Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka wnętrz

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co pamiętam z wątków o pokoju Elberotha to on sobie w nim muzyki w nocy raczej nie posłucha nie przeszkadzając innym.

No właśnie z tego co ja pamiętam,to może sobie słuchać jak tylko chce :).

Byłem kilka razy u niego,zdaje się,że nawet przy bardzo dużych poziomach głośności nic nie wychodzi poza pokój.

Edytowane przez stefek

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Właśnie streściłeś mi 10 stron, czyli cały rozdział 8 z 700 stron knigi Everesta :) Nie rozumiemy się wciąż.

Nie przesadzaj z tym skomplikowaniem, bo pytam o proste sprawy przecież. Popatrz, 3 ściany już są, konstrukcyjne, na dachu 30 cm wełny, ale problemem w małym stopniu jest dach, lecz jest nim ściana wejściowa do pomieszczenia oraz monolityczna płyta podłogi, która niesie dźwięk na mieszkalny parter. Nie lepiej zamiast stawiania kolejnych ścian z suporeksu wykorzystać od razu wełnę/pustki powietrzne na tych 3 konstrukcyjnych plus szkielet wypełniony wełną jako ściana wejściowa do pomieszczenia (podwójne drzwi)? Jeżeli wełna to jakie konkretnie wartości dla wełna/pustka wchodzą w grę dla tego co chcę osiągnąć. Identycznie pytam o konkretne wartości dla podłogi, grubość, gęstość, bo to, że muszę zaizolować czymś izolacyjnym lub podobnym, żeby było zaizolowane akustycznie to mi naprawdę nie trzeba pisać i tłumaczyć ;)

Czy ktoś realizował całkowitą izolację i jak to wychodzi w praktyce?

No właśnie z tego co ja pamiętam,to może sobie słuchać jak tylko chce :).

Byłem kilka razy u niego,zdaje się,że nawet przy bardzo dużych poziomach głośności nic nie wychodzi poza pokój.

A to już patrzę, dzięki Stefek :) Dałbym sobie rękę uciąć, że mu dźwięk jednak wyciekał z pokoju w nocy, gdy inni chcą spać ;)

Dałbym sobie rękę uciąć,

A ja nie ;).

Może po prostu napisz do niego bezpośrednio.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Elb jest zajętym człowiekiem, a opisał wszystko dobrze, przytoczę za nim:

Obecnie konstrukcja scian wyglada wiec nastepujaco:

plyta 12mm

klej

plyta 12mm

klej

plyta 12mm

guma odsprzegajaca

stelaz 50mm wypelniony twarda welna minerlna

specjalna warstwa gumy dzwiekoszczelnej

stelaz 50mm wypelniony twarda welna minerlna

guma odsprzegajaca

plyta 15mm

klej

plyta 15mm

Do wykonania na najblizszy tydzien zostaly nam jeszcze konstrukcja sufitu (rowniez dzwiekoszczelna), polozenie specjalnej pianki na podlodze i zalanie jej 5cm wylewka betonowa oraz instalacja klimatyzacji. [...] taka wylewka zwieksza izolacyjnosc akustyczna stropu o ok 10dB

Nie znam się, ale z tego co pamiętałem konstrukcja izolacyjna w jego pokoju wydawała mi się właśnie za lekka. Podłogę na pewno będę musiał rozwiązać inaczej, 10dB zysku to za mało, by mówić o całkowitej izolacji.

ps. arczi, naprawdę tak ciężko napisać jakie materiały, jakiej grubości, że to jak streszczenie budowy samochodu w jednym poście? Albo się wie albo nie, proste. EOT ;)

Forumowicz 4m chce wykonać izolację akustyczną pomieszczenia w oparciu o receptę z forum.

arczi87 dlaczego mu nie obliczyłeś izolacyjności konkretnych przegród. Przecież to by zajęło tylko kilka dni. W dodatku żeby mieć pewność w obliczeniach możesz kupić program do liczenia izolacyjności np. Insul za jakieś drobne 1200euro. Do tego umowa że obliczenia są dokładne i gwarantujesz uzyskanie 60-70dB izolacyjności w paśmie 20Hz-20kHz, jak nie to zwracasz poniesione koszta.

