Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 40W o małych zniekszt. TIM

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, wojkubi napisał:

jar1.Zrobiłeś mi niespodziankę.Kiedyś próbowałem znaleźć ten artykuł,ale mi się nie udało.

Kiedyś nie było Google 😉

• 1 rok później...

Ten wzmacniacz robię od lat i uważam go za jedną z najlepiej brzmiących konstrukcji, wiele osób go ode mnie kupiło i są zachwycone. Wprowadziłem sporo zmian, które spowodowały, że teraz brzmi wyjątkowo dobrze, znakomite i nienatrętne wysokie, całkowity brak bałaganu na średnich tonach przy gęstym materiale muzycznym, jak np. przy forte orkiestry symfonicznej czy muzyce metalowej i znakomicie kontrolowany bas, nie spotkałem kolumn, które sprawiałyby mu pod tym względem problem. Ten bałagn na średnich tonach dotyczy wielu konstrukcji nazwanych przez swych twórców "high end", również Pass'a, tak uwielbianych przez niektórych. Chciałem dodać schemat, ale niestety nie mieści się, ma ponad 3,5MB, a nie mam wykupionej opcji premium.

• 3 tygodnie później...

Osoby, które są zainteresowane schematem, a właściwie schematami - wzmacniacz + zabezpieczenie + zasilacz, proszę o podanie email'a, postaram się jeszcze we wrześniu przesłać schematy z opisem zmian.

• 2 miesiące później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znajome płytki.

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Szkoda, że rozwalono polską elektronikę, dziś jesteśmy prymitywnym krajem, montownią skrzepów dla obcych nacji.  łezka się w oku kręci jak się widzi tranzystory BDP395...

1 godzinę temu, Piotrek608 napisał:

Szkoda, że rozwalono polską elektronikę, dziś jesteśmy prymitywnym krajem, montownią skrzepów dla obcych nacji.  łezka się w oku kręci jak się widzi tranzystory BDP395...

Szkoda, ale jak jakiś d*bil z decydentów kiedyś twierdził, że w Polsce elektronika niepotrzebna to o czym tu mówić?

To cały czas ci sami debile, których się wybiera...

Niepotrzebna elektronika, elektrownie atomowe, huby transportowe...

na szczęście powstało kilka prywatnych firm specjalistycznych na bardzo wysokim poziomie - np. Creotech Instruments S.A, Jabil.....

raczkuje Unitra , ale początek ambitny,

Pylon, Diora, Tonsil ( męki , ale nadal walczy ) i sporo manufaktur

trudno jest walczyć z Chinami....

oni nas nakryją czapkami jak się nie obudzimy z lewackiego koszmaru....

Ukryta Zawartość

albo to

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dlatego kibicuję każdej inicjatywie rodzimej , choćby tej Unitrze.

A Pylon przykładowo całkiem sobie dobrze radzi na razie.

STX też

Chociaż ten ostatni to nie najwyższa półka

Edytowane przez Krzych 2
3 godziny temu, Bogdan napisał:

trudno jest walczyć z Chinami....

oni nas nakryją czapkami jak się nie obudzimy z lewackiego koszmaru....

Ale oni to robią podobno w lewackim amoku 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Tak czy siak te repliki A75 Accu .. ciekawe czy ktokolwiek to zaryzykował i kupił, i czy to WOGÓLE działa???? no gra i nie wybucha?? No niestety trochę juz podrobionych tranzystorów z chin do mnie trafiło (bd139/140, 2n6488/91, kilka typów 2sc i 2sa ) i z zasady po kilku minutach grania było wielkie "łuuup"

Widziałem trochę tych replik accu i domyślam się, że pewnie accu zleca chinkom jakieś drobne roboty do wykonania typu panele czy transformatory stąd od jakiegoś czasu wysyp klonów i replikantów

Miałem wzmocnionego klona DartZeela i grał i był wykonany rewelacyjnie. Chińczycy szybko się uczą i dziś robią dobre "klony" , a za 5 lat sami będą projektować , zresztą już są dobre autorskie wyroby z Chin - np. KINKI Studio EX M1

Ps. O i z lewactwem nie dyskutuję ... szkoda czasu i energii

Bardzo chciałbym zbudować tytułowy wzmacniacz we wzmocnionej wersji i najlepiej z tranzystorami TO3 np. MJ21193/4 , tylko czy one są wystarczająco dobre , czy lepiej na np. SANKENACH MT200 ?

