Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

<br />Lekarka, taka z gabinetu zajmującego się wszystkimi moimi stworzeniami, powiedziała, że już nie będzie mnie narażać na kolejną stówkę za oznaczanie poziomu hormonów, bo nadczynność jest mało prawdopodobna<br />

Pytanie o Twojego kota zadałem moim dwóm kumplom weterynarzom chirurgom po co prawda drugim piwie ale krzyknęli chórem "tarczyca". Rację ma twoja pani weterynarz bo trzeba przeprowadzić badania a moi kumple to i tak pijaki :). Jeden paprykarz zapytał Tuska "jak żyć panie Tusk?". Tusk nie wiedział. Ty nie wiesz jak żyć z jednym kotem. Ja mam trzy na stałe i jednego w użytkowaniu wieczystym to kogo ja mam się zapytać jak wytrzymać z tą bandą? Tak serio : co to jest stówa jeśli chodzi o zdrowie seniora przyjaciela? Pozdrowiena :)

Rację ma twoja pani weterynarz bo trzeba przeprowadzić badania a moi kumple to i tak pijaki :).

Nie mam pewności, czy rację ma lekarka mojego kota.

Ty nie wiesz jak żyć z jednym kotem.

Wcale nie z jednym;-)

Tak serio : co to jest stówa jeśli chodzi o zdrowie seniora przyjaciela?

Teraz żałuję zaniechania.

Głupi nie lubi się zastanawiać, lecz tylko swe zdanie przedstawić. Księga Przysłów 18,2

Wymądrzać się nie będę ale wygooglowałem nadczynność tarczycy u kotów i stwierdzam co następuje:

1. Wymienione przez kolegę Traktora objawy choroby w 100% pasują do nadczynności tarczycy i nie wiem dlaczego pani weterynarz powiedziała, że to jest mało prawdopodobne schorzenie.

2. Badania laboratoryjne swoją drogą ale trzeba było chociaż zmierzyć seniorowi temperaturę co wskazywałoby na to , że coś jest "nie teges"

Już nie truję. Życzę żeby się naprawiło i pozdrawiam kolegę Traktora oraz całe zgromadzenie jego kotów.

1. Wymienione przez kolegę Traktora objawy choroby w 100% pasują do nadczynności tarczycy i nie wiem dlaczego pani weterynarz powiedziała, że to jest mało prawdopodobne schorzenie.

2. Badania laboratoryjne swoją drogą ale trzeba było chociaż zmierzyć seniorowi temperaturę co wskazywałoby na to , że coś jest "nie teges"

1.Jadnak powtórnie upuszczę krew kotu, co spowoduje niepotrzebny stres u zwierzaka.

2.Temperaturę ma prawidłową; przy nadaktywnej tarczycy jest podniesiona?

Głupi nie lubi się zastanawiać, lecz tylko swe zdanie przedstawić. Księga Przysłów 18,2

Kolego Traktor,

Zadzwoniłem do mojego kolesia veta i powiedział mi tak:

1. Być może pani weterynarz wykluczyła tarczycę mając wyniki badań i obserwując kota podczas badania i jeśli tak to jaką postawiła diagnozę?

2. Kot zazwyczaj ma podwyższoną temperaturę i przyspieszoną akcję serca przy nadczynności tarczycy zwłaszcza podczas pobudzenia i będzie się to objawiać szybkim oddychaniem w celu wentylowania organizmu

3. Kot z nadczynnością tarczycy ma ponadnormatywny apetyt tzn. gdy usłyszy, ze otwierasz lodówkę to juz jest obok.

4. Lekarstwo, o którym pisałem podali kilkakrotnie kotom ludzi, których nie było stać na badania krwi kota na obecność podwyższonego stanu hormonu tarczycy. Skutek był dobry a diagnoza trafna.

5. Nadczynność tarczycy to poważna choroba i jeśli twój kot cierpi z tej przyczyny to widoki są kiepskie biorąc pod uwagę jego emerytalny wiek.