No przecież to takie proste. A izolacyjność obecnych przegród akustycznych i nośność ścian pomieszczenia 4m podają w każdych Wiadomościach o 19:30.

4m jak chcesz inwestować kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy złotych w zwiększenie izolacyjności w oparciu o forumowe porady to ja składam wniosek o zostanie Twoim nadwornym hydraulikiem. Widocznie załatwiasz się pieniędzmi skoro chcesz coś takiego zrealizować.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Chłopaki, krótko - czy ktoś to robił z Was, a jeżeli tak to jakie materiały się sprawdziły lub przy jakich materiałach się przejechał i wyciek dźwięku pozostał. Robicie z igły widły :) Mirek, wiem, że masz z tego kasiorę, ale naprawdę mógłbyś krótko napisać jak Elb, jeżeli takie rzeczy robiłeś.

Chcę mieć dobrą izolację cieplną to krótko - nawal szczelnie 20 cm styropian lambda 30 lub 30 cm wełny 0,35 i będzie ok. Nikt do ocieplania nie używa skomplikowanych programów za tysiące euro do liczenia izolacyjności tylko bierze się jak wie jak ocieplać i jest ciepło :)

W ogóle skąd takie kwoty - za kilkadziesiąt tysięcy, powiedzmy 50, ile można kupić wełny mineralnej? Ja nie chcę mieć ścian z wełny o grubości 3 metrów, bądźmy poważni, skąd takie sumy? ;)

Nie jestem audiofilem, więc proszę mi oszczędzić użycia kosztownych technologii NASA. Pytam jak człowiek człowieka :)

Chłopaki, krótko - czy ktoś to robił z Was, a jeżeli tak to jakie materiały się sprawdziły lub przy jakich materiałach się przejechał i wyciek dźwięku pozostał. Robicie z igły widły :) Mirek, wiem, że masz z tego kasiorę, ale naprawdę mógłbyś krótko napisać jak Elb, jeżeli takie rzeczy robiłeś.

Chcę mieć dobrą izolację cieplną to krótko - nawal szczelnie 20 cm styropian lambda 30 lub 30 cm wełny 0,35 i będzie ok. Nikt do ocieplania nie używa skomplikowanych programów za tysiące euro do liczenia izolacyjności tylko bierze się jak wie jak ocieplać i jest ciepło :)

Napisałem Ci w skrócie jak to wygląda. Podałem Ci nawet na oko grubości jakie powinna mieć ścianka bez wdawania się w szczegóły. Z racji że mam swoje życie osobiste i doba ma 24 godziny odesłałem Cię do książek po szczegółowe dane. Mówię o konkretnej literaturze a Ty z Everestem wyskoczyłeś, który opisuje wszystko w skrócie.

Nie rozróżniasz elementu adaptacji akustycznej konkretnego pomieszczenia, od izolacji akustycznej od reszty pomieszczeń. To wynika z jednego zdania które przytoczyłeś, ale nie o tym.

Po prostu wykazujesz się ignorancją w tym temacie. Skoro ktoś stara Ci się wytłumaczyć, że temat nie wygląda tak prosto jak mogło by się wydawać, to może coś w tym jest. Kluczem do dobrej izolacji cieplnej nie jest wedle twojego podejścia nawalenie styropianu. Tylko odpowiednia niwelacja mostów cieplnych i tu jest pies pogrzebany. Bo jak wydawać swoja kasę to z maksymalnym efektem.

Teraz kluczem do rzetelnego podejścia ze strony innych osób jest twoja rzetelność. Napisał Ci to na tacy już Mirek:

No przecież to takie proste. A izolacyjność obecnych przegród akustycznych i nośność ścian pomieszczenia 4m podają w każdych Wiadomościach o 19:30

Gdzie finalnie napiszesz że mieszkasz w domu zrobionym z drewnianych bali, stylizowanym na wielką góralską chatę.