Urzędy dosyć rygorystycznie podchodzą do importu tego typu sprzętu.
Po pierwsze zapewne nie ma znaku CE, więc w ogóle może nie zostać wpuszczony na rynek polki - i kasa umoczona.
Po drugie mogą zgłosić naruszenie znaku towarowego, czyli po prostu handel podróbkami - i tu już witamy się z prokuratorem. 

11 godzin temu, Bogdan napisał:

był wykonany rewelacyjnie. Chińczycy szybko się uczą i dziś robią dobre "klony" , a za 5 lat sami będą projektować

Chińczycy potrafią zrobić tak samo jak USA czy Europa. Ale jak robią coś 10 razy taniej to musi to być jednorazowe i tandetne. Ale jest i możemy dotknąć to co inaczej widzielibyśmy tylko na obrazkach. 

Jak coś kosztuje tyle co w Europie to, bywa, jest lepiej wykonane. Zresztą produkcja niemal wszystkiego odbywa się w Chinach więc dyskusja jest bezcelowa.

11 godzin temu, Bogdan napisał:

Bardzo chciałbym zbudować tytułowy wzmacniacz we wzmocnionej wersji i najlepiej z tranzystorami TO3 np. MJ21193/4 , tylko czy one są wystarczająco dobre , czy lepiej na np. SANKENACH MT200

Znany tutaj na forum kolega, który od lat bawi sie tym wzmakiem i wykonał już mnóstwo różnych wersji zrobił jedną ze zrównoleglonymi parami tranów, była też wersja mostkowa i na takiej gra w domu. No nie powiem to nawet gra fajnie. Nieco chłodniej od wersji podstawowej, ale czuć moc

Edytowane przez Krzych 2
Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Chińczycy potrafią zrobić tak samo jak USA czy Europa. Ale jak robią coś 10 razy taniej to musi to być jednorazowe i tandetne. Ale jest i możemy dotknąć to co inaczej widzielibyśmy tylko na obrazkach. 

Jak coś kosztuje tyle co w Europie to, bywa, jest lepiej wykonane. Zresztą produkcja niemal wszystkiego odbywa się w Chinach więc dyskusja jest bezcelowa.

Miałem klona Dartzeela z Chin i był lepiej wykonany niż Gryphon Callisto 2200 :-) a gra nie gorzej .... inaczej .... nawet chyba barwniej. 

Edytowane przez Bogdan
W dniu 26.11.2024 o 00:05, Bogdan napisał:

chciałbym zbudować tytułowy wzmacniacz we wzmocnionej wersji i najlepiej z tranzystorami TO3 np. MJ21193/4 , tylko czy one są wystarczająco dobre

Ukryta Zawartość

Nie dobre.

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Płytki kupione

Ukryta Zawartość

Cholera że też Onsemi nie robi par 1302/3281 w obudowach TO3.... 

Ale mam sporo wylutów 2sa1216/2sc2922 , tylko czy nie będzie wzbudzeń na takich szybkich tranzystorach

Ukryta Zawartość

Z tego co pamiętam to czym szybsze tym lepsze bo właśnie nie podbudzają się.  Bardzo ważna jest też częstotliwość tranzystorów sterujących, Klona tego wzmacniacza słuchałem w postaci naleśnika od Bodo-Z i grał bardzo fajnie, znacznie ciekawiej niż Luxman L 525 którego wtedy miałem na stanie.

A co sądzicie o zmodyfikowanu stopnia końcowego do klasycznego wtórnika emiterowego - nie będzie stabilniej i lepiej brzmieniowo ?

6 godzin temu, Bogdan napisał:

Płytki kupione

Ukryta Zawartość

Ładne, gdzie to kupić?

Ukryta Zawartość

Powoli składam, znaczy zacząłem w wakacje i pochłonęły mnie inne sprawy mam nadzieję że złoże do wakacji. Pozdrawiam Bodo_z

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trzeba by dołożyć 2 diody do kompensacji temperaturowej bo doszły 2 złącza wtórników emiterowych.

I teraz: Ze względu na większe prądy (szeroki zakres prądów da szeroki dynamiczny zakres Ube) ostatnich tranzystorów oraz nagrzewanie ciężko będzie z kompensacją w szerokim zakresie mocy i temperatury.

• Pokaż nowe odpowiedzi