Pozdrawiam

Ja mam bardziej przyziemne pytanie... czy po wymianie żwirku i myciu kuwety dezynfekujecie ją? Jeżeli tak to czym?

po ludziach sie myje i dezynfekuje wiec po kotach tym bardziej

mozna spokojnie uzyc srodków na chlorze do toalet , dobre płukanie a potem stary sposób kiedy nie było jeszcze chemii suszenie na słońcu

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

I tak i nie. O tym, że kuweta jest miejscem do załatwiania się informuje kota głównie zapach. Dlatego np. biorąc małego kociaka z hodowli dostaje się zazwyczaj buteleczkę kociego moczu albo trochę żwirku z moczem z dotychczas używanej kuwety, aby "zaszczepić" ten zapach w nowym miejscu na nowej kuwecie ze świeżym żwirkiem.

Jeśli więc całkowicie do zera zneutralizujemy zapachowo kuwetę - kot może być zdezorientowany gdzie ma się załatwić. Chodzi o to, aby kuweta miała jakiś śladowy zapach, dla ludzi już niewyczuwalny, ale dla zwierzęcia jeszcze tak.

Dziękuję za porady. Na próbę zamówiłem taki spray

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i do tego pochłaniacz zapachów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Życzę żeby się naprawiło i pozdrawiam kolegę Traktora oraz całe zgromadzenie jego kotów.

2. Kot zazwyczaj ma podwyższoną temperaturę i przyspieszoną akcję serca przy nadczynności tarczycy zwłaszcza podczas pobudzenia i będzie się to objawiać szybkim oddychaniem w celu wentylowania organizmu

3. Kot z nadczynnością tarczycy ma ponadnormatywny apetyt tzn. gdy usłyszy, ze otwierasz lodówkę to juz jest obok.

Pkt2. objwy nie występują; Pkt3. objawy występują.

Dziękuję koledze degusto za pomoc.

Załatwi się gdzie indziej tylko wtedy gdy żwirek w kuwecie będzie mokry i da się to odczuć na łapkach.

Jeden z moich, gdy kuweta nie spełnia jego wygórowanych standardów higienicznych, żwirek jest suchy, ale jednak coś nie tak, sika do brodzika, co nie jest złe, bo jest oszczędność piasku. Ciekawe czy koty można nauczyć korzystania z sedesu czy wanny?

Ciekawe czy koty można nauczyć korzystania z sedesu czy wanny?

Można. Wymaga to czasu i cierpliwości. W moich szkolnych czasach miałem starą ciotkę, która była ciężko chora na astmę i prawie nie wychodziła z domu. Nauczyła swojego kota załatwiać się jak małe dziecko: niski stołeczek z dziurą, pod nią nocnik. Pani szła na kibel się załatwić - kot również. Ale słyszałem również o kotach, które załatwiają się do kibla i potrafią spuścić wodę.

Ciekawe czy koty można nauczyć korzystania z sedesu czy wanny?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta nauka robienia do sedesu nie jest do końca dobra dla kota.

Kot się starzeje i jak już w bardzo podeszłym wieku będzie niedołężny będzie problem i na nowo trzeba będzie uczyć kuwety.

Z okazji Światowego Dnia Kota, wszystkim Kotom - pełnej miski, ciepłego kaloryfera i świętego spokoju a ich Opiekunom - wiele radości z dzielenia wspólnej czasoprzestrzeni z najpiękniejszymi ze stworzeń.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

UWAGA!!! To dziś!

Światowy (Międzynarodowy) Dzień Kota (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) World Cat Day, National Cat-Day, International Cat Day,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Giornata mondiale del gatto) –

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) obchodzone corocznie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) we

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (od 1990)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (od 2006)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mające podkreślić znaczenie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w życiu człowieka, niesienie pomocy wolno żyjącym i bezdomnym zwierzętom, które miały kiedyś dom, ale go straciły, a także uwrażliwienie ludzi na często trudny koci los.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

• 2 tygodnie później...