Zrozum że to czego oczekujesz wymaga konkretnego projektu w oparciu o rysunek techniczny. Wedle tego projektuje się rozwiązanie do konkretnych założeń. w twoim przypadku jest to taka a nie inna tłumienność. Tylko zrozum za to się bierze konkretną kasę.

Więc finalnie zapłacisz dobrą kasę, to na pewno ktoś Ci zrobi projekt od A do Z i podpisze z Tobą umowę. Będziesz miał wtedy wszystko podane na tacy i będziesz mógł nająć firmę i fachowca, który będzie pilnował czy wszystko jest zrobione ze sztuką.

Chcesz za darmo dowiedzieć się jak to wygląda, to napisałem Ci jakie są ogólne założenia. Opisałem jak wygląda temat, oraz ogólny kierunek działań. Przy zerowej informacji z twojej strony (pomijam że rozwalasz wątek swoim problemem). Gdzie finalnie dowiedziałem się że nie mam pojęcia na dany temat.

Więc na twoim miejscu przemyślał bym tę kwestię i temat zaczął bym od początku.

Pozdrawiam

Zrozum że to czego oczekujesz wymaga konkretnego projektu w oparciu o rysunek techniczny. Wedle tego projektuje się rozwiązanie do konkretnych założeń. w twoim przypadku jest to taka a nie inna tłumienność. Tylko zrozum za to się bierze konkretną kasę.

Więc finalnie zapłacisz dobrą kasę, to na pewno ktoś Ci zrobi projekt od A do Z i podpisze z Tobą umowę. Będziesz miał wtedy wszystko podane na tacy i będziesz mógł nająć firmę i fachowca, który będzie pilnował czy wszystko jest zrobione ze sztuką.

A co Ty tak mnie naganiasz do tej branży, kolego? Czyli jak nie odpalę branży kilkudziesięciu tysięcy złotych to bez programu za tysiące euro i projektu za drugie tysiące euro nie da się tak prosto i krótko odpowiedzieć, jak Elb napisał, z jakich materiałów i jakiej grubości wykonać taką klatkę izolującą, aby poza nią było cicho? :)

Na wstępie muszę odwołać zdanie:

Co do adaptacji Elberotha to jest ona daleka od tej o której tutaj mówimy. Wedle mojej pamięci to kwestia izolacyjności będzie na tym samym poziomie co w reszcie budynku.

Oczywiście kwestia izolacyjności jest tam jak najbardziej poruszona i jest osobistą decyzją właściciela. Czy jest ona równie dobra jak dwie ścianki z suporexu nie wnikam. Ale jak widać nie zapamiętałem wszystkiego do końca.

nie da się tak prosto i krótko odpowiedzieć, jak Elb napisał, z jakich materiałów i jakiej grubości wykonać taką klatkę izolującą, aby poza nią było cicho? :)

Przecież ja Ci to napisałem.

Suporex 10 cm dystans między ścianą nośną a tą z suporexu dobierzesz po kotwach ale to też około 10 cm. Wełna to oczywiste że ta bardzo gęsta bo jak wspomniałeś nie trzeba Ci nic tłumaczyć. Pewnie teraz powinienem Ci dać linka do takich. Rozumiem że linka do podkładu pod ścianki też sobie życzysz ? Moim zdaniem poziom ogólności jest porównywalny.

Co do branży to jest mi to zupełnie obojętne, żyję zupełnie z innego zajęcia.

Pytałem już Ciebie o ten suporex, bo coś mi się wydawało, że nie bardzo tam pasuje i chyba rzeczywiście jest najsłabiej izolującym akustycznie materiałem.

Tutaj dochodzimy do zasadniczej słabości suporeksu jako materiału na ściany działowe.

- Wybieranie tego budulca dla akustyki, to nieporozumienie – twierdzi Szumski. – Jeśli komuś zależy na cichym pomieszczeniu, to lepiej wznieść ścianę z bloczków silikatowych czy nawet pełnej cegły niż z suporeksu, który wymagałby drogiej i zabierającej przestrzeń izolacji akustycznej.

