne tło.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

38 minut temu, Vigo12 napisał:

Na hostessach też przyoszczędzono, ciężkie czasy w audio idą a i ludzi mniej na korytarzach niż trzy lata temu

p.s. bilety po circa 6 dych za dzień były bo na tyle mnie skasowano za wejście w niedzielę?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ASURA

Kiedyś przeszły niezauważone,teraz przy obecnych cenach to jest okazja.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, ASURA napisał:

No nie ma odwrotu bo te kolumny służą do kontroli nagrywanego dźwięku i się dla użytkownika końcowego po prostu nie nadają. Jak wpadałem na stoiska z Genelecami to od razu wypadałem po pierwszych taktach muzyki. Z studyjnych kolumn to bardziej ATC polecam posłuchać

Jak najbardziej mogą się nadawać, skoro sam posiadam i jestem całkowicie usatysfakcjonowany. Dla mnie do słuchania muzyki nie nadają się kolumny, których wykres strojenia przypomina panoramę Tatr. Zazwyczaj robią wrażenie w jakimś jednym gatunku muzycznym, a w innych coś bardzo nie gra (np. w muzyce symfonicznej, w której wszelkie odchyły od neutralności są dla mnie denerwujące). Z tym brakiem odwrotu chodziło mi o to, że odkąd mam monitory to nie za bardzo wiem, za co płacę kolejne tysiące producentom kolumn pasywnych i wzmacniaczy, bo ja ze wzrostem ceny widzę tylko coraz to ładniejsze budy, ale korelacja dźwięku z ceną praktycznie nie istnieje. 

Akurat to właśnie na ATC (jakiś model za ~100k zł w studiu PR w Katowicach) przekonałem się najbardziej, że monitory potrafią być czasami bezlitosne dla nagrań, w których występuje pewna "surowość". Niemniej jednak ich dźwięk był niesamowicie imponujący i poza może tym jednym nagraniem, słuchało się na nich muzyki bardzo przyjemnie.

46 minut temu, LeonidK napisał:

Jak najbardziej mogą się nadawać, skoro sam posiadam i jestem całkowicie usatysfakcjonowany. Dla mnie do słuchania muzyki nie nadają się kolumny, których wykres strojenia przypomina panoramę Tatr. Zazwyczaj robią wrażenie w jakimś jednym gatunku muzycznym, a w innych coś bardzo nie gra (np. w muzyce symfonicznej, w której wszelkie odchyły od neutralności są dla mnie denerwujące). Z tym brakiem odwrotu chodziło mi o to, że odkąd mam monitory to nie za bardzo wiem, za co płacę kolejne tysiące producentom kolumn pasywnych i wzmacniaczy, bo ja ze wzrostem ceny widzę tylko coraz to ładniejsze budy, ale korelacja dźwięku z ceną praktycznie nie istnieje. 

Akurat to właśnie na ATC (jakiś model za ~100k zł w studiu PR w Katowicach) przekonałem się najbardziej, że monitory potrafią być czasami bezlitosne dla nagrań, w których występuje pewna "surowość". Niemniej jednak ich dźwięk był niesamowicie imponujący i poza może tym jednym nagraniem, słuchało się na nich muzyki bardzo przyjemnie.

Sprawa jest "prosta" dobieramy kolumny do symfoniki🤪 i to powinno resztę dobrze zagrać😀

Swego czasu brnąłem z zainteresowania w kolumny studyjne co by "urwać" cenę i subiektywny ranking poza pewnym nieprodukowanym modelem Monitora KRK za 18 tysięcy złotych wyglądał od najsłabszego do najlepszego jakoś tak:

Focal (linia studyjna)

Genelec

Tanoy (linia studyjna)

Adam

Klein+Humel (obecnie Sennheiser-wykupili K+H)

PMC

ATC

Są pewne roszady i np. PMC w dużych kolumnach poprawiła linię transmisyjną doganiając trochę ATC ale nie do końca

Marek studyjnych jest znacznie więcej ale te konkretne porównywałem

Z tą charakterystyką liniową kolumn nie tylko studyjnych jest jeden problem; po wstawieniu kolumn do konkretnego pomieszczenia liniową charakterystykę trafia szlag i dopiero adaptacja akustyczna pomieszczenia to może poprawić!

Z niestudyjnych kolumn niektórzy producenci specjalnie robią garbate charakterystyki pod hipotetyczne uśrednione pomieszczenie statystycznego klienta w danej grupie co by bez adaptacji akustycznej już po wstawieniu do pomieszczenia sensownie grały "od kopa"

20 minut temu, ASURA napisał:

Z tą charakterystyką liniową kolumn nie tylko studyjnych jest jeden problem; po wstawieniu kolumn do konkretnego pomieszczenia liniową charakterystykę trafia szlag i dopiero adaptacja akustyczna pomieszczenia to może poprawić!

Z niestudyjnych kolumn niektórzy producenci specjalnie robią garbate charakterystyki pod hipotetyczne uśrednione pomieszczenie statystycznego klienta w danej grupie co by bez adaptacji akustycznej już po wstawieniu do pomieszczenia sensownie grały "od kopa"

Od dawna nie czytałem takiej teorii....

Lenco,Benchmark,Harbeth,Ton Trager.

• Pokaż nowe odpowiedzi