A moja znajdka kochana, zwana Tykotkiem - choć to "ona" - waży już dwa kilo. Z haczykiem. A taka była bida z nędzą...

No i dokarmiam te biedne,bezdomne koty...

Mam wyjscie?....

U mnie też zmiany - Walnięta Jadwiga wróciła do właścicieli. To jest pożegnalne zdjęcie Jadzi. Nota bene - gdy budowałem subwoofery koty zagnieżdżały sie w pudłach. Nie miałem wyjścia i dla każdego kota zbudowałem dom typu subwoofer

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koty niszczą planetę!

Czasami odnoszę wrażenie, że "więcej sr**ą niż ważą"

Źródło "Koty i psy ponoszą winę za globalne ocieplenie, twierdzą naukowcy"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Źródło "Koty i psy ponoszą winę za globalne ocieplenie, twierdzą naukowcy"

Zawsze można napisać, że tak twierdzą naukowcy, lub, że tak pokazują badania naukowe.

Którzy to naukowcy konkretnie w jakich badaniach?

Jak tego nie wiemy, to bądźmy sceptyczni.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Rynek karm dla ptaków w USA jest wart 3-4 miliardy $ ostatnio mi wpadło, przy szukaniu składu karmy dla sikorek

O kotach w Polsce: "Według danych Euromonitor International, w 2015 r. rynek samej psiej i kociej karmy przekroczy wartość 2 mld zł. ... Coraz bardziej widocznym trendem, zwłaszcza jeżeli chodzi o karmy kocie, jest powstawanie bogatej oferty produktów premium i superpremium – dania z kaczki, króliczej wątróbki lub owoców morza."...

Kolega Kleszcz( tu wyrazy sympatii :) ) zapewne jest w rozkroku na barykadzie obrony polowanych "braci mniejszych".

Jako niegdysiejszy zawodowy ekolog(byłem nawet szefem wydz. ochrony środowiska jednej z hut) muszę stwierdzić, że jesteśmy egoistami ekologicznymi mając po kilka zwierzaków- kłania się rozumowanie Kalego ( to z tej rasistowskiej, antyislamskiej książki "W pustyni i w puszczy"- wg nowego rozumowania)

Teraz trochę więcej o metodyce badania tezy o wpływie karmy na środowisko

.."Abstract

In the US, there are more than 163 million dogs and cats that consume, as a significant portion of their diet, animal products and therefore potentially constitute a considerable dietary footprint. Here, the energy and animal-derived product consumption of these pets in the US is evaluated for the first time, as are the environmental impacts from the animal products fed to them, including feces production. In the US, dogs and cats consume about 19% ± 2% of the amount of dietary energy that humans do (203 ± 15 PJ yr-1 vs. 1051 ± 9 PJ yr-1) and 33% ± 9% of the animal-derived energy (67 ± 17 PJ yr-1 vs. 206 ± 2 PJ yr-1). They produce about 30% ± 13%, by mass, as much feces as Americans (5.1 ± Tg yr-1 vs. 17.2 Tg yr-1), and through their diet, constitute about 25–30% of the environmental impacts from animal production in terms of the use of land, water, fossil fuel, phosphate, and biocides. Dog and cat animal product consumption is responsible for release of up to 64 ± 16 million tons CO2-equivalent methane and nitrous oxide, two powerful greenhouse gasses"...

Źródło

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakaś kosmiczna bzdura.

A żebyś wiedział, że kosmiczna.

"Jeden z autorów badania, Gregory Okin...

etc", słowem - chce psy karmić trawą.

Owszem, piesek, który czasami u mnie pomieszkuje - skubnie trawkę raz i drugi. Ale tak zawsze??? Na to zgody nie wyrazi, pewien jestem.

A ten Okin...

To jest prawie jak niejaki doktor Brackish Okun z Dnia Niepodległości.

Ale doktor Okun był:

1. Bardzo zabawny.

2. Podobny do Profesora t'Alenta z Tytusa.

Zaś ten Okin - żałosna persona.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.