Wynika to z tego, że mała gęstość materiału i wysoka zawartość pęcherzyków powietrza, choć chroni przed zmianami temperatury, ułatwia przenikanie dźwięków.

No nic, archi, Tobie już za odpowiedzi serdecznie podziękuję. Albo się wie albo nie, proste :)

Pytałem już Ciebie o ten suporex, bo coś mi się wydawało, że nie bardzo tam pasuje i chyba rzeczywiście jest najsłabiej izolującym akustycznie materiałem.

Tutaj dochodzimy do zasadniczej słabości suporeksu jako materiału na ściany działowe.

- Wybieranie tego budulca dla akustyki, to nieporozumienie – twierdzi Szumski. – Jeśli komuś zależy na cichym pomieszczeniu, to lepiej wznieść ścianę z bloczków silikatowych czy nawet pełnej cegły niż z suporeksu, który wymagałby drogiej i zabierającej przestrzeń izolacji akustycznej.

Wynika to z tego, że mała gęstość materiału i wysoka zawartość pęcherzyków powietrza, choć chroni przed zmianami temperatury, ułatwia przenikanie dźwięków.

No nic, archi, Tobie już za odpowiedzi serdecznie podziękuję. Albo się wie albo nie, proste :)

Tak też będzie, bo nie masz pojęcia na ten temat!

Sprawdź sobie bystrzaku różnicę między silikatem a blokiem suporexu. Jak dojdziesz czym się różni, to potem zastanów się co Ci wytknąłem z Mirkiem. Może będziesz wiedział dlaczego suporex a nie silikat poleciłem w tym konkretnym przypadku. Więc życzę powodzenia w dalszej izolacji, a szyderczy uśmiech utwierdza mnie, że miałem tę dyskusję skończyć kilka postów wcześniej.

Na koniec naucz się że nick to arczi87 ale rozumiem, że to za dużo. No ale cytat ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to maks twoich możliwości :).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez arczi87

Cześć

Mam kilka konkretnych pytań i mam nadzieję, że nie zostanę zbesztany za nie przeczesanie dokładne 52 stron tego wątku. Na swoje usprawiedliwienie dodam, że hasłowo na nic sensownego nie natrafiłem.

Kupiłem mieszkanie i jeden z pokoi ma na drodze kompromisu stanowić wspólne (z moją partnerką) sypialnię, gabinet i pokój odsłuchowy. Ponieważ całe wykańczanie dopiero przede mną, chciałbym przygotować pomieszczenie jak najsensowniej pod kątem akustycznym z uwzględnieniem jak najoptymalniejszego niepożądanych ustawienia mebli pokroju łóżka, biurka i regału (oby) lub szafy (oby nie - tego jeszcze niestety nie dograliśmy)

Rzeczony pokój to prosta bryła o wymiarach 540x290 i wys. 310. Duże okno i drzwi znajdują się przeciwlegle na krótszych bokach.

Pierwsze pytanie dotyczy wysokości. Jest to kamienica o wysokości 360. W pokoju jest obniżenie sufitu do 310. Czy jest sens likwidować to obniżenie i wrócić do pierwotnego wymiaru?

Po drugie nigdzie nie znalazłem sensownych treści na temat zaokrąglania narożników. Na tym etapie mogę zaplanować listwy polistyrenowe np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tyle, że jest to raptem zakroglęnie w promieniu ok. 4-5cm. Czy ma to sens? Czy szukać czegoś o większym promieniu? Jeśli tak to czy brać pod uwagę tylko łączenie ścian z sufitem, czy także łączenia ścian pionowe?

Na sufit oraz ścianę za głośnikami planuję tynk akustyczny o gr. ok. 3cm.

Macie jeszcze jakieś sugestie? Remont zaczynam 1 marca.

Gdyby się okazało, że powielam pytania i należy mi się reprymenda, prosiłbym chociaż o jakiś namiar na kogoś, kto indywidualnie i prywatnie świadczy doradztwo w zakresie budżetowej akustycznej aranżacji wnętrza we Wrocławiu. Chętnie zapłacę za jednorazową konsultację.

z góry dziękuję za pomoc

Marcin

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w 15mkw sypialnię, gabinet i pokój odsłuchowy jednocześnie? To najlepiej jak na ścianie za słuchaczem zamontujesz łóżko w formie materaca stawianego do pionu. Będziesz miał jednocześnie wygłuszenie i więcej przestrzeni.

Od akustyki z Wrocławia jest 4sound.pl

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

w 15mkw sypialnię, gabinet i pokój odsłuchowy jednocześnie? To najlepiej jak na ścianie za słuchaczem zamontujesz łóżko w formie materaca stawianego do pionu.

sugeruję na ścianie za kolumnami

Pierwsze pytanie dotyczy wysokości. Jest to kamienica o wysokości 360. W pokoju jest obniżenie sufitu do 310. Czy jest sens likwidować to obniżenie i wrócić do pierwotnego wymiaru?

zdecydowanie tak

Po drugie nigdzie nie znalazłem sensownych treści na temat zaokrąglania narożników.

niepotrzebne

Rzeczony pokój to prosta bryła o wymiarach 540x290 i wys. 310. Duże okno i drzwi znajdują się przeciwlegle na krótszych bokach.

trochę wąsko, ale to nie najgorszy układ dla niedużego pokoju

proponuję pobawić się tym arkuszem:

Ukryta Zawartość

celem jest uzyskanie opóźnienia wczesnych odbić o przynajmniej 6 ms a najlepiej 10 ms i więcej oraz ich stłumienia o przynajmniej ok. 6 dB lub więcej (bez uwzględnienia dodatkowego tłumienia)

poza tym generalnie lepsze są odbicia z tego samego boku niż z przeciwległego i z tyłu niż z przodu

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam, proszę o wskazówkę który typ faset (listwa sufitowa, sztukateria) najlepiej sprawdzi się pod kątem akustyki, zdaję sobie sprawę że może to mieć minimalny a nawet żaden wpływ na akustykę, pomieszczenie będzie zaadaptowane (pochłaniacze, dyfuzory).

Ukryta Zawartość

1 oraz 7 wyglądają ciekawie.

thumbnails.jpg 2_t.jpg 3_t.jpg 4_t.jpg 5_t.jpg 6_t.jpg 7_t.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Alpinek

Witam...

Jak lepiej ustawic panele tlumiace i rozpraszajace?

Tak jak na zdjeciach pokazane to który przypadek bedzie mial lepsze efekty??

Dodam ze ustawione panele beda za kolumnami a ich wysokosc siega okolo 20-30 cm powyzej kolumn...

• 1 miesiąc później...

Czy ktoś miał styczność z tym?...

10307242_713089608756079_2816184691733044571_n.jpg

10309656_713089588756081_1765918613299049386_n.jpg?oh=2abdd94296b5493daefde395d208d0df&oe=53C55F2D

923204_713089582089415_8938518969099860063_n.jpg

10250045_713089595422747_7341919604715732381_n.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam Panowie.

Potrzebuję porady.

Walczę z dudniącym basem który wynika w dużej mierze z fatalnych warunków akustycznych w pokoju, pogłos.

Po weekendowych eksperymentach z przestawianiem kolumn w towarzystwie Osłuchanego Jegomościa :) zaskakująco dobry efekt przyniosło wstawienie za kolumny poduszek !!!

Prostokątny pokój. Na krótszej ścianie kolumny w narożnikach, około metr od ściany z tyłu. Po pół metra od bocznej ściany i mebli po bokach.

W zawiązku z powyższym poszukuję narożnych ustrojów do zaakceptowania przez moja Ładniejszą połówkę :)

Znalazłem na alle akustyczne ćwierć wałki. Wysokość 120cm, szerokość w koronie 25cm.

Mam jednak zagwozdkę.

Jaki kształt ustroju.

Generalizując:

1-płaska "harmonijka"

Ukryta Zawartość

2-wklęskła "harmonijka"

Ukryta Zawartość

3- wypukła "harmonijka"

Ukryta Zawartość

Który ustrój wybrać ?

Kształt ma znaczenie ?

Jakiej wysokości powinien być ustrój, wysokości kolumn czy wyższy ?

Dodam, choć rzekomo to bez znaczenia, że bas reflexy mam skierowane do tyłu idealnie w narożniki pokoju.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę że korzystanie z wyszukiwarki boli.

Wpisz sobie w google coś takiego jak superchunk bass trap lub corner trap.

Ile razy można pisać na temat gąbek z allegro...

Czy ktoś miał styczność z tym?...

10307242_713089608756079_2816184691733044571_n.jpg

Ukryta Zawartość

Podoba mi się to ekologiczne podłoże, jakby je namoczyć to dobre do hodowli boczniaków.

Witam Panowie.

Potrzebuję porady.

Walczę z dudniącym basem który wynika w dużej mierze z fatalnych warunków akustycznych w pokoju, pogłos.

Po weekendowych eksperymentach z przestawianiem kolumn w towarzystwie Osłuchanego Jegomościa :) zaskakująco dobry efekt przyniosło wstawienie za kolumny poduszek !!!

Prostokątny pokój. Na krótszej ścianie kolumny w narożnikach, około metr od ściany z tyłu. Po pół metra od bocznej ściany i mebli po bokach.

W zawiązku z powyższym poszukuję narożnych ustrojów do zaakceptowania przez moja Ładniejszą połówkę :)

Znalazłem na alle akustyczne ćwierć wałki. Wysokość 120cm, szerokość w koronie 25cm.

Mam jednak zagwozdkę.

Jaki kształt ustroju.

Generalizując:

1-płaska "harmonijka"

Ukryta Zawartość

2-wklęskła "harmonijka"

Ukryta Zawartość

3- wypukła "harmonijka"

Ukryta Zawartość

Który ustrój wybrać ?

Kształt ma znaczenie ?

Jakiej wysokości powinien być ustrój, wysokości kolumn czy wyższy ?

Dodam, choć rzekomo to bez znaczenia, że bas reflexy mam skierowane do tyłu idealnie w narożniki pokoju.

Z gąbki do mycia pleców to nic na bas się nie wyciśnie.

Profesjonalne pianki akustyczne, które tłumią skutecznie już od 50Hz mają gęstość minimum 100kg/m3 lub wyższą oraz grubość 100mm i więcej. Tanio i dobrze nie istnieje chyba, że lubisz parówki z Biedronki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witajcie, pragnę zasięgnąć języka: mam spory problem z basem, używam DALI IKON 6 Mk 2. W niektórych piosenkach bas jest przyzwoity, a w innych zupełnie znika, jakby wycięło kawałek pasma. Czy to może być wina golutkiej ściany za kolumnami? Przed nimi jest łóżko, nad nim też goło, pokój 15 m około, może ciut więcej.

Edit: przy mniejszej głośności, równowaga między niskimi, średnimi i wysokimi jest dobra, dopiero przy podgłośnieniu(do normalnych wartości, bez przesadyzmu) ucieka.

Edytowane przez SomekPoland

Witam, potrzebuje porady odnośnie wytłumienia pokoju. Otóż w tym pokoju mamy próby zespołu weselnego, ( pełny skład )akustyka pozostawiała wiele do życzenia, gdyż były gołe ściany.

Wszystkie ściany pokryłem zwykłą gąbką o grubości 3-4 cm + sufit 2 cm, na podłodze jest gumolit oraz na większą cześć pokoju rozłożony dywan a w rogach porobiłem zrulowane tak zwane pułapki basowe. Niby się polepszyło ale nie do końca mi to wszystko odpowiada gdyż na samym środku i w niektórych miejscach strasznie buczy bas, stanie się dwa kroki dalej jest mięcho, ktoś coś doradzi czy da się to jeszcze jakoś skorygować aby było jeszcze lepiej? Dodam fakt że specjalnie odłączyłem suba i gramy na samych górkach aby trochę zniwelować to dudnienie :) Pokój ma wymiary 4,5m na 4,5m i 2,60 wysokości.

Witam bardzo proszę o poradę, bo nie wiem czy jest sens ciąć rogi parapetu. Sprawa wygląda tak:

Pokój 12m2, monitory bliskiego pola na standach, podstawa kolumny jest na 96cm, kolumna konczy się na 131cm, środek głośników 110cm niskotonowy i wysokotonowy 124cm (sweetspot 124cm).

Panele z wełną o wymiarach 103x54cm będę montował w rogach pokoju pod kątem 45 stopni, początek panela miał być na 75cm od podłogi, niestety parapet ktory kończy się na 90cm trochę przeszkadza

Teraz pytanie, czy w teorii jest sens skrócić parapet i zamontować panele niżej np 75cm od podłogi, czy bez skracania nad parapetem ok 90cm ?

Generalnie skrócenie parapetu jak najbardziej wchodzi w grę jeśli ma to nawet minimalnie pomóc, dzięki.

Edytowane przez Alpinek

Witam bardzo proszę o poradę, bo nie wiem czy jest sens ciąć rogi parapetu. Sprawa wygląda tak:

Pokój 12m2, monitory bliskiego pola na standach, podstawa kolumny jest na 96cm, kolumna konczy się na 131cm, środek głośników 110cm niskotonowy i wysokotonowy 124cm (sweetspot 124cm).

Panele z wełną o wymiarach 103x54cm będę montował w rogach pokoju pod kątem 45 stopni, początek panela miał być na 75cm od podłogi, niestety parapet ktory kończy się na 90cm trochę przeszkadza

Teraz pytanie, czy w teorii jest sens skrócić parapet i zamontować panele niżej np 75cm od podłogi, czy bez skracania nad parapetem ok 90cm ?

Generalnie skrócenie parapetu jak najbardziej wchodzi w grę jeśli ma to nawet minimalnie pomóc, dzięki.

To ma być adaptacja na tzw. "pałę" czy docieplasz pokój?

Najpierw pomierz pomieszczenie i ustal co chcesz poprawić. Czy system jest ustawiony poprawnie, czy zachowana jest symetria, czy system od strony elektrycznej i impedancji jest właściwie dopasowany itd.

• 2 tygodnie później...

Witam

potrzebuje utemperować pogłos w moim salonie w którym słucham tez okazjonalnie muzyki.

Ze względu na dużo pustych ścian i duże okna pomieszczenie ma echo i muzyka jest jazgotliwa. Gram na kolumnach Rogers ls4, i wzmaku diy na B&O Icepower 40asx2 i jest to,połączenie raczej po cieplejmstronie.

zamierzam za kolumnami i za kanapą na ścianach umieścić ustrojem pochłaniające.

Ze względu na to ze to pokój użytkowy a nie odsłuchowy ustroje musza wyglądać ładnie.

Pomyślałem ze zrobię cos,wzorowane na vicoustic wave wood.

Plan jest taki aby wyciąć w sklejone dębowej wzór jak wlasńie na tych panelach vicoostic lub wzór sitaki binarnej udostępniony przez Amare Musica w innym wątku i nakleić to na piankę jak z linku

Ukryta Zawartość

Co sądzicie o skuteczności takich paneli? zmniejszy to pogłos?

Miały by być po 2 za kolumnami i 3 za miejscem odsluchowym.

Jak miałem okazje się przyglądać oryginalnym panelom Acoustic to tam tez była pianka z tyłu.

Trudniejszym wariantem i pewnie skuteczniejszym jest wykonanie skrzynek z frontem jak ww. a wypchanych wełna pt-80 jednak nie mogą znaleźć w okolicach trojmaista stolarza który by tego wykonaniem się zajął.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dankam

.

• Pokaż nowe odpowiedzi